Arhiva oznaka za: Novi Vinodolski

Čaroban advent u Novom Vinodolskom

Adventsko vrijeme sve je bliže, a blagdansko ozračje stiže u Novi Vinodolski 3. prosinca obasjavajući svaki kutak radošću i veseljem. Na prvu adventsku nedjelju grad će obući svoje novo adventsko ruho satkano od tisuću svjetlucavih lampica, označavajući tako početak našeg blagdanskog putovanja.

Bogat nedjeljni program započeti će u 16 sati u Narodnoj čitaonici i knjižnici svečanim otvaranjem izložbe dječjih radova pod nazivom „Svjetlost Božića u dječjim srcima“.

Lampice duž cijelog grada, bit će upaljene u 17 sati, dok nam prigodan program koji će izvoditi djeca iz Dječjeg vrtića Fijolica i Osnovne škole Ivana Mažuranić te zbor crkvene sv. Filipa i Jakova obećava smijeh, radost i neizmjerne dječje osmjehe.

I ove godine, toplu dobrodošlicu uz slastice i čaj, priprema naša vrijedna udruga 51+. Mirisi kolača, toplog čaja i kuhanog vina širiti će se Trgom Vinodolskog zakona dok će najpoznatiji strani i domaći Božićni hitovi u izvedbi Martine Majerle & Benda dodatno zagrijat atmosferu. Očaravajuću Božićnu kulisu upotpunit će i naš Božićni vlakić dodajući posebnu magiju svojim svjetlima i zvucima.

U nedjelju će se otvoriti i našim najmlađima najdraži dio Adventa, Kuća Djeda Božićnjaka. Gradska galerija Turnac ovaj put biti će spavaća soba Djeda Božićnjaka u kojoj će djeca uživati u brojnim pričaonicama koje će se održati tijekom prosinca. Tu će Djedica saznati i njihove ovogodišnje želje kako bi im na vrijeme mogao dostaviti darove. Kuća Djeda Božićnjaka za trajanja Adventa biti će otvorena svaki tjedan od srijede do nedjelje od 13  do 20 sati.

Bogat Adventski program nastavit će se i u nadolazećem tjednu. Tako će se 4. i 7. prosinca održati Wine and paint radionice za koje s veseljem možemo reći kako su se u rekordnom vremenu popunile do zadnjeg mjesta. Prijavljeni polaznici istražiti će vlastitu kreativnost dok uživaju u čarima vrhunskih vina.

Šestog prosinca Blagdan svetog Nikole, zaštitnika djece i siromašnih obilježit će se dječjom predstavom i pričaonicom. Tako će se već u jutarnjim satima u Domu kulture održati predstava za djecu pod nazivom Koje je doba najljepše?, dok će u popodnevnim satima čarobnu atmosferu dodatno obogati pričaonica za djecu posvećena pričama o dobroti i darežljivosti koje nosi sveti Nikola. Pričaonica će se održati, gdje drugdje nego u spavaćoj sobi Djeda Božićnjaka.

 

Foto: TZG Novi Vinodolski

Dođite u Novi Vinodolski i krenite na šetnju od izvora do Frankopana

Turistička zajednica Grada Novi Vinodolski u suradnji s Planinarskim društvom Strilež nedavno je održala šetnju Stazom ribara, jednom od 20 planinarskih staza i šetnica koje će biti ucrtane u novu zajedničku kartu planinarskih staza i šetnica Crikveničko – vinodolske rivijere koje TZG Novi Vinodolski uređuje zajedno s TZG Crikvenice i TZO Vinodolske općine.

Staza ribara

Ova staza zainteresirala je domaće, ali i stanovnike susjednih gradova i turiste pa su tako osim stanovnika Novoga, šetači došli iz Crikvenice, Rijeke, Opatije, Koprivnice i Zagreba.

Staza ribara kružna je šetnica u dužini od 5 kilometara koja vodi od Klenovice do Smokvice, a duž koje se mogu vidjeti brojne znamenitosti koje posjećaju na težak život ribara.

Od izvora do Frankopana, nova šetnja krajem listopada

Budući da je ova šetnja pobudila veliki interes, oržati će se i druga, točnije u subotu 28. listopada. U vođenooj šetnji Od izvora do Frankopana, koju TZG Novi Vinodolski organizira u suradnji s Planinarskim društvom Strilež, sudionci će upoznati dio staze koja spaja morsku obali i izvor pitke vode Žrnovnica s junačkom poviješću Frankopana. Staza inače kreće iz Povila, a ključne točke koje se mogu vidjeti tijekom pohoda su vidikovac Gradina, Stari grad Ledenice i Žrnovnica. Budući da je zahtjevnost cijele staze umjereno teška, u želji da šetnja bude dostupna što većem broju ljudi ovaj put proći će se jedan dio staze, točnije dio koji se pruža duž morske obale.

8 kilometara uz prekrasnu obalu

Kružna šetnja u dužini od otprilike 8 kilometara započet će u Povilama, malom turističkom mjestu koje će vas osvojiti prekrasnom obalom, čistom šljunčanom plažom te šetnicom uz more. Nošeni mirisom kristalno čistog mora uz opojne mirise borove šume put će vas odvesti do Male Drage, plaže koja je poznata po tome šta tijekom toplih mjeseci pruža gostoprimstvo i dobrodošlicu našim najvjernijim prijateljima, psima. Nakon kratkog odmora bijelom cestom nastaviti ćemo put do zaljeva Žrnovnica, zaljeva u kojem je izgrađen javni vodoopskrbni sustav iz kojeg se dobiva visokokvalitetna pitka voda, blage tvrdoće i konstantne temperature od 8°C. Danas se iz tog izvorišta vodom snabdijeva područje Grada Novog Vinodolskog, Crikvenice i Općine Vinodolske, a to područje je pod visokom zaštitom te je pristup izvorištu ograničen.

Prije šetnje – obavezna je prijava

S obzirom na navedeno, za ovu će šetnju biti potrebno prijaviti svoje sudjelovanje putem e-mail adrese: info@tz-novi-vinodolski.hr najkasnije do četvrtka, 26. listopada. Šetnja će, ukoliko vremenski uvjeti dopuste, započeti u subotu u 10:00 sati, a okupljanje je u Povilama kod restorana „Garfild“ u Dugnu. Iako je zahtjevnost staze lagana potrebno je uzeti čvrstu obuću i tekućinu.

Šetnja će krenuti iz Dugna preko Male drage do vodozaštitnog područja – izvorišta Žrnovnice. Ovo je također dio jedne od staza koje će biti ucrtane u kartu i novu brošuru za područje Rivijere. Staza je ukupno duga otprilike 8 kilometara i malo je zahtjevnija od Staze ribara.

Interesa za ovakve sadržaje ima, i zasigurno će Turistička zajednica i dalje ići u tom smjeru što se tiče pred i posezone. Na vama je, dragi posjetitelji, samo da se uputite na to putovanje i aktivno provedete dan na zraku.

Novljanski gušti – mirisi gastro delicija još jednom će ispuniti trg Ivana Mažuranića

Turistička zajednica Grada Novi Vinodolski uz pomoć Grada Novog Vinodolskog i KTD-a Ivanj, a u suradnji sa ugostiteljima s područja grada, organizira najpoznatiju novljansku gastro manifestaciju, Novljanske gušte. U nedjelju, 10. rujna od 10 sati Trg Ivana Mažuranića novljanski će ugostitelji ispuniti vrhunskim delicijama, slasticama te vinima i pjenušcima. Za cijenu od 3 i 4 € moći će se kušati gastro delicije i slastice, za 2 €, 100 ml vrhunskog vina te za 4 € pjenušac.

Nagradite se škampima na buzaru s palentom, pašticadom od tune, salatom od mrkača, ribljim arancinima na kremi od graška i mente sa umakom od kvarnerskih kozica, brudetom od liganja ili ako možda niste riblji tip – šurlicama s tartufatom, Wrap’s piletinom ili svinjetinom, Mađarskim perkeltom ili jednim neobičnim ukusnim jelom u obliku pilećeg sladoleda sa umakom. Slatkoljupci će također doći na svoje.

Trgom će se širiti primamljivi mirisi Mošunskih frita, palačinki s nugatom ili sirom te XXL Princeza. Sigurni smo da ćete u šarenilu jela izabrati najukusniju deliciju za sebe, a ovo su samo neka od jela u kojima ćete moći uživati. Naravno da nećete ostati ni žedni. Kod ugostitelja će se moći kušati vrhunska vina ovog kraja, dok će naša vinarija Pavlomir nuditi i svoje nagrađivane pjenušce. Za glazbenu kulisu i dobru zabavu pobrinut će se Trio Insula, koji će upotpuniti ugođaj primorskog kraja.

Dok će naši vrijedni ugostitelji pripremiti ukusne zalogaje, konzumacijske bonove prodavat će uvijek vesela i nasmijana udruga „51+” na nekoliko lokacija blizu samog mjesta događanja.

Provedite nedjeljno jutro u Novom Vinodolskom te se nagradite za sve napore koje ste uložili da nam i ova turistička sezona bude uspješna, a večer provedite uz nastup grupe Dalmatino. S obzirom da se ovim događanjima zatvaraju ljetna događanja u Novom Vinodolskom, dok čekate događanja koja nas očekuju u hladnijem dijelu godine, prepustite se Novljanskim guštima te započnite putovanje okusima!

Ovogodišnja manifestacija Ružica Vinodola biti će za pamćenje

Vinograd Vinske kuće Pavlomir bio je savršena kulisa za predstavljanje ovogodišnjeg izdanja jedne od najpoznatijih manifestacija u Hrvatskoj – Ružice Vinodola, koja će se ove godine održati 11. te 17,18. i 19. kolovoza te tako obilježiti 19 godina manifestacije s koncepcijom kakvu danas poznajemo. Ružica Vinodola je natjecanje za izbor najspretnije i najvještije djevojke uz poslove vezane uz vinogradarstvo, vinarstvo i domaćinske poslove spajajući prošlost i sadašnjost Vinodolskog kraja.

Vinska kuća Pavlomir

 Ove se godine na izbor prijavilo 12 kandidatkinja koje je direktorica TZ Grada Novog Vinodolskog Tena Peričić, i sama jednom pobjednica izbora Ružice Vinodola, srdačno pozdravila najavivši im dane za pamćenje te im je zaželjela puno uspjeha u svladavanju devet disciplina koje ih očekuju tijekom manifestacije.

Kako je najavila, sve započinje 11. kolovoza predstavljanjem kandidatkinja u Bribiru, a nastavlja se prvom večeri 17. kolovoza u vinogradu Pavlomir, kada će se djevojke natjecati u tri discipline vezane za berbu grožđa. Program će voditi Mario Lipovšek Battifiaca i Irena Grdinić, a u glazbenom dijelu nastupit će grupa Prava stvar.

Bribir

Drugog dana, na Frankopanskom trgu u Novom Vinodolskom, djevojke će se natjecati u igrama vezanim za domaćinstvo, program će voditi Irena Grdinić, a publiku će zabaviti grupa Point.

Frankopanski trg, Kaštel s kulom Kvadrac, Novi Vinodolski

Veliko finale održat će se u subotu 19. kolovoza u Starom gradu Novog Vinodolskog, kada će se djevojke natjecati u tri završne discipline vezane za točenje i prezentaciju vina, program će voditi Mario Lipovšek Battifiaca, a publiku će zabavljati Giuliano i Diktatori. Negdje oko 23 sata proglasit će se ovogodišnja Ružica Vinodola, prema ocjenama ocjenjivačkog suda, kao i najsimaptičnija djevojka koju će odabrati same kandidatkinje te ocjenjivački sud. Tena Peričić je pozvala sve na nezaboravne dane kakve samo Ružica Vinodola zna prirediti, uz napomenu da će se posljednja dva dana u Novome održati i sajam starih zanata i festival vina Kvarner Wines.

Uz TZG Novog Vinodolskog, organizator je i TZ Općine Vinodolske, u ime koje je sve pozdravila direktorica Alenka Spoja, koja ne samo da je suorganizatorica već i “Mama Ružica”, a ova će joj godina biti šesnaesta zaredom da ima ovu posebnu ulogu osobe koja brine o kandidatkinjama i koja im je sve u danima priprema i sudjelovanja na izboru: potpora, informator, vodič…“Djevojke su odjevene u bijelu nošnju, naime, to je radna nošnja koja se sastoji od košulje, haljine i „podgaća“ te ukupno teži otrpilike 10 kilograma što ukazuje kako nije nimalo jednostavno biti Ružica Vinodola već da taj status nosi sa sobom, osim epiteta spretnosti, brzine i okretnosti i epitet izdržljivosti”, kazala je Spoja te dodala:

 

“Djevojke se natječu u ukupno 9 igara vezanih uz vinarstvo, vinogradarstvo kao i običaje iz nekadašnjeg života u Vinodolu. Natjecanje prati nekoliko sudaca koji mjere vrijeme odnosno količinu, a žiri odlučuje koja je od kandidatkinja bila najbolja i najvještija“, kazala je Spoja te pozvala goste u Bribir, 11. kolovoza na jedinstveno predstavljanje kandidatkinja uz zabavnu gastro igru za kandidatkinje – izradu tradicionalne bribirske tjestenine “makaruna”, a sve uz nastup Đanija Stipaničeva i feštu uz band Insula.

Kandidatkinje dolaze iz raznih dijelova Hrvatske, a posebitost je da se natječu i dvije blizanke. Kroz posebnu igru odabran je i redoslijed kojim će se djevojke natjecati u svim disciplinama, te će se tako za prestižnu titulu Ružice Vinodola natjecati: Roza Piškulić i Nina Piškulić (Opatija), Ana Kalanj (Zagreb/Klenovica), Karla Vešović (Zagreb), Ana Kovačević (Križevci), Nensi Preden (Novi Vinodloski), Lucija Biondić (Senj), Lucija Krpan (Novi Vinodolski), Daria Lencović (Rijeka), Ružica Orešković (Novi Vinodolski), Valentina Imširović (Drivenik) i Antonia Grbčić (Jadranovo).

Organizatori Ružice Vinodola su TZG Novi Vinodolski i TZ Općine Vinodolske uz suorganizaciju Grada Novog Vinodolskog, Općine Vinodolske, Centra za kulturu Novog Vinodolskog, Vinske kuće Pavlomir, Udruge Ružica Vinodola i agencije Omnes. Pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo poljoprivrede RH te sponzori Hrvatska turistička zajednica, TZ Kvarnera, agencije Katarina Line, Adria Mare i Arriva, galerija Drveni val, Primus Physio i Studio Nijansi.

 

Foto: Omnes, TZG Novi Vinodolski, TZ Vinodolske općine, Julio Frangen i Sunčana Barušić

Uživajte i sanjarite na novoj manifestaciji Snovi Vinodolski

Kvarner je jedna od najljepših regija. Ne čudi da velik broj stranih i domaćih turista odmor voli provoditi u zeleno-plavoj županiji, a jedan od gradića koji šarmom, ljepotom i sadržajima itekako privlači pažnju je Novi Vinodolski.

Nakon još jednog uspješnog izdanja Fešte od kilometra, u Novom Vinodolskom već se sprema nova manifestacija!  Naime, u ponedjeljak, 31. 7., s početkom u 20 sati, na Obali kneza Branimira (Pod barana)  održat će se prvo izdanje manifestacije Snovi Vinodolski.

Svi su dobrodošli, a posjetitelje očekuje modna revija hrvatskih dizajnera odjeće i modna revija nakita te dodataka za kosu brenda Infinity Design. Posjetitelji će imati prilike vidjeti kreacije brendova Krie by Kristina Burja, Miau Couture, Peperoncina Design i Stehlik by Anja Stehlik. Reviju će upotpuniti modni detalji ZTC trgovina i torbe Boom Design.

Krie by Kristina Burja

Specifičnost je što reviju ne nose profesionalne manekenke, nego žene  koje su se odazvale pozivu da se okušaju na crvenom tepihu i uživaju u novom iskustvu. Neke od njih su iz Novog Vinodolskog, a neke ljeto provode u  Novom i jedva čekaju vratiti se u svakodnevicu s novim iskustvom! Revija će proći u pravom ljetnom ozračju, a slijedi plesna radionica s popularnim Eliom Bašanom!

Kako bi svi zaplesali u ljetnom ritmu i kako bi uživali, pobrinut će se dodatni sadržaji. Prekrasan photo kutak za najljepše uspomene, face painting za djecu, animacijski corner za djecu, Barmen.hr kokteli, vina Pavlomir, ukusni zalogaji!

Posjetitelje očekuju i corneri domaćih proizvođača, a za posebnu scenografiju na moru pobrinut će se Jedriličarski klub Burin! Za dobar ugođaj i glazbenu podlogu osigurat će Glamour House Project i grupa Dinamika.

Novi Vinodolski uvijek ima priču više za ispričati, doživljaj više za ponuditi. Još je davne 1288. godine, u Vinodolskom zakoniku pisano više o običajima i životu ljudi, a i puno godina kasnije Novi Vinodolski ima nove stranice za ispisati!

Foto: TZ Novi Vinodolski

Okolotorno oživljava duh i tradiciju Novog Vinodolskog

U srcu Novog Vinodolskog, prekrasnom starom dijelu grada ove srijede, 12. srpnja započelo je još jedno izdanje manifestacije Okolotorno. Brojni posjetitelji prošetali su se uskim, pitoresknim uličicama te su ih iza svakog kutka dočekala brojna iznenađenja i noviteti.

Ako ste prošle srijede propustili posjetiti Novi Vinodolski, ne brinite. Okolotorno se održava svake srijede u srpnju i kolovozu, završno sa 30. kolovozom, gdje posjetitelje organizatori vode kroz stari, kameniti grad. Uživat ćete u igri svjetla i kamena, obrisima starih primorskih kuća, prošlosti i bogatstvu kulturne baštine.

Na prvom ovogodišnjem izdanju Okolotorna predstavit će se 36 izlagača raznih proizvoda od nakita, domaćih rukotvorina i proizvoda od meda, prirodne kozmetike… Udruga 51+ pobrinula se da se posjetitelji na Frankopanskom trgu zaslade te su vrijedne ruke članica udruge pripremile raznovrsne kolače. Duž starog dijela grada može se pronaći još lokacija na kojima su posjetitelji mogu utažiti žeđ, ali i glad. Tako su ove godine u Starom gradu otvorene dvije konobe koje nude vrhunske autohtone sorte vina s obzirom da je Novi Vinodolski poznat kao vinska dolina. U skrivenim uličicama mogu se pronaći mjesta za kušanje finih zalogaja pršuta, friganih ribica ili se zasladili fritulama, tradicionalnom slasticom ovog kraja koja se posebno priprema za vrijeme Mesopusta.

Za dobru zabavu  zaduženi su tamburaški sastavi Novi, Nebuloza i Fumić te primorski zvuci u potpunosti popunjavaju slikovite uličice, dok posjetitelje na trgu ispred Crkve sv. Filipa i Jakova razveseljava klapa Histri s pravim primorskim repertoarom.

Oživljena je i dična povijest Novog Vinodolskog. Na svakom uglu može se naići na Frankopane koji su obilježili novljansku povijest, na prekrasne djevojke i djecu u narodnim nošnjama, članove i članice KUD-a Ilija Dorčić, kao i foto kutak inspiriran Frankopanima.

Najmlađi mogu uživati u crtanju lica kod naše Ivane Brlić Mažuranić, a oni malo stariji okušati se i u streličarstvu. Posebno je lijepo prošetati najužom ulicom Uglić na kraju koje se nalazi još jedno prekrasno mjesto za fotografiranje. Naravno, ulaz u grad nije bio toliko jednostavan, čuvala ga je posebna gradska straža.

Slova glagoljice također su prepoznatljiv motiv Novog Vinodolskog pa će tako od prošle srijede pet slova glagoljice biti postavljeno kroz stari grad, s uz svako od slova posjetitelji će naučiti ponešto o mjestima koja čine naš Novi. Ove će srijede Okolotorno uveličati i mali mesopustari koji će zogom pozdraviti sve posjetitelje grada.

Slijedite zastavice koje će vam osvjetljavati put. Uz pomoć mape koja je pred vama obići ćete sve važne znamenitosti: crkvu Sv. Filipa i Jakova, zvonik, biskupsku rezidenciju, sunčani sat, najužu ulicu u Novom, Mala vrata (jedan od ulaza u grad), crkvu Sv. Trojice i saznati crtice iz života grada. Na romantična putovanja Okolotorno vode stručni vodiči svaki sat u vremenu od 20 do 24 sata.

Sve što trebate ponijeti sa sobom je osmijeh i dobu volju, a za sve ostalo će se pobrinuti domaćini Novog Vinodolskog!

 

Foto: Facebook TZ Novi Vinodolski

Uskoro počinje 30. Međunarodni ljetni karneval u Novom Vinodolskom

U godini u kojoj Novi Vinodolski slavi 145 godina organiziranog turizma, najšarenija manifestacija godine također slavi svoju okruglu obljetnicu. Naime, Veliki međunarodni ljetni Karneval održava se po trideseti puta.

Karnevalska događanja započinju već 27. lipnja izložbom fotografija ljetnog karnevala. Izložba će biti otvorena iu prostoru Turističko informativnog centra Turističke zajednice Grada Novi Vinodolski i duž Korza hrvatskih branitelja te ćete retrospektivu 30 godina ljetnog karnevala moći pogledati kroz cijeli karnevalski tjedan. Otvorenje izložbe je u utorak, u 19 sati u TIC-u Novi Vinodolski.

Prvi od tri vesela dana zabave i dobrog raspoloženja počinju već u četvrtak, 29. lipnja karnevalskom uvertirom na kojoj će nastupiti šest DJ-eva DJ Akademije na dvije pozornice, a koji će puštati razne žanrove glazbe. Za bolji ugođaj bit će postavljene i disko kugle uz pozornice, pa je zabava zajamčena od 19 sati.

Već tradicionalno, u petak, 30. lipnja gradom prolazi povorka dječjeg karnevala. Maškarana povorka počinje u 20 sati, a 400-tinjak veselih dječjih maski uljepšati će Korzo hrvatskih branitelja. Nakon vesele maškarane povorke slijedi dječji program za djecu na Trgu Ivana Mažuranića, ali i zabava za odrasle na dvije pozornice. Za glazbeni dio programa zadužene su grupe Trend i Trio Family. Uz maškarane grupe pozvana su i sva djeca izvan grupa da se maskiraju i pridruže povorci te prošeću našim Korzom.

Subota je, naravno, rezervirana za veliko finale karnevala i Veliku međunarodnu povorku na kojoj će ove godine sudjelovati 34 karnevalske grupe sa preko 1000 veselih maski. Korzom hrvatskih branitelja prodefilirati će astronauti, sirene – kraljice mora, Tom Cruise preletjeti će korzo svojim F-14 avionom…

Za sada vam nećemo otkriti sve maske, ali posjetioci će zasigurno biti oduševljeni. Najbolja i najkreativnija maska osvojit će i bogatu nagradu. Maškarana povorka počinje u 20 sati, a zabava će se nastaviti uz glazbu na čak tri pozornice za koju će biti zadužene grupe Insula, Venus i Unique.

 

Foto: arhiva TZ Novi Vinodolski