Izola postaje glavni grad refoška

Tradicionalni međunarodni festival vina Refuscus Mundi – Svijet Refoška održat će se u Izoli u subotu, 10. veljače, u 14.00 sati. Na festivalu koji broji deset godišnjicu, sudjeluje više od 45 proizvođača iz Slovenije, Hrvatske i Italije. Iz hrvatske Istre vina će predstaviti Degrassi, Ipša i Veralda. Osim već poznatih proizvođača refoška, ove će godine na festivalu gostovati i kvarnerski vinari koji će predstaviti vina rijetke crvene sorte Sansigot.

Refošk je naziv za nekoliko različitih sorata grožđa ili njihovih varijanata u regijama sjevernog Jadrana. U slovenskoj istri Refošk je najrasprostranjenija sorta i dio je vinske kulturne tradicije.

Od refoška su se nekad proizvodila samo jednogodišnja ili vintage vina, dok se danas od te sorte proizvode mnoge izvrsne etikete. Osim crnih vina, na tržištu su i rosei, pjenušava vina različitih boja i desertna vina. Prije dva desetljeća neki vinari – predvođeni Vinakoperom – počeli su proizvoditi vina pripremana za dugo sazrijevanje. Predanim radom u vinogradima i podrumima refošk je dobio kozmopolitsku oznaku i postao vino s finim taninima i umjerenim kiselinama.

Posebno mjesto u Izoli imat će štand s Refoškom od 15 nijansi crvene. Na njemu će biti predstavljena vina prošlogodišnje berbe iz 15 istarskih podruma pod pokroviteljstvom Vinakoper. Sav prihod od prodaje namijenjen je za dobrotvorne svrhe, kako bi se ublažile posljedice ljetnih poplava u Sloveniji.

Proizvođačima refoška u Izoli ove će se godine prvi put pridružiti vinari Ivan Katunar, Vinarija Katunar Estate te vinarija Šipun iz Kvarnera, u kojoj otočki vinari čuvaju tradiciju proizvodnje autohtone crvene sorte Sansigot (Sušćan) koja se uzgaja na samo četiri hektara. Jednu od odabranih degustacija u knjižnici palače Manzioli vodit će Toni Katunar i bit će posvećena Sansigotu.

Festival Refuscus Mundi – Svijet Refoška održava se u palači Manzioli od 14.00 do 20.30 sati. Ulaznica je 20 eura. Sudjelovanje na radionicama je besplatno, ali je registracija obvezna jer je broj mjesta ograničen.

INFO:
info@refuscusmundi.si
FB Refuscus Mundi

 

VINARiJE: 15 odtenkov rdeče – Accordini – Aleksi Jakomin – Besednjak – Bordon – Brič – Castello di Rubbia – CV Colja – Degrassi – Di Gaspero – Fedora – Ivan Katunar – Ipša – Jogan Damijan – Katunar Winery – Kobal – Korenika&Moškon – Kralj – Krmac – La Viarte – Lah Peter – Lenardon – Livio Felluga – Macor – Markežič – Milič Damijan – MonteMoro – R&D Korenika – Ratoša – Ražman – Rodica – Rojac – Ronc dai Luchis – Santomas – Slamič – Slavček – SteraS – Šipun – Štemberger – Štoka – UOU – Valenčak – Veralda – Vina Montis-Eko Laura – Vinakoper – Vinakras – Vrabec – Zani – Zaro