Izvrsni rezultati hrvatskih studentica enogastronomije na natjecanju u Parizu

Poznato je da hrvatski učenici i studenti često ostvaruju međunarodne uspjehe na brojnim regionalnim i međunarodnim natjecanjima. No, kada je riječ o segmentu enogastronomije, uspjeh hrvatskih studentica u Francuskoj – zemlji koja je svoj nacionalni identitet stvorila upravo na vrhunskoj hrani i vinu – ne bi trebao proći nezapaženo.

Riječ je o Lari Zadravec, Lei Pošti i Mariji Grgić, studenticama Fakulteta turizma i ruralnog razvoja u Požegi, stručnog studija enogastronomije, koje su pod mentorstvom doc.dr.sc. Josipa Mesića u veljači ove godine sudjelovale na natjecanju mladih vinskih profesionalaca u prepoznavanju francuskih vina u sklopu Paris International Agricultural Showa. Riječ je o događanju koje promovira francuska vina i vinorodna područja, a na kojem je sudjelovalo ukupno 67 natjecatelja: njih 38 iz Francuske te preostalih 29 iz drugih zemalja EU. Naša Lara Zadravec na tom je, nimalo lakom natjecanju, osvojila visoko 5. mjesto.

Natjecanje je sastavljeno od tri dijela: Prvi dio čini izrada promotivnih materijala na zadanu temu iz vinogradarstva i vinarstva u obliku poster prezentacije, bloga ili kratkog filma. Nakon izrade, a prije odlaska na natjecanje materijal se šalje u Francusku na ocjenu. Dolaskom u Pariz studenti se kušanjem vina svojstvenih za pojedine regije upoznaju sa njihovim specifičnim senzornim karakteristikama. Najznačajniji dio natjecanja sastoji se u prepoznavanju sorte grožđa od koje su vina proizvedena, prepoznavanju pojedinih vinogradarskih regija Francuske, godine berbe te cjenovnog razreda kao i same kakvoće bodovanjem osnovnih senzornih svojstava vina.

Sudjelovanje naših studenata na ovom događanju bilo je moguće zahvaljujući profesorici Corinne Samouilla, predstavnici francuskog Ministarstva poljoprivrede, prehrambene industrije i šumarstva koje je financiralo većinu troškova sudjelovanja.

doc. dr. sc. Berislav Andrlić, prodekan za razvoj i poslovanje FTRR

Možda je ova uspješna priča razlog više za razmisliti o karijeri u segmentu enogastronomije, naročito ukoliko se upravo nalazite pred izborom daljnjeg školovanja ili ste možda nezadovoljni tržišnim uvjetima koji se nude osobama vaše struke? Enogastronomija postaje sve važnija kategorija kada je riječ o brendiranju turističkih destinacija. Čini se kako smo čak i mi, ovdje u Lijepoj Našoj, shvatili da turistima, koji uvelike pridonose nacionalnom BDP-u, trebamo ponuditi nešto više od sunca i mora. Statistike govore kako enogastronomska ponuda spada u prvih pet faktora koji odlučuju o izboru destinacije. Hrvatskoj to itekako ide u prilog, jer na tom polju imamo zaista mnogo za ponuditi – od raznovrsnosti namirnica, preko velikog broja tradicionalnih jela i specijaliteta, brojnih proizvoda sa zaštićenom oznakom izvornosti, pa sve do vrhunskih vina.

No, imamo li kvalitetnog osoblja za rad u turizmu, naročito u segmentu enogastronomije i ugostiteljstva? To je već veliko pitanje. Iako je uvezena radna snaga iz azijskih zemalja donekle zaustavila problem nestašice servisnog osoblja, visokoobrazovane radne snage itekako nedostaje. Samim time, karijera u enogastronomiji svrstava se među najtraženije i najbolje plaćene poslove današnjice, s mogućnošću daljnjeg usavršavanja i razvoja.

FTRR – studij enogastronomije

Fakultet turizma i ruralnog razvoja u Požegi čini se kao dobra točka za početak takve uspješne karijere. Osim što, poput Lare, Lee i Marije, studenti tog fakulteta mogu, primjerice, otputovati na praksu u Francusku, nude im se i druge privlačne opcije. Fakultet, koji je sastavni dio Sveučilišta J.J. Strosmayera u Osijeku, provodi visokoškolsko i cjeloživotno obrazovanje iz područja biotehničkih i društvenih znanosti fokusirano na znanstvenom i stručnom radu, osiguranju kvalitete, međunarodnoj suradnji i suradnji sa lokalnom zajednicom s ciljem brze zapošljivosti studenata. Naglasak je na osposobljavanje stručnjaka za obavljanje operativnih i upravljačkih poslova u selektivnim oblicima turizma, profitnom i neprofitnom sektoru te javnim organizacijama vezanim uz područje turizma. Studenti se osposobljavaju i za obavljanje operativnih poslova iz ostalih interdisciplinarnih područja povezanih s turizmom – poput elektroničkog poslovanja i programskog inženjerstva, računovodstva. A tu je i sve traženija enogastronomija u sklopu koje studenti uče čak i kako se pravi (vrhunsko) vino.

FTRR – studij enogastronomije

Studenti imaju priliku učiti na konkretnim poslovnim modelima te razvijati svoje inovativne poslovne planove u turizmu i ugostiteljstvu, uz mentoriranje gospodarstvenika i stručnu praksu kao dio nastave, pri čemu su uključeni u čitav niz aktivnosti – od Erasmus programa i stipendija do sudjelovanja na izlaganjima, konferencijama, sajmovima, radionicama i zajedničkim istraživanjima.

Zgreda FTRR

Tko zna – možda ćemo u nekoj (bližoj ili daljnjoj) budućnosti doživjeti i to da se Francuski studenti dođu natjecati u poznavanju hrvatskih vina u – Požegu. Zašto ne?

Tekst: Irena Lučić

Foto: arhiva FTRR

Četiri brata i tri desetljeća Pivovare Medvedgrad

Ove godine, pivovara Medvedgrad slavi trideseti rođendan. Cijele će godine biti prigodnih partyja i veselica, a prvi je upriličena u prisutnosti  mnogobrojnih partnera, suradnika, djelatnika i novinara. Nakon razgledavanja Pivovare, Ivan Nauković je predstavio novi vizualni identitet najstarijeg piva Zlatni medvjed.

Uz odličnu, nenajavljenu svirku Savršenih Marginalaca najavljeno je i dvodnevno Brundanje, a food blogerica Marina Obradović pripremila je dva deserta s novim Medvedgradovim specijalima Gavran i Strossmayer.

Pivovara Medvedgrad obiteljska je, najstarija i najveća obiteljska pivovara u Hrvatskoj, koja već tri desetljeća igra značajnu ulogu i bilježi uspjehe na craft pivarskoj sceni. Ovaj hvale vrijedan jubilej nije samo obilježavanje vremena, već i slavljenje tradicije, inovacije i predanosti.

Neobično mjesto s bakrenim tankovima

 Prije trideset godina na uglu Savske i Vukovarske ulice u Zagrebu osvanulo je neobično mjesto s visokim bakrenim tankovima – bila je to mini pivovara i Pivnica Medvedgrad, koja je promijenila način na koji se na ovim prostorima doživljavalo pivo i time udarila temelje današnjeg craft pivarstva. Doista je bio pravi podvig izboriti se za vodeće mjesto na pivskoj sceni i zadržati ga zahvaljujući visokoj kvaliteti piva i mudrom vođenju. No, tu je još jedan slavljenik – glavno pivo pivovare, svijetli lager Zlatni medvjed, također slavi 30. rođendan pa je ovom prigodom predstavljen i njegov redizajn.

Složna braća

Vođenje pivovare preuzela su četiri sina, Ivan, Nikola, Petar i Luka Nauković, koji nakon roditelja nastavljaju s pivskom tradicijom, a mogu se pohvaliti i impresivnim brojkama. Naime, u pivnicama i pivovari zapošljavaju 96 djelatnika, a do ove godine skuhalo se više od 25 milijuna litara piva i oko 90 različitih vrsta piva. Pri tome se koriste tradicionalni načini kuhanja piva, kao što je dekokcija, čime se postiže punina okusa, kakvu nije moguće dobiti modernim, jednostavnijim i bržim načinom kuhanja piva.

Ivan, Nikola, Petar i Luka Nauković

Izvanredna piva i društvena odgovornost

Od tada pa do danas, Medvedgrad je postao sinonim za kvalitetu, autentičnost i čuvanje starih pivarskih zakona koji govore o čistoći piva. Osim po izvanrednim pivama, Medvedgrad se ističe i po društvenoj odgovornosti. Njihova ESG strategija (Environmental, Social and Corporate) formalizirat će dugogodišnje napore odgovornog poslovanja. Svojim humanitarnim inicijativama Zeko je reko i Sretno dijete pokušavaju ovaj svijet učiniti barem malo boljim mjestom i pomoći najranjivijim skupinama društva – djeci i životinjama.

Zagrebačke legende

Posebnost Pivovare Medvedgrad je oživljavanje zagrebačkih legendi kroz imena piva te ilustracije na etiketama. Zato će tijekom ove jubilarne godine ispričati priču o Medvedgradu kroz pet novih piva. Potražimo li u domaćem pivskom svijetu sinonim za kreativnost definitivno ga možemo pronaći u Pivovari Medvedgrad, jer osim što je dvije godine za redom proglašena najboljom pivovarom u Hrvatskoj (2014. i 2015. godine, proglasio Ratebeer), dobila je nagradu i za dizajn svojih etiketa (CROPACK 2017. godina).

Braća Nauković i Božidar Kostanjčar, glavni tehnolog i majstor pivar

„Ponosan sam na obitelj i sve djelatnike koji su pridonijeli da Pivovara Medvedgrad postane najznačajnija craft pivovara na hrvatskom tržištu. Sada nas veseli i motivira sve ono što nas čeka u idućih trideset godina. Put uspjeha ovisi o prilagodbi promjenama koje donosi vrijeme, no i beskompromisnoj primjeni utabanih pravila. Zato ćemo beskompromisno nastaviti proizvoditi fine i pitke lagere na tradicionalan način, ali uz korištenje moderne tehnologije.“ dodao je Ivan Nauković – član Uprave i direktor marketinga i prodaje.

Ivan, Nikola, Petar i Luka Nauković

Ponosni na prošlost, okrenuti ka budućnosti

Za Medvedgrad nije samo važno što se nalazi u čaši, već i izvan nje. Ovogodišnji planovi za proslavu velikog jubileja uključuju mnoge događaje, popuste, pivske premijere te dvodnevni Craft, Rock & Street food festival, Brundanje, koji će okupiti najveća imena hrvatske rock scene te tako dostojno proslaviti trideset godina rada i postojanja. Dok se Medvedgrad s ponosom prisjeća svoje prošlosti, gleda prema budućnosti s istim entuzijazmom i predanošću. Njihov primat na craft sceni ne samo da potvrđuje izvrsnost, već i obećava svijetlu i ukusnu budućnost za sve zaljubljenike u pivsku tekućinu i kulturu te će i dalje nastaviti širiti svoj utjecaj i osvajati srca pivskih znalaca širom regije, a i šire.

 

Foto: Boris Berc i Samir Cerić Kovačević i Sunčana Barušić

Boogie Lab širi poslovanje u New York!

Nakon nepunih godinu dana poslovanja redovi za Boogie Lab u Parku Kneževa i dalje se ne smanjuju. Instant uspjeh u prvih par mjeseci ih je kako kažu ozbiljno uzdrmao i trebalo im je nešto vremena da se preslože i žestoko odgovore. “Puno smo napredovali, ali još je dosta posla ispred nas“, poručuju iz Boogie Lab-a.

Ovaj inovativan koncept prepoznat je ne samo od domaće publike već i izvan granica. Tako najavljuju svoje prve lokale van Hrvatske, a radi se ni više ni manje nego o New Yorku!

“Skupljamo ekipu za Zagreb, Pakoštane i New York” – poručuju iz Boogie Laba. Zajedno s našim partnerima otvorili smo zajedničku firmu u New Yorku – Boogie Lab USA.  Jedan od najpoznatijih restorana iz njihovog velikog  portfolia  je Delmonicos, ikona restoranske scene u New Yorku čija tradicija datira još iz davne 1827. godine.  Tu su zalazila mnoga poznata lica svjetske scene, a nama najzanimljiviji gost je naš legendarni Nikola Tesla te nam je iznimna čast da baš na toj lokaciji otvaramo prvi Boogie Lab van naših granica.

Naši partneri Denis Turčinović i Joseph Liculu su već poznata lica ugostiteljske scene u New Yorku, koji uz Delmonico’s imaju još 10-ak ozbiljnih ugostiteljskih objekata na Manhattanu, a sa BoogieLab-om imamo plan otvoriti tri lokacije do kraja ove godine. U isto vrijeme krenuli su prvi kontejneri iz Hrvatske sa smrznutim proizvodima za najveće distributere za ugostiteljstvo u Americi. Prezentacije su odrađene, proizvodi su ulistani. Naš kolega Patrik Hrelec je već u New Yorku, već mjesec dana uhodavamo prvi lokal!“ – otkrivaju iz Boogie Laba.

 

Ovim putem objavljuju i veliki natječaj za sve već spomenuto, naime Boogie Lab i Kroštula imaju više od 150 zaposlenika, a trenutno šire tim za nekoliko desetaka novih članova. Ako volite dinamična okruženja, timski rad i pomicanje granica vi ste prava osoba za Boogie tim.

Naša entuzijastična ekipa razvija najnaprednije pekarske i slastičarske proizvode koje poslužujemo u jednako naprednom ambijentu. Ponuda hrane na meniju mijenja se kroz dan, a u baru istražujemo nove specialty kave i craft pive te razvijamo signature koktele. Fokus nam je učenje, napredak i usavršavanje tehnika koje konkuriraju na svjetskoj razini. Strast nam je inoviranje i razvoj proizvoda, a Boogie Lab naš je prostor za prezentaciju svega onoga na čemu aktivno radimo!” – govori Karlo Vulin iz Boogia.

Karlo Vulin

Tim Boogie Laba ima velike planove u idućih nekoliko mjeseci i s velikom kampanjom upravo su objavili da otvaraju više od 100 novih poslova prvenstveno za Zagreb i novi pogon u Zagrebu i Pakoštanima, a dio tima će biti educiran i za rad u New Yorku. Kako se neki od projekata nalaze i izvan Hrvatske, ovo je sigurno prilika svim nadarenim ljudima željnim usvajanja novih znanja da iskoriste priliku i uče u društvu najboljih.

Boogie Lab je nastao iz želje svih uključenih u projekt da naprave svoj mali dnevni boravak. Od samog otvaranja, postao je mjesto gdje, uz gastro priču, možemo raditi, provoditi vrijeme, ali i istraživati sve što nas zanima. Igrom slučaja, to što tim Boogie Laba zanima su hrana, ugostiteljstvo i glazba pa su svoj dnevni boravak odlučili otvoriti i drugima. Ideja od početka bila je da Boogie mora biti dobar za zaposlenike, okoliš i zajednicu, a posljedično će biti dobar i za vlastitu organizaciju. Svi uključeni u projekt već dugo su u industrijama ugostiteljstva i proizvodnje hrane te su kroz Boogie htjeli dati svoje viđenje kako te industrije mogu izgledati.

Karlo Vulin

Ovo je priča o uspjehu svih koji su posjetili Boogie Lab, svih onih koji su prepoznali kvalitetu hrvatskih dobavljača i dali povjerenje mladom timu koji je svojim idejama u kratko vrijeme zadobio povjerenje javnosti.

 

Za nove poslove možete se prijaviti na karijera@boogiebakery.com ili https://www.moj-posao.net/Profil-Poslodavaca/626127/Boogie-bakery-doo/.

 

 

Jedna mala gastro priča za sretno sutra naših sugrađana!

 

Foto: Boogie Lab

Bled je lijep cijele godine, a poseban za vrijeme Adventa

Centar grada, pogotovo šetnica u slovenskom Bledu odjenuli su svečano ruho i cijelog se prosinca pripremaju zabavni sadržaji za cijelu obitelj. Djeca mogu napisati i u sandučić ubaciti pismo Djedu Mrazu, klizati se na klizalištu, a na glavnoj se pozornici u centru grada priređuju se mnogobrojni koncerti. Jaslice su u prirodnoj veličini, a oduševit će vas i ogroman okićen bor, te se svakako slikajte u srcu kroz koje se vide otok, stari grad i jezero.

Na mnogobrojnim štandovima možete kušati slane i slatke delicije lokalnih proizvođača koji su pripremili tradicionalne slovenske specijalitete. Zagrijte se jotom (varivo s kiselim zeljem i grahom), uživajte u jedinstvenom okusu pravih kranjskih kobasica i zasladite se štrudlom.

Zimske radosti u termalnim vodama

Ali, šareni i svjetlucavi Advent samo je jedan od razloga zašto zimi posjetiti ovu popularnu turističku destinaciju kojoj je centar ledenjačko jezero smaragdno zelene boje, a termalni su izvori „zarobljeni“ u mnogobrojnim bazenima i wellness centrima koji su obavezni dio svih hotela. Vrijedno je spomenuti wellness oazu Hotela Park, popularno nazvanu Spa Park. Bazen s termalnom vodom i saune imaju panoramski pogled, a može se uživati i u deset vrsti masaža.

Šetnja oko jezera

Boravak u Bledu osmislite tako da podjednako punite baterije u ugodnom hotelima, ali i u prirodi koja poziva na divljenje i aktivnost. Za početak, napravite krug oko Bledskog jezera. Šetnica je dugačka šest kilometara i laganom šetnjom je možete savladati za otprilike dva sata. Priroda je predivna, ali zanimljivo je promatrati brojne vile, kamp i kupalište, ali i hotele koji se nadovezuju jedni na druge. Hotel Park, primjerice, radi cijele godine, dok neki, poput kultnog Grand Hotela Toplice, u zimskim mjesecima otvaraju vrata samo vikendima. Stoga, boravite li na Bledu vikendom, svakako ga razgledajte. Sve podsjeća na kadrove filmova snimljenih prema romanima Agathe Christie.

Otočić Bled

Svakako razgledajte i jedini prirodni otok u Sloveniji. Otočić Bled je zapravo „zaštitno lice“ ove poznate destinacije, a do njega se može doći brodom. Odaberite koji vam se sviđa: električni, modernog dizajna ili drveni koji podsjeća na one koji su do otočića plovili u drugoj polovici 19. stoljeća, kad je gradić s jezerom postao hit lječilište brojne europske aristokracije. Nakon pristanka broda, do vrha otočića ima 99 stepenica koje pričaju priču o ljubavi. Naime, vjeruje se da si mladoženja koji prenese mladenku preko svih 99 stepenica (a ona ne kaže niti riječ pri tome), osigurava bračnu sreću.

Pogled sa zvonika

Sreću je moguće dozvati i potezanjem užeta u crkvi Marijinog Uznesenja koje pokreće zvono. Kad ono zazvoni tri puta, vjeruje se da će želje biti ostvarene. Kad ste u crkvi, svakako se popnite i na 54 metara visok zvonik.

Kupljena ulaznica za zvonik, uključuje i posjet muzeju, pa zaviriti i u njega i poslušajte priču o povijesti Bleda ali i Slovenije. Zadnja prostorija muzeja vodi u kafić u kojem svakako morate kušati poticu, tradicionalni Slovenski slatki kruh s različitim nadjevima.

Dvorac na litici

Bledski dvorac, do kojeg se može doći pješice – markiranom stazom ili automobilom, izvorno je bio utvrda sagrađena prije 1000 godina na strmoj litici, 130 metara iznad Bledskog jezera. Imao je burnu povijest, a detalji iz modernijeg doba otkrivaju kako je obnovljen sredinom 20. stoljeća. Ulaznica za posjet Bledskom dvorcu omogućava i posjet muzeju, vinskom podrumu (mogu se i degustirati vina), ali i tiskari u kojoj se nalazi Gutenbergov tiskarski stroj iz 16. stoljeća.

Bledska kremšnita

Prvi ju je pripremio slastičar Ištvan Lukačević 1953. godine, u slastičarskoj radionici hotela Park.  Originalna Bledska kremšnita ima dimenzije 7x7x7 centimetara, a slaže se po slojevima – od dna prema vrhu: lisnato tijesto, krema od jaja, tučeno slatko vrhnje, lisnato tijesto i… posip od šećera. Jedino u Kavani Park je više od 70 godina pripremaju prema originalnom receptu. Dok uživate u njenom okusu, možda će vam osoblje ponosno ispričati kako ih u danu pripremaju više puta, a do danas su pripremili više od 16.000.000 komada. Pri tome su potrošili više od 136 tona brašna, 8.700 000 jaja i 1.600 000 litara mlijeka. Kad bi toliku količinu kremšnita naslagali jednu na drugu, oko Bledskog jezera bi nastao zid visok 8,25 metara!

Vikend je dovoljan je da se opustite i uživate u ljepotama Bleda, a kad zalepršaju snježne pahulje, a u vama proradi skijaški adrenalin, dobro je raspitati se o obližnjim skijalištima. Do njih, iz mnogobrojnih Bledskih hotela postoji uglavnom besplatan transfer… pa možda tom prilikom i produžite boravak.

 

Tekst: Sunčana Barušić

Foto: Nikola Zoko, Aleš Krivec, Miro Zalokar i Jost Gantar

Krenite za vikend u Vinkovce i istražite njegove zimske ljepote

Sagrađen uz rijeku Bosut, na sjeveroistoku Hrvatske, grad Vinkovci neprekidno pruža zaštitu svojim žiteljima preko 8200 godina, pa se smatra jednim od najstarijih Europskih naseljenih mjesta. Danas je to grad u kojem se spaja tradicija i moderan način života, a tijekom prosinca „diše“ u ritmu Adventa.

Osim automobilom, u Vinkovce se može stići i vlakom. Doduše, sada su spori zbog zastarjele infrastrukture, ali možda je dobro osjetiti tradiciju koju ovaj grad ima kada je željeznica u pitanju. Naime, na kraju prošlog stoljeća, Vinkovci su imali status jednog od najvažnijih željezničkih čvorišta u Europi. Na kolodvoru je bilo jako užurbano – vlak je kretao svake četiri minute, bilo je oko 360 polazaka i odlazaka te 50.000 putnika dnevno. Kroz Vinkovce je prolazio i kultni Orient Express. I upravo, negdje između Vinkovaca i Slavonskog broda u romanu Agathe Christie dogodilo se zagonetno ubojstvo…

Najprije kava ili možda čaj?

Prva (a najvjerojatnije i zadnja stanica kad obiđete Vinkovce u postpunosti), neka bude Hang Loose,  jedan od najkreativnijih kafića u ovom gradu. Osim standardne ponude, Ana i Matija Vukoja, vlasnici kafića ponosno njeguju tradiciju posluživanja čaja, tako da će gostima priuštiti doživljaj koji se njeguje još od sredine 50-tih godina prošlog stoljeća. Hang Loose funkcionira kao dnevni kafić, mjesto za izlaske, ali je i domaćin jedinstvenog Rockabilly festivala koji se svake godine održava u Vinkovcima. Obiđite ga cijelog: prednji dio izgleda kao hollywoodski filmski set, salon je replika stana iz sredine prošlog stoljeća, a u maštovito uređenom dvorištu se često održavaju koncerti.

Gradski muzej Vinkovci

O prošlosti Vinkovaca i zašto su bez prekida nastanjeni više od 8200 godina doznat ćete u Gradskom muzeju Vinkovci. Prvi stanovnici počeli su živjeti na najsjevernijem meandru Bosuta s lijevom obalom, a ona je uvijek bila zaštićena od poplava i pružala sigurnost. Od neolitika do danas, svaka je kultura ostavila traga na području Vinkovaca. Između ostalog, ovdje se može vidjeti izložak jedne od najstarijih duda na svijetu (pripadala je Vučedolskoj kulturi) i originalnu srebrnu Tantalovu posudu koja je pronađena u Dugoj ulici 26 gdje ju je zakopao bogati stanovnik Cibala – rimskih Vinkovaca krajem 4. stoljeća.

Čaroban Orion

U Gradskom muzeju Vinkovci se nalazi i keramička posuda neobične ljepote – Orion. Oslikana je crno bijelim kvadratićima, a datira 2600. godina prije Krista, u vrijeme vučedolske kulture. Dvadeset godina nakon njezina pronalaska riješena je i tajna jedinstvenih ornamenata. Riječ je o simboličkom prikazu neba iznad grada. Točnije, Orion je kalendar i to najstariji u Europi – 500 godina je stariji od čuvenog lokaliteta Stonehenge! Ako je noć vedra, podignite pogled prema zvjezdanom nebu i pokušajte pronaći simbole s Oriona, ako ne, pogledajte pod korza – oslikan je istim simbolima!

„Velik park“

Korzo i muzej spaja prekrasan gradski park koji odijeva posebno ruho nekoliko puta godišnje – za Rimske dane, Vinkovačke jeseni i sada, u vrijeme Adventa. Trenutno je osvijetljen s nekoliko tisuća lampica i zanimljivih instalacija. „Velik park“, kako ga nazivaju stanovnici Vinkovaca, leži u središtu nekadašnjeg prometnog čvorišta Cibala, a šetnjom kroz njega naići ćete na bistu bana Josipa Šokčevića, Vinkovčana koji je zaslužan za početak gradnje glavnih željezničkih pruga. Naići ćete i na prolaz „šlingeraj“ koji priča priču o tradiciji ovog kraja i šokačkoj baštini koju grad njeguje.

Kibicfensteri

Krenete li prema rijeci Bosut, dobro pogledajte pročelja zgrada. Vidjet ćete neobične, izbočene prozore, odnosno Kibicfenstere. Nekad su ih mogli imati samo imućni građani, a kako ime govori (kiebitzen – promatrati, Fenster – prozor), služili su za promatranje, bolje rečeno kao „nadzorna kamera“ u kojoj su najviše uživale žene i djevojke. Doduše djevojkama je to bilo dozvoljeno tek nakon navršenih 17 godina, ali tako se moglo naći dobrog ženika, pa se prozor nazivao i „prozorom ljubavi“.

Šokački Romeo i Julia

U blizini strogog centra Vinkovaca, sljedeći rijeku Bosut dolazi se pet minutnom šetnjom do naselja Krnjaš u kojem se nalazi rodna kuća Ivana Kozarca. Ispred kuće se nalazi spomenik – klupa na kojoj sjede Marija i Ivan Kozarac. Bila je to velika, ali zabranjena ljubav jer, bili su rođaci, a ljubav je prekinula i prerana smrt Ivana Kozarca. Marija se kasnije udala za vinkovačkog poduzetnika Guttmana, a njezin unuk, koji i danas živi u Vinovcima, svjedoči da je bila vrijedna žena koja je cijelog života čuvala Ivanovu sliku i nekoliko njegovih rukopisa i pjesama. Najpoznatija pjesma koju je napisao, „Milovao sam garave i plave“, bila je posvećena upravo Mariji. Rodna kuća Ivana Kozarca danas je simpatičan mali muzej kojeg se može razgledati uz stručno vodstvo Katarine Stanić, čija je obitelj kupila derutnu kuću i obnovila je.

Kulen od predjela do glavnog jela

Ponovno prateći rijeku Bosut koja kao da stoji, jer vrlo lijeno vijuga, uputite se do kultnog restorana Marabu u centru Vinkovaca. Ovdje se kuha odličan bezvremenski fiš, a u zimskoj su jelovniku glavne zvijezde jela nastala kombinacijom kulena s lokalnim namirnicama. Za početak prijati će mazalice s feta sirom i kulenom, a potom njoki koje rade sami u slavonskom umaku od kulena s listićima špinata. Odličan je i biftek u slavonskom umaku na domaćem krumpiru s čipsom od kulena.

Tački u Šokačkom stanu

Ako ste u potrazi za dobro pripremljenim tradicionalnim desertom, sjedinite u automobil i uputite se prema Šočkom stanu u naselju Sopot. Ovdje pripremaju tradicionalne tačke s pekmezom od šljiva, posipane makom, orasima ili prezlama (prženim krušnim mrvicama). Zapamtite adresu, jer u Šokačkom stanu, budući da imaju mnogo sadržaja, može se boraviti cijeli dan, ali… to priča za  neki drugi izlet.

Od kultne rakije do gina sa šljokicama

Boraviti u Slavoniji a na popiti jednu ljutu? Nemoguće! Pa, želite li probati jako dobru, uputite se u kušaonu Abelo koja se nalazi nekoliko minuta vožnje od centra Vinkovaca, u prigradskom naselju Mirkovci. Osim šljive koja ima tisuću lica, ovdje se može kušati prava medovina, odnosno rakija od meda bez dodatka drugih rakija (kako to neki rade). Ako niste vozač, možete nastaviti, pa svakako kušajte i slatkastu rakiju s čili papričicom Chillabelo, a neke će oduševiti posebno kreirani ginovi. Zlatni Pannonian Gold Gin sa šljokicama i okusom karamele, Pannonian Sea Gin j – plavi gin sa šljokicama s dodatkom soli s panonskog područja, Honey Spirit Gin gin s destilatom meda, Forest Fairy Gin – “šumski” gin s okusom mente te Firefly Gin koji svijetli u mraku pod UV svjetlom a ima okus manga. Bračni par, Jelena i Velimir Babić, vlasnici branda i OPG- a za svoj su rad primili nagradu Sucokret ruralnog turizma Hrvatske, bronca u kategoriji craft turizam.

 

Tekst: Sunčana Barušić

Foto: Nikola Zoko

Impresivna utvrda iznad Orahovice koju svakako trebate posjetiti

Na strmoj stijeni papučkih obronaka iznad Orahovice, na nešto manje od 400 metara nadmorske visine, kao spomen na neka davna vremena u kojima su živjeli plemići, ispredale se ljubavne priče obavijene mistikom legendi i tajni, ugnijezdila se Ružica grad, najveći sačuvani utvrđeni grad u Slavoniji. Zaleđe joj je zaštićeno planinom i šumom, a s tri se strane pružaju prekrasni vidici.


Zaljubljenici u prirodu, legende i povijest uživat će u šetnji Parkom prirode i UNESCO geoparkom Papuk do srednjovjekovnog grada. Nakon sat vremena hoda šumskim predjelom dolazi se na proplanak u podnožju impresivne srednjovjekovne građevine. Iza njezinih su zidina stanovali plemenitaši, gospoda, vojska i služinčad. Imala je Ružica grad kule, tornjeve, svečane odaje, kapelicu, radionice, tamnicu…

Legenda o Crnom vitezu
Ova je utvrda zaštićena kao spomenik kulture najviše kategorije, spominje se 1357., no ne zna se točno kad je i kako izgrađena pa je ostala tajna kako su na strminu dovlačeni veliki kameni blokovi. Ne zna se ni kako je dobila ime, no o tome su ispričane brojne legende. Jedna od njih kaže da su vile rušile noću sve što se izgradilo danju, sve dok u zidine nije uzidana bajna Ružica čiji se plač, osluhnete li, i danas može čuti. Druga govori o tome kako se lijepa kneginja Ružica bacila s najviše kule kada je Crni vitez pobijedio na turniru u borbi za njezinu ruku. Tada su crvene poput krvi iznikle i divlje ružice na proplanku…

Novi izgled „slavonskog mora“

Do Ružice grada dolazi se kroz šumu pješačkom stazom koja vodi od omiljenog orahovačkog kupališta Jezero i novoizgrađenih bungalova podignutih u sklopu Turističko-rekreacijskog centra „Jezero – Hercegovac – Ružica grad“.

„Riječ je o iznimno vrijednom i trenutno najvećem turističkom projektu u Virovitičko-podravskoj županiji. Uz 14 bungalova s 28 kreveta Orahovačko jezero dobit će i novi Edukativni centar Orahovica na četiri etaže, od kojih su dvije rezervirane za 18 dvokrevetnih soba i četiri apartmana, dok će u ostatku kompleksa biti uređena polivalentna konferencijska dvorana, više manjih prostora za radionice, recepcija, info pult, a sve će pratiti i brojni multimedijalni sadržaji s ciljem prezentacije Parka prirode Papuk. Za terensku nastavu na raspolaganju će biti i mobilni hologram, čime će školarci na zabavan način učiti o važnosti očuvanja biološke raznolikosti. Vjerujem da će Orahovačko jezero, jedno od najljepših mjesta za kupanje u ovom dijelu Hrvatske, po završetku ovog projekta privući sportaše, rekreativce, ljubitelje prirode, ljude željne opuštanja i obitelji koje su u potrazi za odmorom. I oni željni adrenalina doći će na svoje, jer će obližnje Jezero Hercegovac dobiti adrenalinske sadržaje i ziplineom koji će spajati njegove obale“ kazao je Josip Mikolčić iz Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije, koja je jedan od partnera na ovom projektu vrijednom 10,8 milijuna eura. Njegovu važnost prepoznala je i Europska unija te ga sufinancira s više od devet milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014. – 2020.

 

Foto: arhiva TZ Virovitičko-podravska županija, Hrvoje Jurić

 

Trijumf zagrebačkog hotela Esplanade u srcu Barcelone

Esplanadin Zinfandel’s proglašen je europskim hotelskim restoranom godine na prestižnoj dodjeli nagrada European Hotel Awards 2023., dok je chefici Ani Grgić Tomić Svjetska gastronomska organizacija uručila posebno priznanje Etoile Blanche

Osoblje restorana Zinfandel´s

Prestižna dodjela nagrada European Hotel Awards 2023. održana proteklog tjedna u Barceloni, katalonskoj prijestolnici turizma i gastronomije, okupila je na gala svečanosti brojne uzvanike, uvažene goste i entuzijaste iz područja turizma, hotelijerstva i gastronomije koji su u luksuznom hotelu Sofitel Skipper imali priliku odati priznanje najboljim europskim hotelima, inovativnim pristupima, gastronomiji, izvrsnosti i predanoj održivosti.

Ana Grgić Tomić

Svake godine European Hotel Awards nagrađuje najbolje europske boutique hotele, velebne hotelske institucije, njihove koncepte, raznolikosti i predanosti. Nagrade su dodijeljene u 21 kategoriji, a među mnogim luksuznim hotelima posebno se istaknuo zagrebački hotel Esplanade kojemu su uručene čak dvije nagrade: hotelski restoran godine za restoran Zinfandel’s i posebna nagrada Svjetske gastronomske organizacije (Organisation Mondiale de la Gastronomie) Etoile Blanche koja je pripala chefici Ani Grgić Tomić.

Gala svečanosti u Barceloni prisustvovao je generalni direktor hotela Esplanade Ivica Max Krizmanić koji je pri preuzimanju nagrada istaknuo: „Osobita mi je čast biti ovdje. Ove nagrade veliko su priznanje našoj težnji ka izvrsnosti u pružanju vrhunske usluge i kreiranju posebnog gastronomskog doživljaja za goste. Zaista su iznimno postignuće te sam iskreno ponosan na kolege u restoranu i kuhinji koji svakodnevno daju sve od sebe, i srce i dušu, da bi gostima pružili posebnu vrijednost i trajnu uspomenu uz prijateljsku nenametljivu uslugu, poseban šarm i individualan pristup te tako nadmašili njihova očekivanja. Raduje me što je struka prepoznala tu vrijednost i gastronomsku kvalitetu Zinfandel’sa, kao i chefice Ane Grgić Tomić, koja je za svoj uspjeh i predani rad tijekom 25 godina u Esplanadi zaslužila ovo posebno priznanje Svjetskog gastronomskog udruženja”.

Ivica Max Krizmanić, generalni direktor hotela Esplanade prilikom preuzimanja nagrade

Također je dodao: „Ove nagrade dokaz su da je Esplanadin imidž institucije ugostiteljstva i ikone hotelijerstva prepoznat izvan granica Hrvatske, što me osobito raduje. Zahvaljujem struci koja je prepoznala uloženi trud i uspješne rezultate te čestitam još jednom svima od srca. Hotel Esplanade ovime je još jednom pokazao da je u samom vrhu najboljih europskih hotela, kao što je to učinio nebrojeno puta tijekom svoje gotovo stogodišnje povijesti.”

Ivica Max Krizmanić, generalni direktor i Sanda Sokol, PR & Marketing Manager hotela Esplanade

Valja istaknuti da je hotelu Esplanade 2018. godine na svečanosti održanoj u Ženevi uručena nagrada European Hotel Awards za europski povijesni hotel godine.

 

Foto: Goran Jakuš, arhiva hotela Esplanade

Svjetski uspjeh Kroštule s brandom Boogie

Hrvatski brend Kroštula, naš predstavnik u zoni inovacija na Anugi, najvećem svjetskom sajmu prehrambene industrije koji se svake druge godine održava u Kölnu, izazvao je veliki interes. Kroštula je nastupila sa svojim novim brandom Boogie, pod kojim su otvorili i BoogieLab u Zagrebu, ugostiteljski objekt i laboratorij za razvoj proizvoda.

Prirodno fermentirani kruhovi

„Pod Boogie brendom Kroštula nastavlja svoju međunarodnu ekspanziju. Na sajam Anuga primljeni smo u zonu s inovacijama gdje smo predstavili naš asortiman pod motom “smrznuta artisan pekarnica.” ističe suvlasnik BoogieLab-a Karlo Vulin i dodaje: „Kroštula već više od 10 godina usavršava proizvodnju prirodno fermentiranih kruhova, odnosno kruhova fermentiranih starter kulturama (kiselim tijestima). Već dugi niz godina starter kulture aktualna su tema u industriji. Nitko još na sajmu nije predstavio kontinuiranu proizvodnju kruhova fermentiranih isključivo starter kulturama na industrijskim linijama koji se distribuiraju polupečeni – smrznuti!“

Vlastiti fermentori

Razlog tome su velike oscilacije u aktivnosti starter kultura koje su u Kroštuli naučili kontrolirati i voditi. Putem su razvili i vlastite fermentore koji im omogućuju precizniju kontrolu i predviđanje aktivnosti starter kultura.

„Za razliku od ostatka industrije, koja koristi sušena ili tekuća pasterizirana kisela tijesta (korisna za pojačanje okusa i produljenje trajnosti), stručnim terminima type 2 sourdough ili starter kulture u prahu, odnosno type 3 sourdough u Kroštuli starter kulture koristimo na jedini pravi artisanski način – backsloping metodom, tj. hranjenjm i održavanjem vlastite žive starter kulture, stručno – type 1 sourdough!“ otkriva Dina Vulin iz Kroštule.

Dina i Karlo Vulin

Budući da su artisanski kruhovi u zadnjih nekoliko godina doživjeli ogroman porast popularnosti, tako objavljen je velik broj znanstvenih istraživanja koja dokazuju da samo type 1 sourdough metoda ima zdravstveno – nutritivne prednosti o kojima se inače priča. Pa tako kruhovi ovom metodom imaju niži glikemijski indeks, ne napuhuju, ne izazivaju reakcije intoleranacije na pšenicu i puno bolju iskoristivost mikronutrijenata. Ovaj iskorak logičan je nastavak za ekipu iz Kroštule koja je krenula educirati hrvatsko tržište prvo kroz pekarnice Kroštula u Zadru i okolici, potom kroz svoj bivši projekt BreadClub, a sad nastavlja s Boogie-ima.

Dupli kruh

Jedan od proizvoda koji je prikupio najviše pažnje na sajmu je njihov projekt Dupli kruh gdje za svaki prodani doniraju jedan kruh. Taj projekt su pokrenuli prije dvije godine, ali su ga pauzirali zbog različitih problema, što u modelu doniranja, a što u kontinuitetu kvalitete proizvoda uzrokovanim problemima s rukovanjem pivskog tropa. Nakon što su uspješno riješili te probleme odlučili su nastaviti s kampanjom u koju jako vjeruju te je izgledno da će ubrzo ovaj projekt ugledati svjetlo dana na Nizozemskom i Američkom tržištu.

Sljedeća faza razvoja projekta

Kroštula i novi brend Boogie između ostalog, na Anuga sajmu su dogovorili i distributere za skandinavske zemlje, Njemačku, Švicarsku, Nizozemsku, Grčku i Cipar što je uz dosadašnju distribuciju u Sloveniju i Austriju dovoljno za sljedeću fazu razvoja projekta. Ovi podaci svrstavaju ih u jedan od najinovativnijih projekata sa svijetlom budućnosti.

Anuga je vodeći svjetski sajam hrane i pića. Na putu prema održivom i pravednom prehrambenom sustavu, globalna prehrambena industrija trenutno doživljava dinamične promjene. Kao vodeći svjetski sajam hrane i pića, Anuga je okupila najveću međunarodnu industrijsku zajednicu i stvorila pozitivan duh optimizma.

Foto: Kroštula, Anuga.

Novi Vinodolski: kilometar glazbe, veselja i zabave

U organizaciji Truističke zajednice Grada Novi Vinodolski i ove će godine ljeto u Novom održati Fešta od kilometra i to u petak, 28. srpnja na najdužoj šetnici, Obali Petra Krešimira IV s početkom u 20 sati. Duž šetnice, sve do Havana beach bara sudjelovat će preko 40 izlagača na čijim štandovima ćete se moći počastiti ukusnim slasticama, medom, domaćim rakijama, ručno rađenim suvenirima te drugim autohtonim proizvodima i rukotvorinama.

Ukusne hrane i dobre glazbe duž šetnice neće nedostajati – od ugostiteljskih objekata, do za ovu prigodu posebno postavljenih objekata sa gastro ponudom na samom početku šetnice te na pakiralištu ispod odmarališta. Zvuci pet glazbenih sastava širit će se kilometarskom šetnicom. Očekuju vas Grupa Tremolo, Trio Vivak, TS Ferali, TS Merak i novi glazbeni sastav u ovim krajevima, Grupa Black & White iz Karlovca.

Uz foto kutke, posebno mjesto imat će i djeca koja će moći uživati u oslikavanju lica te u animacijskim igrama na dječjem igralištu na šetnici. Sigurni smo u kojem god smjeru da krenete dobre zabave neće nedostajati.

U 23:00 sata, sve posjetitelje razveselit ćemo i vatrometom koji će se ispucavati s mora. Vatromet će putovati cijelom dužinom kilometarske fešte te će ga tako moći vidjeti svi posjetitelji koji se nađu na šetnici.

Da bi se manifestacija mogla što bolje organizirati, Turistička zajednica Novi Vinodolski moli posjetitelje i stanovnike da toga dana svoja vozila u popodnevnim satima, točnije od 14 sati, ne parkiraju na obalu. Obala će biti zatvorena do završetka manifestacije kako bi se mogla kvalitetno pripremiti za njeno održavanje. Ovim putem Turistička zajednica moli za susretljivost i razumijevanje da bi svi mogli uživati u još jednom izdanju Fešte od kilometra.

 

Foto: arhiva TZ Novi Vinodolski

 

Gourmet Authentic, novi je brend obiteljskih i malih hotela

Autentična jela, sezonske namirnice, zero waste koncept, zadovoljni gosti, ali i zaposlenici, sve to podrazumijeva održiva gastronomija, koncept za koji su se odlučili u Nacionalnoj udruzi obiteljskih i malih hotela

„Na pari na loncu u kojem kuhamo blitvu, istovremeno kuhamo i mola, a u vodi od blitve kuhamo rižot“, započeo je priču na konferenciji o održivoj gastronomiji obiteljskih malih hotela u šibenskom Interpretacijskom centru Civitas Sacra vlasnik restorana Pelegrini, Rudi Štefan.

Rudi Štefan

„Je li održiva gastronomija nužnost ili trend?“, zapitao se ovaj poznati šibenski chef i odmah odgovorio kako misli da je i jedno i drugo na sreću svih onih koji je već godinama primjenjuju u hotelima i restoranima. Među njima je najveći dio obiteljskih i malih hotela, od kojih su mnogi najprije bili vrhunski restorani.

Da gosti sve više pažnje posvećuju kvaliteti i porijeklu hrane potvrdio je chef Vile Rova Marin Pleše. Njegovim dolaskom ovaj mali obiteljski hotel u Malinskoj na Krku promijenio je koncept poslovanja, servira se à la carte doručak i večera, a mladi je chef kreirao i degustacijski menu Most temeljen na sezonskim lokalnim namirnicama.

Rudi Štefan, Marin Pleše, Tullio Fernetich i Robert Pende

Vlasnik poznatog hotela San Rocco u Brtonigli, Tullio Fernetich predstavio je svoj koncept održive gastronomije. Njegov je hotel od otvaranja omiljena gurmanska oaza koja nudi najbolje od Istre, a sami proizvode maslinovo ulje.

Tradicija zelenog i održivog poslovanja

„Obiteljski i mali hoteli baštine tradiciju zelenog i održivog poslovanja bilo da sami proizvode kvalitetnu hranu i vina ili namirnice nabavljaju s lokalnih OPG-ova i od lokalnih proizvođača te tako potiču razvoj malih ekonomija u svom okruženju i na najbolji način promoviraju proizvode izravno turističkom tržištu. S ponosom mogu istaknuti da su restorani brojnih članova naše udruge među najboljima u Hrvatskoj i okruženju i zaslužni su što gosti sve više prepoznaju našu zemlju kao atraktivnu eno-gastro destinaciju“, poručio je predsjednik Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela Šime Klarić i najavio novi brend Gourmet Authentic za članove koji nude vrhunsku održivu gastronomiju.

Šime Klarić

Za reforme upravljanja turizmom 1,3 milijarde eura

„Veseli me što smo ove godine raspravljali o važnosti održive gastronomije, na koju smo stavili poseban fokus i kroz naše strateške dokumente – Strategiju razvoja održivog turizma do 2030. godine, ali i kroz Nacionalni plan razvoja održivog turizma. Zadovoljstvo je što su nam upravo obiteljski i mali hoteli, kao i naši chefovi i ugostitelji, partneri u provođenju reforme upravljanja turizmom za koju je Vlada RH do 2030. godine osigurala rekordan iznos sredstava – gotovo 1,3 milijardi eura“, istaknula je na konferenciji ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Nikolina Brnjac

Direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić rekao je kako je održivost u turizmu jedan je od osnovnih preduvjeta dugoročnog poslovanja dok je gastronomija ono po čemu je naša zemlja sve zanimljivija u globalnim okvirima.

„Važan doprinos imaju mali i obiteljski hoteli koji u sklopu svojih jelovnika potiču korištenje autohtonih i kvalitetnih lokalnih sastojaka te time svojim gostima približavaju gastronomsku kulturu destinacije u kojoj borave. Na ovaj način potiče se suradnja s lokalnim poljoprivrednicima i dobavljačima te se prednost daje ekološki uzgojenoj, sezonskoj i domaćoj namirnici koju gosti sve više traže i žele“, izjavio je Staničić.

Željko Burić

Gradonačelnik Šibenika Željko Burić istaknuo je kako se u središtu ovog grada otvara sve veći broj heritage i boutique obiteljskih i malih hotela koji rade 12 mjeseci u godini i koji su gradu vratili živost, ljude, mogućnost komunikacije i šetnje kroz grad.

U sklopu projekta zelenog poslovanja obiteljski i mali hoteli od prošle godine dodjeljuju Eco zeleni certifikat koji ovisno o stupnju zadovoljenja strogih kriterija može biti srebrni, zlatni i platinasti. Na konferenciji u Šibeniku dodijeljeno je 12 novih certifikata – srebrne su dobili hoteli Degenija, Hani, Vila Conte, Štacija, Puteus Palace, Villa Telenta, Glavović, Zlatna Vala, dok su zlatne dobili Vila Rova, i Borovnik te dva istarska hotela koja su do sada bili srebrni –  Stancija 1904 i San Rocco.

Foto: Nacionalna udruga obiteljskih i malih hotela