Još danas stignete na Vinart Grand Tasting u Laubi, evo kako je bilo na radionicama

Danas je drugi dan održavanja Vinart Grand Tastinga u Laubi i traje sve do 19 sati, pa još stignete kušati ponajbolja vina hrvatske, regija i nekih stranih izlagača. Međutim, vrijedno je istaknuti da je Saša Špiranec sa svojim timom, dva tjedna prije Grand Tastinga organizirao Petit Tasting, potom vinske radionice i nešto posebno, prvi puta u Hrvatskoj – Silent tasting, na kojem su vinoljupci, oni koji više ili manje znaju o vinu, ugledni strani i domaći novinari imali priliku kušati više od stotinu vina. U tišini, miru, u društvu s vinom, čašom i samim sobom. Predivno!

Uživanje u vinu, privatnosti i tišini na Silent Tastingu

Drugi dio radionica, prije Grand Tastinga održao se u zagrebačkom hotelu Esplanade, a bilo ih je popriličan broj pa evo kratkih dojmova s nekih.

Vina s čvrstim otiskom Baranjskog terroira

Prvog dana, drugog „bloka“ radionica istaknuli bismo Masterclass pod nazivom „Vina s čvrstim otiskom Baranjskog terroira“ kojim su premijerno predstavljena tri nova vina nagrađivane vinarije Zlatno Brdo, a radionicu je vodio veliki poznavatelj vina i sommelier Tomislav Jakopović.

Tomislav Jakopović

Vinarija i podrumi Zlatno Brdo smješteni su u Baranji. Pogodna mikroklima i veliki broj sunčanih sati u godini glavni su preduvjeti za uzgoj kvalitetnog grožđa te proizvodnju vrhunskih vina. Baranjski podrumi i gatori jedinstvena su pojava u Europi, tradicija čuvanja vina poznata više stoljeća i danas je prisutna na ovom području što ga čini jedinstvenim. Temperatura podruma tijekom cijele godine konstantna je u rasponu od 12 do 15 C. Ukopani u zemlju, često obzidani ciglom, ovaj tip podruma jedinstvena je arhitektura specifična za Baranju.

Posljednjih godina Zlatno Brdo nadišlo je lokalne, regionalne i nacionalne granice te se u vrlo kratkom roku pozicionirao kao ozbiljna vinarija s preciznom vizijom razvoja. Jedna od odrednica vinarije usmjerena je na odležavanje crnih i bijelih vina što je i potvrđeno na radionici na kojoj su uz poznate i Decanterom nagrađene vinske perjanice, predstavljene i nove etikete i to, Zlatno Brdo Graševina 2022. Cabernet Sauvignon 2019 i Couvee Zlatno brdo.

Radionica je  započela premijernim kušanjem Graševine 2022. Jakopović je istaknuo bijelo voće i cvijeće koji ocrtavaju obrise karaktera, dok se u finalu javljaju lagane citrusne note koje zaokružuju aromatski spektar. Kušanje je nastavljeno Graševinom iz 2021. koja je osvojila 91 bod i srebrnu medalju na Decanter World Wine Awards 2023. Uslijedilo je kušanje jednog od favorita struke i potrošača Graševine 2018. koja je nagrađena s visokih 87 bodova i brončanom medaljom na Decanter World Wine Awards. „Ovo je, prema mom mišljenju, najbolja graševina koja se trenutno može naći na našem tržištu“, kazao je Jakopović.

 

Slijedilo je već legendarno vino Zlatno Brdo Gold Cuvée 2020. koji je spoj četiri velike sorte vina,a to su Rajnski rizling, Chardonnay odležan u drvenim bačvama slavonskog hrasta, Pinot sivi izborne berbe te Traminac izborne berbe. Poznato je da je ovo vino s visokih 96 bodova na natjecanju Decanter World Wine Awards najviše ocijenjeno vino iz Baranje. Prvi je to zlatni Decanter za Zlatno Brdo.

Terroir Baranje iznimno je pogodan za uzgoj crnih sorti i stoga nije iznenađujuće da u Zlatnom Brdu velika pažnja posvećena odležavanju vina crnih sorti te pažljivo prate kada su najbolja za tržište. Prvo crno vino koje je prezentirano bio je Cabernet Sauvignon 2017., a premijerno su predstavljena i dva nova crna vina s potpisom Zlatno Brdo – Cabernet Sauvignon 2019., i  Zlatno brdo Cuvée kojeg su stručnjaci već sada prepoznali kao velika vina.

Na samom kraju, prezentiran je i Cabernet Sauvignon 2015. koji je uzgajan na najboljim položajima Banskog brda, ostavljen je na trsu da dehidrira nakon čega se ubire esencija Caberneta. Pristaje začinjenim jelima od visoke divljači, odležanim junećim odreskom sa žara, pašticadom, ljutim kulenom i slasticama od čokolade. Poslužuje se na temperaturi od 8-10° C u bordoškoj čaši većeg volumena.

Rum koji bi morali imati u svojem baru

Dario Grabarić, velik poznavatelj žestokih pića predstavio je Barcelo rum koji se odnedavno može naći i na našem tržištu. Publiku je oduševila priča o njegovoj proizvodnji, jer u tvornici itekako paze na ekološke principe. Čak i imaju Rum Barcelo Organic koji je potpuno organski. Interesantan na mirisu i okusu, čist, precizan… Ostali rumovi koji proizvode nisu sto postotno organski, ali destilerija, odnosno tvornica radi tako da proizvodnja ne ostavlja ugljični otisak, a svi se dijelovi koji ostaju u proizvodnji recikliraju: CO2 se prodaje tvornicama gaziranih pića, bagasa (zaostala suha vlakna šećerne trske) se koriste za proizvodnju gnojiva ili kao pogonsko gorivo za tvornicu i sl.

Dario Grabarić

Svi Barcelo rumovi proizvedeni su isključivo od šećernog soka, a koja je razlika… kušajte sami jer vrijednost za novac je u odličnom omjeru!

Josip Barišić

Od svježih do odležanih malvazija

Na radionici Festigia Malvazija, na kojoj smo kušali malvazije ovog velikog proizvođača, Vina Laguna, Josip Barišić koji je 2022. preuzeo kao direktor proizvodnje i vinarstva, odnosno glavni enolog, dokazao je da Malvazije nisu odlične samo kao mlada vina (to već znamo), već svoj potencijal daju ako im se pruži da malo „dođu k sebi“ u boci. Odnosno, on se zalaže, kao i većina vinara, da se vinarije pokušaju oduprijeti zahtjevima tržišta i već u trećem mjesecu buteljirati malvaziju aktualne berbe. Kušajući starije i one proizvedene pod policom mladog Barišića uočili smo u razliku u stilistici – u njegovim se malvazijama osjeća više cvjetnosti i voćnosti.

Sanjin Pilato i Krešimir Kožić

Odlična vina istarske obitelji

Sanjin Pilato i Krešimir Kožić na radionici Pilato Portfolio Tasting publiku su upoznali kako se kroz tri generacije razvijala vinarija, te svoja vina koja su neka bila i iz 2018. godine. Što se tiče malvazije i oni su dokazali da odležavanjem dobiva na kvaliteti, publiku je oduševila i njihova Malvazija sur Lie 2019., te Grande Cuvée 2018. koji ima itekako veliki potencijal odležavanja.

Ivan Mariclin

Kraljica hrvatskih vinograda

Drugi dan, drugog bloka radionica započeo je graševinom i to jednog od najvećih proizvođača vina od ove sorte. Ivan Marinclin, glavni enolog vinarije Kutjevo i Krešimir Kožić dokazali su da se od ove sorte mogu raditi pjenušava, mlada i svježa vina, odležana, macerirana, te predikatna. Dokazali su da je Graševina stvarno kraljica hrvatskih vinograda.

Upoznajte slovensku rebulu

Neki manje, a neki više poznaju vina naših susjeda, slovenskih vinara. Priliku za upoznati sortu vina koja se često sadi u Goriškim brdima i Vipavskoj dolini, rebulu, publika je imala na radionici Rebula Masterclass – Konzorcij Brda koju je vodio Luka Ribolica. Predstavljana su vina nekoliko vinara iz konzorcija. U Hrvatskoj pomalo nepoznata sorta rebula, mora se još istražiti, jer, kako su se gosti uvjerili, daje odlična vina – od svježih odležanih do maceriranih koja su oduševila publiku.

Igor Luković

Najprodavanija vina u Srbiji

Još manje poznata (nekima) su vina Srbije, a predavač Igor Luković je odlučio ne predstaviti najbolja vina, jer kako je rekao, bilo je teško odabrati. Luković je predstavio najbolje prodavana vina u Srbiji. Novi mirisi, novi okusi… koje i nismo navikli u Hrvatskim vinima, što je logično, malo po malo su nas osvajali, a ljubav na prvi pogled bilo je vino vinarije Baša Orange Tamjanika 2020. Ako ga „uhvatite“ na današnjem Grand Tastingu, a ljubitelj ste jantarnih vina, svakako ga kušajte!

Moreno Coronica

Velike malvazije i terani velikog vinara

Moreno Coronica, vlasnik istarske vinarije Coronica i Emil Mehdin, na radionici Sva lica Malvazije By Moreno Coronica predstavili su potpuno svježe, malo zrelije i ozbiljno zrele malvazije i opet potvrdili kako bi za ovu sortu bilo bilje da je se pusti da barem do lipnja odleži u boci, međutim, zakoni tržišta traže suprotno! Kušali su se i njihovi Gran Terani koji imaju veliki potencijal odležavanja i novi Coronica Pjenušac Due nv.

Rikard Petrić

Vugava i Plavac mali s Brača

Posljednja radionica drugog dana drugog „bloka 2″ bila je Stina – od visoke vugave do strmih Stipančića koju je vodio mladi enolog vinarije Stina, Rikard Petrić. Jasno, iskreno i precizno je objasni vina vinarije o kojoj se brine, a nas su oduševile Vugave iz 2013. i 2010. godine.

Silent tasting

Kao veliki, ali tihi uvod u Grand Tasting koji se održava još danas u Laubi, do 19 sati, bila je ovogodišnja novost – Silent Tasting. Događanje je bilo namijenjeno ponajprije domaćim i stranim novinarima, a Saša Špiranec i ekipa koju pohvaljujemo na organizaciji, htjeli su  pokazati i predočiti kakva se sve divna vina i od možda nekima nepoznatih autohtonih sorata, proizvode diljem Hrvatske. To je događaj kojeg vjerujem će svi koji su bili prisutni još dugo pamtiti i želja nam je, te šaljemo poruku Saši Špirancu, da nam takav užitak pruži i iduće godine.

A, sada, svi brzo u Laubu, na Grand Tasting!  

 

Tekst: Sunčana Barušić

Foto: Rene Karaman, Vinart, Sunčana Barušić