Članice WOW u vinariji Kutjevo: etiketiranje pjenušca Rosé brut i kušanje jela u novom restoranu Slavonska priča Vinkomir!

Već tradicionalno, svoju višegodišnju suradnju, Udruga WOW (Women on Wine) i vinarija Kutjevo d.o.o. obilježili su – druženjem uz vino, a ovoga puta i jako fine zalogaje. Naime, vinarija Kutjevo prošli je vikend ugostila članice ove udruge koje je započelo na njihovom najpoznatijem položaju Vinkomir, s kojeg „puca“ pogled na Zlatnu dolinu (Valis aurea). Predivno, suncem okupano jutro postalo je još ljepše i malo ružičastije, nakon što su domaćini otvorili Rosé brut pjenušac, kojeg su članice Udruge WOW i ostali gosti imali prilike kušati i na manifestaciji Pink day koja se nedavno održala u Laubi.

Uživalo se u ružičastim mjehurićima, slavonskim kanapeima, pogledu na vinograd u kojem raste graševina od koje se pak dobiva vino istog imena – Vinkomir i ugodnom druženju koje se, ovoga puta –  radno nastavilo u starom podrumu Vinarije Kutjevo, koji datira iz 13. stoljeća. Naime, boce pjenušca Rosé brut nisu imale etikete, a to je upravo bio jedan od razloga posjeta članice Udruge WOW!

Vinarija Kutjevo ne proizvodi samo graševinu!

Ali prije nego što su prionule lijepiti etikete, koje je i ovoga puta dizajnirala članica udruge WOW, akademska slikarica Vlasta Pinart, WOW-ice  su kušale vina koja pričaju otprilike ovakvu priču o vinariji Kutjevo: „Broj sorata vinove loze: 15, 92,57% su bijele sorte od toga 80,92 % graševina, 7,43% crne sorte od toga 2,36% pinot crni i 2,18% cabernet sauvignon“.

Naime, Vinarija Kutjevo je u Hrvatskoj i svijetu najpoznatija po graševini, a dokazala je da je ta sorta koja se najviše uzgaja u Hrvatskoj, podobna za proizvodnju pjenušaca, svježih vina, predikatnih, maceriranih, vina ledenih berbi, a u susjednoj prostoriji, dobro čuvanom podrumu leže i arhivska vina gdje graševina dokazuje da može sačuvati snagu i nekoliko desetaka godina. Ali, u podrumima vinarije Kutjevo njeguju se vina i ostalih sorata koja na najpoznatijim svjetskim natjecanjima i ocjenjivanjima dobivaju najviše ocijene i osvajaju medalje.

Vrlo ozbiljan pjenušac

Kušanje je započelo – opet mjehurićima, kako to dolikuje, pa se u čašama našao pjenušac Chardonnay de Gotho Brut proizveden klasičnom metodom. WOW-ice su se jednoglasno složile da pjenušac ima vrlo profinjen okus zaokružen kremoznim notama vanilije i badema s dodatkom briochea. Pjenušac je to kojeg će bez zadrške, propisno ohlađenog, ponuditi u posebnim prilikam i to društvu koje znade cijeniti kvalitetne pjenušce. „Mogli bismo ga slobodno nazvati i Kutjevačkim šampanjcem“, kad bi nam to propisi (i Francuzi) dozvolili – komentiralo se.

Single vineyard Vinkomir

Kušala se potom vrhunska graševina Vinkomir (2022.), koju smo već spomenuli i koja spada u Single vineyard liniju. Proizvedena je iz ručno branog i selektiranog grožđa. Vino je zlatno-žute boje, odražava osobitu stilistiku kutjevačkog terroira, a uz efektnu etiketu ponosno stoji oznaka – medalja Mundus Vini Gold (2023.).

WOW-ice su čule zanimljiv podatak: vinograde Vinarije Kutjevo njeguje 94 vinogradarska radnika i 22 traktorista. Svaki vinogradarski radnik obrađuje 4,46 ha vinograda, dok svaki traktorist obradi 19 ha vinograda. A budući da vinarija Kutjevo ima 520 ha vlastitih vinograda, postaje jasno koliku pomoć pruža vrhunska, sofisticirana tehnika, ali i koliko je truda uloženo u proizvodnju vina kao što je Graševina Vinkomir.

Svilenkast rosé i elegantna crna kupaža

WOW-ice nisu imale ništa protiv da ponovno kušaju Rosé Premium (2023.) jednu od ružičastih zvijezda nedavno održanog 11. Festivala Pink Day. „Fino voćno, svilenkasto, taman za toplije dane, onako fino ohlađeno uz šum mora, rijeke, vjetra…“ čuli su se komentari. A dobro je znati da je dobiveno od ranije branog grožđa sorte zweigelt koji mu daju kiseline i svježinu te niži alkohol, te grožđa sorte pinot crni koji je kasnije bran, pa daje vinu bogatiju aromatiku.

Kušanje je završilo, kako bi rekli „crnjakom“, koji je sve drugo osim „teškaša“, vina kojeg mnogi izbjegavaju jer, kao što je i moto Udruge WOW – treba piti dobro, pametno i umjereno! Kutjevo Maximo Nero premium je kupaža tri sorte – cabernet sauvignona, merlota i cabernet franc. Bogato, voćno i svilenkastih tanina izuzetno je elegantno i jako sve sviđalo WOW-icama.

Etikete i milenijska fotka

Velika je bila čast u podrumu u kojem su se, kako priče kazuju strastveno družili barun Franjo Trenk i carica Marija Terezija, pjenušcu Rosé brut dati konačni identitet – na „gole“ boce nalijepiti naljepnice i nazdraviti njegovoj ružičastoj budućnosti, a potom ušetati u fantastični Trezor 1232 (dobio je ime po godini osnutka vinarije) u kojem ima točno toliko mjesta. Zainteresirani pojedinci mogu zakupiti   mjesto za najviše šest butelja. Kojih? Dakako onih koje imaju potencijal odležavanja.

S modernog na tradiciju – prije izlaska iz vinarije Kutjevo, morala se napraviti jedna „milenijska“ fotografija ispred bačve izrađene od hrasta kitnjaka ukrašene duborezom samoukog majstora iz Ormoža u koju stane 53.520 litara, pa napunjena teži preko 74 tona!

Novi život Slavonske kuće

Put nas je opet doveo do Vinkomira, malo niže od mjesta na kojem je uz Rosé brut, počeo dan i uslijedilo je novo iznenađenje. WOW-ice su premijerno kušale jela u „Slavonskoj kući Vinkomir“.

Dakako, prije jela imale su čast razgledati luksuzno opremljen objekt s dva apartmana na katu nekadašnje Slavonske kuće u kojoj su se odmarali i blagovali radnici u vinogradima. U donjem dijelu danas potpuno preuređenog objekta nalazi se restoran u kojem je gošće dočekao chef Hrvoje Lončarević, zavidne karijere po europskim restoranima i odmaralištima.

Bit će to a la carte restoran, a uz jela će najviše pažnje biti posvećeno premium vinima Kutjeva d.d. Restoran i cijeli objekt će nakon otvorenja imati komercijalnu svrhu pa će vrata te srca domaćina bit širom otvorena za sve koji vole dobru hranu i dobru kapljicu.

Ako je suditi po jelima koje je članicama udruge WOW pripremio chef Lončarević, ovdje će se jako fino jesti. Svaki tanjur je bio majstorski pripremljen modernim tehnikama, poštujući izvorne, tradicionalne okuse s namirnicama vlastite proizvodnje ili nabavljene od lokalnih, provjerenih OPG-ova. Fina jela izvornih okusa, profesionalno i ljubazno osoblje, odlični domaćini i najljepši zalazak sunca s pogledom na vinograde i Zlatnu dolinu, označili su kraj divnog dana u Vinariji Kutjevo.

 

Tekst: Sunčana Barušić

Foto: Sunčana Barušić, Sandra Brambila i arhiva Vinarija Kutjevo d.d.