Arhiva oznaka za: Vinart grand tasting

Završilo 9. izdanje Vinart Grand Tastinga o kojem će se još dugo pričati

Nakon održanog Petit i Silent Tastinga, te brojnih radionica, dvotjedna vinska manifestacija doživjela je svoje veliko finale: 9. izdanje Vinart Grand Tastinga održalo se u prepunoj Laubi. Svoja je vina izlagalo 140 odabranih vinara s preko 800 vinskih etiketa.

Loredana i Peter Poletti, vinarija Poletti

Lauba je bila prepuna, ali gužva se nije osjećala, jer vladalo je dobro raspoloženje – dobra vibra, kako bi se danas reklo. U Laubu nisu došli kušati odlična vina samo profesionalci, sommelieri, distributeri i ugostitelji. Bila je to prilika da istinski ljubitelji dobre kapljice kušaju vina koja još nisu imali prilike kušati, da se uvjere da li su im poznate vinarije održale kvalitetu ili na tržište pustile vina koja su do sada odležavala u podrumima.

Marko Cmrečnjak, vinarija Cmrečnjak

Za neke, bio je to srdačan susret s dobro znanim umjetnicima u stvaranju vina – vinogradarima i vinarima, ali bilo je i divno promatrati kakva se čarolija odvijala kada su tek stasali ljubitelji dobre kapljice shvatili da im vina toče vlasnici vinarije ili njihova djeca koja su odlučila nastaviti obiteljsku tradiciju.

Olga Visintin i Nicolo´ Del Negro, vinarija Veralda

Kad se nađeš u takvoj situaciji, vino dobiva potpuno drukčiji značaj, ugodniji miris i okus, a svatko je vina koja su ga posebno oduševila mogao kupti u Pop Up vinoteci, uz poseban popust i dakako, koristeći voucher koji se dobivao kupnjom ulaznice.

Klaudio Ipša, vinarija Ipša

Ove godine među gostima su se našli i neki od najznačajnijih imena u svijetu vina –  Mike DeSimone i Jeff Jenssen poznati kao World Wine Guys iz utjecajnog američkog magazina Wine Enthusiast, Olivia Mason – predstavnica Decantera, Peter Moser – najpoznatiji austrijski vinski kritičar i glavni urednik vinskog magazina Falstaff, Simon J Wolf – osnivač i urednik stranice The Morning Claret, Caroline Gilby – nositeljica prestižne titule Master of Wine i sutkinja na Decanter World Wine Awards i mnogi drugi.

Caroline Gilby

Kako je bilo na Vinart Grand Tastingu možete vidjeti i na njihovim društvenim mrežama – facebook https://www.facebook.com/ i instagram https://www.instagram.com/vinart_croatia/?hl=en.

Bravo organizatorima i… jedva čekamo novi, koji će biti jubilarni, deseti Vinart Grand Tasting!

Tekst: Sunčana Barušić

Foto: Vinart i Sunčanan Barušić

Još danas stignete na Vinart Grand Tasting u Laubi, evo kako je bilo na radionicama

Danas je drugi dan održavanja Vinart Grand Tastinga u Laubi i traje sve do 19 sati, pa još stignete kušati ponajbolja vina hrvatske, regija i nekih stranih izlagača. Međutim, vrijedno je istaknuti da je Saša Špiranec sa svojim timom, dva tjedna prije Grand Tastinga organizirao Petit Tasting, potom vinske radionice i nešto posebno, prvi puta u Hrvatskoj – Silent tasting, na kojem su vinoljupci, oni koji više ili manje znaju o vinu, ugledni strani i domaći novinari imali priliku kušati više od stotinu vina. U tišini, miru, u društvu s vinom, čašom i samim sobom. Predivno!

Uživanje u vinu, privatnosti i tišini na Silent Tastingu

Drugi dio radionica, prije Grand Tastinga održao se u zagrebačkom hotelu Esplanade, a bilo ih je popriličan broj pa evo kratkih dojmova s nekih.

Vina s čvrstim otiskom Baranjskog terroira

Prvog dana, drugog „bloka“ radionica istaknuli bismo Masterclass pod nazivom „Vina s čvrstim otiskom Baranjskog terroira“ kojim su premijerno predstavljena tri nova vina nagrađivane vinarije Zlatno Brdo, a radionicu je vodio veliki poznavatelj vina i sommelier Tomislav Jakopović.

Tomislav Jakopović

Vinarija i podrumi Zlatno Brdo smješteni su u Baranji. Pogodna mikroklima i veliki broj sunčanih sati u godini glavni su preduvjeti za uzgoj kvalitetnog grožđa te proizvodnju vrhunskih vina. Baranjski podrumi i gatori jedinstvena su pojava u Europi, tradicija čuvanja vina poznata više stoljeća i danas je prisutna na ovom području što ga čini jedinstvenim. Temperatura podruma tijekom cijele godine konstantna je u rasponu od 12 do 15 C. Ukopani u zemlju, često obzidani ciglom, ovaj tip podruma jedinstvena je arhitektura specifična za Baranju.

Posljednjih godina Zlatno Brdo nadišlo je lokalne, regionalne i nacionalne granice te se u vrlo kratkom roku pozicionirao kao ozbiljna vinarija s preciznom vizijom razvoja. Jedna od odrednica vinarije usmjerena je na odležavanje crnih i bijelih vina što je i potvrđeno na radionici na kojoj su uz poznate i Decanterom nagrađene vinske perjanice, predstavljene i nove etikete i to, Zlatno Brdo Graševina 2022. Cabernet Sauvignon 2019 i Couvee Zlatno brdo.

Radionica je  započela premijernim kušanjem Graševine 2022. Jakopović je istaknuo bijelo voće i cvijeće koji ocrtavaju obrise karaktera, dok se u finalu javljaju lagane citrusne note koje zaokružuju aromatski spektar. Kušanje je nastavljeno Graševinom iz 2021. koja je osvojila 91 bod i srebrnu medalju na Decanter World Wine Awards 2023. Uslijedilo je kušanje jednog od favorita struke i potrošača Graševine 2018. koja je nagrađena s visokih 87 bodova i brončanom medaljom na Decanter World Wine Awards. „Ovo je, prema mom mišljenju, najbolja graševina koja se trenutno može naći na našem tržištu“, kazao je Jakopović.

 

Slijedilo je već legendarno vino Zlatno Brdo Gold Cuvée 2020. koji je spoj četiri velike sorte vina,a to su Rajnski rizling, Chardonnay odležan u drvenim bačvama slavonskog hrasta, Pinot sivi izborne berbe te Traminac izborne berbe. Poznato je da je ovo vino s visokih 96 bodova na natjecanju Decanter World Wine Awards najviše ocijenjeno vino iz Baranje. Prvi je to zlatni Decanter za Zlatno Brdo.

Terroir Baranje iznimno je pogodan za uzgoj crnih sorti i stoga nije iznenađujuće da u Zlatnom Brdu velika pažnja posvećena odležavanju vina crnih sorti te pažljivo prate kada su najbolja za tržište. Prvo crno vino koje je prezentirano bio je Cabernet Sauvignon 2017., a premijerno su predstavljena i dva nova crna vina s potpisom Zlatno Brdo – Cabernet Sauvignon 2019., i  Zlatno brdo Cuvée kojeg su stručnjaci već sada prepoznali kao velika vina.

Na samom kraju, prezentiran je i Cabernet Sauvignon 2015. koji je uzgajan na najboljim položajima Banskog brda, ostavljen je na trsu da dehidrira nakon čega se ubire esencija Caberneta. Pristaje začinjenim jelima od visoke divljači, odležanim junećim odreskom sa žara, pašticadom, ljutim kulenom i slasticama od čokolade. Poslužuje se na temperaturi od 8-10° C u bordoškoj čaši većeg volumena.

Rum koji bi morali imati u svojem baru

Dario Grabarić, velik poznavatelj žestokih pića predstavio je Barcelo rum koji se odnedavno može naći i na našem tržištu. Publiku je oduševila priča o njegovoj proizvodnji, jer u tvornici itekako paze na ekološke principe. Čak i imaju Rum Barcelo Organic koji je potpuno organski. Interesantan na mirisu i okusu, čist, precizan… Ostali rumovi koji proizvode nisu sto postotno organski, ali destilerija, odnosno tvornica radi tako da proizvodnja ne ostavlja ugljični otisak, a svi se dijelovi koji ostaju u proizvodnji recikliraju: CO2 se prodaje tvornicama gaziranih pića, bagasa (zaostala suha vlakna šećerne trske) se koriste za proizvodnju gnojiva ili kao pogonsko gorivo za tvornicu i sl.

Dario Grabarić

Svi Barcelo rumovi proizvedeni su isključivo od šećernog soka, a koja je razlika… kušajte sami jer vrijednost za novac je u odličnom omjeru!

Josip Barišić

Od svježih do odležanih malvazija

Na radionici Festigia Malvazija, na kojoj smo kušali malvazije ovog velikog proizvođača, Vina Laguna, Josip Barišić koji je 2022. preuzeo kao direktor proizvodnje i vinarstva, odnosno glavni enolog, dokazao je da Malvazije nisu odlične samo kao mlada vina (to već znamo), već svoj potencijal daju ako im se pruži da malo „dođu k sebi“ u boci. Odnosno, on se zalaže, kao i većina vinara, da se vinarije pokušaju oduprijeti zahtjevima tržišta i već u trećem mjesecu buteljirati malvaziju aktualne berbe. Kušajući starije i one proizvedene pod policom mladog Barišića uočili smo u razliku u stilistici – u njegovim se malvazijama osjeća više cvjetnosti i voćnosti.

Sanjin Pilato i Krešimir Kožić

Odlična vina istarske obitelji

Sanjin Pilato i Krešimir Kožić na radionici Pilato Portfolio Tasting publiku su upoznali kako se kroz tri generacije razvijala vinarija, te svoja vina koja su neka bila i iz 2018. godine. Što se tiče malvazije i oni su dokazali da odležavanjem dobiva na kvaliteti, publiku je oduševila i njihova Malvazija sur Lie 2019., te Grande Cuvée 2018. koji ima itekako veliki potencijal odležavanja.

Ivan Mariclin

Kraljica hrvatskih vinograda

Drugi dan, drugog bloka radionica započeo je graševinom i to jednog od najvećih proizvođača vina od ove sorte. Ivan Marinclin, glavni enolog vinarije Kutjevo i Krešimir Kožić dokazali su da se od ove sorte mogu raditi pjenušava, mlada i svježa vina, odležana, macerirana, te predikatna. Dokazali su da je Graševina stvarno kraljica hrvatskih vinograda.

Upoznajte slovensku rebulu

Neki manje, a neki više poznaju vina naših susjeda, slovenskih vinara. Priliku za upoznati sortu vina koja se često sadi u Goriškim brdima i Vipavskoj dolini, rebulu, publika je imala na radionici Rebula Masterclass – Konzorcij Brda koju je vodio Luka Ribolica. Predstavljana su vina nekoliko vinara iz konzorcija. U Hrvatskoj pomalo nepoznata sorta rebula, mora se još istražiti, jer, kako su se gosti uvjerili, daje odlična vina – od svježih odležanih do maceriranih koja su oduševila publiku.

Igor Luković

Najprodavanija vina u Srbiji

Još manje poznata (nekima) su vina Srbije, a predavač Igor Luković je odlučio ne predstaviti najbolja vina, jer kako je rekao, bilo je teško odabrati. Luković je predstavio najbolje prodavana vina u Srbiji. Novi mirisi, novi okusi… koje i nismo navikli u Hrvatskim vinima, što je logično, malo po malo su nas osvajali, a ljubav na prvi pogled bilo je vino vinarije Baša Orange Tamjanika 2020. Ako ga „uhvatite“ na današnjem Grand Tastingu, a ljubitelj ste jantarnih vina, svakako ga kušajte!

Moreno Coronica

Velike malvazije i terani velikog vinara

Moreno Coronica, vlasnik istarske vinarije Coronica i Emil Mehdin, na radionici Sva lica Malvazije By Moreno Coronica predstavili su potpuno svježe, malo zrelije i ozbiljno zrele malvazije i opet potvrdili kako bi za ovu sortu bilo bilje da je se pusti da barem do lipnja odleži u boci, međutim, zakoni tržišta traže suprotno! Kušali su se i njihovi Gran Terani koji imaju veliki potencijal odležavanja i novi Coronica Pjenušac Due nv.

Rikard Petrić

Vugava i Plavac mali s Brača

Posljednja radionica drugog dana drugog „bloka 2″ bila je Stina – od visoke vugave do strmih Stipančića koju je vodio mladi enolog vinarije Stina, Rikard Petrić. Jasno, iskreno i precizno je objasni vina vinarije o kojoj se brine, a nas su oduševile Vugave iz 2013. i 2010. godine.

Silent tasting

Kao veliki, ali tihi uvod u Grand Tasting koji se održava još danas u Laubi, do 19 sati, bila je ovogodišnja novost – Silent Tasting. Događanje je bilo namijenjeno ponajprije domaćim i stranim novinarima, a Saša Špiranec i ekipa koju pohvaljujemo na organizaciji, htjeli su  pokazati i predočiti kakva se sve divna vina i od možda nekima nepoznatih autohtonih sorata, proizvode diljem Hrvatske. To je događaj kojeg vjerujem će svi koji su bili prisutni još dugo pamtiti i želja nam je, te šaljemo poruku Saši Špirancu, da nam takav užitak pruži i iduće godine.

A, sada, svi brzo u Laubu, na Grand Tasting!  

 

Tekst: Sunčana Barušić

Foto: Rene Karaman, Vinart, Sunčana Barušić

Dva dana radionica Vinarta – od pjenušaca do ozbiljnih crnjaka i odležanih malvazija

Prije finala ovogodišnjeg devetog po redu Vinart Grand Tastinga, koje će se održati u već poznatom ambijentu Laube, gdje će svoja vina 1. i 2. ožujka od 12 do 19 sati, izložiti 140 odabranih vinarija, organizator ove manifestacije – Vinart već je u nekoliko navrata razveselio ljubitelje vina, vinske entuzijaste, a dijelom i poslovne pratitelje. Naime, u Petom kupeu je održan Petit tasting, a prošli je tjedan oduševio i prvi „blok“ radionica.

U mahom punim dvoranama Hotela Esplanade, u dva su se dana mogla su se kušati divna vina, od sommeliera i moderatora, te samih vinara i njihovih enologa doznati o pjenušavim, mladim i odležanim vinima i poslušati i naučiti mnogo o proizvodnji, terroiru, uparivanju vina sa hranom i načinom kušanja ovih divnih kapljica.

Od terroira do vrhunskih čaša

Koliko je važan terroir doznalo se na radionici „Iločki terroir“ koju je vodio Kruno Flipović. Kušala su se vina Iločkih podruma, a uspoređivala ona brana na položaju Principovac i vina s ostalih položaja ove najnagrađivanije hrvatske vinarije. Razlika je bila očita, a teško je bilo izdvojiti najbolje vino – jer o ukusima se ne raspravlja. Ipak, kada je Filipović upitao za favorita, naš je bio Iločki podrumi Chardonnay Principovac 2019.

Kruno Filipović, radionica Iločki terroir

Ljubitelji vina vinarije Meneghetti, a i oni koji preferiraju crna vina, došli su na svoje na odličnoj radionici „Meneghetti Red u Jeroboamu“, pogotovo jer su se otvarali magnumi i kušala vina iz linije Red vrhunske kvalitete. Radionicu su vodili Damir Bosek, glavni enolog vinarije i konzultant vinarije Walter Filiputti koji je i zaslužan za većinu kušanih vina, a njegova strast prema dobrim kapljicama postala je gotovo priljepčiva.

Konzultant vinarije Walter Filiputti i glavni enolog Damir Bosek, radionica Meneghetti Red u Jeroboamu

Pred prepunom dvoranom radionicu o vinima iz svoje vinarije vrlo je elokventno vodio vinar Ante Sladić. Da je radionica dulje trajala, odnosno da je na raspolaganju imao više vremena, sigurno bi donio i još koja vina. Ova koja su se kušala, oduševila su publiku – od premijerno kušanog pjenušca od sorte debit, do prošeka od grožđa sorte maraština. Sladić je u svojim vinogradima dao prednost autohtonim sortama, grožđe uzgaja po ekološkim standardima, a njegova vina, kao i fantastične etikete pričaju svoju priču za koju preporučujemo da je otkrijete!

Ante Sladić, radionica Od pjenušca do prošeka

Kraj radionica prvog dana bio je zapravo performance – odnosno kako je radionicu nazvao moderator Stafano Canello, bio je to Wine Glass Tasting, a glavnu su ulogu imale poznate Riedel čaše. Slijedeći upute Stefana Canella svi su se uvjerili koliko su za kušanje dobrih kapljica bitne čaše koje svojim oblikom definiraju miris i okus vina.

Stafano Canello

Od Plešivice do Istre

Mnogi su na radionicu drugog dana, „Lagradi – skriveni dragulj Plešivice“, koju je moderirao Kruno Filipović, došli iz velike znatiželje – da konačno kušaju vina iz njihovog podruma. Radionica je započeta odličnim Lagradi pjenušcem brut, a kušajući potom Pinot sivi iz 2021. i 2022. godine, potom Sauvignon blanc također iz 2021. i 2022. te Chardonnay 2021. i Muškat 2022., svi su se složili kako u ovim suptilnim vinima postoji sortnost, ali ona nije jako naglašena. Stoga, ako su vam do sada vina od sorte sauvignon bila previše aromatična, svakako kušajte ona iz vinarije Lagradi.

Ivan Velikanović, vlasnik vinarije Lagradi

Zna se da se vino i sir vole obostrano, ali pojedini sirevi upareni s određenim vinima u ustima stvaraju posebnu ekspresiju. Dokazala je to Lucija Matijević na radionici koja je organizirana u suradnji sa sponzorom President. Sljedeći njene upute, svi su se vrlo brzo uvjerili da uz pjenušac brut odlično prija slani meki sir, a onaj s plemenitom plijesni dobro je poslužiti uz slatkasti Muškat. Radionica je izazvala velik interes, jer dobro je znati koja vina natočiti i kakav sir poslužiti kad ti u posjet dođu dragi ljudi.

Lucija Matijević, radionica Sparivanje vina i sira – gourmet iskustvo by President

Posljednja radionica prvog bloka kojeg nam je pripremio Vinart zvala se „Kozlović – usporedno kušanje malvazija različitih berbi“. Moderirao ju je Saša Špiranec, a predstavnici vinarije bili su Gianfranco s kćerkom Giannom, koja se nakon diplome i magisterija vrlo ozbiljno posvetila vinariji svojih roditelja. Kako je naglasio Špiranec, radionicom su htjeli upoznati publiku s vinima vinarije Kozlović, ali i upoznati malvaziju kao sortu, odnosno s njenim potencijalima.

Gianna i Gianfranco Kozlović

Točila su se 3x po dva para vina i uočavale razlike, a zašto su one nastale, publici su objašnjavali otac i kći Kozlović. Neki su iz publike za favorite odabrali svježu malvaziju, dok drugi, pet godina stariju. Kušala su se i dva vina iz linije Selekcija, a potom iz 2013. i 2018. malvazije s položaja Santa Lucia. Za kraj radionice, otvarale su se butelje Kozlović, Santa Lucia Po Mojen 2015.

„Takva malvazija se oduvijek radila u Istri. Doduše ne istu kao što je ova, moj otac Armando je radio otkada zna za sebe. Ja sam je odlučio napraviti uz pomoć moderne tehnologija i to po mojem, onakvu kakvu ja volim piti, jer smatram da svako vino mora biti čisto, ekstremno precizno“, kazao je Gianfranco Kozlović, a o njenoj kvaliteti i posebnosti govorili su zadovoljni osmjesi na licima publike. Uostalom, Malvazija je vino koje ljude čini sretnima, jer… svi je vole!

Veselimo se radionicama koja će se u Hotelu Esplanade održati 27. 28. i 29. veljače i novosti na programu: Vinart Silent Tasting, zakazanog 29. veljače od 10 do 16 sati u Esplanadi. Bit će to kušanje 115 odabranih vina iz četiri hrvatske vinske regije a namijenjeno je prvenstveno stranim i domaćim novinarima koji će se u tišini i bez vanjskih utjecaja moći potpuno posvetiti vinima, fokusirajući se na mirise, okuse i teksture.

 

Tekst: Sunčana Barušić

Foto: Vinart i Sunčana Barušić

Održan dosad najbolji Vinart Petit Tasting

U Petom Kupeu u Zagrebu, održan je treći po redu Vinart Petit Tasting. Bio je raspoređen u dva trosatna dijela – Discovery i Icons.

Za ovogodišnju selekciju predstavljenih vina zaslužno je 25 sommeliera i vinskih stručnjaka iz Hrvatske koji su predložili svoje favorite. Među nominiranim vinima se u konačnici odabralo samo jedno vino po vinariji i potom sastavila konačna lista, razdvojena u dva dijela.

Otkrivanje novih vina, vinara i vinarija

U prvom dijelu Discovery session moglo se kušati vina koja su još mlada, vina iz vinarija koja nisu još „razvikana“ na tržištu, ali i vrlo zanimljiva vina mladih naraštaja poznatih vinarija koja su krenula roditeljskim stopama koja su nas ugodno iznenadila.

Olga Visintin

Prvo, pa toliko posebno, moglo bi se nazvati vino Olge Visintin, kćerke poznatog vinara Luciana Visintina, vlasnika vinarije Veralda. Naime, Olga je s posebnim ponosom predstavljala i točila na kušanje svoj prvi uradak Veralda Le Rote 2020. od malvazije istarske brane na položajima Kastagnari i Buje. Hrabro, ali znajući što radi, pustila je da macerira godinu dana u inoxu,   spontane fermentacije, bez dodatka sumpora.  „To je alternativni stil, malo ekstremniji, ali htjela sam pokazati i dokazati da se od sorte malvazija mogu napraviti i ovakva vina. Nakon punjenja, ostavila sam je još godinu dana da se razvija u boci i sada je spremna za tržište. To je limitirana serija, napunila sam samo 500 boca, a uskoro ćemo flaširati maceriranu malvaziju iz berbe 2022. „ kazala je simpatična Olga Visintin. Oni koji vole jantarna vina, ovo će zavoljeti za prvu i s nestrpljenjem čekati da se na tržištu pojavi nova berba.

Filip Bibić

„Ovo je stopostotni debit, dva dana maceriran, samo da se pokrene fermentacija. S ponosom mogu reći da je ovo apsolutno prirodno vino, bez intervencije i kontrole, spontane fermentacije i punjeno izravno iz inoxa s minimalnim udjelom sumpora. Prije puštanja na tržište, vino je stajalo u boci oko godinu dana, a iako je mala serija, još ga uvijek ima na tržištu“, kazao je Filip Bibić, nasljednik vinarije Bibich. Tako smo kušali Bibich Bilo 2022. vino od grožđa sorte debit branog na Plastovu i Skradinu koje nas je iznenadilo mirisom i okusom po tropskom voću i potvrdilo da Filip zna što radi, i kroči svojim smjerom radeći vina koja su drukčija od onih koja smo probali iz vinarije Bibich.

Ivica Dobrinčić

Posebno vino nam je predstavio i Ivica Dobrinčić, renomirani vinar s otoka Krka. On je odlučio raditi malo drukčiju žlahtinu, vino s drukčijom aromatikom, punoćom i većom prisutnošću tanina. Natočio nam je žlahtinu iz butelje s etiketom koja privlači na prvu, što govori da je odlučio žlahtinu približiti i mlađoj publici i dokazati da se vinom ove sorte mogu pratiti novi trendovi. „Dugo sam eksperimentirao i u suradnji s prijateljem sommelierom Klaudiom Jurčićem tražio koji bi položaj na otoku Krku, a da bude u okolici Vrbnika, davao dobre rezultate. Dakako, ako želiš imati drukčiju žlahtinu, moraš izaći iz Vrbničkog polja, a nama se najbolje pokazao položaj Hlam, po kojem se i zove ovo vino: Hlam 9“ (brojka 9 označava godinu berbe, 2009.), kazao je Dobrinčić.

Kušali smo stvarno drukčiju žlahtinu koja je tri do četiri dana produljeno macerirana, pa na „dropima“ fermentirana na prirodnim kvascima, bez ikakvih dodataka. Potom je masa, kako je objasnio Dobrinčić, išla na prešanje, nakon čega je išla na fermentiranje „do kraja“, te nakon pretoka i na spontano bistrenje, bez ikakvih enoloških intervencija u smislu dodavanja bistrila ili filtracije. Vino je stajalo u tanku, a u boce je punjeno početkom ove godine.

Vinski klasici vinske scene Hrvatske

Drugi dio Petit Tastinga, Icons session, kod posjetitelja izazvao posebnu znatiželju, jer se radilo o jedinstvenoj prilici usporednog kušanja velikog broja vinskih klasika koji su trajno obilježili vinsku scenu Hrvatske, a sve na jednom mjestu.

Vina su predstavljali već iskusni i dobro poznati vinari, ali i mlada generacija, koja pod budnim okom svojih djedova i iskusnih roditelja preuzima konce u svoje ruke i doprinosi uspjesima vinarija te unosi promjene, što je i potrebno jer vremena se mijenjaju, na vinsku scenu, što se tiče konzumenata – stupa nova generacija koja ima drukčije ukuse i potrebe.

Viktor i Zdravko, vinarija Dvanajščak-Kozol

Vino Dvanajščak-Kozol Natura Sauvignon Mohokos 2021. koji nas je oduševio, na svom su štandu zajedničkim snagama gostima u Petom Kupeu nudili Zdravko i sin Viktor. Mirisno, divno, a suho, vino od sorte sauvignon 15 je mjeseci odležavalo u inoxu, a potom u malim bagremovim bačvama.

Mlade snage vinarija Korak, Tomac i Šember

Iskusni vinari Plešivice, su prezentaciju na Petit Tastingu – iako je bilo riječ o ikonama iz vinarija Tomac, Šember i Korak, prepustili mladoj generaciji. Oduševljavalo je njihovo zajedništvo i dobra vibra koja očito vlada između vinarijama smještenima na istom brdu nadomak Zagreba. Velika se gužva stvarala pred njihovim štandovima, jer svi su htjeli probati njihova vina koja uvijek oduševljavaju jer su posebna!

Josip Miloš

I na štandu vinarije Miloš, njihovo vino Stalagmit 2021. od rukatca (maraštine) predstavljao je nasljednik vinarije, Josip Miloš, koji je s bratom Ivanom preuzeo najprije operativno vođenje vinarije, a sada već pod budnim okom odličnog učitelja, oca Franje kreira vina. Kako mu ime sugerira, vino je izuzetno mineralno, ali istodobno elegantno i pitko!

Vinarija Cattunar predstavljala je svoje vino Nono 4 Terre 2015., proizvedeno od malvazije koja je rasla u crvenoj zemlji, relativno kasne berbe, pola godine macerirano, a potom tri godine odležavano u  bačvama od hrasta i akacije, pa onda još više od godinu dana u boci.

Marino Markežić

Marino Markežić, vlasnik vinarije Kabola predstavio je vino Amfora Malvazija 2020., koja je šest mjeseci macerirala u glinenim amforama, a potom 12 mjeseci odležavala u hrastovim bačvama. Vinar Markežić je bio prvi istarski vinar koji je počeo proizvoditi malvaziju iz amfora. Bilo je to vino koje je isprve nije dobilo prolaznu ocjenu na zavodu, jer bilo je „čudne boje i premutno“, a sada u njemu uživaju istinski ljubitelji dobre kapljice širom svijeta. Šteta što se na Petit Tastingu kušalo odmah nakon točenja. Da je bilo vremena ostaviti ga u čaši da „prodiše“, pokazalo bi se u svojoj punoj snazi.

Gianna Kozlović

Na Petit Tastingu goste je dočekivala još jedna nasljednica vinarskog carstva: Gianna Kozlović, starija kći Gianfranca i Antonelle Kozlović. Prije studija vinogradarstva i vinarstva, u vinariji je pomagala u sezonskim poslovima, a sada ovaj poziv shvaća vrlo ozbiljno. Nakon trogodišnjeg studija vinogradarstva i vinarstva u Udinama, u Njemačkoj je završila magisterij i sada u potpunosti uz najbolje moguće mentorstvo mame i tate, sudjeluje u radu vinarije Kozlović.

„Treba uvijek poštivati iskustva starijih, tako to radi moj tata, tako radim i ja. Ali, tata je htio napraviti   malvaziju kakvu najviše voli: zrelu, profinjenu, isprva samozatajnu na nosu, a potom punu i slojevitu u ustima. Malvaziju kavu ga je naučio raditi Armando, njegov otac, moj nono, ali uz primjenu najmodernije tehnologije, ipak onakvu – da je po njegovom, kakvu Gianfranco najviše voli, što joj i ime govori“ tumačila je Gianna dok je u čaše točila vino duboko zlatne boje s odsjajem jantarne.

Petit Tasting na kojem se moglo kušati osamdesetak vina bio je uvertira nizu vinskih događanja u organizaciji Vinarta u sljedećih nekoliko tjedana, a program se nastavlja s 26 vinskih radionica u Esplanadi 22., 23., 27., 28. i 29. veljače, te završava poznatim Vinart Grand Tastingom, profesionalnim dvodnevnim sajmom u Laubi 1. i 2. ožujka. Sve o nadolazećim događanjima pronađite na https://grandtasting-vinart.com/.

Tekst: Sunčana Barušić

Foto: Matej Marjanović i Sunčana Barušić

Vinart Grand Tasting 2024: donosimo do sada najraskošniji program!

Ovogodišnji 9. po redu Vinart Grand Tasting održava se kroz četiri povezane vinske manifestacije, neke i na novim lokacijama, dijelom namijenjene širokoj publici ljubitelja vina i vinskih entuzijasta, a dijelom poslovnim posjetiteljima.

Vinart Petit Tasting

Program započinje već 10. veljače Vinart Petit Tastingom, ove godine na novoj lokaciji – u klubu Peti Kupe. Radi se o vrlo malom i ekskluzivnom promenadnom kušanju pomno odabranih vina, a posebnost ovogodišnjeg Petit Tastinga upravo je selekcija vina koja je nominiralo 25 vodećih sommeliera i vinskih stručnjaka iz Hrvatske. Petit Tasting sastoji se od dva trosatna dijela.

Discovery session (13 – 16h) upoznaje posjetitelje s vinima iznimne kvalitete koja imaju potencijal postati zlatni standard budućnosti. Cijena ulaznice je 25 €. U drugom dijelu – Icons session (17 – 20h) posjetitelji će imati priliku kušati vina koja su obilježila vinsku scenu Hrvatske, odabrana kako bi pokazala svoj kolekcionarski potencijal. Cijena ulaznice je 35 €.
Ulaznice se mogu kupiti za oba dijela pojedinačno ili zajedno u dnevnoj karti po cijeni od 50 € na  https://grandtasting-vinart.com/ulaznice-i-proizvodi/?b_product_cat%5B0%5D=25.

Vinske radionice

Nikad bogatiji program čak 26 vinskih radionica raspoređen u pet dana (22., 23., 27., 28., i 29. veljače) u Hotelu Esplanade Zagreb namijenjen je svim vinskim entuzijastima željnima znanja i dodatnih informacija o vinima omiljenih vinarija na tržištu. Pojedinačne i dnevne ulaznice dostupne su na https://grandtasting-vinart.com/ulaznice-i-proizvodi/?b_product_cat%5B0%5D=27.

Vinart Silent Tasting

Novost u ovogodišnjem programu je Vinart Silent Tasting zakazan 29. veljače od 10 do 16 sati u Esplanadi. Sjedeće je to kušanje 115 odabranih vina iz četiri hrvatske vinske regije namijenjeno prvenstveno stranim i domaćim novinarima koji se u tišini i bez vanjskih utjecaja mogu potpuno posvetiti vinima, fokusirajući se na mirise, okuse i teksture.

Vinart Grand Tasting

Prvi vikend u ožujku već tradicionalno je rezerviran za najznačajniji poslovni vinski događaj u Hrvatskoj – Vinart Grand Tasting. U dobro poznatom ambijentu Laube, 1. i 2. ožujka od 12 do 19 sati svoja vina izlaže 140 odabranih vinarija s oko 800 etiketa koji predstavljaju idealan uzorak vinskog tržišta Hrvatske. Odlična je to platforma za nabavku vina brojnim poslovnim posjetiteljima koji kreiraju nove vinske karte i ponude za nadolazeću turističku sezonu, a kojima je ovaj sajam prvenstveno i namijenjen. Ugostitelji, sommelieri, F&B manageri i distributeri mogu se besplatno akreditirati na https://grandtasting-vinart.com/ugostiteljske-akreditacije/, dok ostali posjetitelji dnevne ulaznice mogu osigurati po cijeni od 35€ na https://grandtasting-vinart.com/ulaznice-i-proizvodi/?b_product_cat%5B0%5D=24 .

Wine press trip – full of life

I ove godine Vinart za inozemne novinare priprema Wine press trip – full of life pod pokroviteljstvom Hrvatske turističke zajednice u trajanju od 6 dana, u kojem će novinari iz redakcija Decanter, WineSofa, Ferment, Canopy i dr. kušati hrvatska vina na Silent Tastingu u Esplanadi i na Grand Tastingu u Laubi, a nakon toga će posjetit neke od ključnih vinarija Međimurja, Plešivice i Istre.

Sve detalje ovogodišnjeg programa zainteresirani mogu pratiti na društvenim mrežama Vinarta: Facebook https://www.facebook.com/vinartcroatia  i Instagram https://www.instagram.com/vinart_croatia/?hl=en
Organizatori svim posjetiteljima nadolazećih vinskih događanja savjetuju korištenje pljuvačnica i posuda za izlijevanje te napominju da je korištenje parfema i drugih proizvoda intenzivnog mirisa zabranjeno.

 

 

Najveće vertikale i autohtone sorte na radionicama Vinarta

Završen je niz vinskih radionica koje su se održavale u zagrebačkom Hotelu Dubrovnik, u sklopu dana Vinarta na kojima su posjetioci mogli kušati odlična vina od sorte rajnski rizling, našeg susjeda vinara Boštjana Protnera, biti svjedoci jednoj od najopsežnijih vertikala Dingača vinarije Saints Hills, kušati svježa i arhivska vina vinarije Degrassi, te se uvjeriti da je autohtona sorta trnjak stvarno zvijezda u usponu.

Boštjana Protnera, koji s obiteljii u blizini Maribora u mjestu Malečnik vodi vinariju Joannes i ugostiteljski objekt Hiša Protner, zovu još i „Kraljem rizilinga“ na ovim područjima. Da da je dosita tako, posjetioci su se uvjerili na radionici Riesling – velika vertikala vinarije Joannes Protner. Kušao se mlad, punjen izravno iz bačve, Renski rizling 2021 i to polusuho vino, te Renski rizgling 2021. suho koje je osam mjeseci odležalo i u betonskom jajetu. Vino je tržište odlično prihvatilo, a Protneri velik dio svoje proizvodnje izvoze izvan Slovenije, tako da je u vinariji ostalo svega 200 butelja. Kako vina stare, tako naravno, postaju ozbiljnija: Renski rizling 2019. odležavao je i u velikim starim bačvama, a Renski rizling iz berbe 2015. ozbiljno je vino koje sve više miriši po petroleju, toliko karakterističnom za ovu sortu, koji se još više osjetio u berbi iz 2005. „Renski rizling 1998. mi je posebno drag, jer to je godina rođenja moje kćeri, tako da na svaki rođendan s veseljem otvaramo boce iz arhive i promatramo kako vino stari“, kazao je Protner otvarajući devetu butelju, Renski rizligng 2017., slatko vino koje bi se odlično uparilo sa sirevima ili primjerice gusjom jetrom.

Na kraju radionice kušalo se i vino Renski rizling Unique, 2006., vino koje je vinarija Joannes-Protner radila za jedan ugostiteljski objekt. „Htjeli su drukčiji rizling, a ja sam eksperimentirao i na karaju dodao i malo destilata od rizlinga. Nakon odležavanja, nastalo je ovo vino za koje sam mislio da nemam više niti boce, ali, jedan karton se sakrio u dnu podruma i eto, donio sam da ga kušate“, kazao je Boštjan na kraju radionice, a mnogi su zatražili koju kapljicu više ovog jedinstvenog rizlinga.

Boštjan Protner

 

Na radionici Terre Bianche Cuvee Rouge riserva 2013. i njezine sastavnice, koju su održali vlasnik vinarije Degrassi, Moreno Degrassi i njegov dugogodišnji enolog Alen Matelić, kušala su se i uspoređivala vina zajedničkog naziva – bijelog tla na kojem rastu sorte za kupažu. Ne bilo kojeg tla – radi se o glasovitom položaju Contarini.

Kušanjem osam vina, prisutni su se uvjerili kako su i zašto su se Terre Bianche Cuvee Rouge razvijale i evoluirane kroz vrijeme, a to su ponajviše Degrassijev istraživački duh i osjećaj da je došao trenutak kada treba podići nivo kvalitete i upotpuniti kupažu novim sortama te principi rada (mali prinosi, izbor fenolno zrelog i zdravog grožđa, očuvanje njegova arome…)

Alen Matelić i Moreno Degrassi

Rijetke su prilike kada se mogu kušati kupaže iz berba 2013., 2012, pa i 2011, a svi su se složili kako su sva vina skladna, elegantna, bogata i kompleksna, prepoznatljiva i imaju veliki potencijal za još duže odležavanje.

Jedna od najvećih vertikala kušala se na radionici Saints Hills vinarije – Dingač vertikala 10 berbi od 2011. do 2020., a predavači su bili Ernest Tolj sa suprugom Ivanom. Interesantno je da ova vinarija za prvu fermentaciju ne koristi inox posude, odnosno bačve, nego betonske posude i drvo jer smatraju da zahvaljujući tom odabiru plavac daje najbolje rezultate. Naime, vino je živo i najbolje se slaže s prirodnim materijalima, odnosno materijalima koji dišu. Nakon fermentacije, doznali smo na radionici, vino se pretače u drvene bačve od francuskog hrasta. U vinima se osjeti pelješki terroir, a vinarija Saints Hills iz godine u godinu na tržište plasira vino odlične kvalitete.

Ivana i Ernest Tolj

Trnjak se smatra autohtonom sortom Imotske krajine i zapadne Hercegovine, a prema usmenoj predaji u Hercegovinu su ga donijeli Francuzi za vrijeme Napoleonove okupacije, stoga ga mnogi još i danas sovu „Francuzac“. Koristili su ga kao oprašivača sorte blatina, jer ona ima samo ženske cvjetove. Budući da daje male prinose i rijetko su se od njega radila monosortna vina, Trnjak, gurnut u kut vinograda, u socijalizmu se, kada se moralo proizvoditi naveliko, gotovo zaboravio, doznali smo na početku radionice Trnjak – usporedno kušanje ponajboljih primjeraka zvijezde u usponu koju je vodila Monika Prović.

Bariša Škegro, Monika Prović i Nikola Grabovac

Na radost mnogih ljubitelja ovih vina, a i cjelokupne hrvatske proizvodnje, jer na svjetskom se tržištu ne možemo boriti količinama niti cijenama, već odličnim vinima naših autohtonih sorata i domaćim kupažama, trnjak je spašen od izumiranja i izvađen iz zaborava. Mnoge vinarije od ove sorte rade odlična vina, koja su već nagrađivana, a na ovoj smo radionici kušali Vina četiri vinarije: Škegro, Grabovac, Gašpar i Nuić. Vina su divna, mekana, mirisna, pitka, a dovoljno moćna, pa će oduševiti one koji kod plavaca ne vole djelovanje jakih tanina u ustima.

Njihova elegancija i posebnost sigurno su dobri aduti za njihovu budućnost, što je potvrdio u pozdravnom govoru Saša Špiranec, organizatora manifestacije Vinart Grand Tasting koji većinu svoje karijere zagovara domaća vina i autohtone sorte. Radionica je bila vrlo uspješna, a budući da je bila zadnja ove godine, mnogi su ostali sjediti raspravljajući o trnjacima, dok je Saša Špiranec pozvao sve prisutne na veliko promenadno kušanje, Grand Tasting koje će se održati 3. i 4. ožujka u Laubi.

Arhivska vina na radionicama Vinart grand tastinga

Pohvale organizatoru: radionice su besprijekorne, zanimljive i profesionalno vođene, a prilika su da profesionalci i ljubitelji dobrih kapljica cijelo poslijepodne uživaju u vinima, kušaju nešto novo i doznaju o filozofiji proizvodnje vinarija koje sudjeluju na radionicama. To je ujedno i prilika kušati vina koja se pomno čuvaju u podrumima, koja više nisu u prodaji, ali i nove uratke koji su punjeni u boce samo za tu priliku, ali potom vraćeni u podrume gdje moraju sazrijevati i graditi se pet i više godina. Sjedeći u publici i slušajući vlasnike vinarija i sommeliere većina se osjeća privilegirano i sretno, jer to je prilika kušati fantastična vina.

Tako je bilo na radionici Testament – Gusar u odijelu koji je u Zagrebu vodio sommelier Darko Lugarić, a preko video call-a mu se pridružio enolog vinarije Testament Juraj Sladić. Naime, zbog vremenskih (ne) prilika, nije se uspio probiti do Zagreba.

„Gusar predstavlja dalmatinski sortiment koji je divlji i zahtjevan, a odjenuli smo ga u odijelo koje simbolizira naš pristup izrade vina koja su moderna, balansirana i elegantna“, objasnio je Juraj Sladić ime radionice, a u čašama se već našao Testament Opolo Babić brut nature 2020., pjenušavo ružičasto vino, dakako od sorte babić. „Jedan od ciljeva u ovoj radionici je pokazati vam više lica babića, odnosno dokazati da se od te sorte, koja je bila sinonim za Bucavac, crna, gusta i vlo alkoholna vina, mogu raditi laganija, otmjena, pjenušava i slatka vina” kazao je Sladić. I dokazao, jer nakon pjenušca kušao se (ne rednim brojem) Testament Babić 2017., vino finih sortnih karakteristika nakon kojeg se dalo zaključiti da vino sorte babić postaje pitomije i plemenitije nakon odležavanja. Testament Prošek Babić (2018.) sve je oduševio, jer to je bilo prvi puta da su ga neki kušali (nije slatko kako se očekivalo), a na kraju, tek da dokaže da je održao riječ od prošle godine, Juraj Sladić je poslao dvije boce vinjaka od babića. Bio je to vinjak na početku svoje karijere, tek destilat, a Sladić će ga u podrumu, za najmanje pet godina pretvoriti u elegantnog, finog gospodina.

Vinarija testament pod vodstvom enologa Juraja Sladića želi naglasiti kako je bitno zadržati sortiment i „uhvatiti“ se autohtonih sorti. „Mi smo mala zemlja i na svjetskom tržištu nikada nećemo moći konkurirati s količinom a niti cijenom. Ali, možemo biti posebni i nuditi vina od autohtonih sorti te kupaže koje su radili naši stari (poput Testament Debit+Maraština 2021. kojeg smo kušali)“ kazao je Juraj Sladić. Na radionici se još kušao Testament Pošip 2019. i odličan, poseban, Testament Pošip Žutina Zenit 2018. te Juraj Sladić Syrah Zanatlija 2019.

Matea Jagar, Damir Dobravac i Karin Perdec

Kao što ime govori, na radionici Sve boje malvazije Boutique vinarije Dobravac kušalo se sedam etiketa vina od sorte malvazija. Vlasnik, Damir Dobravac koji je sa suprugom Natalinom naslijedio i nastavio tradiciju uzgoja vinove loze od roditelja Gašpara i Foške, htio je dokazati, i dokazao je da se od malvazije ne proiizvode samo svježa vina, već da ona ima potencijala i snage odležavati, zadržati tijelo i pretvoriti se u kapljice koje su stvorene za posebne užitke, ne samo uz jelo nego i one trenutke kada pružaju užitak i zadovoljstvo prilikom polaganog ispijanja u dobrom društvu.

Za početak kušala se svježa malvazija Suita 2022, a potom su predavačice Karin Perdec i enologinja vinarije Matea Jagar prisutne vodile kroz vremeplov: Sonata 2021., Sonata Riserva 2020. Simminor 2018., Simfonija 2016., Simfonija 2009. i Simfonija 2008. Bilo je to nezaboravno iskustvo.

Vinart Grand Tasting – 8. izdanje

“Najvažniji hrvatski poslovni vinski događaj, sajam Vinart Grand Tasting mjesto je na kojem svake godine počinju intenzivne pripreme za nadolazeću turističku sezonu. Ugostitelji i F&B menadžeri pripremaju novu ponudu i kreiraju nove vinske liste, a svježa vina odnosno vina berbe iz prethodne godine koja su netom završena, spremna su za prvo predstavljanje”, kazao je na press konferenciji Saša Špiranec te dodao da se kao i u svim dosadašnjim izdanjima, poslovni posjetitelji odnosno vlasnici i voditelji ugostiteljskih objekata, sommelieri, F&B djelatnici i distributeri vina mogu se prijaviti za besplatan ulaz na https://grandtasting-vinart.com/hr/akreditacije/. Vinart Grand Tasting se ove godine sastoji od čak četiri povezane manifestacije u trajanju od puna dva tjedna.

 

Vinart Petit Tasting – majstorski ciklus

25.02.2023. subota od 13-20h (hotel Dubrovnik, 1. kat)

Vinart Petit Tasting je malo i vrlo ekskluzivno promenadno kušanje za ograničeni broj posjetitelja. i sastoji se od dva trosatna dijela.

Majstorski ciklus – discovery session: od 13h do 16h

Nedovoljno afirmirana vina iznimne kvalitete na koja vrijedi obratiti pažnju. Radi se o vinima na kojima leži budućnost vinarstva Hrvatske. Neka su sasvim nova, neka postoje već duže vrijeme, a zajednički im je potencijal da postanu zlatni standard budućnosti. Cijena ulaznice je 20 Eur.

Majstorski ciklus – icons session: od 17h do 20h

Kušanje ponajboljih majstora današnjice. Legendarna vina neprocjenjive vrijednosti koja su obilježila vinsku scenu Hrvatske, neka iz aktualnih berbi, a neka iz starijih i nedostupnih izvađena iz arhiva da pokažu svoj kolekcionarski potencijal. Cijena ulaznice je 30 Eur.

Ulaznice se mogu kupiti odvojeno za oba djela, a može se kupiti i jedna cjelodnevna ulaznica po povoljnijoj cijeni od 40 Eur za oba kušanja. Dostupne su na web stranici: https://grandtasting-vinart.com/hr/radionice_i_ulaznice/

 

Vinske radionice

23.2 i 24.2., te 28.02. i 1.3.2023. (hotel Dubrovnik, 1.kat)  

Raspored od čak 24. radionica je objavljen na web stranici Vinart Grand Tastinga. Radionice su namijenjene svima željnima više znanja i dodatnih informacija o vinima omiljenih vinarija na tržištu. U sadržaju radionica su zastupljene sve hrvatske vinske regije, kao i brojne strane, od Burgundije do Čilea. Cijene ulaznica su vrlo pristupačne, pretežno od 10 do 20 Eur. Dostupne su na web stranici: https://grandtasting-vinart.com/hr/radionice_i_ulaznice/

 

Studijsko putovanje za strane novinare (hotel Dubrovnik, Lauba, Dalmacija)

02.03. do 09.03.2023.

Pod nazivom Wine press trip – full of life i pod pokroviteljstvom Hrvatske turističke zajednice održava se studijsko putovanje za strane novinare u trajanju od 7 dana. Britanska stručnjakinja Caroline Gilby MW 02.03. drži radionicu na engleskom jeziku o ključnim sortama i vinogorjima Dalmacije. Nakon toga se također 02.03. održava internacionalno izdanje Vinart Petit Tastinga. Potom su novinari prisutni na Vinart Grand Tastingu 03.03. i 04.03. gdje se upoznaju s brojnim hrvatskim vinarima, a od 05.03. do 09.03. se nalaze na studijskom putovanju u ključna dalmatinska vinogorja.

 

Vinart Grand Tasting – promenadno kušanje

03.03. i 04.03.2023., petak i subota (galerija Lauba) od 12 do 19h

U dobro poznatom ambijentu Laube u Zagrebu, svoja vina izlaže 140 vinarija. Vinart Grand Tasting je pozivni festival s ograničenim brojem izlagača koji ukupnom kvalitetom svojih vina, kao i njihovim omjerom cijene i kvalitete, predstavljaju idealan uzorak vinskog tržišta Hrvatske i odličnu platformu za nabavku novih vina brojnim ugostiteljima i trgovcima, kojim je ovaj sajam prvenstveno namijenjen. Cijena dnevne ulaznice za sajam je 30 Eur i također se može kupiti na: https://grandtasting-vinart.com/hr/radionice_i_ulaznice/. U cijenu ulaznice je uračunat vaučer u iznosu od 5 Eur koji se može potrošiti u Pop-up vinoteci postavljenoj na ulasku na sajam. Zbog ograničenog ukupnog broja posjetitelja na sajmu organizator poziva sve zainteresirane da ulaznice kupe pravovremeno preko weba i tako osiguraju svoje mjesto na sajmu.