Arhiva oznaka za: Luka Rossi

Pripremite se za vrhunsko iskustvo na Danu otvorenih podruma u Istri

Još jedan vrhunski vinski event očekuje sve ljubitelje istarskih vina. Nakon vrlo uspješne 30. Vinistre, 26. svibnja Istra će ponovno otvoriti vrata svojih podruma. Na 24. izdanju ovog atraktivnog događaja poznatog kao Dan otvorenih podruma, sudjeluje više od 50 vinarija i nekoliko destilerija iz svih dijelova poluotoka.

Od ove godine i jedna novost. Sudjelovanje se naplaćuje, ulaznice su deset eura, možete ih kupiti na web stranici Vinistre i tako sudjelovati u povijesnoj sadnji vinograda klonske selekcije terana na vrhunskoj mikrolokaciji.

Ovaj projekt vrijedi više od 100 tisuća eura, traje deset godina, a udruga Vinistra realizira ga u suradnji s Institutom za poljoprivredu i turizam u Poreču i Agronomskim fakultetom u Zagrebu.

„Cilj je iz starih vinograda terana selektirati bezvirusne elitne trsove kako bismo podigli proizvodnju ove jedinstvene autohtone sorte na višu razinu. Ovim projektom članovi udruge Vinistra ujedinjeni su u želji da naš teran koji već sada ima iznimne karakteristike, postigne još bolje rezultate“, izjavio je Luka Rossi, predsjednik udruge Vinistra, uz poziv svim prijateljima istarskih vina da posljednje nedjelje u svibnju još jednom dođu u Istru.

Iz ove udruge pojašnjavaju kako će vam nakon kupnje ulaznice za Dan otvorenih podruma na mail stići potvrda s QR kodom. S njim ćete na jednom od sedam punktova (vinarija) preuzeti narukvicu koja vam omogućuje ulaz u omiljene vinarije.

Ulaznica uključuje degustaciju tri vina po vinariji, a broj vinarija nije ograničen. No, ne smijete zaboraviti rezervirati termin u odabranim podrumima, također putem emaila.

Više o manifestaciji: https://vinistra.hr/hr/dan-otvorenih-podruma-2024

 

Foto: arhiva Vinistre

Završena jubilarna 30. Vinistra, atmosfera iznad svih očekivanja

Završena jubilarna 30. Vinistra. Tijekom vikenda, od 10. do 12. svibnja, ovu atraktivnu izložbu u Poreču posjetilo je više od 10 tisuća ljubitelja vina i vinskih profesionalaca. Rođendansku obljetnicu nije propustio ni premijer Plenković koji je drugog dana manifestacije obišao sve istarske vinare i izlagače.

U dvorani Žatika čuli su se svi jezici svijeta, brojni turisti koji borave u Istri nisu propustili Vinistru uživajući prvenstveno u vrhunskim malvazijama i teranima na kojima se temelji jedinstvena istarska vinska priča.

Izlagački prostori nikad nisu bili atraktivniji. Moderni, ujednačeni, otvoreni, stilski su pratili novi vizualni identitet. Grozd koji podsjeća na istarski poluotok, kreiraju različite veličine bobica, simboli velikih i malih vinarija zahvaljujući kojima je danas Istra na vinskoj karti svijeta.

Novim konceptom i vrhunskom organizacijom još se jednom potvrdilo kako istarski vinari okupljeni u visoko profesionalnoj udruzi Vinistra pokreću nove trendove na hrvatskoj vinskoj sceni i šalju poruku zajedništva o kojem je bilo mnogo riječi prošlog vikenda.

„U proteklih 30 godina naša udruga u suradnji s partnerima napravila je mnogo za istarsko vinogradarstvo i vinarstvo, na brojne izazove s kojima se suočavamo uspješno odgovaramo upravo zahvaljujući zajedništvu svih naših vinara. To potvrđuje i naša manifestacija koja je ove godine proslavila veliki 30. rođendan. Osjetila se slavljenička atmosfera, vinari i posjetitelji zadovoljni su novim modernijim konceptom. Jubilarna Vinistra prošla je iznad svih očekivanja“, istaknuo je Luka Rossi, predsjednik Vinistre, zahvalivši se svim članovima i profesionalcima u udruzi Vinistra na još jednom izvrsno obavljenom poslu te svim partnerima, sponzorima i pokroviteljima.

Vidimo se na 31. Vinistri.

Foto: Merlo de Graia

Ususret Vinistri, sve je spremno za najveću regionalnu manifestaciju vina

Sve je spremno za 30. Vinistru, izložbu vina i vinske opreme koja je odavno postala omiljeno mjesto susreta vinskih profesionalaca i ljubitelja vina iz čitavog svijeta. I ove godine od 10. do 12. svibnja u vrijeme ove prestižne vinske manifestacije u Poreču i okolici tražit će se soba više, rečeno je u Business Clubu 5 u  Zagrebu na predstavljanju njezinog jubilarnog izdanja.

Kako je rasla Vinistra i kao udruga i kao manifestacija, predstavila su njezina tri dosadašnja predsjednika – Ivica Matošević, Nikola Benvenuti i Luka Rossi, u trominutnom promotivnom filmu Ususret Vinistri koji je uz novi vizualni identitet, premijerno predstavljen u Zagrebu.

Sanja Brnobić

Moderan vizualni identitet u obliku istarskog poluotoka i bobica grožđa različitih boja i veličina koje simboliziraju i velike i male vinarije, odražava srž istarskog vinskog brenda na kojem Istrijani zajednički rade proteklih trideset godina. Za razliku od manifestacije koja na vrhu tog skladnog istarskog grozda ima peteljku, udruga Vinistra ima geometrijski oblik koji podsjeća na krov, pa su od unikatnog kolorističnog logotipa nastala dva gotovo jednaka, a slogan Gdje vinske priče započinju, savršeno opisuje izložbu vina na kojoj se i ove godine očekuje više od stotinu izlagača od čega osamdeset vinara.

Gordan Mohor, Emil Perec, Marija Vučković, Luka Rossi, Dragan Kovačević

„I udruga Vinistra i manifestacija Vinistra od početka su promovirale naše autohtone sorte malvaziju i teran, fokusirajući se na vrhunsku kvalitetu te od njih napravile prepoznatljiv brend. Koristim prigodu zahvaliti se svim našim članovima, ali i mojim prethodnicima Matoševiću i Benvenutiju, na predanom radu i trudu. Istra je danas poznata vinska destinacija, a naša vina osvajaju brojne međunarodne nagrade, dok se na ovaj posao koji nimalo nije lagan odlučuju i mlade generacije“, poručio je u Zagrebu Luka Rossi, predsjednik udruge Vinistra.

Veliki značaj Istre kao vinske regije

Na velikoj obljetnici Vinistri je čestitala ministrica poljoprivrede Marija Vučković istaknuvši kako bez čovjeka i zajedništva te specifične generacijske obnove u sektoru neće biti ni uspjeha u turizmu u narednih 15 godina.

„Ministarstvo poljoprivrede posljednjih osam godina financiralo je različite projekte, najprije one koji se odnose na primarnu proizvodnju, zatim one koji se odnose na preradu i sektor vinarstva. Naposljetku smo podupirali i vaše napore koji se odnose na promidžbu te smo u tom vremenu u ovaj sektor na razini Hrvatske uložili više od 80 milijuna eura. Koristili smo Vinsku omotnicu, podigli njezinu stopu korištenja s prosječno 27 posto u razdoblju od 2014. do 2019. na sto posto u posljednje tri godine. Gotovo sve prekrasne vinarije su se gradile uz potporu Ministarstva, a zaključili smo da nam trebaju dodatna sredstva i nove mjere kako bismo se uhvatili u koštac s onim što je najteže, a to je sadnja novih vinograda i aktiviranje zapuštenih parcela i to nam je sigurno najveća zadaća u razdoblju koje je pred nama“, rekla je ministrica poljoprivrede.

Potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević dodao je kako Istra ima oko 2.800 hektara vinograda i proizvodi oko devet milijuna litara vina, odnosno oko 16 posto ukupne vinogradarske i vinarske proizvodnje, no značaj koji Istra ima kao vinska regija daleko nadmašuje ove brojke.

Ogroman iskorak Vinistre

Podršku udruzi u Zagrebu došli su dati i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Ezio Pinzan i gradonačelnik Poreča Loris Peršurić. Oboje su se složili da je 30. obljetnica Vinistre veliki događaj i za Istarsku županiju i za grad Poreč. Vinistra je napravila ogroman iskorak te od terana i posebno malvazije napravila brend koji se može mjeriti s najboljim svjetskim vinima, a od izložbe vina i vinogradarske opreme respektabilnu i najpoznatiju regionalnu vinsku manifestaciju.

„Naša vinska priča gradila se dugih trideset godina i ona je danas došla na vrlo zavidnu poziciju te se može se uspoređivati s mnogim značajnim vinskim destinacijama na Starom kontinentu. Plava Laguna zlatni je sponzor niz godina i to nam je velika čast i zadovoljstvo, bezrezervna smo podrška u logistici, a kroz naše objekte i iznimno kvalitetnu ponudu promoviramo vrhunska istarska vina“, istaknuo je Emil Perdec, food&beverage manager Plave Lagune, zlatnog sponzora Vinistre na kojoj će se ove godine vrhunska vina degustirati iz Riedel čaša Malvazija istarska u suradnji s Mivom galerijom vina.

„Ova čaša naglašava svojstva malvazije, miris, voćnost, aromu i sve ono što malvaziju čini posebnom i u svijetu jedinstvenom sortom“, istaknuo je Gordan Mohor, vlasnik distribucije Miva.

Podršku jubilarnom 30. izdanju Vinistre dala je i Hrvatska turistička zajednica, a njezin direktor Kristjan Staničić poručio je kako se ova obljetnica može smatrati svojevrsnom potvrdom kako Istra, ali i Hrvatska u cjelini, kontinuirano rade na kvalitetnom razvoju vinske proizvodnje, a samim time i na podizanju eno-gastronomije kao jednog od traženijih turističkih proizvoda koji često predstavlja i važan motiv dolaska gostiju u destinaciju.

„Vinistra pozitivno utječe na pozicioniranje Istre i Hrvatske kao atraktivne, zanimljive i održive turističke destinacije, ali i na daljnju promociju sveukupne domaće turističke ponude“, rekao je Kristjan Staničić.

Vidimo se u Poreču od 10. do 12. svibnja na 30. jubilarnoj Vinistri!

Foto: Anto Magzan

Velika iznenađenja na Vinistrinom ocjenjivanju, otkrijte tko su šampioni!

Bastian ima najbolju svježu malvaziju, a Deklićeva malvazija iz 2020. najbolja je odležana malvazija. Oba su vina dobila 95 bodova, platinaste medalje i prvi put titulu šampiona na Vinistrinom ocjenjivanju, dok je je grčka Monemvasia-Malvasia iz 2011. najbolje ocijenjena malvazija s osvojenom titulom Best in Show na 15. izdanju Svijeta malvazija, održanog 10. i 11. travnja u Poreču.

Caroline Gilby

Vina Deklić dvostruki su šampion, s 92 boda ovu su prestižnu titulu osvojili i u kategoriji najboljeg mladog terana na 30. Ocjenjivanju vina i jakih alkoholnih pića, dok je bod više i titulu šampiona među zrelim teranima osvojio Benvenutijev teran Livio Benvenuti iz 2020.

S 95 bodova Refošk 2023., slovenske Vinske kleti Kralj, šampion je u kategoriji mladih, a s osvojena 93 boda Refošk 2015., slovenske vinarije Bordon, u kategoriji zrelih refoška.

Čak šest malvazija prešlo je prag od 95 bodova i zaslužilo platinastu medalju. Među njima su Malvazija istarska Selection 2023., Vina Siljan, Malvazija istarska Kadum 2023, Vina Kadum, Malvazija Korona „Sur Lie“ 2019, Vina Franković, Filomena 2022., vinarije Anđelini, La Vanda 2018, B-Istra, slovenske ekološke vinarije Besednjak, i Na’jm Malvasia delle Lipari 2022., talijanske vinarije Cantine Colosi.

Platinastu medalju osvojila su i dva istarska muškata, s 97 bodova San Salvatore 2019., Benvenuti vina, a s 95 bodova Muškat žuti 2023., Vina Siljan.

U kategoriji jakih alkoholnih pića platinastom medaljom okitili su se Šinjora barrique 2021. – Komovica, Destilerije Frane te Aura Teranino 2024. i Aura Medenica 2024., destilerije Aura. Sva tri destilata dobila su visokih 95 bodova.

„S veseljem ističem kako je broj platinastih medalja veći nego prošlih godina. Posebno nas veseli što su čak tri svježe istarske malvazije osvojile platinastu medalju. To samo potvrđuje izvrsnost autohtone sorte malvazije istarske, usprkos zahtjevnoj berbi 2023. godine“, istaknuo je predsjednik udruge Vinistra, Luka Rossi.

Podsjetimo, u Poreč je na 15. Svijet malvazija i 30. Ocjenjivanje vina i jakih alkoholnih pića pristiglo rekordnih 740 uzoraka vina, od toga 340 malvazija iz 11 zemalja te 75 uzoraka jakih alkoholnih pića.

Udruga Vinistra najavila je objavu ostalih rezultata do kraja tjedna na web stranici, a odličja će se vinarima dodijeliti uoči jubilarne 30. Vinistre koja se održava od 10. do 12. svibnja.

 

Foto: Merlo De Graia

Na ocjenjivanje 15. Svijeta malvazija, stigle malvazije čak iz Australije

“Ocjenjujte izvrsnost i kvalitetu, nagradite vina u kojima biste rado uživali u društvu vama drage osobe”, tim je riječima Caroline Gilby, predsjednica ocjenjivačke komisije Vinistrinog Međunarodnog ocjenjivanja vina i jakih alkoholnih pića i Svijeta malvazija otvorila ova dva iznimno cijenjena događaja na vinskoj sceni koja se održavaju u porečkom hotelu Parentium Plava Laguna od 9. do 12. travnja.

Caroline Gilby

Ponovo su pali novi rekordi. U Poreču se ukupno ocjenjuje 740 uzoraka, 40 više nego lani!

„Od tog broja čak je 340 malvazija iz 11 zemalja. Za usporedbu prošle godine ih je bilo 317 iz sedam zemalja. Ove godine malvazije su nam stigle iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Španjolske, Portugala, Grčke, Crne Gore, Srbije, Njemačke, a imamo i dvije premijere – jednu malvaziju iz Makedonije i tri malvazije  Australije. Sve se pristigle malvazije već treću godinu bore za titulu Best in Show, najbolje malvazije na svijetu. Rekordan je i broj uzoraka jakih alkoholnih pića, ocjenjuju se pića samo iz Istre i Kvarnera, a pristiglo ih je 75, dok ih je lani bilo 57. Ove je godine u Poreč stiglo 50 ocjenjivača i 20 vježbenika iz 15 zemalja“, istaknuo je predsjednik udruge Vinistra Luka Rossi.

Luka Rossi, Loris Peršurić, Nenad Velenik i Emil Perdec

Caroline Gilby već je deset godina na čelu ocjenjivačke komisije, kaže kako je iznimna privilegija biti dio ovog ocjenjivanja koje potvrđuje da kvaliteta vina iz godine u godinu raste, ali i samopouzdanje vinara.

„Činjenica da je prijavljeno najviše vina do sada, čak i nakon teške 2023., a to je uistinu ogromno priznanje za udrugu Vinistru i potvrda da je riječ o profesionalnom i dobro organiziranom natjecanju. Željela bih istaknuti i vrlo uspješnu suradnju s Vinistrom kao organizacijom koja ove godine slavi 30. rođendan. Nije bilo lako osnovati udrugu 1994. na ovim prostorima, a udruga Vinistra je primjer kako pridonijeti prosperitetu vinske regije poput Istre. Čestitam svima koji su uključeni od početka. Ovo je mala regija u velikom vinskom svijetu i teško je ostaviti dojam, no to je udruzi Vinistra itekako pošlo za rukom“, poručila je Gilby koju je udruga Vinistra nagradila plaketom za poseban doprinos suvremenom istarskom vinarstvu.

Luka Rossi i Caroline Gilby

Slavljenička atmosfera na jubilarnoj 30. Vinistri

Na Međunarodnom ocjenjivanju vina i jakih alkoholnih pića i Svijetu malvazija tradicionalno se najavljuje Vinistra, najiščekivanija vinska manifestacija u regiji, koja ove godine slavi jubilarnu 30. obljetnicu pa će u porečkoj dvorani Žatika od 10. do 12. svibnja atmosfera biti slavljenička.

Gradonačelnik Poreča Loris Peršurić istaknuo je kako Vinistra nije samo sajam nego i brend za grad Poreč, ali i čitavu Istru. Zahvalio se svim vinarima, članovima udruge Vinistra koji su u proteklih 30 godina bili uključeni u ovu prekrasnu istarsku vinsku priču. Danas kada govorimo o istarskim vinima, govorimo o sinonimu kvalitete, a u vrijeme Vinistre u Poreču je sve popunjeno do posljednjeg mjesta, rekao je gradonačelnik, a to je potvrdio i direktor TZ grada Poreča Nenad Velenik.

Luka Rossi, Loris Peršurić, Caroline Gilby, Nenad Velenik i Emil Perdec

„Nije mala stvar najaviti jubilarno 30. izdanje Vinistre i 15. Svijet malvazije, sad već tradicionalno u našem hotelu Parentium. Plava Laguna s ponosom ističe višegodišnje partnerstvo s Vinistrom, a puna tri desetljeća međunarodne izložbe vina dokaz su rasta istarskih vinara i domaće proizvodnje. Istarska vina na vinskim kartama naših hotela lako nalaze put do naših gostiju koji i time dobivaju zaokružen turistički doživljaj. Zahvaljujući i Vinistri, Istra se kao vinska regija čvrsto utvrdila na vinskoj karti svijeta, a time pridonijela i promociji destinacije“, istaknuo je Emil Perdec, food & beverage manager Plave Lagune, poznate porečke hotelijerske kompanije, ali i dugogodišnjeg partnera Vinistre.

Foto: Merlo De Graia:

 

Više na: http://www.vinistra.hr

Udruga Vinistra na prestižnom Proweinu pretpremijerno predstavlja novi vizualni identitet

Sve je spremno za drugi samostalni nastup istarskih vinara na Proweinu, najpoznatijem svjetskom sajmu vina, koji se od 10. do 12. ožujka održava u Dusseldorfu. U organizaciji Vinistre, udruge vinogradara i vinara Istre, vinari iz najpoznatije hrvatske vinske regije nastupaju drugi put samostalno.

U hali 13, ove godine na dvostruko većem izložbenom prostoru od 80 četvornih metara, vina će predstaviti 15 poznatih istarskih vinarija – Agrolaguna, Benvenuti, Cattunar, Damjanić, Degrassi, Fakin, Medea, Kozlović, Marčeta, Matošević, Pervino, Kabola, Rossi, Meneghetti i Veralda.

„Jedan od najvažnijih sajmova za našu industriju prigoda je za promociju Istre kao vinske regije i naših vrhunskih vina s naglaskom na autohtone sorte malvaziju i teran i to ne samo njemačkom tržištu, nego i distributerima, vinskim kritičarima i ugostiteljima iz čitavog svijeta koji ne propuštaju Prowein. Stoga smo se ove godine odlučili za iskorak i u suradnji s poznatom stručnjakinjom Caroline Gilby na našem izložbenom prostoru organiziramo dvije atraktivne radionice“, ističe Luka Rossi, predsjednik udruge Vinistra.

Ne zaboravite na Z – Zbog čega bi se malvazija istarska trebala naći na vašem radaru, naziv je prve radionice koja će se za predstavnike medija i vinske kritičare održati 10. ožujka u 13 sati, a već sljedećeg dana, 11. ožujka, također u 13 sati Caroline Gilby održat će radionicu Boje Istre za uvoznike i distributere iz Njemačke.

Ovaj iznimno važan nastup za istarske vinare na Proweinu ujedno će biti pretpremijera novog, modernog i dinamičnog vizualnog identiteta udruge Vinistra. Premijera se očekuje na jubilarnoj 30. Vinistri koja će se održati od 10. do 12. svibnja u porečkoj dvorani Žatika. Za ovu najiščekivaniju regionalnu izložbu vina karte su već u prodaji i to po early bird cijenama.

Foto: arhiva udruga Vinistra

Rekordan po broju sudionika, održan 12. En primeur malvazija

Malvazija je, sudeći prema nedavno održanoj manifestaciji En Primeur u hotelu Esplanade Zagreb, postala ne samo omiljena sorta u Hrvatskoj, već i brand koji, kad se spomene ime, odmah asocira na Istru. Naime, tom su prigodom svoja vina izlagala i nudila na kušanje čak 63 istarska vina, a ugostili su i susjede, vinare s Kvarnera koji su predstavljali svoje mlada vina, a neki i nove, redizajnirane etikete.

Bilo je to premijerno kušanje malvazija iz prošlogodišnje berbe. Iako su neke bile još premlade za točenje, sve su bile bez zamjerke, a ovo je bila prilika da profesionalci zaključe kakve će biti u naponu snage, ugostitelji upotpune svoje ovogodišnje vinske karte, vinoznalci i novinari te oni „pridruženi“ koji nisu stručnjaci, ali znaju procijeniti vina, uživaju u dobrim kapljicama. Koliko je vino od sorte malvazija postalo omiljeno i traženo, dokaz je i podatak da je putem prijavnog linka u udrugu Vinistra, koja je prije 13 godina prva u Hrvatskoj počela organizirati ovakav tip manifestacije, stiglo više od 600 prijava građana. Ulaz je bio gratis, ali samo uz prijavu, a na ulazu u dvoranu vrlo se brzo stvorio red. Ali, svi su stigli kušati vino svoje omiljene sorte koje je zapravo još u tankovima i čeka masovnije punjenje u boce te plasman na tržište.

Za početak, osam malvazija na masterclassu

Prije nego što su dvorane ispunili žamor i kuckanje čaša, dan je započeo tradicionalnim masterclassom „Malvazija s pet terroira Istre“. Vodio ga je već uigran tim – Kristijan Damijanić, doktor znanosti s Poljoprivrednog odjela Poreč, Veleučilišta u Rijeci i sommelier te predstavnik Plave Lagune Emil Perdec.

Bety Prodan Fakin

„Prošla je godina meteorološki bila iznimno zahtjevna s iznadprosječnim temperaturama tijekom proljeća i ljeta, ali i dugotrajnim kišnim razdobljem, posebno sredinom i krajem ljeta. Od početka rujna do sredine listopada uslijedilo je razdoblje s iznadprosječnim temperaturama i vrlo malo padalina što je pospješilo dozrijevanje grožđa, a berba je bila nešto kasnija u odnosu na prošle godine“, rekao je Kristijan Damijanić.

To je rezultiralo ugodno svježim malvazijama, srednjeg do punog tijela, izražene aromatike i naglašenih sortnih karakteristika, tipične zelenkasto-žute boja u ovom stadiju vina.

Marina Visintin – vinarija Veralda

„Osam je malvazija na ovogodišnjem masterclassu predstavilo pet istarskih terroira. Odabrane su između rekordnih 48 uzoraka. Boje južne Istre branio je Vivoda, zapadne Damjanić i Pilato, sjeverozapadne Cattunar, sjeverne Bastian i Prelac, centralne Fakin, a istočne Fuhtar. Globalno zatopljenje odrazilo se i na istarsko vinarstvo pa će mlade malvazije vrlo brzo dozreti. Neke su već spremna za kušanje i to je specifikum berbe 2023. za koju mogu reći da je bila dobra, vina su u odličnoj formi i siguran sam da će vinoljupci u njima uživati“, poručio je Emil Perdec.

Klaudio i Antonio Tomaz

Miris i okus vina ovisi i o čaši

Tko nije probao, svakako mora, jer uvjerit će se da je istina – vino će pokazati svoj puni potencijal ako se kuša iz čaša koje su dizajnirane i namijenjene baš za određenu sortu ili vrstu vina. Polazeći od ove činjenice, prije jedanaest godina u poznatoj tvrtki Riedel, na inicijativu nekoliko istarskih vinara i Gordana Mohora, vlasnike tvrtke Miva, nastale su čaše Riedel Malvazija istarska. Dizajnirane su tako da istaknu sve vrline malvazije – mineralnost, svježinu, voćnost… Elegantne i funkcionalne našle su se u rukama gostiju na ovogodišnjem En primeru, ali bit će kao službene čaše prisutne i na Vinistri , koja će se održati od 10. do 12. svibnja u dvorani Žatika u Poreču.

Peter Poletti

Rezervirajte vikend od 10. do 12. svibnja za Vinistru

„Jubilarna, 30 Vinistra održati će se od 10. do 12. svibnja u dvorani Žatika u Poreču i koristim prigodu pozvati sve ljubitelje istarskih vina da nam se tog vikenda pridruže u Istri“, poručio je Luka Rossi, predsjednik Vinistre, udruge vinogradara i vinara Istre na otvorenju ovogodišnjeg En primeura.

Luka Rossi, Sandra Zokić i Enzio Pinzan

Dolaskom u Zagreb i ove je godine istarske vinare podržao Ezio Pinzan, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije.

„Bez obzira na iznimno zahtjevnu godinu, vina su vrhunska. To govori o tome da danas u Istri postoji znanje, tehnologija i oprema koja dozvoljava da ovakvu kvalitetu održavamo iz godine u godinu“ , istaknuo je Pinzan, a s njim se složila i Sandra Zokić, ravnateljica Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište Ministarstva poljoprivrede.

„Prošla je godina bila puna elementarnih nepogoda i nakon vlažnog kolovoza došao je vreli rujan koji je naštetio svim kulturama pa tako i vinovoj lozi. Unatoč tome vina su izvrsna i hvala vam na tome“, rekla je ravnateljica i pozvala vinare da se prijave na novu Vinsku omotnicu te tako dodatno opreme vinarije.

 

Foto: Merlo De Graia i Sunčana Barušić

Udruzi Vinistra Zlatna koza za sjajno organizirani Concours Mondial de Bruxelles

Konkurencija je bila oštra, biralo se između 12 atraktivnih događanja u Istri. Uspješna godina za istarske vinare obilježena je i godišnjom skupštinom na kojoj je najavljena jubilarna 30. izložba vina i vinarske opreme Vinistra

Vinistra, udruga vinogradara i vinara Istre dobila je Zlatnu kozu za najbolji događaj godine. U konkurenciji još 12 prestižnih događanja nagradu joj je dodijelila Turistička zajednica Istarske županije za organizaciju Concours Mondial de Bruxellesa, poznatog svjetskog vinskog ocjenjivanja koje je ove godine održano u svibnju u Poreču, samo tjedan dana nakon 29. izdanja Vinistre. Ova godišnja nagrada Turističke zajednice Istarske županije za najbolje turističke proizvode dodijeljena je na svečanosti u Grand Hotelu Brioni u Puli, a priznanje za novi podrum u kategoriji turistički proizvod godine dobila je vinarija Tomaz, čiji je vlasnik Klaudio Tomaz dugogodišnji član Vinistre.

 

„Ponosni smo na ovu nagradu, kao i na činjenicu da je Vinistra prva u ovom dijelu Europe dovela prestižno vinsko ocjenjivanje Concours Mondial de Bruxelles. O važnosti ove vinske manifestacije govori podatak da se na njoj otvori više od 10 tisuća boca iz čitavog svijeta. Njegova neovisnost i strogi proces selekcije pružaju sigurnost potrošačima koji s punim povjerenjem mogu kupovati nagrađena vina. Sve to potvrda je sve većeg međunarodnog ugleda Vinistre, ali i istarskih vina“, izjavio je Luka Rossi, predsjednik udruge Vinistra iza koje je jedna od najuspješnijih godina od njezinog osnutka.

Potvrđeno je to i na godišnjoj skupštini u kaštelu Morosini-Grimani u Svetvičentu koji je okupio više od 90 vinara samo nekoliko dana prije osvajanja Zlatne koze. Tada je županijski pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Ezio Pinzan istaknuo kako istarski vinari zaslužuju ovako profesionalnu udrugu.

„Vinistra je na visokoj razini i nastavlja dobrim smjerom u cilju razvoja i promocije istarskog vinarstva u Hrvatskoj i u svijetu“, rekao je Pinzan.

Na skupštini je najavljen i spektakularan program na 30. jubilarnoj Vinistri, koja će se održati od 10. do 12. svibnja u porečkoj dvorani Žatika, a uoči skupštine održane su i dvije edukacije za članove udruge na kojima se tražilo mjesto više. Zainteresirani vinari i vinogradari upoznati su s novom Uredbom EU-a o deklariranju vina kojom se propisuje što se sve mora dodati na etiketu vina. Vinari su informirani i o novom Pravilniku o vinarstvu kojim se definira da svaki vinar mora dobiti certifikat za uzorkovanje vina bez kojeg neće moći podnijeti zahtjev za izdavanje rješenja za stavljanje vina na tržište.

 

Foto: Vinistra

Udruga Vinistra predstavila vrhunska vina na pulskom Sajmu knjige

Da je vino najbolje društvo uz knjigu dokazao je to i 29. Sa(n)jam knige u Istri koji je ove nedjelje završio u Puli. Vinu i Istri bio je posvećen program Histrokozmos – takozvani sajam unutar sajma, a rasprave o preplitanju „čudnovatog“ karaktera Istre kao svojevrsnog malog kontinenta s velikim svijetom pratile su degustacije vina priznatih istarskih vinara u suradnji s Hrvatskim sommelier klubom.

Vinistra je još jednom hrabo izišla iz okvira i potvrdila da je vino sastavni dio kulture. Članovi udruge Vinistra, njih 23, izlagalo je u pop-up Vinoteci Vinistre, a u programskom dijelu na Sajmu knjiga sudjelovali su poznati vinari Klaudio Tomaz, Peter Poletti, Ivica Matošević, Gianfranco Kozlović, Milan Budinski, Josip Barišić iz Agrolaguna, Klaudio Ipša, Nikola Benvenuti, Stiven Valenta i Luka Rossi.

„Nedavno je otišao Franko Lukež, bonvivan i veliki poznavatelj istarskih vina i gastronomije, a mi smo za početak Histrokozmosa odabrali Frankov mikrokozmos vezan uz vino. Njegova duboko promišljena, iskonska, autentična, a svjetska priča o vinu i Istri polazište je oko kojeg Histrokozmos stvara novu sagu – Sagu o vinu“, kazala je Magdalena Vodopija, direktorica Sajma knjige u Istri.

Mens Sana in Malvasia Istriana

Posebno je zanimljiv bio panel Mens Sana in Malvasia Istriana u sklopu kojeg su književnik i novinar Boris Dežulović te vinari Ivica Matošević i Gianfranco Kozlović razgovarali o tome je li za dobru književnost zaslužno dobro ili loše vino, kakva je razlika između Dalmatinaca i Istrijana kada je u pitanju vinarstvo, kako se razvila istarska vinska scena i kako je malvazija postala svjetsko vino.

„Književnost ne nastaje nakon ručka od tri slijeda i tri stotine eura u restoranu s tri Michelinove zvjezdice, i tri kratka znalačka gutljaja vina iz arhivske boce od tri hiljade eura: književnost nastaje u svo stalo vrijeme, na svim stalim mjestima i na sve ostale načine: ukratko, bilo kada, bilo gdje i bilo kako“, istaknuo je Dežulović.

Knjiga i vino savršen spoj

Vinar Matošević naglasio je kako je oduvijek vjerovao u uspjeh malvazije. „Na fakultetu smo učili o osnovnim kvalitetama vina u Hrvata koje su bile vezane uz Dalmaciju i Slavoniju. Učili su nas i da od malvazije ne možeš napraviti visokokvalitetno vino. Uvijek je tu bilo rivaliteta, ali svaki teritorij može napraviti vrhunski stvar. U tom smislu Istra ima svoju malvaziju.“

Posljednjeg dana Sajma knjige predsjednik Vinistre Luka Rossi rekao je kako se jedino zajedništvom mogu postići visoki ciljevi te se zahvalio svim istarskim vinarima koji su sudjelovali u 30 godina izgradnje modernog istarskog vinarstva.

„I ovog puta se pokazalo koliko je važno povezivanje kuture, umjetnosti, turizma i vinarstva, a Vinistra će svakako i u budućnosti podržavati ovakve inicijative“, zaključila je Sanja Brnobić, voditeljica marketinga Vinistre te za iduću godinu najavila jubilarnu 30. Vinistru koja se od 10. do 12. svibnja tradicionalno održava u porečkoj dvorani Žatika.

 

Foto: arhiva Sanjam knjigu

 

U Decanteru izašao do sada najveći prilog o Hrvatskoj

Velika ljubiteljica istarskih vina s titulom Master of Wine, u upravo objavljenom prilogu Hrvatska 2023. na 14 stranica najnovijeg Decantera, napisala je kako sve četiri naše vinske regije zaslužuju punu pažnju, no naglasak je na Istri kao najpoznatijoj hrvatskoj vinskoj regiji.

Caroline Gilby

Ova cijenjena Decanterova autorica opisala je Istru kao regiju neovisnog duha, mjesto gdje se proizvode autentična vina, a istarski krajolik kao dramatičan sa srednjovjekovnim selima na brežuljcima, maslinicima i vinogradima posvuda.

Iznimne malvazije i terani

Gilby je posebno istaknula malvaziju istarsku kojom je zasađeno više od 55 posto istarskih vinograda s detaljnim opisom njezinog spektra – od iznimnih svježih do moćnih odležanih vina

Uz ovu najpoznatiju autohtonu istarsku sortu posebnu pozornost posvetila je i autohtonom teranu koji, piše, može biti i ljepotica i zvijer u jednom.

Vinarija Rossi

„Vrhunske moderne verzije tamno su ljubičaste boje sa sočnim aromama maline i borovnice te izraženom svježinom. U aromatičnim, duboko obojenim roséima otkrit ćete pregršt živahnog, voćnog okusa“, napisala je Gilby o teranima.

Vinarija Kabola

Od ostalih sorti istaknula je autohtone muškate –momjanski, ružu i žuti, a osvrnula se i na merlot citirajući jednog istarskog vinara koji kaže da s njim Istra može u Ligu prvaka.

Najavljen dolazak Decantera u Hrvatsku

U sklopu suradnje s Vinistrom, Istra će u srpnju iduće godine biti domaćin posebnog Decanterovog salona na kojem će se predstaviti sva hrvatska nagrađena vina s Decanterovog natjecanja. Ovaj jedinstveni event ugostit će neke od najcjenjenijih vinskih stručnjaka svijeta, najavljeno je u prilogu.

Vinistra iduće godine slavi 30. rođendan

„Autori tekstova su imali potpunu neovisnost i posebno veseli njihov doživljaj Istre i istarskih vina, ali i ostalih hrvatskih vinskih regija. Ovo je još jedna potvrda da su malvazija i teran poznati istarski brendovi, a naš poluotok atraktivna vinska destinacija s nizom Decanterovih nagrada i prva u Hrvatskoj u kojoj je u svibnju održano poznato vinsko ocjenjivanje Concours Mondial de Bruxelles“, istaknuo je Luka Rossi, predsjednik Vinistre, udruge vinogradara i vinara Istre te za iduću godinu najavio spektakularnu proslavu 30. rođendana udruge Vinistra i istoimene izložbe koja će se tradicionalno održati u porečkoj dvorani Žatika od 10. do 12. svibnja.

Dvorana Žatika

Visit Istra – a wine lover’s tour

Osim najpopularnije regionalne izložbe vina Decanterov prilog dao je na jednoj stranici osvrt i na proljetni Concours Mondial de Bruxelless kojem je udruga Vinistra bila sjajan domaćin i tako otvorila vrata Hrvatske ovom prestižnom ocjenjivanju.

Uz Caroline Gilby o našem je vinskom poluotoku pisala i Jane Foster. Na njezinoj istarskoj ruti za ljubitelje vina našli su se Pula, Buje, Bale, Rovinj, Motovun…, dok je Simon J Woolf dao osvrt na ostale tri hrvatske regije – Dalmaciju, Bregovitu Hrvatsku,  Slavoniju i Hrvatsko Podunavlje.

 

Foto: arhive Vinistre, Vinarta i vinarije Rossi