Arhiva oznaka za: Vinarija Trdenić

Spoj Turopolja i Moslavine – Black Bull wagyu steakovi i Trdenić vina

„Mi proizvodimo vino, Siniša Birčić i njegova obitelj kvalitetno meso. Naša je vinarija u Moslavini, farma Black Bull u Lekeniku, u Turopolju. Zapravo, Moslavina i Turopolje, jedno su do drugog i vrlo su slična područja, pa smo htjeli pokazati kako izgleda kada se spoji ono što se uzgaja na tim područjima. Ono što mi uzgajamo! Siniša Birčić i ja odlučili smo dokazati da nisu u pravu oni koji smatraju – da je inozemno bolje.   Dokazat ćemo da naši proizvodi kvalitetom mogu parirati stranim, pa čak i zauzeti vodeću poziciju“, kazao je na početku druženja Tomislav Trdenić koji s bratom Krešimirom i obitelji vodi vinariju Trdenić u Popovači, domaćinu ovog eno-gastronomskog okupljanja.

Tomislav Trboglav, Siniša Birčić i Tomislav Trdenić

Tomislav Trdenić i Siniša Birčić odlučili su, uz pomoć velikog znalca pečenja mesa, Tomislava Trboglava, chefa novootvorenog zagrebačkog restorana Marble, pripremiti prvoklasne Wagyju steakove i burgere u upravo iz Meksika dostavljenom Big Green Egg-u dimenzija kakve se kod nas ne mogu pronaći i sljubiti ih s moslavačkim vinima.

„Počeo sam od nule. Prije desetak godina stajao sam s obitelji na praznom polju, ali glave ispunjene željom da proizvodim kvalitetno meso. Nismo tražili poticaje pa da budemo opterećeni brzim uzgojem i potrebom isporuke klaonicama velikih količina. Naša goveda žive sretno, na svježem zraku, hrane se ječmom i kukuruzom domaćeg uzgoja, dajemo im drop od maslina, čak ih hranimo i napolitankama“, kazao je Siniša Birčić, koji s obitelji na ranču Black Bull u Lekeniku, na 40 hektara zemlje jedini u Hrvatskoj uzgaja wagyu goveda. Njih ima četrdesetak, dok je ostatak, pasmine black angus.

Eno – gastronomsko druženje započelo je pjenušcem od škrleta – Trdenić, napravljenom bez kompromisa pa i bez dodavanja likera. Sasvim je suh, ugodne aromatike, srednjeg tijela i izražene svježine. Potom se točio mirni  Škrlet 2022. koji je sad u punoj snazi. Iskazuje intenzivne sortne arome u kojima dominiraju breskve i zelene jabuke, a okus mu je fin, bogat i svjež.

„Meso koje upravo tranšira chef Trboglav, da bi napravio savršene steakove, odležavalo je 60 dana na suhom zrenju. Probali smo ga nakon dvadeset dana, probati ćemo ga danas, a ostatak nakon što odleži 90 dana. Naime, malo smo eksperimentirali i ustanovili da se okus mesa bitno mijenja nakon 60 i 90 dana“, kazao je Siniša Birčić dodajući kako trajanje odležavanja ovisi i o tome koliko je meso prošarano masnoćom.

Ubrzo je posluženo izvana karamelizirano, a iznutra savršeno sočno, k´o putar mekano meso uz koje se točio Pinot gris Trdenić family Fonders selection 2015. Deda ga u vinariji zovu od milja. Izrazito je moćno, ali elegantno i profinjeno. Fino i slojevito miriše, bogatog je okusa i punog tijela, kremozne teksture te alkoholne slasti uravnotežene s mineralnom svježinom.

Grgur Trdenić

I dok se razgovaralo o pečenome mesu wagyu goveda, na stolove su stigli burgeri. „Sirovi možda izgledaju čudno s vidljivim dijelovima masnoće, ali eto, sada ste se uvjerili da kad se ona rastopi, dobiva se savršena tekstura i neponovljiv okus“ tumačio je Siniša Birčić, a Grgur Trdenić, stariji sin vinara Tomislava Trdenića žustro je pomagao i u češe predpremijerno točio Crni pinot 2019. Vino ima izražene arome višnje i trešnje, uz ponešto zemljanih tonova. Boja je malo jače rubinska nego što je uobičajeno kod crnih pinota Bregovite Hrvatske, tijelo puno, a svježina izražena. Etikete su u izradi, a na tržište će ga plasirati za tri mjeseca.

Siniša Birčić, Tomislav Jakopović i Tomislav Trdenić

Wagyu steakovi se za sad mogu kupiti jedino na farmi Black Bull u Lekeniku, a vina vinarije Trdenić na policama Vrutka. Međutim, poseban je doživljaj doći u vinariju Trdenić, razgledati podrum, a potom pijuckati njihova vina u moderno uređenoj kušaoni ili terasi s koje puca pogled na gotovo cijelu Moslavinu.

 

Tekst: Sunčana Barušić

Foto: Nikola Zoko i Sunčana Barušić

Predivan dan u Moslavini sa škreltom u čaši

U sklopu manifestacije „Škrlet u čaši“, u organizaciji  Sisačko-moslavačke županije i njenog župana Ivana Celjaka, proveli smo predivan dan u Moslavini, dan koji je bio posvećen vinskoj sorti škrlet. Posjetivši tri vinarije – Cvanciger, Trdenić i Mikša dobili smo kratak uvid koliko je sorta škrlet važna za ovu regiju, te koliko joj ljubavi i pažnje posvećuju vinogradari i vinari i proizvode vrhunska vina.

Sisačko-moslavačka županija domovina je trima sortama vina: škrlet, moslavac i dišeća ranina. Škrlet je prva sorta koja je dobila rješenje Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo o priznavanju tri klona škrleta zahvaljujući projektu koji je u suradnji s Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zgrebu, entuzijastima vinarima i podrumarima iz Moslavine provela Sisačko-moslavačka županija. Upravo zahvaljujući tom projektu škrlet je postao najpoznatija i najtraženija sorta koja se odlično slaže s autohtonim jelima, ali i s jelima drugih područja zbog svojih izuzetnih, specifičnih i osebujnih nota kao i  prilagodljivosti.

Domagoj Jakopović Ribafish i Ivan Celjak

„Ova manifestacija je dio šireg projekta, koji ima za cilj promovirati Moslavinu, kao kvalitetnu turističku, vinsku destinaciju, naše vino i naše kvalitetne vinarije. Trenutno imamo u tijeku natječaj „Turizam +“ i u tom natječaju smo predvidjeli sredstva za poboljšanje kvalitete turističkih usluga, s ciljem ulaganja u dodatne sadržaje, kao što je izgradnja bazena, sauna, adrenalinskih parkova… Osigurali smo značajna sredstva, maksimalnih 15 000 eura po prijavitelju. To je naš doprinos u cilju poboljšanja kvalitete turističke ponude. Želimo privući veći broj turista na područje Moslavine, na područje naše županije i omogućiti profesionalnim iznajmljivačima soba, subjektima u malim gospodarstvima, vinarima da naplaćuju svoju uslugu više, bolje, da zarade, naravno, a sve to ide u cilju razvoja Sisačko-moslavačke županije,“ rekao je Ivan Celjak, župan Sisačko-moslavačke županije, te dodao kako je sorta škrlet izvorni kultivar plemenite vinove loze Sisačko-moslavačke županije i kao takava za ovu županiju predstavlja posebnost, prepoznatljivost i ogroman turističko-gospodarski potencijal. Cilj je da vina od ove sorte postanu prepoznatljiva i izvan granica Moslavine a želja vinogradara i vinara dokazati da se od ove sorte mogu raditi svježa vina, ali i pjenušci te vina koja imaju odličan potencijal za starenje“.

Nakon nastupa članova KUD-a „Repušnica“, najstarijeg izvornog kulturno umjetničkog društva na području Grada Kutine, o povijesti škrleta, prisutne je upoznao Lovro Miklaužić, a potom se kušalo vino, dakako sorte škrlet, moslavac i dišeča ranina, te mastilo brk odličnim suhomesnatim proizvodima Promes Cvanciger.

Manifestacija „Škrlet u čaši“ nastavila se u vinariji Trdenić, u kojoj je dobrodošlicu uz pjenušac od škrleta gostima poželio domaćin, Tomislav Trdenić, u podrumu su degustaciju škrleta vodili Krešimir Trdenić i sommelier Tomislav Jakopović, a autohtonim jelima Moslavine goste je oduševio chef Šimić.

„Želite li kušati školski, bazni, sortni škrlet, tada probajte ovaj“, rekao je Tomislav Jakopović nakon što su gosti ušli u podrum vinarije Mikša, trećeg domaćina toga dana, koja na ulazu ima i posvetu Dragutina Tadijanovića koji je itekako cijenio dobro vino.

U Vinskom dvoru Kutina, Ivan Celjak župan Sisačko Moslavačke županije, somellier Tomislav Jakopović i moderator manifestacije Domagoj Jakopović Ribafish dodijelili su nagrade za „Naj škrlet“. Županov pehar osvojili su hobist Marijan Dolovšak i profesionalac Damir Koštuić.

Vinari u svojim vinarijama uvijek će goste i turiste dočekati širom otvorenih vrata i s velikim žarom pričati o svojim vinima, naročito o sorti škrlet, ali Sisačko-moslavačka županija pruža mnogo više. Ona obiluje prirodnim ljepotama, a u samom središtu županije nalazi se PP „Lonjsko polje“ koje je povezano s Moslavinom jednom od podregija vinogradarske regije Kontinentalna Hrvatska. Zahvaljujući svojim osebujnim i pitoresknim krajolicima kao i stoljetnoj tradiciji uzgoja vinove loze i podrumarstva Sisačko-moslavačka županija postaje iznimno važna na vinskoj karti Republike Hrvatske. Iz toga razloga i ne čudi činjenica kako županija postaje sve traženija i posjećenija destinacija te zanimljivija kada je vinski turizam u pitanju.

Foto: TZ Sisačko-moslavačke županije i Sunčana Barušić

Vodič kroz vinoteke: „Vinske zvijezde“ preporučuju najbolje blagdansko vino

Bliže se blagdani, dani kada se peku kolači, a jelovnik se pomno sastavlja da bi se zadivilo ukućane i goste. Pa, uz planirana jela treba poslužiti i dobro vino, stoga donosimo rezultate ocjenjivanja komisije Vinskih zvijezda. Jer, kada stručnjaci neko nekom vinu dodijele visoke bodove, dobar je to vodič za kupnju bez propitkivanja.

Najbolje ocijenjeno blagdansko vino 6. ovogodišnjeg ocjenjivanja Vinskih zvijezda jest vrhunsko desertno vino Šibenski Jakov 2019. Vinoplod-vinarija Šibenik. Tako su odlučili ocjenjivači „naslijepo“ na nedavnom ocjenjivanju u zagrebačkom Michelin restoranu Noel, između 23 pristigla uzorka – 19 pjenušavih i 4 mirna vina.

Komisija je brojila 5 članova:  Zvjezdana Marković, certificirana kušačica i profesorica na Agronomskom fakultetu u Zagrebu (Zavod za vinarstvo i  vinogradarstvo),  dipl.ing agr. Saša Zec, enolog, Toni Arbunić, glavni sommelier Noela, Matea Vojinović,  studentica diplomskog studija Vinogradarstvo i vinarstvo Agronomskog fakulteta, te profesorica Marija Vukelić, voditeljica projekta i predsjednica komisije. Vina je točio mladi sommelier Noela Vito Crnković.

Pobjedničko vino dobilo je čak 95 boda, proglašeno je šampionom ocjenjivanja te je time osvojilo zlatno priznanje s „pet zvjezdica“. Opisano je  kao mirisno, fino, slasno i sočno s aromama suhih  smokava, marelica i meda. Na okusu je puno, kompleksno i trajno. Uz njega se preporučuju sitni blagdanski kolači, kuglofi, medenjaci, torte s bijelom čokoladom ali i – gusja jetra!

Drugo mjesto dijele pjenušavi moslavački Glamour Rosé Extra brut 2017. vinarije  Miklaužić (94,8 boda) i Korlatov Merlot Boutique 2019. (94,8).

Na trećem je mjestu iločki Traminac IBPB vinarije Papak, 2017. (94,4).

U nastavku su ukupni rezultati prema broju zvjezdica i pravilima projekta Vinske zvijezde

Pet zvjezdica – veliko zlato  (95-98,5):

Šibenski Jakov, desertno, 2019., Vinoplod-vinarija Šibenik (95); Merlot Boutique 2019. Korlat  (94,8) Glamour Rosé Extra brut 2017. Miklaužić (94,8)

Najbolja desertna vina

Četiri zvjezdice – zlato (90-94,5 bodova):   

Desertna: Traminac IBPB 2017. Vina Papak-Ilok; Traminac Primus 2018. Bolfan;

Najbolja ružičasta pjenušava vina

Ružičasta pjenušava: Bregh Rosé Brut Petrač, Ružica Vinodola Brut Pavlomir, Viška bonda brut Vislander; La Pien brut Gregorić, Lilith extra brut Degrassi, La vie en Rosé brut Degrassi, Radosh Rosé Vina Papak Ilok

Najbolja bijela pjenušava vina

Bijela pjenušava: Baronial brut vina Vuglec; Meandar brut Erdutski vinogradi, Komiška bonda brut Vislander; Trdenić Brut; Organic Muscat demi sec Kopjar, Jasminka demi sec, Vuglec&Bodren, By the Way doux, Bodren.

Tri zvjezdice – srebro (85 – 89,5 bodova):

Klassik Brut Kašner; Memoria Brut Nature, Enosophia

 

Foto: Julio Frangen i Sunčana Barušić

Wine story s Tomislavom Trdenićem

Mala vinska regija s velikim potencijalom – tako bi smo mogli nazvati Moslavinu. Potencijal leži ne samo u škrletu, sorti koja je najzastupljenija u ovom kraju, nego i po drugim sortama poput pinota, traminca ili pak cabernet sauvignona. Terroir Moslavine i klima pogoduju dozrijevanju grožđa od kojig se proizvode svježa, mlada vina, ozbiljna vina za odležavanje ali i pjenušci.

Upravo s pjenušcem od sorte škrlet započeo je Wine story, susret vinara i vinskih znalaca, strastvenih kušača i profesionalaca kojeg vodi Dijana Carlito Grgić u prostoru Spaces Matrix. Na ovom susretu gost joj je bio Tomislav Trdenić iz vinarije Trdenić.

Dijana Carlito Grgić i Tomislav Trdenić

Vinarija Trdenić se nalazi nedaleko od Zagreba, podno obronaka moslavčke gore, a s terase vinarije pogled seže do Lonjskog polja. U vinogradarstvu i vinarstvu njeguju tradiciju dulju od jednog stoljeća, a ulaganjem u nove tehnologije proizvodnje, stjecanjem novih znanja danas, uz znalačko iskorištavanje posebnosti moslavačkog vinogorja proizvode odlična, kvalitetna vina po kojima su danas prepoznatljivi.

Pjenušac od škrleta

„Volim sortu škrlet i njena vina. Ljubav se rodila s mamine strane, a pronašao sam i zapise iz 1914. godine kad je pradjed kupio vinograd. Danas imamo preko 85.000 čokota i podrum kapaciteta 1000.000 litara. Prema pričanju znam da je prva sadnica škrleta posađena 1914. godine, pa mi je, pretpostavljam, ljubav prema toj sorti u genima“, kazao je na početku susreta Tomislav Trdenić držeći čašu pjenušca Trdenić BRUT-Pjenušac Škrelt te napominjući kako je ovaj, bez dodatka likera. Naime, eksperimente s pjenušcem od sorte škrlet u vinariji su počeli raditi 2016. godine. I nakon mnogo pokušaja našli odličnu formulu: ovaj je svjež, sočan, aromatičan i osvježavajući.

Svjež škrlet sa žutom etiketom

„U vinariji radimo brat i ja, pomaže nam otac, a sveukupno nas je šest zaposlenih. Obrađujemo 16 hektara vinograda i godišnje proizvedemo 100.000 litara vina. Dakako, najvažnija nam je sorta škrlet, a ovo vino koje sam danas donio, sa žutom etiketom je svježe, iz berbe 2022. Još uvijek ima miris po breskvi, marelici i kruški. Za ovu seriju koristimo navojni čep jer želimo sačuvati njegovu svježinu. Ali, iduće vino koje ćete kušati od iste sorte, Škrlet Private collection, u drukčijoj je boci i sa plutenim čepom.

Škrlet Private collection

„Ovo je vino iz berbe 2021. i ne radimo ga svake godine. Tek kad ustanovimo da na određenoj poziciji imamo dobru kvalitetu grožđa, beremo ga kasnije nego što je uobičajeno, ono ima drukčiju, puno sporiju fermentaciju od klasičnog škrleta. Ovo je kompleksno, puno vino i ovo je tek njegov početak, jer namijenjeno je za odležavanje. Kad se razvije, biti će to ozbiljno vino, a time smo i dokazali da sorta škrlet nije samo za proizvodnju svježih vina. Vjerujte mi, u Moslavini, u podrumima imamo boce velike starosti, a u vinima još ima života, snage i arome!“, kazao je Tomislav Trdenić.

Slučajni rosé

Budući da je Tomislavov brat pakirao vina za susret Wine Story, „da se boce ne sudaraju“, u prtljažnik je stavio i tri butelje rosé vina. Dakako da smo ga htjeli kušati, kad se već pružila prilika.

„Rosé smo napravili od cabernet sauvignona. Svjetska je to sorta, ali jako teška za uzgoj. Radi probleme u vinogradu, raste kao lud, tako da se stalno moraju skidati izdanci i lišće, obožavaju ga čvorci, pa pobrste dobar dio kad dozrije, a na kraju kada ga poberemo, u podrumu mu treba dosta vremena da sazrije. Uglavnom, zezancija je s njim od početka do kraja. Ovo je vino na granici sa polusuhim, miriše po zrelijem šumskom voću i dobro je izbalansirano, tako da ga je tržište dobro prihvatilo“, kazao je Trdenić, dok se otvaralo vino koje je na ovom susretu bilo „šećer za kraj“.

Suhi traminac

„Svi u mom kraju imaju muškat mirisni. Ajmo mi traminac, dogovorio sam se s bratom. Nije tako mirisan kao muškat, a ipak ima arome. Zasadili smo 2800 trsova, tek toliko… U početku od njega nije bilo ništa. Prva godina, nula vina. Druge godine vino je bilo tupo, bez karaktera, svježine i aromatike jer ju je pokrio visok alkohol. Već smo pomišljali da počupamo čokote, jer ništa koristi od tog grožđa, ali odlučili smo mu dati posljednju šansu i ozbiljnije se s njime pozabaviti. I… eto ga. Danas mogu reći da sam sretan što smo ostavili te čokote i ponosan sam na ovo vino. Trdenić Gewürztraminer Private Collection 2020. dokaz je da sorta traminac raste i u Moslavini, ali daje potpuno drukčije vino.     Naime, moslavačko ilovasto tlo zadržava vlagu i loza ima veliku lisnu masu koja zaštićuje grozd, pa sunčane zrake teško dolaze do njega. Kad je grozd u hladu, ne stvaraju se veliki šećeri. Tako moslavački traminac ima aromatiku, miriše na bijele i žute ruže, ali je polusuho, ima svježine i mnogo je laganije od slavonskog, pa ga je teško nazvati desertnim vinom. Dobro ohlađeno može se bez problema pijuckati cijeli dan“ kazao je Tomislav Trdenić.

Osebujan vinar

Vinari su posebni, osebujni ljudi. Uostalom, da prema vinogradu i grožđu ne njeguju posebnu ljubav, ne bi niti proizvodili dobra vina, jer vino odaje dušu onoga tko ga radi. Tomislav Trdenić je i na ovom susretu Wine Story dokazao da je poseban. Ne samo sa svojim vinima, nego i komunikativnošću i željom da s ponosom pokaže ljubiteljima dobre kapljice što radi u vinogradu i podrumu. Uostalom, nasmijana lica je došao  na susret nakon nezgode s kombajnom iz koje je jedva izvukao živu glavu, ali s dvije slomljene ruke i natučenim rebrima. Želimo mu brz oporavak jer bliži se Martinje, kada se mošt počinje pretvarati u mlado vino, koje će u vinariji Trdenić i ove sezone sigurno biti posebno.

 

Tekst: Sunčana Barušić

Foto: Mario Draušnik i Sunčana Barušić

Na prvom ovogodišnjem druženju udruge WOW gostovali vlasnici moslavačkih vinarija Trdenić, Florijanović i Lagena

U Business Clubu, u zagrebačkom Sky Office Toweru, udruga WOW  (Women on Wine), organizirala je prvo ovogodišnje druženje. Uvijek dobro raspoložene žene koje vole kušati kvalitetna i posebna vina i slušati zanimljive priče o njegovoj proizvodnji, ugostile su tri vinara iz Moslavine: Tomislava Trdenića iz vinarije Trdenić, Ivicu Florijanovića iz vinarije Florijanović i Svena Đozu iz vinarije Lagena.

„Ovo smo druženje ponajprije posvetili škrletu, našoj autohtonoj sorti. Najprije ćemo kušati tri mlada škrleta, a potom i ozbiljnija vina od ove sorte, te nekoliko vina iz ovih vinarija koja će nakraju lijepo zaokružiti naše druženje s moslavačkim vinarima“, rekla je na početku Dijana Carlito Grgić, voditeljica vinoteke u Clubu.

Ivica Florijanović, Dijana Carlito Grgić, Tomislav Trdenić i Sven Đozo

Vina se najbolje dožive u kušaoni ili podrumu vinara, a najzanimljivije o njihovom nastajanju ispričat će vinari, kao što je to bilo na ovom druženju. „U vinariji radimo brat i ja, pomaže nam otac, a sveukupno nas je šest zaposlenih. Obrađujemo 15 hektara vinograda i godišnje proizvedemo 100.000 litara vina. Dakako, najvažnija nam je sorta škrlet kojeg sam danas donio. On je još mlad, iz berbe 2022, ali već je strukturiran i drago mi je da se iz godine u godinu u mom kraju proizvode sve ozbiljnija vina od ove sorte, te da se proširuju vinogradi. Moslavina i moja vinarija, te vinarije mojih kolega nisu daleko. Nalaze se svega pedesetak kilometara od Zagreba i ovom prilikom pozivam sve da dođu na kušanje vina, probaju naše specijalitete ali i da provedu predivan dan ili vikend, jer mi se nalazimo uz park prirode Lonjsko polje“, kazao je Tomislav Trdenić točeći svoje vino koje je zamirisalo po breskvi, jabuci, kruški i marelici. Nije bilo teško zamisliti ljetni dan s ovim, dobro ohlađenim vinom u čaši, koje odlično zbog svoje svježine i kiselina, prati gotovo sva jela.

Sljedeće vino predstavio je Ivica Florijanović. „Ovaj škrlet je također svjež, iz berbe 2022. Trenutno obrađujemo 5 hektara vinograda, od toga 3 hektara imamo zasađeno sortom škrlet, a ostalo je graševina, frankovka i pinot crni. Pola nasada je relativno mlado (7-8 godina), dok sa starih nasada koji imaju preko 40 godina odvajamo jedan dio grožđa i radimo liniju Mons Claudius. Prošla je godina za Škrlete bila izvrsna i zadovoljan sam s kvalitetom ovog mladog vina, a nadam se da će svoju kvalitetu pokazati i ona koja sam ostavio na odležavanju. Ove će godine vinarija Florijanović izaći na tržište i sa tri pjenušca. Jedan je od sorte chardonnay koji je trenutno pet godina na odležavanu, drugi je rosé i to od sorte frankovka, a treći od autohtone sorte moslavac. Etikete su u izradi i uskoro će boce ugledati svjetlo dana“, kazao je Ivica Florijanović dok su WOW-ice vrtjele čaše ispunjene mladim Škrletom.

„Moja se vinarija Lagena nalazi na najistočnijem dijelu Moslavačke gore, a vinogradi su na 250 metara nadmorske visine isključivo na južnim padinama. S vrha mojih vinograda vidi se Slavonija, a ispod njih, 600 do 700 metara zračne linije teče rijeka Ilova koja je nekad bila stara međa Moslavine i Slavonije. Tlo je ilovasto, po čemu je naše selo i dobilo ime, a na tom su se mjestu u davna vremena proizvodili mali trbušasti vrčevi za vino s uskim i dugačkim vratom te ručicom sa strane – lagene. Po njima sam nazvao moju vinariju jer smatra se da je lagena, koja se koristila još u 4. stoljeću prije Krista i u staroj Grčkoj, bila preteča današnjem dekanteru“ kazao je Sven Đozo i WOW-icama predstavio svoje prvo vino, također mladi Škrlet, iz prošlogodišnje berbe. Njegova vinarija proizvodi šest varijanti škrleta, mirnih i  pjenušavih, a budući da Svenov istraživački duh ne miruje, prije pet godina odlučio je svoj škrlet spustiti dvadeset metara ispod površine mora gdje odležava 9 mjeseci.

Nakon mladih Škrleta, uslijedila su ozbiljnija vina, a i malo drukčija. Naime, vinari su WOW-ice htjeli iznenaditi svojim posebnim etiketama, a vertikalu Škrleta članice će imati priliku kušati u njihovim vinarijama kad se u proljeće zapute u Moslavinu.

Sven Đozo je iz svoje vinarije Lagena donio vino Oca, želeći pokazati i dokazati što se sve može napraviti od sorte Škrlet. „Berba je 2020., a grožđe smo brali s najboljih položaja gdje smo osigurali minimalne prinose po trsu. Vino je macerirano 6 sati, potom  je 120 dana ležalo na vlastitim talozima.  Nakon toga smo ga prebacili u barrique bačvu od 25 litara. Bačva je od akacije, ali ne bilo koje: dali smo je napraviti od akacije koja raste u šumama u našem vlasništvu i pretpostavljamo da je stara preko 70 godina. Ovo je kompleksno vino sam punio u magnum bocu jer je po volumenu najbliža našoj lageni koja se proizvodila od 1,4 do 1,6 litara. Nazvao sam ga Oca, prema staroj mjernoj jedinici za volumen koja je iznosila 1450 ml, upravo toliko koliki volumen ima magnum boca.“ objasnio je Sven Đožo oduševljenim WOW-icama koje nisu znale što prije: vrtjeti čašu i kušati ovo posebno vino ili slikati odličnu etiketu koju je dizajnirao Marin Šubašić.

Nakon magnuma otvarao se Florijanović Šrlet iz linije Mons Claudius. „Liniju koja je nastala selekcijom škrleta nazvao sam prema starom imenu Moslavačke Gore. Ovaj Škrlet je iz berbe 2021., i osvojilo je zlatnu medalju u Zelini na izložbi vina. Sadrži 5-6 grama šećera i lijepu kiselinu koja nije prevelika a ipak prikriva taj šećer, tako da je vino slasno i pitko, nije suho a niti slatkasto. Negdje je na granici, zato je posebno“ objasnio je Ivica Florijanović, koji je na kušanje donio i svoju Frankovku koja je otmjeno prekinula kušanje niza bijelih vina.

 

Šećer je došao na kraju. Zapravo ne šećer nego iznenađenje. Naime, iz vinarije Trdenić otvarao se Trdenić Gewürztraminer Private Collection 2020. „Kad se kaže Traminac, svi pomisle na Ilok. A, sorta traminac raste i u Moslavini, ali daje potpuno drukčije vino. Naime, naše ilovasto tlo zadržava vlagu i loza ima veliku lisnu masu koja zaštićuje grozd, pa sunčane zrake teško dolaze do njega. Kad je grozd u hladu, ne stvaraju se veliki šećeri. Tako moslavački traminac ima aromatiku, miriše na bijele i žute ruže, ali je polusuho, ima svježine  i mnogo je laganije od slavonskog, pa ga je teško nazvati desertnim vinom. Dobro ohlađeno može se bez problema pijuckati cijeli dan“ kazao je Tomislav Trdenić na kraju druženja s WOW-icama koje su oduševljene vinima počele dogovarati obilazak vinarija.