Arhivska vina na radionicama Vinart grand tastinga

Pohvale organizatoru: radionice su besprijekorne, zanimljive i profesionalno vođene, a prilika su da profesionalci i ljubitelji dobrih kapljica cijelo poslijepodne uživaju u vinima, kušaju nešto novo i doznaju o filozofiji proizvodnje vinarija koje sudjeluju na radionicama. To je ujedno i prilika kušati vina koja se pomno čuvaju u podrumima, koja više nisu u prodaji, ali i nove uratke koji su punjeni u boce samo za tu priliku, ali potom vraćeni u podrume gdje moraju sazrijevati i graditi se pet i više godina. Sjedeći u publici i slušajući vlasnike vinarija i sommeliere većina se osjeća privilegirano i sretno, jer to je prilika kušati fantastična vina.

Tako je bilo na radionici Testament – Gusar u odijelu koji je u Zagrebu vodio sommelier Darko Lugarić, a preko video call-a mu se pridružio enolog vinarije Testament Juraj Sladić. Naime, zbog vremenskih (ne) prilika, nije se uspio probiti do Zagreba.

„Gusar predstavlja dalmatinski sortiment koji je divlji i zahtjevan, a odjenuli smo ga u odijelo koje simbolizira naš pristup izrade vina koja su moderna, balansirana i elegantna“, objasnio je Juraj Sladić ime radionice, a u čašama se već našao Testament Opolo Babić brut nature 2020., pjenušavo ružičasto vino, dakako od sorte babić. „Jedan od ciljeva u ovoj radionici je pokazati vam više lica babića, odnosno dokazati da se od te sorte, koja je bila sinonim za Bucavac, crna, gusta i vlo alkoholna vina, mogu raditi laganija, otmjena, pjenušava i slatka vina” kazao je Sladić. I dokazao, jer nakon pjenušca kušao se (ne rednim brojem) Testament Babić 2017., vino finih sortnih karakteristika nakon kojeg se dalo zaključiti da vino sorte babić postaje pitomije i plemenitije nakon odležavanja. Testament Prošek Babić (2018.) sve je oduševio, jer to je bilo prvi puta da su ga neki kušali (nije slatko kako se očekivalo), a na kraju, tek da dokaže da je održao riječ od prošle godine, Juraj Sladić je poslao dvije boce vinjaka od babića. Bio je to vinjak na početku svoje karijere, tek destilat, a Sladić će ga u podrumu, za najmanje pet godina pretvoriti u elegantnog, finog gospodina.

Vinarija testament pod vodstvom enologa Juraja Sladića želi naglasiti kako je bitno zadržati sortiment i „uhvatiti“ se autohtonih sorti. „Mi smo mala zemlja i na svjetskom tržištu nikada nećemo moći konkurirati s količinom a niti cijenom. Ali, možemo biti posebni i nuditi vina od autohtonih sorti te kupaže koje su radili naši stari (poput Testament Debit+Maraština 2021. kojeg smo kušali)“ kazao je Juraj Sladić. Na radionici se još kušao Testament Pošip 2019. i odličan, poseban, Testament Pošip Žutina Zenit 2018. te Juraj Sladić Syrah Zanatlija 2019.

Matea Jagar, Damir Dobravac i Karin Perdec

Kao što ime govori, na radionici Sve boje malvazije Boutique vinarije Dobravac kušalo se sedam etiketa vina od sorte malvazija. Vlasnik, Damir Dobravac koji je sa suprugom Natalinom naslijedio i nastavio tradiciju uzgoja vinove loze od roditelja Gašpara i Foške, htio je dokazati, i dokazao je da se od malvazije ne proiizvode samo svježa vina, već da ona ima potencijala i snage odležavati, zadržati tijelo i pretvoriti se u kapljice koje su stvorene za posebne užitke, ne samo uz jelo nego i one trenutke kada pružaju užitak i zadovoljstvo prilikom polaganog ispijanja u dobrom društvu.

Za početak kušala se svježa malvazija Suita 2022, a potom su predavačice Karin Perdec i enologinja vinarije Matea Jagar prisutne vodile kroz vremeplov: Sonata 2021., Sonata Riserva 2020. Simminor 2018., Simfonija 2016., Simfonija 2009. i Simfonija 2008. Bilo je to nezaboravno iskustvo.