Udruga WOW u galeriji Kolekcionart organizirala druženje uz dvije umjetnosti

U galeriji Kolekcionart, smještenoj u zagrebačkoj Zvonimirovoj ulici 7, nedavno su se, u organizaciji udruge WOW (Women on Wine) okupile članice udruge sa suosnivačima galerije, Nikom Kolveshijem Radlovićem i Bartolom Fabijanićem, te svojevrsnim domaćinom, iako zapravo gostom – vinarom Sašom Štulom sa suprugom Vjekoslavom, iz vinarije Dobra berba. Okupljanje je bilo jedno od redovitih WOW okupljanja, ali ipak pomalo drukčije. Vrlo brzo se otkrilo o čemu je riječ.

Saša i Vjekoslava Štula, Nik Kolveshi Radlović i Bartol Fabijanić

„Udruga WOW/ žene i vino ušla je u 13. godinu djelovanja a naša je misija uvijek ista: promovirati  vinare – ponajprije žene, ali i sve kvalitetne već afirmirane vinare i njihova vina, te osobito mlade vinare. U ekskluzivno ženskom „klubu“ udruga WOW okuplja samo žene u ugodnom druženju, ali i u učenju o vinu. To su žene koje vole i cijene dobro vino, a redovito organiziraju vinska događanja  i studijska putovanja vezana uz vinograde, vinare, vino i njegovu proizvodnju“, kazala je Sanja Muzaferija, osnivačica udruge WOW, idejna začetnica i Pink day, festivala ružičastih vina, koji će ove godine održati 20. travnja u Laubi, kući za ljude i umjetnost i proslaviti 11. godišnjicu.

Sanja Muzaferija, Saša i Vjekoslava Štula, Maja Kuzmanović

„Neskromno ću reći da za hrvatske vinare činimo više nego drugi,  jer WOW svake godine vodi jednog vinara, pobjednika u našoj akciji Što žene žele, na nagradno putovanje u jednu vinsku regiju svijeta. Nedavno smo s članovima vinarije Benvenuti bile u Pijemontu. U okviru WOW-a izrasla su i dva pod-projekta. Jednan je moj Wine& Design u kojem povezujem vino i dobar dizajn, a nedavno je naša istaknuta članica, arhitektica Maja Kuzmanović, zamislila Young Art & Winemakers projekt koji spaja mlade umjetnike i mlade ili mlađe vinarije i vinare“, dodala je Muzaferija naglasivši da je osobno oduvijek držala da je stvaranje vina umjetnost, pa je stoga i ružičasti festival Pink Day smjestila u muzeje i galerije. Tako se povezuju dvije umjetnosti, a upravo je tako bilo i te večeri.  

Mjesto koje promovira mlade umjetnike

Kolekcionart, projekt i prostor, predstavili su domaćini. Dobrodošlicu je zaželio Nik Kolveshi Radlović:  „S dvojicom prijatelja, Filipom Mojzešem i Tomom Trbuljakom, Bartol Fabijanić i ja smo najprije osnovali digitalnu art platformu s ciljem da domaćim i inozemnim ljubiteljima umjetnosti na jednom mjestu predstavimo mlade hrvatske umjetnike. Platforma Kolekcionart  https://www.kolekcionart.com/  funkcionira poput online galerije u kojoj svi zainteresirani mogu prvo otkriti, a onda i kupiti djela mladih hrvatskih umjetničkih talenata. Trenutno predstavljamo petnaest odreda akademski obrazovanih umjetnika, a o svakome se može pročitati na platformi , ali i pogledati i kratki film Filipa Mojzeša.

 

Bartol Fabijanić je dodao: „Brzo smo shvatili da ni izdaleka nije dovoljno imati digitalnu platformu da bismo radili na promociji mladih umjetnika. Umjetnička djela se ipak moraju izložiti u prostoru, ne smiju biti uskraćena publici da ih blisko „susretne“ i razgleda. Da bismo bili bolje prihvaćeni i uočeni, morali smo se nekako uključiti u život grada pa smo otvorili galeriju u središtu grada, u Zvonimirovoj ulici, gdje promoviramo potpuno novu mladenačku, umjetničku estetiku. Cijene umjetnina ovdje nisu previsoke, a nabavka nekog djela naših mladih umjetnika, za desetak godina se može pokazati jako dobrom investicijom. Mi gotovo za svakoga možemo jamčiti da će njegovo djelo izdržati test vremena i postati vrijednije, da će se umjetnik pročuti i da će ga se još više cijeniti – rekao je, dok je vinar Saša Štula počeo otvarati i točiti Piena pjenušac.

Hrvatski prosecco

„Rođeni sam Zagrepčanin i zapravo mi kao „klincu“, ni nakraj pameti nije bilo da ću se baviti vinarstvom i vinom. Igrom slučaja, završio sam Agronomski fakultet, potom sam radio kao enolog u raznim vinarijama, a onda sam se odlučio osamostaliti. Kupio sam vinarsku zadrugu u Svetoj Jani, koja je osnovana 1935. Godine, a bila zatvorena 25 godina i osnovao vinariju Dobra berba. Okupio sam vinare s kojima sam bio okružen od kojih otkupljujem grožđe starih, gotovo zaboravljenih sorti. U Hrvatskoj ima  mnogo odličnih vinara, no meni je bio cilj proizvoditi nešto drukčije, nešto što će me izdvojiti, nešto po čemu ću biti „poseban“ – kazao je vinar Saša Štula i gostima natočio svoj pjenušac Piena brut, od sorti štajerska belina, kraljevina, šipon i žuti plavac, te dodao kako je prije pokretanja proizvodnje pjenušca tri godine proveo na edukacijama u talijanskoj regiji Valdobbiadene, jedinoj na svijetu koja svoj pjenušac smije nazivati prosecco. „Nisam htio kopirati prosecco, nego napraviti prvi hrvatski pjenušac koji će biti nalik proseccu: lepršav, lagan, pitak i osvježavajuć, bez visokih alkohola…koji se može pijuckati u svim prilikama, ali i poslužiti umjesto aperitiva. Sa zadovoljstvom mogu reći da sam uspio u svojoj nakani“, rekao je Saša Štula. Skroman je, jer su kasnije, u nevezanom razgovoru članice udruge WOW doznale da je vinarija Dobra berba na prvom mjestu u Hrvatskoj po proizvodnji pjenušca, a Piena, po volumenu najprodavaniji i najtraženiji pjenušac!

Piena na Mayfairu

Veliko je zanimanje izazvao i rosé pjenušac iz vinarije Dobra berba. „Njega radimo od crnog pinota, a iduća će serija biti s dodatkom zweigelta i malo frankovke“ kazao je Saša Štula čija će se vina točiti i na Mayfairu u Londonu, a promociju njegove Piene i ostalih vina iz vinarije je u restoranu u Oxfordu, svjetski poznatog chefa Raymonda Blanca, organizirao ugledni Christofer Burr (MW), sommelier kraljevskog dvora.

Saša Štula

„U planu su nam još dvije etikete. Jedna s većim ostatkom neprovrelog šećera, a druga će biti totalno brut. Nadamo se da ćemo ih uspjeti plasirati na tržište unutar godinu dana“,  dodao je samozatajni vinar Saša Štula, čija vina, osim u njegovoj vinariji na adresi Ivančići 11 u Svetoj Jani iznad Jastrebarskog, koja je otvorena svaku subotu i nedjelju od 11 do 17 sati, se mogu kupiti i u Vrutku, većim Interspar trgovinama i Kauflandu. Bravo Saša!

Vidimo se na Pink Day-u

Uostalom, Piena rosé moći će se kušati u Laubi na festivalu ružičastih vina Pink Day, u posebno uređenom korneru koji će Saša Štula urediti zajedno sa suosnivačima galerije Kolekcionart, Nikom Kolveshijem Radlovićem i Bartolom Fabijanićem. Bit će to posebno kušanje roséa – s pogledom na umjetnička djela mladih autora. Unaprijed se radujemo. Gdje je dobra vibra, tu se stvaraju i ideje, pa su članice udruge WOW, suvlasnici galerije i vinar podržali zamisao Maje Kuzmanović: „zarolati“ projekt Young artists and winemakers te upoznati i podržati generacije koje stvaraju umjetnička djela, dobra vina i koračaju u novo sutra!

Tekst: Sunčana Barušić

Foto: WOW i Sunčana Barušić