Drugo druženje članica udruge WOW uz vina vinarije Poletti u Bornsteinu

Odlična vina, dobro društvo, ugodan interijer, fini zalogajčići i predani domaćini … sve se idealno posložilo na drugom ovogodišnjem druženju udruge WOW u zagrebačkom Wine shop&wine baru Bornestein koje su organizirale Doris Srpek i Sanja Muzaferija. Ovoga puta kušala su se vina vinarije Poletti.

Matteo Poletti

„Moja obitelj na istoj zemlji proizvodi vino već 180 godina, što je potvrđeno i ugovorima koje čuvamo. Naime, 11. svibnja 1842. godine u selu Markovac, nedaleko Višnjana, nono Piero Bernobich kupio je ovu zemlju od svog tasta za 113 fiorina. Sagradio kuću, osnovao obitelj i evo nas, još smo na istom mjestu“, kazao je na početku druženja Matteo Poletti koji u ovoj obitelji predstavlja sedmu generaciju povezanu s vinarstvom, dok su domaćini, Doris i Ivan Srpek, vlasnici Wine shop&wine bara Bornstein, otvarali prvo vino, mladu Malvaziju.

„Ovo je vino prije dva dana punjeno u boce i još nije spremno za tržište, ali namjerno sam ga donio da okusite našu svježu malvaziju koju radimo od grožđa s tri položaja. Ona će, prema mom mišljenju biti najbolja krajem srpnja, početkom kolovoza, ali na žalost, tržište nam diktira isporuku, tako da će najvjerojatnije do tog vremena biti gotovo i rasprodana. Međutim, ne žalimo se, jer mlada je Malvazija, kako se to kaže „financijer“ cijele vinarije i omogućuje nam da neka vina držimo na odležavanju više godina“, objasnio je Matteo Poletti koji sa svojom obitelji, ocem Peterom uz majku Loredanu napune 30.000 butelja godišnje pod sedam etiketa. Prvu su komercijalnu berbu imali 1998. godine, nakon smrti Peterovog oca. Peter je tada napustio posao turističkog vodiča i DJ-a i odlučio se ozbiljno baviti proizvodnjom vina, ali na moderan način i još s nekoliko mladih Istarskih kolega, vinara, unio revoluciju u proizvodnju vina toga kraja.

Alen Matelić, Moreno Degrassi i Doris Srpek

Nakon mlade, možda i premlade malvazije, WoW-ice, novinari, blogeri, gosti ali i vinski kolege, jer u Bornstein su navratili istarski vinar Moreno Degrassi s enologom Alenom Matelićem i Goran Petrić sommelier iz zagrebačkog restorana Baltazar, kušali su vino Poletti Malvazija Classica (2020.) koja je dobivena iz grožđa koje raste na njihovom najboljem položaju  vinarije Poletti – Brajde, točno ispod njihove kuće. Zahvaljujući položaju koji je orijentiran prema jugozapadu, dobiva najviše sunca tijekom godine, tako da su bobice slasne kakvo je i vino koje je i provelo neko vrijeme u drvenim bačvama (30% u bačvama od akacije i 70% od hrasta).

I dok se raspravljano uz koje bi jelo najviše pasala ova malvazija, već se otvaralo sljedeće vino, koje su WOW-ice s nestrpljenjem očekivale, jer ovo je bila premijera prije Pink Day-a koji će se održati 22. ožujka u Laubi. Poletti Rosella, rosé, vino koje je dobilo po glumici Scarlett Johansson (po talijanski Rosella), napravljeno je od autohtone sorte muškat ruža porečka. „To je varljivo vino s većim postotkom alkohola, jer varljivo je i grožđe. Naime, ova sorta, kad cvate, nema prašnike, pa se u vinograd sade druge sorte koje će je oprašivati. Ali, kako se ne može strogo odrediti kada će biti oprašivanje, tako je i vrlo teško odrediti vrijeme berbe jer na grozdu se nalaze bobice koje pucaju od zrelosti i gotovo zelene. Ove koje su prezrele, gotovo uzavrele daju vinu aromatiku po crvenoj ruži, jagodama i šumskom voću, a zelene bobice su zadužene za svježinu, pa sve zajedno daje visok postotak alkohola“, objasnio je Matteo Poletti, a od prisutnih su se, osim odobravanja kvalitete vina čuli i prijedlozi uz što ga poslužiti: rib eye pečen na grilu, sočan, u sredini krvav biftek, a Matteo je dodao kako je to jedno od rijetkih vina koje podnosi kombinaciju sa svježim voćem – jagodama.

Za kraj druženja, kušalo se odlično vino Poletti Cabernet Sauvignon (2016.) koje je odležalo tri godine u bačvama od francuskog hrasta, potom godinu dana u inox bačvama i na kraju se godinu dana smirivalo i odmaralo u bocama. „Cabernet Sauvignon najduže odležavamo. Ovo koje kušate je tek na početku svog puta do potpune zrelosti, a ima potencijala stajati u boci i dvadesetak godina. Tada se pretvara u pravog, zrelog. ozbiljnog gospodina“, kazao je Matteo Poletti koji s obitelji vodi i nedavno otvoren boutique hotel i restoran u restauriranoj palači iz 1747. godine koju su u čast prvih vlasnika nazvali Casa Manzolin.

Kušanje vina nije bio kraj ovog druženja na kojem je prijateljska, gotovo obiteljska atmosfera mamila na duži ostanak, pogotovo nakon što je Doris Srpek iznijela plate s nekoliko vrsta sira, kobasicama i bruschettama s paštetom od tunjevine.

Foto: Rene Karaman i Sunčana Barušić