Pink day će se održati 22. travnja u Laubi!

Nije niti crveno ni bijelo vino. Okus kao da mu naginje bijelom, ali boja – crvenom. Rosé je posebno vino, a ovisno o vremenu kojemu će biti izloženo djelovanjem pokožice (jer, svježe cijeđen sok grožđa uvijek je bijel, a boju mu daje upravo pokožica), ono će biti svijetlo – nježno ružičasto, do tamno ružičasto. Okus je nježan i raznolik: od arome breskve do trešnje maline, jagoda, lubenice, citrusa, cvjetnih nota…

Ime rosé dolazi od francuskog naziva, a mogu se praviti mirna i pjenušava vina sa širokim rasponom slatkoće – od vrlo suhog provansalskog do slatkog. Slaže se gotovo sa svim jelima, a vrlo često ga se služi uz svježa jela, zakuske i fingerfood, dok se mnogi slažu kako je izvrsno i samo, dobro ohlađeno, više u ljetnim nego zimskim mjesecima.

Pogrešno je mišljenje da rosé vina vole samo žene. Vole ga pijuckati i muškarci, samo ponekad nerado to priznaju (najvjerojatnije zbog boje), a za popularnost rosé vina u našim krajevima sigurno je najzaslužnija udruga WOW (Women on Wine) – Žene i vino, osnovana u Zagrebu prije 11 godina, a inicirala ju je Sanja Muzaferija sa željom da istakne žensku prisutnost na vinskoj sceni (ne isključujući ni vinare muškog roda).

Sanja Muzaferija je utemeljila i popularni festival ružičastih vina Pink Day Zagreb (prvi se održao 8. ožujka 2013.), manifestaciju koja slavi ružičasta vina, pjenušce i šampanjce. To je ujedno promocija hrvatskih rosé vina, njihovih proizvođača i distributera, a ujedno promocija i odabranih europskih proizvođača rosé vina (Austrija, Slovenija, Srbija, Mađarska, Italija, Francuska…). Od 2014. godine u sklopu manifestacije održava se i Green in Pink, promocija hrvatskih maslinovih ulja, a velik interes pobuđuju i radionice o rosé vinima te maslinovim uljima koje su edukativnog i promotivnog karaktera.

Važno: ove godine su organizatori promijenili datum održavanja Pink Daya koji slavi 10 godina, pa u svoje kalendare svakako upišite datum 22. 4. a mjesto –  Lauba. Kao i svake godine, bit će to festival pozitive, optimizma, festival na kojem se slavi proljeće, ženstvenost i ljepotu uz dakako umjereno uživanje u laganom i nježnom rosé svijetu