Arhiva oznaka za: Marija Vukelić

Posebnim vlakom dođite na 4. Zalazak u vinogradu u Brodskom Stupniku

Umjetničko – hedonistička manifestacija 4. Zalazak u vinogradu održat će se 14. lipnja 2024. godine, uz vinograde i hotel Stupnički dvori u Brodskom Stupniku.

Uz kušanje lokalnih vina i nagradno fotografiranje zalaska sunca, organizatori – Turistička zajednica Meridiana Slavonica i Marija Vukelić – jamče odličnu zabavu. Ove godine nastupit će Lela Kaplowitz quintet, nastavljajući se na jazz izvedbe izvođača prethodnih godina.

Vinski vlak do Brodskog Stupnika i natrag!

Kako doći do Brodskog Stupnika i užvati u finim kapljicama? Vrlo jednostavno: svi vinoljupci i ljubitelji prirode koji se odluče na dolazak u Brodski Stupnik, imaju cijeli vlak  na raspolaganju uz simboličnu cijenu (2,50 €).

Vlak kreće s Glavnog zagrebačkog kolodvora u 11 sati i 11 minuta. Potom se zaustavlja na postajama Maksimir 11.19 – Trnava 11.23 – Čulinec 11.27 – Sesvete 11.34 – Dugo Selo 11.46 a dolazak na stanicu Kuti uz Brodski Stupnik, planira se u 15.01 sati.

Organizatori jamče da u vlaku neće biti dosadno. Naime, za vrijeme vožnje Marija Vukelić će održati edukativno-zabavnu radionicu „Graševina na tračnicama“, na kojoj će se moći kušati ponajbolje Graševine.

Sačuvajte kartu jer ona vam jamči i povratak u Zagreb: 19.49 Kuti –  Dugo Selo u 22.55 – Sesvete 23.08 – Čulinec 23.15 – Trnava 23.18 – Maksimir 23.22 i Zagreb Glavni kolodvor u 23.30 sati.

Radionica i kušanje vina

Na početku manifestacije u Brodskom Stupniku održat će se edukativna radionica s lokalnim vinima naziva „Vina Meridiane Slavonice – ponos našega kraja“ za koju se nerijetko traži mjesto više.

Informacije o vinima moći će se pronaći i na štandovima uz hotel, na kojima će vinari osobno promovirati svoja vina.

Inspirativni umjetnički trenutak jest foto-natječaj: organizira se nagradna igra „hvatanja“ najljepšeg zalaska sunca putem Facebook platforme. Cilj je fotografiranje atmosfere vina i umjetnosti u trenutku zalaska sunca: po završetku natječaja, stručni žiri odabrat će najljepši i najautentičniji kadar, a autor fotografije dobiva prigodnu nagradu poput noćenja u jednom od objekata na području TZ Meridiane Slavonice.

Večera u restoranu hotela Stupnički dvori

Za one koji žele ostati i uživati u destinaciji na stranicama TZ Meridiana Slavonica mogu se naći informacije o smještajnim kapacitetima.

Odlučite li se noćiti na destinaciji, preporučamo večeru u restoranu hotela Stupnički dvori naziva „Okusi graničarskog Posavlja“, koja počinje nakon proglašenja pobjednika nagradnog foto-natječaja.

Pomno birani sljedovi bit će sljubljeni s vinima na najbolji mogući način, te će se gosti upoznati s lokalnom eno/gastronomskom ponudom. Večeru treba posebno rezervirati na stranicama restorana Stupnički dvori.

Nagrađena manifestacija

Zalazak u vinogradu privlači sve veći broj posjetitelja, a svjedok tomu je brončana povelja Suncokret ruralnog turizma u kategoriji Vinski turizam. Budite i vi dijelom opuštajuće atmosfere uz Bakhovu kapljicu i jazz u vinogradu, doživite ljepotu stupničkih i oriovačkih vinorodnih brežuljaka – i sigurno ćete im se opet vratiti.

 

Više informacija o vlaku: info@tzms.com.hr

Za vinsku radionicu u vlaku „Graševina na tračnicama“:

marijavukeliczg@gmail.com

 

Foto: Julio Frangen, Danijela Kuzmić Domorad i Sunčana Barušić

Uskoro drugi kvarnerski doručak u vinogradu!

Sve ljubitelje pjenušavih vina (a i onih mirnih) čeka nezaboravno iskustvo koje će probuditi sva osjetila: 8. lipnja, održat će se drugi kvarnerski Pjenušavi doručak u vinogradima vinske kuće Pavlomir!

Novi Vinodolski, grad bogate povijesti, ali i kako mu samo ime kaže, vinski grad, i ove će godine biti domaćin Pjenušavog doručka u vinogradu, drugog po redu. Vinogradi vinarije Pavlomir, postat će mjesto susreta kvarnerskih pjenušaca i lokalnih gastro delicija Kvarnera na ovom ladanjskom, romantičnom događanju.

Pjenušavi doručak u vinogradu će se održati u subotu, 8. lipnja od 10:00 sati, a u organizaciji Salona pjenušavih vina Zagreb i Turističke zajednice Grada Novi Vinodolski, uz podršku Vinske kuće Pavlomir i Grada Novog Vinodolskog.

Program doručka će trajati od 10:00 do 14:00 sati sa slijedećim rasporedom:

–           10:00-12:00 Pjenušavi doručak – pjenušci Kvarnera i lokalni proizvodi

–           12:00-13:00 Radionica sljubljivanja kvarnerskih pjenušaca i kvarnerskog škampa

–           13:00-14:00 En primeur – predstavljanje mirnog vina izlagača vinara

Za gastro manifestaciju koja je prošle godine jako dobro prihvaćena i za koju se tražila karta više, prijava je obavezna na marijavukeliczg@gmail.com kako bi svi zainteresirani rezervirali svoje mjesto. Cijena sudjelovanja je 30 eura po osobi.

Radionica u sklopu doručka nije obavezna, odnosno svi koji se prijave na doručak imaju mogućnost sudjelovati i na radionici pjenušaca i škampa, uz prethodnu najavu, također na mail marijavukeliczg@gmail.com s obzirom da je za radionicu ograničen broj mjesta. Kvarnerski škamp, kako kažu, jedan od najboljih i najkvalitetnijih te vrhunski pjenušci kvarnera zasigurno su odličan spoj, što će se potvrditi i kroz radionicu koju će voditi Marija Vukelić, idejna začetnica ovog događanja.

Nakon radionice, vinari će goste upoznati s po jednim mirnim vinom svoje vinarije koje će posjetitelji potom i kušati. Za potpuni doživljaj doručka pobrinuti će se Mateo Žmak i Suzana Matušan Avgustini u kombinaciji klavira i violine te Čarolija detalji koji čine razliku, obrt koji će i ove godine kroz svoje foto kutke dati jednu posebnu, romantičnu notu događanju.

Pjenušavi doručak u vinogradu Pavlomir pružit će nezaboravno iskustvo puno okusa, mirisa i glazbenih nota. Osjetite dašak tradicije dok se vaše nepce razmazi okusima lokalnih delicija.

 

Foto: Petar Fabijan, arhiva TZG Novi Vinodolski i Sunčana Barušić

Vis u Zagrebu

Prvo zajedničko predstavljanje viških vinara u Zagrebu organizirala je Turistička zajednica grada Visa, u pizzeriji Karijola u Vlaškoj ulici. Mjesto druženja vinskih profesionalaca i medija s viškim vinarima nije slučajno izabrano – vlasnici Karijole, Kristina i Josip Dujmić veliki su obožavatelji Visa, na terasi svoje pizzerije imaju fotografije Visa, a i u gradu Visu imaju Karijolu. Ne moramo naglasiti da se u Karijolama nude i piju viška vina koja vlasnici promoviraju od početka rada u ugostiteljstvu. Dogodilo se (slučajno ili ne) da se viški vinski događaj, dogovoren još u siječnju ove godine, zbio baš na Kristinin rođendan, stoga su okupljeni, na početku kušanja zapjevali poznatu rođendansku “Sretan ti rođendan…!”

Uz viške aperitivne mjehuriće Vislander, predstavljanje vinara otvorio je Marko Dragojević, direktor Turističke zajednice grada Visa, napomenuvši da se u literaturi često spominje Vis kao sinonim vinogradarstva i vinarstva u nas. ”Iako nemamo veliku površinu poput drugih otoka, kod nas je puno obradivih površina, a položaj i zemljište povoljni su za uzgoj vinove loze. Agatarhid, grčki povjesničar i geograf  u 2. st. pr. n. e., zapisao je da vino s Isse svojom kvalitetom prednjači pred svim ostalima. “,  ponosno je rekao.

Josip i Kristina Dujmić, Monika Roki Radišić, Marija Vukelić, Marko Dragojević, Ante Senjanović i Sanda Vojković

Zlatno vrijeme viških vina bilo na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, kada je na Visu, koji je cijeli ukupne površine 9.000 hektara bilo čak 3.000 hektara vinograda. (Danas je na Visu tek 138.55 hektara vinograda, prema podatcima agencije APPRRR iz 2023., što nam govori da se nalazimo na povijesnom minimumu u milenijskoj povijesti vina Visa” ). Mnoge sorte, poput palaruše, rukaca (maraštine), bratkovine, cibiba, kurtelaške od bijelih, te glavanjuše i crnjenka od crnih, na rubu su izumiranja. Tu su još krivjača, kardinal (bijele sorte), babić i vranac (crne sorte), no najznačajniji udio u viškoj vinogradarskoj proizvodnji imaju kuč (trbljan), vugava i plavac mali. Dok se kuč isticao izuzetnim prinosima a ne visokom kvalitetom, vugava je jedno od najkvalitetnijih bijelih vina Hrvatske, a isto tako i plavac mali među crnima.

Vina Lipanović i Ivčević

Viški vinari u Zagrebu to su i potvrdili, vugave (ili bugave ) vinarija Senjanović, Monissa, Vislander i Lipanović gosti su kušali diveći im se, svježima i odležanima, jer sve su bile mirisne, moćne, trajne, s dušom Mediterana u mirisu makije i ostaloga otočkog bilja. Vugave su najpoznatije iz Dračevoga polja, dok je mlada vinarija Monissa dodala dva nova terroira za vugave, Kulu i Zoborje. Nakon vugava, kušala su se vina Kuč Senjanović i Monissa, sorte koja se polako izdiže iz cuvéea s drugima, vinificirajući se u zadnje vrijeme samostalno. Educiranjem mladih naraštaja i upornošću starijih, iskusnih, neke se sorte ponovno bude poput palaruše Lipanović i palagružonke Ivčević. Moderna vinarija Vislander stvorila je pjenušava vina od izvornih sorti (kuč, vugava, plavac) koji su ovo događanje otvorili radosno pokazavši da i Vis ima svoje mjehuriće !

Vina Vislander

Posebnu pozornost Višani posvećuju svom plavcu malom. Na Visu naša najrasprostranjenija crna sorta grožđa daje mekane, pitke i “terroirske” plavce iz pješčanih polja. Lozi plavaca pijesak čuva vlagu kad je suša, a propušta je kad ima previše kiše. Loza sebi uzme onoliko koliko joj treba za stvoriti pitke i jedinstvene plavce.  Poznata viška polja u kojima vlada plavac mali su Tihobraće (Plavac Tihe braće vinarije Senjanović), Milna (Vislander), Velo i Molo Jubišća, Zlopoje i Voščica.

Vina Monissa

Uz plavac na Visu stanuje i tribidrag (crljenak kaštelanski). Ondje se od renesanse naziva imenom cibidrag « o čemu se malo zna i piše, a povijesni dokazi postoje”. Upravo raznolikost viških tala usmjerilo je današnjen nasade vinograda, gdje ima najviše plavaca (76ha), kuča (35ha) i vugava (20ha). « Plavci su većinom u pijesku, a bugava i kuč vole crvenicu i zemlju bogatu kamenom koja daje dodatnu mineralnost bijelim vinima » objasnila je Monika Roki Radišić, iz poznate viške vinogradarske obitelji, sada enologinja u vinariji Monissa.

Vina Senjanović

 Svako polje važno je za viško vinogradarstvo i vinarstvo,  za povijest loze. Da biste ih dobro shvatili, « od pijeska do čaše », trebate doći na Vis. Uz višku pogaču, viške limune i – viške cvite (tradicionalni viški kolač s aromom anisa) nazočni su vinari nudili svoja vina i znalcima ispričali vinsku povijest otoka. A stručna je publika shvatila specifičnost Visa i važnost ovakvih manjih događaja, na kojima svi mogu s vinarom razgovarati i saznati puno informacija o vinu.

Ipak, najljepše je vina i hranu te viški gin, rakije i cvite kušati ondje gdje nastaju : « Današnje predstavljanje Visa poziv je svima da dođu na naš otok i bolje ga upoznaju. Veseli nas da se viška vina nalaze i da će se naći na vinskim listama nekih zagrebačkih restorana, jer kušanje vrhunskih vina, najbolja je promocija  eno-gastro ponude Visa. Posjetite Vis i u predsezoni,  pogledajte internetske stranice naše turističke zajednice i stranice viških vinara. Siguran sam da ćete naći nešto što će vas privući k nama. Čekamo vas na našem lijepom otoku » zaključio je direktor TZ Marko Dragojević – pozvavši nazočne i na skorašnju proslavu dana grada Visa, 23. travnja 2024. !

 

Foto : Julio Frangen i Darko Poslek

Evo koja vina Vinske zvijezde preporučuju za uskrsne blagdane

U zagrebačkoj Esplanadi, u restoranu Zinfandel, stručna je komisija ocjenjivala vina za koja su uvjereni da će najbolje pristajati uz jela poslužena za uskrsne blagdane.  Najbolje ocijenjena vina su bila crna: najviše bodova dobio je Degrassijev Terre Blanche Cuvée Rouge Riserva 2013 (95), drugi je plavac mali Bura 2021 vinarije Ventus (93) a treći pelješki Postup 2020 PZ Postup (92). Ukupno je pristiglo 25 uzoraka, od toga je 14 osvojilo zlatna priznanja.

U komisiji je bilo pet članova:  Jasminka Šaško, enologinja; Adriana Strmotić, sommelierka 1. razine s položenom edukacijom vinara/vinogradara na Agronomskom fakultetu​; Martin Staroveški, student 5. god. Vinarstva i vinogradarstva Agronomskog Fakulteta u Zagrebu, Marija Vukelić, voditeljica projekta i Saša Zec, enolog, predsjednik komisije.  Vina je posluživao mladi sommelier Tin Golić.

Martin Staroveški, Jasminka Šaško, Adriana Strmotić, Marija Vukelić i Saša Zec

Tema proljetnog ocjenjivanja je preporuka vina za Uskrs, ona koja bismo rado sparili s klasičnim jelima na uskrsnom stolu, ali i koja pijemo u proljeće. Vina su to koja vinari sami piju za uskrsne blagdane i koja bi predložili ljubiteljima fine kapljice.

Predjelo: mousse od kozje skute (restoran Zinfandel´s)

Bilo je različitih i zanimljivih sorti, pjenušavih i mirnih vina:  od bijelih –  malvazije istarske, sauvignona, pušipela i škrleta do pošipa i vugave, preko ružičastih do crnih – plavaca i cuvéea. Bila su to vina koja bismo rado sparili s klasičnim jelima na uskrsnom stolu, ali i koja pijemo u proljeće. Vina su to koja vinari sami piju za uskrsne blagdane i koja bi predložili ljubiteljima fine kapljice.

 

Uz svoju 10. obljetnicu projekt Vinske zvijezde proširio se na digitalnu platformu u obliku jedinoga ​hrvatskog vinskog interaktivnoga časopisa. ​To je jedinstveni projekt u vinskom svijetu Hrvatske (i u okolici);  digitalan – dostupan svima u bilo kojem trenutku, s bilo koje platforme (računalo, mobitel, tablet);  ​interaktivan – osim čitanja sadržaja, čitatelj istovremeno ima mogućnost pregledavanja videa, online kupnje proizvoda, posjećivanja web stranica, primanja informativnih i edukativnih newslettera, sudjelovanja na društvenim mrežama; moderan – u potpunosti usklađen s današnjim trendovima komunikacije (povezan s društvenim mrežama i Youtube kanalom) i s fantastičnim promotivno-marketinškim mogućnostima! Časopis je besplatan, bez mjesečnih pretplata, prvi broj se može čitati na linku:  https://issuu.com/vinskezvijezde/docs/vinske_zvijezde_br_1/2 – a u posebnom uskrsnom izdanju ​koje izlazi u utorak 26.3. moći ćete pročitati opise i preporuke vina s ovoga ocjenjivanja​ uz uskrsne recepte naših popularnih gastro blogera.

Ukupni rezultati ocjenjivanja:

Pet zvjezdica ***** (95-98,9):

Degrassi Terre Blanche Cuvée Rouge Riserva 2013 (95)

Četiri zvjezdice **** (90-94,9):

Blanc de noir brut Veralda​; Ružica Vinodola brut rosé Pavlomir​; Misal Royal Rosé brut; Rozalia Rosé extra brut Vuglec​; Bolfan rosé 2023 ; Graševina Đurinski 2023​;  Škrlet Voštinić Klasnić 2022​; Škrlet Mons Claudius 2022​; Florijanović​;  Sauvignon blanc Vicinim 2022; Vugava Premier Vislander 2022; Pošip Surreal 2021 Hvar Hills​; Bura 2021 Ventus; Postup 2020 PZ Postup.

Tri zvjezdice *** (bodovi: 85 – 89,9)

Memoria brut nature Enosophia; Antique Rosé Extra Brut, Kraljevski vinogradi; Kraljevina Puhelek-Purek 2023; Pušipel Hažić 2022; Chardonnay Ferné Selekcija 2022 Degrassi​;  Dragonada 2021 Klet Romić​; Malvazija Sv.Barbara barrique 2019 Juričić​;  Škrlet 2022 Seletković, La Famille cuvée 2022, Vin de Garage Karleuša

 

Foto: Julio Frangen

U hvarskom vrtu Fjori Fôra sljubit će se mediteransko bilje i vina

U subotu 15.srpnja u 19h u selu Gdinj na otoku Hvaru održat će se prva hrvatska radionica sljubljivanja autohtonog bilja i vina u vrtu Fjori Fôra. Domaćin događaja je obitelj Ćurin koja je svoj mirisni i životopisni vrt otvorila posjetiteljima prošloga ljeta. Posebni gost je hvarski vinar Ivo Duboković čija će se vina uparivati s jestivim biljkama i domaćim zalogajima. Autorica radionice i voditeljica događanja je Marija Vukelić, vinska stručnjakinja, organizatorica vinskih događanja.

Organizatori najavljuju doživljaj Hvara na još neviđen način – mirisima, prije svega, ali s dodatnim proučavanjem aroma vina u kombinaciji s mirisima bilja. Pomiriši, doživi, kušaj! slogan je ove radionice. Gosti će se na samom početku događaja, u 19h, povesti u šetnju vrtom mediteranskog bilja, pred zalazak sunca.

Upoznat će bilje i trave koje su oduvijek rasle na otoku Hvaru i prepoznatljiv su identitet Mediterana, a njihove arome katkada nalazimo i u vinu. Korak po korak, uz stručno vodstvo, gosti će stići do loze. I loza je tradicija Mediterana. Uz čašu ružičaste drnekuše, vinar Ivo Duboković započet će priču o sortama i vinima Hvara …

Ivo Duboković u svom vinogradu

Aurtorica radionice Marija Vukelić objasnit će koncept uobičajenog sljubljivanja hrane i vina prema sommelierskim učenjima, ali i uparivanje ovog osebujnog hvarskog trenutka gdje će mirisati i bilje, i vina i hrana  – i ozračje! Uz zalogaje obgrljene ružmarinom, bosiljkom, komoračem, origanom, spojit će se nadaleko poznata vina Duboković  – Moja M, Laganini, Medvjedica …  Gosti će u svakom trenutku biti u dodiru s Mediteranom na više razina, u mnogim doživljajnim „nijansama“.

Želite li biti dijelom ove prve hvarske mirisne radionice s autentičnim biljem i vinima u neponovljivom doživljaju – pročitajte više informacija na linku, rezervirajte mjesto na vrijeme: fjorifora.com/dogadanja/#herbswines .

Događaj se odvija pod pokroviteljstvom FACM Hrvatske – Društva građanki i građana Mediterana, Hrvatska –  koje promovira mediteranske vrijednosti kroz aktivnosti građana: fundacionacm.org/en/citizens-circles.

 

Foto: Fjori Fôra by Aleksandar Gospić, arhiva i facebook Duboković vina

Pjenušavi doručak u vinariji Pavlomir

Jutarnja kišica u Zagrebu nas nije obeshrabrila, niti spriječila jaka bura kad smo stigli u Novi Vinodolski, da dođemo do vinograda vinarije Pavlomir, gdje se održavao Prvi Kvarnerski pjenušavi doručak u vinogradu, pod projekt Salona pjenušavih vina Zagreb, organiziran u suradnji Salona i Turističke zajednice grada Novog Vinodolskog, Turističke zajednice Kvarnera te udruženja Kvarner Wines.

Bilo je to divno eno-gastronomsko druženje, gdje se kupnjom čaše (ulaznice) moglo do mile volje uživati u odličnim pjenušcima, odabranim mirnim vinima i specijalitetima lokalnih proizvođača i OPG-ova.

Manifestacija Pjenušavi doručak, koju je osmislila Marija Vukelić, prvenstveno promovira destinacije u kojima se, što zbog položaja tla te klime, uzgaja grožđe s višim kiselinama, prema tome, mogu se raditi pjenušava vina. Jedna od takvih je i područje Kvarnera.

„Moramo se pohvaliti kako od 2026. godine Kvarner postaje i europska regija gastronomije“, kazala je na otvorenju direktorica Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić Živadinov, a mi pa se nadamo da će se do tada u ovom divnom kraju koji je tako blizu metropole i u kojeg obožavaju strani turisti upravo zbog blizine granica, porasti i broj restorana s ponudom autohtonih jela i vina.

Ispred vinograda najprije su se kušali pjenušci. Žarko Stilin, direktor udruženja Kvarner Wines, ovoga je puta bio predstavnik vinara s otoka Krka. U posudama s ledom hladile su se boce pjenušaca vinarije Nada, Šipun, Ivan Katunar, Anton Katunar i dvije poljoprivredne zadruge – PZ Vrbnik i Gospoja.

Posebno je bio interesantan pjenušac OPG-a Ružić za kojeg je Franko Ružić s ponosom tumačio da je napravljen od autohtone sorte jarbola, karakteristične po tome da ima visoke kiseline, znači idealna za proizvodnju pjenušaca.

OPG Plovanić vina na čelu s Dejanom Rubešom svoj je rad posvetila revitalizaciji autohtonih starih sorti Kastavštine, s naglaskom na vino Belica od sorti mejsko, divjaka, jarbola, brajkovac, verdić i malvazija. Osim Belice porizvode i ostala mirna vina, ali i pjenušac Plovanić kojeg su na Pjenušavom doručku točili iz magnum boce.

Prilična je gužva bila i na mjestu gdje je svoje pjenušce predstavljao Miroslav Palinkaš, vlasnik vinarije Pavlomir i domaćin ove manifestacije. Ponosan Slavonac koji je za vrijeme domovinskog rata došao u Novi Vinodolski i odlučio revitalizirati udolinu Pavlomir te ga pretvoriti ga u vinorodni kraj, u svom podrumu proizvodi četiri etikete pjenušaca, a posjetioci se nisu mogli odlučiti koji je bolji.

Moglo se kušati i pjenušce gosta ove manifestacije – slovenske vinarije Žaren, koja je zapravo široj publici poznatija po brendu Albiana. Njihova Albiana penina brut pobjedila je u kategoriji bijelih pjenušavih vina na prijateljskom Salonu penečih vin u Ljubljani.

Pjenušava i mirna vina najbolje prijaju uz dobre zalogaje, a svoje su predstavili i gostima ponudili lokalni proizvođači. Na velikom stolu bili su posluženi sirevi sirane Runolist iz Krasna, suhomesnati proizvodi Buretić Bregi, slastice Vilma iz Raba, bakarski baškoti, med i medenjaci OPG-a Komadina, bribirski prisnac OPG-a Krošul, čokolada slastičarnice Toš i domaće slasne trešnje Ledenica

Vinari su predstavili i svoje etikete svježih mirnih vina koja su se nedavno pojavila na tržištu, a Miroslav Palinkaš je potom gostima otvorio vrata svojih podruma,  gdje se moglo, izravno iz inox tanka kušati njegovu Graševinu (2022.). Graševinu koja je rasla i rodila na njegovim vinogradima u Slavoniji, a sada odležava u njegovoj vinariji u Novom Vinodolskom.

Uz odlične pjenušce, vrhunska vina, fine zalogaje, burom otjerane oblake i sunačno vrijeme, odličnu atmosferu i ugodno, veselo društvo, sati su brzo preletjeli, a dan se završio s mišlju: da je takvih susreta više, život bi bio još ljepši!

Tekst: Sučana Barušić

Foto: Sunčana Barušić

U vinariji Pavlomir, 24. lipnja održat će se prvi Kvarnerski pjenušavi doručak

Prvi Kvarnerski pjenušavi doručak u vinogradu, potprojekt Salona pjenušavih vina Zagreb, organiziran u suradnji s TZ Grada Novi Vinodolski, TZ Kvarnera  i udruženjem Kvarner Wines održat će se 24.06.2023., od 10-14 h u vinariji Pavlomir u Novom Vinodolskom.

Pjenušavi doručak je hedonistički događaj kojim se, u neobaveznom zabavnom i ladanjskom okruženju, promovira destinaciju u kojoj vinogradari i vinari rade pjenušac koji se kuša uz lokalne namirnice.

Na događaju će se predstaviti vinari udruge Kvarner Wines: o svojim vinima će govoriti domaćin Miroslav Palinkaš iz vinarije Pavlomir, Franko Ružić iz OPG-a Ružić i Dejan Rubeša iz OPG-a Plovanić vina te Žarko Stilin, direktor udruženja Kvarner Wines koji će posjetitelje upoznati s aktivnostima udruženja.

Miroslav Palinkaš

Na doručku će se kušati pjenušava vina lokalnih sorti, uz domaće zagrize sirane Runolist iz Krasna, nareske Buretić Bregi, slastice Vilma iz Raba, bakarske baškote, domaće trešnje lokalnog OPG-a, meda i medenjaka OPG-a Komadina i poneko iznenađenje…

Jedno ćemo odati: doći će gost iz Slovenije, vinarija Albiana iz Dolenjske, koja je na prijateljskom Salonu penečih vin u Ljubljani pobijedila u kategoriji bijelih pjenušavih vina sa svojom Peninom Brut.

 

Autorica projekta Marija Vukelić održat će radionicu sljubljivanja pjenušaca i čokolada Toš iz Crikvenice. Da ugođaj bude potpun pobrinut će se Zvonimir Radišić Trio (Zvonimir Radišić, Henry Radanović, Tonči Grabušić), jazz koncertom u vinogradu.

Ovom će prigodom Tena Peričić, direktorica TZ Grada Novi Vinodolski, podsjetiti na veliku 145 obljetnicu organiziranog turizma na svom području. Uz obljetnicu turizma, slavi se 30 godina Međunarodnog ljetnog karnevala te 25 godina vinarstva u Pavlomiru. Navedene obljetnice govore o dugoj tradiciji i važnosti ovog povijesnog grada, a jedan od slavljeničkih događaja jest upravo Kvarnerski pjenušavi doručak u vinogradu za ljubitelje pjenušaca, domaćih izvornih proizvoda i dobre zabave na otvorenom.

Marija Vukelić, Miroslav Palinkaš i Tena Peričić

Salon pjenušavih vina Zagreb, jedan od salona mreže Salon of Sparkling Wines, ponosi se time da je jedini vinski festival u Hrvatskoj koji cjelogodišnjim događanjima, promocijama i edukacijama pridonosi izobrazbi hrvatskih ljubitelja pjenušavih vina te je tako direktorica Marija Vukelić osmislila Pjenušave doručke u vinogradu (od Zagorja, Plešivice, Srijema, Erduta, Međimurja do Kvarnera) te Pjenušave marende u Srednjoj i južnoj Dalmaciji. Tim se projektom smišljeno i strateški promovira pjenušava destinacija.

Foto: Julio Frangen, Ivor Mažar, Sunčana Barušić i arhiva vinarije Pavlomir, vinarije Albiana, čokolada Toš i slastice Vilma

Održan 6. Salon pjenušavih vina Zagreb

Pjenušava su vina zasvjetlucala u Maksimiru. Održan je 6. Salon pjenušavih vina u velikoj dvorani restorana Maksimir i na terasi okruženoj zelenilom. Na njemu je svoja vina predstavilo 25 izlagača iz Hrvatske, Slovenije i Italije vinskim ljubiteljima i znalcima.

Tijekom priredbe oblaci su se razišli, a uz zvuke filmske glazbe Elme & Admira iz sastava Filmmusicorkestar, ozračje je bilo posebno – i »otjeralo« onaj jedan najavljeni pljusak – dobrom energijom. Posebna atrakcija bila je ledena skulptura postolja Tvornice Leda na kojemu su stajali najbolje ocijenjeni hrvatski pjenušci – Kopjarov Rosé; Josipovićev Jazz i Pavlomirov 1288.

Vinari su imali više od dvije etikete, stoga je broj butelja na pjenušavom druženju bio zavidan – prava radost za ljubitelje mjehurića. Uz standardno kušanje na izlagačkim mjestima, posjetitelji su mogli nazočiti dvjema besplatnim radionicama, kojima je mreža Salon of Sparkling Wines ponovno pokazala važnost edukacije i umjerenosti u ispijanju zavodljivih gutljaja, uz obaveznu hidrataciju za koju se pobrinula Cetina.

Prvu radionicu Pjenušavi susret u čaši: Hrvatska & Slovenija moderirale su organizatorice, dr.sc. Nina Levičnik, osnivačica mreže Salon of Sparkling Wines i prof. Marija Vukelić, direktorica Salona pjenušavih vina Zagreb, naglasivši pritom važnost čaše iz koje se pjenušava vina piju. Za ovu prigodu odabrana je hrvatska čaša – Riedel Malvazija istarska koja odlično ističe i mirise pjenušavih vina. U kušanju naslijepo i neobaveznom vinskom razgovoru uz najbolje ocijenjene pjenušce mreže – Kopjar, Josipović, Pavlomir, Albiana, Kozinc i Klet Krško – polaznici su pokušali prepoznati iz koje države dolaze.

Na drugoj radionici  Pogodi metodu: charmat ili tradicionalna  po dva pjenušca obiju metoda kušana su također naslijepo, a nakon prepoznavanja metoda, predstavile su se vinarije Royal Hill Estate iz Erduta i Degrassi iz Istre, objasnivši na koji način rade svoja pjenušava vina te kakve su razlike i sličnosti metoda.

Salon pjenušavih vina Zagreb pokazao je raznolikost sortimenta i regija u kojima se pjenušava vina proizvode, doveo je ciljano publiku koja voli i želi više naučiti o  mjehurićima te najavio sljedeći susret u Ljubljani, već ovaj petak 9.6.2023., na 9. Salonu penečih vin Ljubljana.  Dobro došli!

Foto: Julio Frangen i Sunčana Barušić

Najavljen zagrebački 6. Salon pjenušavih vina, 2. lipnja u restoranu Maksimir

Na tiskovnoj konferenciji 6. Salona pjenušavih vina u Zagrebu predstavljeno je ovogodišnje „boutique“ izdanje Salona koji će se održati u petak, 2. lipnja 2022., od 15h do 21h, u restoranu Maksimir, u zelenilu najljepšeg zagrebačkog parka Maksimir. Okupit će 30-ak vinara iz Hrvatske, Slovenije i Italije te pozvati sve ljubitelje na umjereno uživanje u mjehurićima. Od prošle godine zagrebački i ljubljanski Salon preselili su se na (polu)otvorene prostore, okružene zelenilom i time privukli još više posjetitelja. Uz kušanje pjenušaca i druženje s vinarima, posjetitelji će moći nazočiti na dvije vinske radionice, na koje je ulaz besplatan, uz prethodnu prijavu. Time i ovaj put organizatori ističu važnost edukacije i podizanja kulture stola na višu razinu.

Na konferenciji za medije uz direktoricu Mariju Vukelić, govorili su Miroslav Palinkaš iz vinarije Pavlomir i direktorica TZ Grada Novi Vinodolski, Tena Peričić  najavivši veliku 145 obljetnicu organiziranog turizma na svom području. Uz  obljetnicu turizma, slavi se 30 godina Međunarodnog ljetnog karnevala te 25 godina vinarstva u Pavlomiru. Ove obljetnice govore o dugoj tradiciji i važnosti ovog povijesnog grada,  a jedan od slavljeničkih događaja bit će upravo Kvarnerski Pjenušavi doručak u vinogradu na koji su pozvani svi ljubitelji pjenušaca, domaćih izvornih proizvoda i dobre zabave na otvorenom.

Elma&Admir, Filmmusicorkestar

„I ove godine izlagači će svoja vina predstaviti u velikoj dvorani,  a posjetitelji će moći šetati i sjediti i na terasi restorana Maksimir te u pauzama naručiti jela pripremljena kao poseban „pjenušavi menu restorana Maksimir“ za ovu prigodu. Da bi doživljaj bio „kao na filmu“ pobrinut će se Elma & Admir iz sastava Filmmusicorkestar, s filmskom glazbom. Za hidrataciju će se pobrinuti voda Cetina, Tvornica Leda uljepšat će prostor ledenim skulpturama, a na radionicama ćemo piti vina iz posebnih čaša tvrtke Riedel „- objasnila je direktorica Salona Marija Vukelić, dodavši da se zagrebački događaj već šest godina organizira po slovenskoj licenci mreže Salon of Sparkling Wines i da su slovenski proizvođači pjenušavih vina uvijek rado viđeni gosti u Hrvatskoj, kao i Hrvati u Sloveniji. Najavila je i 9. Salon penečih vin Ljubljana koji će se održati tjedan dana nakon zagrebačkog, 9. lipnja 2023.

Marija Vukelić, Mirloslav Palinkaš i Tena Peričić

Ocjenjivanje mreže Salon of Sparkling Wines – Hrvati apsolutni pobjednici

Kao i dosadašnjih godina, organizirano je veliko međunarodno ocjenjivanje mreže Salon of Sparkling Wines, održano u Ljubljani, 20.svibnja 2023.u restoranu Pen Klub. Sedmeročlanu komisiju hrvatskih i slovenskih enologa, vinskih akademika/diplomanata londonske škole WSET predvodila je predsjednica izv.prof. dr Ana-Marija Jagatić Korenika s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, a ocijenjeno je 74 uzoraka.

Direktorica zagrebačkog Salona, Marija Vukelić ponosno je naglasila da je prvi puta u povijesti zajedničkog ocjenjivanja apolutnu pobjedu odnijela Hrvatska  – najbolji je bio Kopjar Organic Rosé Pinot Noir brut iz Središnje Bregovite Hrvatske, iz Zagorja. Dodatno, s 91,2 boda Kopjarev je rosé odnio titulu najviše ocijene u povijesti ovoga ocjenjivanja. Na drugom je mjestu bijeli pjenušac Jazz brut slavonske vinarije Josipović i treći najbolji pjenušac je 1288 brut vinarije Pavlomir iz Novog Vinodolskog. Zagorski Rosé Kota 260 extra brut osvojio je odlično 2. mjesto u kategoriji ružičastih vina tradicionalne metode.

Marija Vukelić i Iva Tuđa

Salon pjenušavih vina Zagreb ponosi se time da je jedini vinski festival u Hrvatskoj koji cjelogodišnjim događanjima, promocijama i edukacijama pridonosi izobrazbi hrvatskih ljubitelja pjenušavih vina te je tako direktorica Marija Vukelić osmislila Pjenušave doručke u vinogradu (od Zagorja, Plešivice, Srijema, Erduta, Međimurja do Kvarnera) te pjenušave marende u Srednjoj i južnoj Dalmaciji. Tim se projektom smišljeno promoviraju destinacije koje se ponose svojim pjenušcima.

Tena Peričić, direktorica TZ Grada Novi Vinodolski

Na konferenciji za medije predstavljen je prvi Kvarnerski pjenušavi doručak u vinogradu, organiziran u suradnji s TZ Grada Novi Vinodolski i udruženjem Vina Kvarnera, najavljen za 24.06.2023. u vinariji Pavlomir u Novom Vinodolskom.

 

Više na: https://www.salonofsparklingwines.com/zagreb

Foto: Sunčana Barušić i Julio Frangen