Arhiva oznaka za: Pelješac

Pelješki vinari na zagrebačkoj Vinskoj shpitzi

Pelješki vinari su na Vinskoj shpitzi u zagrebačkom diWine baru najavili Dane kamenica i obilježavanje 60- godina zaštite Dingača kao oznake izvornosti.

Ove godine itekako imaju razloga za ponos i slavlje. Naime, najstarija hrvatska oznaka izvornosti kada je riječ o vinu, odnosi se upravo na vina proizvedena od grožđa sa svjetski poznatog položaja Dingač. Riječ je, dakako, o sorti plavac mali, najznačajnijem hrvatskom crnom sortimentu koji u ukupnoj proizvodnji sudjeluje sa preko 10%.

Vina Matkovič

Upravo na položaju Dingač, u pelješkom mjestu Potomje ovo je grožđe posađeno na nevjerojatno strmim padinama koje se spuštaju sve do mora. Loza ovdje, osim izravno od Sunca, toplinu dobiva i refleksijom od mora i od kamene podloge, što je fenomen poznat kao trostruka insolacija. Upravo je ona zaslužna za visoke razine sladora, pa kasnije i snažna, tanična, visokoalkoholna vina. Osim prirode, važnu ulogu u ovoj vinskoj priči imaju i vinari, čijim mukotrpnim radom (jer riječ je, naravno, o ručnoj berbi u otežanim uvjetima) i vještinom podrumarenja nastaju svjetski cijenjena vina.

Vina Pelješki vrhovi

Osam peljeških vinarija – PZ Pelješki vrhovi, PZ Putniković, PZ Janjina, Matković, Violić, Matuško, Bezek i Marlais – prošle je subote u Zagrebu predstavilo svoja vrhunska vina, među kojima i brojne etikete Dingača. Na Vinskoj shpitzi – popularnom edukativnom vinskom kušanju u organizaciji diWine Bara – u plavcima su uživali brojni posjetitelji, kao sommelieri, vinski profesionalci i predstavnici eno-gastro medija.

Vina Violić

Slobodan Rosić, dugogodišnji vinski promotor i voditelj udruge Plavac mali – Pelješac, prisutne je pozvao da se pridruže nadolazećem Danu kamenica koji se održava u Stonu u subotu 16. ožujka 2024. godine. Malostonska kamenica je, baš kao i Dingač, foodie senzacija svjetskog ranga. Riječ je o događanju koje privlači posjetitelje iz cijele regije i igra važnu ulogu u brendiranju Pelješca kao iznimno važne enogastronomske turističke destinacije Hrvatske i Europe.

Dingač Matuško

„Danas, ovdje u diWine Baru možete uživati u pelješkim plavcima, ali i autohtonom rukatcu i pošipu. Idući vikend vas pozivamo da budete naši gosti na Danima kamenica i istražite koja kombinacija kamenica i vina najbolje odgovara vašem nepcu. A nadamo se i skorom obilježavanju 60-godišnjice ZOI Dingač, koju planiramo za travanj ove godine“,  izjavio je Rosić.

Smokvenjak

 

Vinska shpitza u diWine baru održana je u suorganizaciji sa Turističkom zajednicom Dubrovačko-neretvanske županije kao i u suradnji sa udrugama Plavac mali Pelješac i Pelješki vinski puti.

 

Tekst: Irena Lučić

Foto: Irena Lučić i Sunčana Barušić

Općina Orebić slavi 120 godina turizma

Općina Orebić ove godine obilježava veliki jubilej, čak 120 godina turizma, danas uz vinogradarstvo najvažnije gospodarske grane. Iako su dolasci prvih gostiju u pelješko mjesto bogate pomorske tradicije i čarobnih prirodnih ljepota zabilježeni i prije 1904. godiine, ona se uzima kao početak razvoja turizma.

Te je godine, 12. siječnja, osnovano je “Društvo za poljepšavanje i unapređivanje Orebića”. Okupljalo je najuglednije i najviđenije mještane, prvi je predsjednik bio kapetan Lovro Kosović, a svrha mu je bila kontrola prometa stranaca te unapređenje poljoprivrede, kako bi odgovorili na sve veće zahtjeve turizma.

Imaju Postup i Dingač, Svetog Iliju, raj su za surfere

“Bili su istinski vizionari jer smjernice koje je još prije 120 godina postavilo Društvo itekako su aktualne i danas”, kaže Mladen Đeldum, direktor Turističke zajednice općine Orebić koja planira bogat program tijekom čitave godine kako bi se obilježila ovako važna obljetnica.

Festival peljeških kapetana

U pelješko mjesto bogate kapetanske tradicije iz godine u godinu dolazi sve više gostiju, lanjski rezultati općinu Orebić pozicionirali su na drugo mjesto turističke ljestvice u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, odmah iza Dubrovnika.

Uz turističko središte Orebić na području istoimene općine živopisni su Trstenik, Borje, Podobuče i Prapratna, surferima itekako poznati Viganj i Kućište, nautičarima omiljeno Lovište, a u unutrašnjosti ambijentalna mjesta Oskorušno i Kuna. S dva poznata vinogorja Dingačem i Postupom, najvišim pelješkim vrhom Svetim Ilijom i bogatom pomorskom baštinom te prekrasnim plažama, Orebić je jedna od najatraktivnijih dalmatinskih destinacija.

Iz godine u godinu privlači sve više gostiju, a to potvrđuju i impresivne turističke brojke. U 2023. s više od 130 tisuća dolazaka i gotovo milijun noćenja Orebić je zauzeo visoko drugo mjesto u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, odmah iza Dubrovnika.

Savršena prilika da otputujete na jug
“Prirodne ljepote, povijesno nasljeđe, brojni ugostiteljski objekti visoke kategorije, gotovo 12 tisuća komercijalnih ležajeva kao i godine predanog rada na unapređenju ukupne ponude rezultirali su ovakvim uspjehom za koji su zaslužni svi dionici u turizmu. S brojnim aktivnostima koje pripremamo za ovu godinu nastojat ćemo opravdati povjerenje stalnih i očekivanja novih gostiju”, istaknuo je Mladen Đeldum.

Nije li ova okrugla obljetnica dobar povod da ove godine za odmor odaberete Orebić? Ne trebate čekati ljeto. S gotovo 2.600 sunčanih sati sjajan je izbor u bilo koje doba godine.

 

 

 

Foto: TZ općine Orebić, Damir Kovačić, Skygorilla media

Pelješac: otvoreni podrumi i otvorena srca

Kada su prije šesnaest godina došli na ideju Otvorenih peljeških podruma kao manifestacije koja bi promovirala Pelješac kao vinsku destinaciju i osnažila tržišnu poziciju plavca malog izvan ljetne turističke sezone, Slobodana Rosića – idejnog začetnika i glavnog organizatora te Matu Matuška – vinara i partnera-entuzijasta u ovoj priči, dočekali su podsmijesi i odmahivanja rukom.

Pelješki most

Te, čini se sad već davne 2007. godine, na Pelješac je stigao jedan jedini autobus, dovezavši svega 37 putnika. Ovogodišnja, šesnaesta po redu manifestacija Otvoreni pelješki podrumi okupila je više od 3000 posjetitelja koji su preplavili podrume, konobe i wine barove. Prava je sreća da, nakon prvog pokušaja, Rosić i Matuško nisu odustali. Očito postoji nešto na tom pelješkom tlu – u lozi i u ljudima – što preživljava i uspijeva u inat svima i svemu.

Vinarija Matuško

Pelješac, poznat po svojim slikovitim krajolicima i bogatoj vinogradarskoj tradiciji, ističe se kao jedna od najvažnijih vinorodnih regija u Hrvatskoj. Poluotok smješten na južnom dijelu Jadranskog mora, između Stona i Orebića, dom je izuzetnih vinograda i autentičnih sorti grožđa. Najvažniju ulogu, dakako, igra plavac mali, treći – nakon graševine i malvazije, u ukupnom poretku najzastupljenijih sorti u Hrvatskoj sa čak 11% udjela, te najznačajniji kao crna sorta. Riječ je o autohtonoj sorti, nastaloj spontanim križanjem dobričića i crljenka, prepoznatljivoj po svojoj robustnoj strukturi, izraženim taninima i intenzivnim aromama crvenog voća.

Autohton je ovdje i rukatac, malo zastupljen i donedavno zanemaren, koji ipak posljednjih godina doživljava svoj revival zahvaljujući povećanoj potražnji za bijelim vinima. A naći će se i nešto pošipa, što iz lokalnih vinograda, što od grožđa otkupljenog s obližnjih korčulanskih položaja Čara i Smokvica.

Vinarija Matković

Brojne vinarije koje se prostiru diljem Pelješca svakodnevno doprinose reputaciji plavca malog. Prema posljednjim statistikama, Pelješac ima više od 50 vinogradara, svaki s različitim pristupima proizvodnji i stilovima vina. Udruženi su u dvije udruge: Plavac mali – Pelješac, te Pelješki vinski puti. Većina ih je potekla od nekadašnjih poljoprivrednih zadruga, od kojih danas djeluje još samo pet: PZ Dingač, PZ Postup, PZ Janjina (Pelješki vrhovi), PZ Putnikovići i PZ Stoviš Ston.

Vinarija Matuško

Dingač i Postup – strme padine vinske izvrsnosti

Prema statistikama Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske, ukupna površina pod vinovom lozom na Pelješcu iznosi preko 1000 hektara. Od toga, specifično područje Dingač zauzima oko 65 hektara, dok Postup obuhvaća oko 150 hektara. Ova područja karakteriziraju strm teren i sunčano mediteransko okruženje koje pridonosi koncentriranim aromama i visokim kvalitetama grožđa. Na oba područja prisutan je fenomen trostruke insolacije, pri čemu grožđe dobiva sunce izravno i neizravno – refleksijom od kamena i od mora. Posljedica ovog procesa su visoke koncentracije šećera, pa tako kasnije i alkohola, koji nerijetko premašuju 15% te koje je potrebno znalački uklopiti u vino kako bi ono bilo pitko i užitno.

Tunel Dingač

Dingač je prvi hrvatski vinogradarski položaj sa zaštićenom oznakom izvornosti, kojom se ponosi još od davne 1964. Nadmorska visina vinove loze doseže do 300 metara, a nagib padina impresivnih 30 stupnjeva. Ova kombinacija ekstremnih uvjeta uzgoja i mineralnog tla doprinosi jedinstvenim senzacijama u vinu, gdje se izražavaju kompleksnost, struktura i dugovječnost. Ovo vino odražava snagu i karakter Pelješca, izazivajući strast i poštovanje vinoljubaca diljem svijeta. Prvi vinogradi na ovom području posađeni su još 1960-ih, što ga čini jednim od najstarijih vinorodnih položaja na Jadranu. Zahvaljujući godinama iskustva i stručnosti vinara, Dingač je postao sinonim za vrhunsku kvalitetu vina i neizostavan je element hrvatske vinarske baštine.

Položaj Dingač

Vinogorje Postup, smješteno sjeveroistočno od Dingača, iako također pruža izvanredne uvjete za uzgoj vinove loze, ispočetka je smatrano „drugorazrednim“. Događalo se čak da se – u nedostatku Dingača – vina s Postupa „podvaljuju“ pod vrhunska, izazivajući ljutnju kupaca. Ipak, puno se promijenilo nakon što je i ovaj položaj dobio svoju zaštićenu izvornost, 1967. godine, kada se prestao „sramiti“ biti ono što jest – položaj koji daje kombinaciju elegancije i kompleksnosti.

Početak manifestacije Otvoreni pelješki podrumi

Nadmorska visina vinove loze na Postupu doseže do 200 metara, a nagib padina, koji je ipak nešto manji nego na Dingaču, omogućuje optimalnu ekspoziciju suncu, stvarajući vina s dojmljivom strukturom i živopisnom aromatskom složenošću. Ovo područje je također poznato po kamenoj terasi koja zadržava toplinu tijekom dana i osigurava postupno otpuštanje tijekom noći, doprinoseći optimalnom sazrijevanju grožđa. Postup donosi vina s umjerenijim alkoholnim postotkom u usporedbi s Dingačem, ali s istim živopisnim karakterom plavca malog. Boja ovih vina je često rubinska ili granatna, a tanini su elegantniji i zaobljeniji. Ova vina odražavaju spoj tradicije i modernog, često s naglaskom na izraženijoj voćnosti i profinjenosti okusa.

Vinarija Mikulić

Nema vina bez – magarca

Tradicija uzgoja vinove loze na Pelješcu seže još od vremena Ilira i Antike, a pelješkom seljaku loza je doslovno značila život. Zbog nepostojanja prometnica, vino se strmim i uskim stazama dopremalo do luka gdje se pretakalo u bačve i krcalo u trgovačke brodove. Iz udaljenijih mjesta smještenih na visoravni Župi, za taj posao formirale su se karavane tovarnih mazgi  – takozvani ponos.

Vina Madirazza

Magarci, poznati po svojoj izdržljivosti i prilagodljivosti na teške terene, pokazali su se kao idealni partneri u transportu grožđa. Ponos predstavlja nezaboravnu sliku – karavanu magaraca koji nose košare s vinom kroz slikovite krajolike Pelješca. Ova tradicija seže stoljećima u povijest i nosi sa sobom ponosnu baštinu koja je duboko ukorijenjena u lokalnu kulturu. I dok moderna tehnologija zamjenjuje neke tradicionalne metode (a pomogao je tu i tunel Dingač prokopan 1971. godine), očuvanje prakse Ponosa važan je dio autentičnosti i šarma peljeških vinskih krajeva. Ova jedinstvena slika donosi dodatnu dimenziju ljepote u svijet peljeških vina.

Vinarija Edivo

Vina iz mora

Da nije sve priča o tradiciji bez imalo inovacije, najbolje potvrđuje vinarija Edivo, jedinstvena po metodi dozrijevanja vina pod morem. Podvodno starenje odvija se u amforama i bocama koje su postavljene na dubini od 18 do 25 metara, stvarajući jedinstvene uvjete za sazrijevanje. U tom procesu nastaju vina doslovno prožeta morskim duhom. Osim impresivne tehnologije, Edivo se ponosi svojom posvećenošću autohtonim sortama, poput plavca malog i pošipa, koje se savršeno uklapaju u priču, ali i sa suradnjom s iločkom vinarijom Trs, čiju pjenušavu kupažu rukatca i chardonnaya puštaju da odleži pod morem kako bi dobila sasvim novu dimenziju. Ovaj su svojevrsni regionalni vinski crossover brojni vinoljupci dočekali sa oduševljenjem i velikim interesom.

Vinarija Edivo

Otvoreni podrumi – ljeto u prosincu

Johnny Štulić možda je doživio „proljeće 13. u decembru“, no posjetitelji manifestacije Dani otvorenih peljeških podruma mogu u prosincu doživjeti čak i ljeto. Iako često praćena kišom, poluotočka fešta u kojoj vino ne prestaje teći puna tri dana, budi uspavane podrume i konobe, poziva na pjesmu, zabavu i ples i nudi dobrodošli odmak od kontinentalnih briga i sumorne svakodnevice. Ne čudi stoga da ovu manifestaciju posjećuju ljubitelji vina iz čitave Europe, bilo da dolaze u privatnom aranžmanu, bilo organiziranim autobusnim prijevozom. Ovaj festival omogućuje posjetiteljima da po cijeni od svega 20 eura po osobi istraže vinarije, upoznaju vinare i kušaju vrhunska vina i slasne zalogaje kroz neograničenu konzumaciju.

Vinarija Madirazza

Tijekom ovih dana, vinari spremno otvaraju vrata svojih podruma, dijeleći svoju strast prema vinu s posjetiteljima. Nađe se tu za svakog ponešto – od klape i folklora na otvorenju u Stonu, preko rasprodanog nastupa Lidije Bačić kod Madirazze, cjelodnevne fešte uz živu zabavnu glazbu kod Matuška, harmonike kod Borisa Violića, do unplugged gitare kod Bezeka.

Vinarija Bezek

A kada u 21 sat vinarije zatvore svoja vrata, slijedi zajednička fešta uz živu glazbu u zadružnom domu Dingač, koja nerijetko potraje do sitnih jutarnjih sati. Drugo jutro vinari se spontano okupljaju u Pijavičinom, u jedinom otvorenom kafiću na poluotoku, „kapajući“ jedan po jedan oko podneva. Uz neophodnu dozu kofeina i mineralne, rezimiraju se dojmovi i zapisuju ideje kako da „otvoreni podrumi“ budu još bolji dogodine.

Vinarija Mikulić

Tradicionalni specijaliteti sljubljuju se s vinom

Baš kao što brinu da vino teče u potocima, pelješki vinari na Otvorenim podrumima jednako tako brinu da im gosti ne budu gladni. Iako je Pelješac poznat po kamenicama i mušulama, u prosincu svi nekako preferiraju „zimske specijalitete“. Vrijedne domaćice, poput vinarke Željke Matković, spreme tako kontunjatu i mantalu – tradicionalne deserte, prvi na bazi dunje, a drugi na bazi varenika sa ukuhanim bademima ili orasima – posluženih na listovima lovora.

Matković Željka i Petar

Pelješka slavonka Manuela Ferić, jedina u Hrvatskoj koja pravi džemove od plavca malog i pošipa, rasproda tada većinu godišnjih zaliha. Bude tu i riblje paštete, slasnih kanapea i domaćeg sira. O pršutu da ne govorimo – ima ga svagdje i posvuda je vrhunski. No najukusniji nam je ipak bio onaj iz „privatne arhive“, kojeg smo kušali u boutique vinariji Indijan složne braće Ivana i Juraja Violića.

Vinarija Indijan

Vino u muzeju, muzej u vinu

Pelješac se može pohvaliti ne jednim, već sa dva vinska muzeja. Muzej Putnikovići, smješten u zgradi nekadašnje škole, predstavlja izvanredno putovanje kroz bogatu povijest i tradiciju vinogradarstva na poluotoku. Eksponati obuhvaćaju različite aspekte vinogradarstva, od tradicionalnih alata za berbu grožđa do antiknih bačvi i artefakata povezanih s vinskom proizvodnjom.

Muzej Putnikovići

Jedinstvenost ovog muzeja leži i u tome što posjetitelji imaju priliku kušati vrhunska vina dok istražuju izložene eksponate. Kroz vođene ture i degustacije, Muzej Putnikovići postaje živa slika strasti i posvećenosti lokalnih vinara, doprinoseći promicanju vinske kulture i naslijeđa Pelješca. Ovaj prostor ne samo da oživljava prošlost, već i poziva na uživanje u sadašnjosti i budućnosti peljeških vina.

Muzej Putnikovići

Svoje prste u stvaranju ovog muzeja (doslovno) je imao – a tko nego Slobodan Rosić – koji je na inicijativu Želimira Bašića te uz podršku županije, općine i zadruge Putnikovići, hrabro odlučio krenuti u ovaj projekt. „U početku je to bilo skroz na volonterskoj osnovi. Nismo imali novaca i sve smo radili svojim rukama, ja sam čak posuđivao svoj alat za obradu drva. Obilazili smo kuće i prikupljali eksponate. Kasnije su se uključili županija i općina, pa je bilo nešto lakše. Danas smo ponosni kako sve to izgleda, a reakcije posjetitelja su više nego izvrsne.“ – prepričava Rosić.

Slobodan Rosić

Osim ovog „službenog“ vinskog muzeja, na Pelješcu smo pronašli još jedan. I to obiteljski. Riječ je o ugostiteljsko-vinarskoj obitelji Mikulić iz Orebića, čiji je vlasnik i glava obitelji Igor pasionirani sakupljač starih predmeta vezanih uz vino. U dijelu obiteljske kuće odlučili su tako organizirati privatni muzej koji je zanimljiv po tome što se nalazi na zemljanom podu, a ima i kušaonicu. Sin Antonio ponosno nastavlja očevim stopama, te se posvetio proizvodnji vina, među kojima se ističe Postup don Josip. Vino proizvodi tradicionalnom metodom, baš kao što je to činio njegov djed, prvi vinogradar u obitelji. „Nastojimo što manje intervenirati u proces proizvodnje, a nakon kratkog odležavanja u barrique bačvama, nužnog za ukroćivanje tanina, butelje odležavaju u slami koja je stabilizator temperature.“ – priča nam Antonio, dodajući kako u podrumu imaju i banku vina u kojoj vrše odležavanje za kupce.

Mikulić Igor i Antonio

Plavac mali snažan je brend, a Pelješac neizostavna destinacija vinskog turizma

„Vinari udruženi u udruge Plavac mali i Pelješki vinski puti već dugi niz godina promoviraju vinski turizam poluotoka, stvarajući tako brend Pelješca kao nezaobilazne vinske destinacije kako za domaće, tako i za strane turiste.“ – ističe Rosić te nastavlja – „Kvaliteta nam je na prvom mjestu. Stoga, prije nego krene fešta po vinarijama, valja odraditi tradicionalno godišnje ocjenjivanje. Dvanaest enologa s Pelješca u PZ Putniković prvog su dana manifestacije marljivo ocjenjivali autohtone sorte i podijelili diplome za najbolja mlada vina rukatac, pošip i ostale bijele sorte, rose, plavac mali, plavac mali s posebnih položaja te ostale crne sorte.“

Vina Mikulić

Ova manifestacija, dakle, ne služi samo promociji lokalnih vinara, već itekako stvara priliku za edukaciju o vinu i vinskoj tradiciji Pelješca. Posjetitelji imaju priliku uživati u raznolikosti vinskih stilova i degustirati vina, učeći o njima od samih vinara i lokalnih ugostitelja.

Pelješac se može pohvaliti i činjenicom da broj vinogradara stalno raste, a kvaliteta proizvedenih vina privlači pažnju domaćih i međunarodnih ljubitelja Bakhove kapljice. Uz visoke standarde proizvodnje i predanost očuvanju vinogradarske tradicije, Pelješac (p)ostaje nezaobilazna destinacija za sve koji cijene vrhunska vina i autentično vinogradarstvo.

Prepoznaju to danas i lokalne turističke zajednice – Janjina, Trpanj, Orebić i Ston, kao TZ Dubrovačko-neretvanske županije. A za projekt koji je prve godine okupio svega 37 posjetitelja, danas su zainteresirani i važni sponzori poput Romerquellea i Jolly-Mercedes Benza, koji pružaju značajnu podršku ovoj manifestaciji, omogućujući joj da svake godine raste u kvaliteti i kvantiteti.

Tekst i foto: Irena Lučić, diWine Croatia

Na Vinskoj shpitzi plavci osvojili Zagrepčane

Na protekloj Vinskoj shpitzi u zagrebačkom diWine Baru vinoljupcima su se predstavili vinari Pelješca i Komarne te vina sa dva susjedna, srodna, a ipak po mnogočemu različita vinogorja. Tom je prigodom okupljenim predstavnicima medija, vinskim profesionalcima, kao i ljubiteljima dobre kapljice predstavljena i manifestacija Dani otvorenih podruma, koja se na Pelješcu tradicionalno održava svakog prvog vikenda u prosincu – i tako već šesnaest godina.

„Vinska shpitza je manifestacija koja se u diWine Baru održava jedan do dva puta mjesečno, a svaki puta stavlja u fokus neku drugu vinsku destinaciju, stvarajući tako ne samo priliku za uživanje u dobrom vinu, već i snažan edukativni moment.“ – objašnjava vlasnica bara Irena Lučić.

„Posjetitelji Shpitze s lakoćom pamte vinarije, autohtone i tipične sorte, pa čak i značajne položaje, kada te informacije dobiju izravno od vinara, paralelno kušajući vina. Samim time raste i njihova vinska znatiželja kao i potreba da pobliže upoznaju, pa čak i posjete destinaciju iz koje dolazi vino koje im se toliko sviđa. Stoga zahvaljujem Turističkoj zajednici Dubrovačko-neretvanske županije na ovoj krasnoj suradnji, kao i na prilici da udružimo snage u predstavljanju ovih važnih vinskih destinacija Zagrebu i Zagrepčanima.“ – nastavila je Lučić

U diWine Baru se tako predstavilo ukupno devet peljeških vinarija – Marlais, Putniković, Pelješki vrhovi, Edivo, Bezek, Matuško, Matković, Violić i Jurović, te dvije vinarije iz Komarne – Opus i Terra Madre. U ponudi vina, očekivano, prevladavali su plavci – hrvatska najznačajnija crna sorta, ujedno i autohtona, koja upravo na području Dubrovačko-neretvanske županije daje najbolje rezultate.

Vina Marlais i Matuško.

Pelješko vinogorje jedno je od tradicionalnih, te svakako jedno od najznačajnijih vinogorja u cijeloj Hrvatskoj. Obuhvaća oko 850 ha pod nasadima vinove loze, od čega čak 90% otpada na plavac mali, no ipak s tendencijom povećanja nasada bijelih sorti (također autohtonih rukatca, pošipa i grka) u posljednjih nekoliko godina – s ciljem pružanja adekvatnog odgovora na zahtjeve tržišta koje sve više traži laganija, svježa vina.

Vina Opus

Na Pelješcu djeluje oko sedamdeset proizvođača vina, nekada udruženih u poljoprivredne zadruge, a danas sve odvažnijih u stvaranju vlastitih vinskih brendova. Valja istaknuti i dva vrlo značajna položaja – Dingač (45ha) i Postup (60ha), pri čemu je Dingač ujedno i najstariji Hrvatski vinski položaj pod zaštitom, zaštićen davne 1964. godine u Ženevi.

Vina Matković

Za razliku od Pelješca, Komarna – s koje pogled puca upravo na ovaj najjužniji hrvatski poluotok, kao i na reprezentativni Pelješki most – najmlađe je hrvatsko vinogorje. Nastalo je zahvaljujući dosezima moderne tehnologije – konkretno, tehnici melioracije krša – koja je omogućila da se na kamenoj podlozi dobije savršeno tlo za uzgoj vinove loze. Komarna broji svega sedam vinarija, čija vina kvalitetom nimalo ne zaostaju za pelješkim susjedima, udruženih oko ideje ekološke proizvodnje – vrlo značajnog trenda za budućnost vinogradarstva.

Slobodan Rosić i Vina pelješki vrhovi

„Vinari udruženi u udruge Plavac mali i Pelješki vinski puti već dugi niz godina promoviraju vinski turizam poluotoka, stvarajući tako brend Pelješca kao nezaobilazne vinske destinacije kako za domaće, tako i za strane turiste.“ – istaknuo je legendarni promotor plavca malog Slobodan Rosić, koji je ujedno i organizator manifestacije Dani otvorenih podruma.

Otvoreni podrumi na rasporedu od 1. do 3. prosinca 2023. Riječ je o trodnevnom slavlju u čast plavca malog – sorti koja je prehranila mnoge generacije vinara, te koja je Hrvatsku dovela na vinsku mapu svijeta i tamo je desetljećima i – održala. Neka vam stoga Pelješac ne bude predaleko početkom prosinca, jer riječ je uistinu o manifestaciji koju vrijedi posjetiti. Više informacija o Danima otvorenih podruma saznajte na linku. Živjeli!

Tekst: Irena Lučić

Foto: Irena Lučić, arhiva Udruge Plavac mali i Pelješki vinski puti

Provedite bablje ljeto na Pelješcu – sve je spremno za sedmi Festival soli

Od 30. kolovoza do 15. rujna na Pelješcu vas očekuje vrhunac ljetne festivalske sezone sa središtem u Stonu, jer kraj ljeta uvijek je rezerviran za Pelješac i Festival soli za kojeg ‘diše’ cijeli poluotok, odnosno sve četiri općine: Janjina, Trpanj, Orebić i Ston, koji ponosno čuva najstariju solanu u Europi, još iz vremena Dubrovačke Republike.

Više od 15 dana vrhunske hrane, finih peljeških vina, brojnih glazbenih i kulturnih događanja i ove će godine, od 30. kolovoza do 15. rujna, uveseljavati stanovnike Pelješca i njihove goste te pokazati kako je bablje ljeto najljepše na jugu Dalmacije.

Pedesetak peljeških konoba, restorana i vinarija nudit će odabrana jela i vina po festivalskim cijenama, a povoljniji će biti i izleti brodom na degustaciju školjaka u Malostonskom zaljevu.

U Stonu nikad atraktivniji program

U Stonu se tijekom festivala organiziraju likovne radionice, tradicionalna likovna kolonija, eko plac, tj. sajam tradicionalnih proizvoda, izložbe, vođene ture kroz solanu, kulinarske radionice…, a sastavni dio program Festivala soli 2023. atraktivno je vađenje soli. Glavni dio programa odvija se u središtu Stona od 30. kolovoza do 2. rujna.

I ove godine očekuju vas sjajni koncerti: u četvrtak, 31. kolovoza – Wine, salt &jazz night u Solani Ston, u petak, 1. rujna, u tvrđavi Kaštio posjetitelje će zabavljati Đani Stipaničev, dok će 2. rujna Ston biti domaćin 3F GIN eventa – DJ partyja na kojem će biti predstavljeni  lokalni proizvođači gina.

„Festival soli u posezoni privlači velik broj gostiju, afirmirajući cjelokupnu turističku ponudu Pelješca, od smještajnih kapaciteta do tradicionalnih proizvoda. Na temeljima ovog festivala koji se organizira već sedam godina, sve četiri pelješke turističke zajednice – Orebića, Trpnja, Janjine i Stona u protekle tri godine kreiraju atraktivnu festivalsku sezonu. Stvorili smo i širimo jednu lijepu zajedničku priču koja započinje u predsezoni i završava Festivalom soli u posezoni, potvrđujući da je goste moguće privući na Pelješac i izvan špice sezone“, rekla je Fani Slade, direktorica TZ općine Ston.

 

Foto: TZ općine Ston

Pelješac pruža mnogo više od predivnih plaža i mora

Najveći poluotok južnog Jadrana, Pelješac, očarava svojoj ljepotom, iskonskom divljinom i mogućnostima koje nudi, a premda je predivan tijekom cijele godine, u ljetnim mjesecima posebno mami posjetitelje da ga istraže. Otkad je lani izgrađen Pelješki most, koji je sam po sebi turistička atrakcija, Pelješac je još dostupniji i još zanimljiviji. Ovdje ste doista na slatkim mukama što posjetiti, gdje se kupati i u čemu sve uživati! Ovo je naš must have za ljeto 2023.!

Izravno iz mora na vašem tanjuru!

Vožnja brodom iz Malog Stona, Hodlija, Luke i Zamasline do uzgajališta kamenica u Malostonskom zaljevu i degustacija izravno iz mora super je doživljaj. Iako se mogu jesti pohane, pečene i u raznim drugim kombinacijama, kamenice su najbolje ovako svježe s nekoliko kapi limuna. Takve imaju najbolji okus. Okus mora!

Festival soli od 30. kolovoza do 15. rujna

Već 4.000 godine u Stonu se na tradicionalan način – samo uz dodatak mora, sunca i vjetra – vadi sol. Kako je bilo tada, tako je i danas, pa je prava šteta proći kroz Ston i ne posjetiti jednu od najstarijih, ali i najočuvanijih solana u Europi. Pa i nadaleko poznate stonske zidine tu su podignute kako bi zaštitili ljude i ovaj dragocjeni mineral koji im je donosio bogatstvo. Čak 58 bazena, od toga devet kristalizacijskih, nazvanih po svecima, mogućnost sudjelovanja u vađenju soli, u koju se ne dodaju baš nikakvi aditivi…, sve vas to očekuje u Stonu. Ova ambijentalno mjesto središte je Festivala soli koji se održava na čitavom poluotoku od 30. kolovoza do 15. rujna. Gastronomska događanja, sajam tradicijskih proizvoda, glazbene večeri, koncerti, predstave, radionice za djecu, Likovna kolonija, vađenje cvijeta soli…, očekuje vas dva tjedna zabave i hedonizma.

Kulturna tradicijska tura

Za one koji vole muzeje i osjetiti bilo kraja kojeg posjećuju te se upoznati s tradicijom, Pelješac ima što ponuditi. Muzej pelješke tradicije u Mokalu kod Orebića, s impresivnom zbirkom amfora starih 2.000 godina, bačvama, kotlovima za rakiju, starim pećima, mlinicom za maslinovo ulje…; Pomorski muzej u Orebiću, koji osim pomorske i arheološke zbirke, čuva i vrijednu zbirku knjiga pomorskih kapetana; Muzej vinogradarstva i vinarstva u Putnikovićima, prvi takve vrste u Hrvatskoj…, impresionirat će vas originalnim postavima i pričama.

Muzej pelješke tradicije

Vinska tura

Vinska tura po Pelješcu se ne propušta! Na ovom poluotoku više je od 250 vinara, autohtona sorta plavac mali daje vrhunske rezultate, a čuveni su plavci sa zaštićenih vinorodnih položaja Dingača i Postupa te s Ponikava i Dranča. S čašom vrhunskog vina u ruci, u društvu ljubaznih domaćina i u srcu živopisnog vinogorja, Pelješac ćete doživjeti u njegovoj iskonskoj ljepoti. A i samo pogled iz vinograda koji se protežu iznad bajkovitih plaža i tirkiznog mora vrijedi milijune!

Morske radosti

Divna, ime ove plaže desetak kilometara udaljene od Trpnja govori sve. A tek plaža Vučine u Žuljani; tu je i šljunčani raj Duba, potom Trstenica u Orebiću, idealna za obitelji s djecom… Pelješke uvale skrivaju neke od najljepših plaža na Jadranu.

Od jedrenja do planinarenja

Na spomen Pelješca ljubitelji aktivnog odmora prvo će pomisliti na jedrenje na Vignju, no za one kojima je ljeto sve samo ne izležavanje na plaži i koji vole aktivan odmor, na ovom je poluotoku na raspolaganju pet kružnih biciklističkih staza dužine 184 kilometra te šest planinarskih ruta, ukupne dužine 39 kilometra. Ako želite uživati u predivnom pogledu na pelješki kanal i otoke popnite se na najviši vrh poluotoka. Sveti Ilija iznad Orebića visok je 961 metar – uspon je moguć iz tri smjera.

 

Foto: arhiva TZ općina Orebić, Trpanj, Ston i Boutique vinarije Mikulić, (Ivo Biočina, Baldo Mirković, Ive Trojanović, Boris Jović)

Prije Pelješke trpeze, pripremite peliške klašune i sladoled s varenikom – imamo recepte

Volite kamenice, školjke, crni rižot, mladu janjetinu, uživate u okusima tradicionalnih slastica poput kotonjate, rozate, broštulanih mjendula, a nepcu vam godi čaša vrhunskog plavca s najboljih položaja?  Želite li spojiti hedonizam s ljetnim doživljajima na najljepšim plažama, još nije kasno da spakirate kovčege i zaputite se prema čarobnom Pelješcu pa u nedjelju, 25. lipnja, na Dračama doživite Pelješku trpezu, atraktivan događaj organiziran u sklopu jedinstvenog Festivala peljeških okusa koji – u organizaciji turističkih zajednica Janjine, Trpnja, Orebića i Stona – traje sve do 30. lipnja.

Na predstojećoj fešti od hrane i vina, koja na Dračama počinje od 20 sati posjetioce čekaju okusi juga Dalmacije – crni rižot, pasta s kozicama, mušule, sardele, gulaš, tripice, pelješki kolači… Sve sljubljeno s vrhunskim pelješkim vinima. Sav prihod od Pelješke trpeze namijenjen je Ligi protiv raka Korčula, Lastovo, Pelješac, Mljet – ogranak Janjina i udruzi Djeca Pelješca.

Za prste polizat

Pelješčani su pravi gastro majstori, tradicijske su okuse savršeno ukomponirali u novo ruho. Ovo je sjajna pozivnica za posjet poluotoku poznatom i po prekrasnim plažama. Za sve koji ne stignu ovaj vikend do Pelješca, vlasnica orebićke slastičarne Croccantino otkriva dva iznimna pelješka recepta – tradicionalni za Peliške klaušne i originalni za njezin sladoled temeljen na okusima juga i pelješkom vareniku. Savršeno iskustvo za ljubitelje slastica i pravi izazov za slastičare amatere.

 

 

Peliški klašuni

Prvi dan – tijesto

200 g glatkog brašna

1 žumanjak

10 g šećera

ekstrakt vanilije

60 g mlakog mlijeka

8 g rakije lozovače

5 g rakije od ruža

5 g jabučnog octa

20 g maslaca sobne temperature

2 g soli

naribana korica limuna i naranče

Od svih sastojaka umijesiti glatko, srednje tvrdo tijesto i odmoriti ga preko noći u hladnjaku.

Drugi dan – nadjev:

40 g prženih badema

20 g svježih badema

20 g mlijeka

10 g šećera

15 g rakije lozovače

naribana korica 1 naranče

15 g marmelade od gorke naranče

Izmiješati sve sastojke u kašasti, ali kompaktni nadjev. Tijesto izvaljati i razvući što tanje i izrezati čašom ili nečim sličnim krugove. Na sredinu kruga staviti nadjev, presaviti polovicu u polumjesec i rubove spojiti pritiskom vilice. Pržiti u vrelom ulju dok se tijesto ne napuše, izađe na površinu i dobije svijetlo žutu boju. Odmah nakon prženja uvaljati u kristal šećer.

Domaći sladoled okusi Pelješca: bademi, amaretti i pelješki varenik

Prvi dan – praline: 

60 g šećera otopiti i karamelizirati i u njega ubaciti 60 g badema. Još vruću smjesu izliti na papir za pečenje. Mlaki krokant, uz pomoć blendera ili sjeckalice pretvoriti u slatku pastu.

Baza za sladoled:

540 g mlijeka

40 g šećera

40 g meda

2,3 g brašna sjemenki rogača

0,8 g agara

Zagrijati do 95 C, i u mlaku smjesu dodati:

95 g mrvljenih kolačića Amaretti

10 g naribane korice domaćeg neprskanog limuna

praline

Izmiksati smjesu štapnim mikserom i pustiti da se, preko noći, u hladnjaku svi sastojci združe i prirodne arome infuziraju u smjesu.

Drugi dan – sladoled:

Ohlađenu bazu izmiksati štapnim mikserom i u nju dodati 130 g meko tučenog mliječnog vrhnja i 25 g pelješkog varenika i promiješati.

Sladoled usuti u plitku širu posudu, kako bi se što prije smrznuo i staviti u zamrzivač preko noći.

 

Foto: arhiva slastičarne Croccantino, TZ-a Stona, TZ-a Janjine

 

Festival peljeških okusa i ovog ljeta poziva na hedonizam i zabavu

Jug Dalmacije uvijek je privlačan, ali kad traje Festival peljeških okusa, koji se na ovom poluotoku već tradicionalno održava, prilika je to da istinski doživite destinaciju i provedete nezaboravan odmor. Jer, kako drukčije osjetiti tradiciju Pelješca nego kroz školjke, mladu janjetinu, brudet, crni rižot, jedinstvene izlete brodom i degustaciju kamenica u Malostonskom zaljevu… i naravno vrhunske pelješke plavce.

Festival koji traje od 15. do 30. lipnja i nudi sve najbolje od Pelješca – od gastro specijaliteta, preko vinskih kapljica, tradicionalno dobre zabave i prirodnih ljepota – rezultat je suradnje turističkih zajednica općina Ston, Janjina, Orebić i Trpanj, koje sada već treću ljetnu sezonu promoviraju gostima atraktivnu ponudu i sadržaje destinacije.

I ovaj put u priču su se uključili pelješki restorani, konobe i obiteljska-poljoprivredna gospodarstva, njih pedesetak s promotivnim cijenama, dok će vrhunac manifestacije biti 25. lipnja na Dračama. Tamo se od 20 sati organizira tradicionalna Pelješka trpeza. Bit će to susret peljeških ugostitelja i vinara s ljubiteljima najfinijih peljeških delicija, prava fešta od hrane i vina.

Zagrijavanje počinje već 17. lipnja na Danima otvorenih vrata peljeških podruma. Osim što će po povoljnijim cijenama moći kupiti vina, posjetitelji će dobiti i vaučer za dvije gratis degustacije vina. Naselje Kuna Pelješka taj će dan, od 19 do 24 sata, biti domaćin fešte uz glazbu i – tipično za unutrašnjost poluotoka – janjetinu s ražnja.

Već sljedećeg dana, 18. lipnja, od 15 do 19 sati na Dračama se održava Dan mušula. Ovo živopisno mjesto zamirisat će na školjke poznate još i kao dagnje koje će se savršeno sljubiti s pelješkim vinima, a večer je predviđena za odličnu zabavu.

U organizaciju manifestacija uključene su pelješke udruge Pelješki vinski puti i Plavac mali – Pelješac, Liga protiv raka Korčula, Lastovo, Pelješac, Mljet – ogranak Janjina i Djeca Pelješca.

„Veseli nas što brojni vlasnici restorana, OPG-ova i vinarija dijele naš entuzijazam i želju da turistima omogućimo potpuni doživljaj destinacije. Turisti vole sjesti s domaćinima, isprobati tradicionalna jela, iz prve ruke osjetiti autohtoni život, sve im to omogućavamo uz prigodne cijene“, rekla je Bianka Jasprica, direktorica Turističke zajednice Janjine uz poziv da ovog ljeta svakako posjetite prekrasan Pelješac.

Foto: arhiva TZ općine Janjina i TZ općine Ston

Pelješac u znaku festivala! Sve počinje 18. svibnja

I ove godine tri vrhunska festivala obilježit će turističku sezonu na Pelješcu. Sve počinje 18. svibnja Festivalom peljeških kapetana. Ova lijepa priča o pelješkoj pomorskoj tradiciji trajat će do 2. lipnja, dok će od 15. do 30. lipnja sve biti u znaku Festivala peljeških okusa, a za kraj ljeta – od 31. kolovoza do 15. rujna – Pelješčane i njihove goste tradicionalno očekuje Festival soli.

Trg Mimbelli spreman za Festival peljeških kapetana

Novouređeni Trg Mimbelli u Orebiću predivan je i spreman dočekati goste na otvorenju prvog u nizu ljetnih festivala – Festivala peljeških kapetana. A spreman je i program ovogodišnje manifestacije: prvi dan, 18. svibnja, rezerviran je za besplatnu vođenu turu po Orebiću „Living history“, glazbene nastupe, veličanstveni mimohod kapetana te slastice za koje će biti zaduženi članovi Lige protiv raka.

Taj dan u Pomorskom muzeju otvara se i izložba brodogradnje S okusom mora, s okusom soli, koja će se besplatno moći razgledati sve do 15. lipnja. Tijekom 15 dana, koliko traje Festival peljeških kapetana, stanovnici Pelješca i njihovi gosti moći će uživati u klapskim večerima, premijeri kazališne komedije Hobotnica u izvedbi Amaterske kazališne udruge Kušin, a istovremeno, od 17. do 20. svibnja održava se i trodnevni ribolov na veliku ribu, koji završava spektakularnim koncertom Opće opasnosti u Orebiću.Za kraj festivala mornarska večer tamo gdje je sve i započelo – na Trgu Mimbelli – uz glazbu uživo, pečenu ribu i, naravno, izvrsno pelješko vino.

Čak 2.000 pomoraca, 250 kapetana i 90 jedrenjaka

„Ove godine okupili smo rekordan broj ugostitelja, vinara i školjkara, njih čak 50, koji će sudjelovati na sva tri Festivala. Kao i ranijih godina, nudit će se najbolje od tradicionalnih peljeških jela po popularnim cijenama, a pelješki vinari osigurat će popust na najmanje jednu etiketu vina”, rekao je Mladen Đeldum, direktor TZ općine Orebić, koja je uz turističke zajednice općina Ston, Janjina i Trpanj, organizator peljeških festivala.

Orebić je nekada bio pomorsko središte Mediterana; uz Pirej i Hamburg jedini grad kojeg su brodovi pozdravljali sirenama. Mještani bi im odzdravljali mašući plahtama s obale, zvonjavom zvona s Franjevačkog samostana Gospe od Anđela i pucanjem topa s današnje zgrade Pomorskog muzeja u Orebiću. Čak dvije tisuće pomoraca, 250 kapetana te 90 jedrenjaka dala je pelješka rivijera koja će najljepše od tradicije predstaviti kroz sve tri nadolazeće manifestacije.

Festival peljeških kapetana posveta je pomorskoj tradiciji i izvrsna uvertira u ljeto, dok je Festival peljeških okusa prilika da upoznate dušu juga Dalmacije, jer, najbolje se to čini kroz okuse. Volite li, pak, uživati u moru i suncu izvan špice sezone, početak rujna donosi dodatan adut – „slani festival“ i sjajnu zabavu za kraj ljeta“, poručuje Đeldum.

Vidimo se na Pelješcu, poluotoku vrhunskog vina i prekrasnih plaža.

.

Foto Damir Kovačić, arhiva TZ općine Orebić

Dan malostonske kamenice

Malostonska kamenica, pored Plavca malog, Postupa i Dingača proslavila je poluotok Pelješac i uvrstila ga na gastronomsku kartu svijeta. Za njom uzdišu pravi gurmani jer, kako tvrde, najukusnija je i najsočnija na svijetu, pa nije niti čudo da je 2020. godine upisana u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih  oznaka zemljopisnog podrijetla te je zaštićena na području cijele Europske unije.

Dan malostonske kamenice tradicionalno se održava svake godine u ožujku jer je ona tada najpunija i najukusnija, a na ovogodišnjoj Festi u Brijesti, 18. ožujka, posjetitelji će moći obilaziti brodove i maune lokalnih školjkara – Obrt Štica, AP Brijesta, Božović, Dagnja, Braća Lazić te obrt Petra i uživati u toj svježoj deliciji, tek izvađenoj iz mora. Njen okus najbolje se osjeti kada je pokapana s nekoliko kapljica limunovog soka, baš na način kako je i sami domaćini preferiraju uz zvukove dalmatinske pjesme i pelješko vino, tako da će posjetitelji doživjeli čar tradicije i života lokalnog stanovništva, dok će ugostiteljski objekti u Stonu i okolici nuditi raznoliku paletu peljeških delicija.

Malostonska kamenica priprema se na razne kreativne načine u lokalnim restoranima i konobama, no ipak, svi su suglasni da je najukusnija kada je svježe izvađena iz mora, dakle sirova te pokapana s tek nekoliko kapi limunovog soka baš na način kako je i domaćini preferiraju uz vrhunska vina peljeških vinara Rukatca, Plavaca, Postupa i Dingača od Ponikava do Potomja.

Naime, pored Malostonske kamenice Europska komisija je 10. veljače 2021. godine u Službenom listu Europske unije objavila da su „Ponikve“ upisane u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla (ZOI), čime su postale 17. zaštićena oznaka izvornosti hrvatskih vina koja imaju naziv registriran u EU. Brojni posjetitelji moći će kušati vina Željka i Josipa Ledinića te vina Marlais iz Ponikava te bogatu i raznovrsnu paletu vina PZ Putniković, Peljeških vrhova PZ Janjina, mladog vinara Bezeka iz Janjine. Iz najpoznatijeg hrvatskog vinogradarskog kraja Potomja stižu vina vinarije Matuško, Borisa Violića, Matkovića, te iz Kune Pelješke vina Violić i Jurović.

Kamenica je u ožujku puna joda, selena, cinka i kroma, dođite i uživajte u njihovom okusu u subotu, 18. ožujka u Brijestu uz pelješke delicije i glazbu uživo, poručuju iz udruge Stonski školjkari i pelješki vinari. Program  počinje u 11.00 sati.