Vrijeme je ZA…odlične žlahtine, prošek i plavac mali iz podruma vinara Antona Katunara

Ovoga puta na promociji vina naziva Vrijeme je Za… sommelierima, profesionalcima, vinskim znalcima i onima koji cijene dobru kapljicu predstavila se vinarija Antona Katunara iz Vrbnika na otoku Krku.

Katunar Estate Winery nastavak je obiteljske tradicije vinogradarstva i vinarstva. Gruntovni zapisi, kao i jedna od starijih otočnih vinskih arhiva govori o stoljetnoj vinarskoj tradiciji moje obitelji, a generacije unazad uzgajali smo vinovu lozu uglavnom u Vrbničkom polju. Zaokret u vinariji dogodio se devedesetih godina kada je obitelj odlučila kupnjom i zakupom objediniti zemlju u Bašćanskoj dragi. Radilo se čak o 800 parcela na kojima danas uzgajamo žlahtinu koju, ako se pribroje i vinogradi u Vrbničkom polju imamo 150.000 trsova, potom zasadili smo 22.000 trsova plavca malog, a to je ujedno i najsjeverniji položaj na kojem se uzgaja ova autohtona hrvatska sorta” započeo je predstavljanje svoje vinarije Toni Katunar.

Toni Katunar

 

“Uzgajamo i 16.000 trsova hrvatske autohtone sorte sansigot (zovu ga još i sušićan), a zasadili smo i otpriike 4000 loza debejana koji je također hrvatska, odnosno krčka autohtona sorta kao i žlahtina. Osam stotina parcela koje sam spomenuo nalaze se na položaju Šupele u neposrednoj blizini crkvice Sv. Lucije u kojoj je pronađena bašćanska ploča, na 150 metara nadmorske visine, što se pokazalo odličnim odabirom“, nastavio je Toni Katunar i dodao kako je povijest vinogradarstva na našem najvećem otoku zabilježena i na znamenitoj Bašćanskoj ploči na kojoj su uklesani listovi vinove loze.

Sommelier Darko Lugarić, u ulozi moderatora prezentacije i vinar Toni Katunar

Na kušanje je Toni Katunar, koji je od ove godini novi predsjednik udruge Vina Kvarnera, donio osam vina: Žlahtina Sv.Lucija 2022., Žlahtina Sv.Lucija 2020., Žlahtina Festivum 2018., Žlahtina amfora 2019., Sansigot 2020., Kurykta Riserva 2019. (cuvee sansigota i debejana), Plavac mali 2018. te Prošek desertno vino iz 2017.

Mnogi su ostali iznenađeni bojom, mirisom i okusom mlade Žlahtine Sv. Lucija 2022., a potom i Žlahtine Festivum 2018. koja je nastala trotjednom maceracijom u otvorenoj posudi, te Žlahtinom Amfora 2019. divnom orange vinu koje stječe sve više popularnosti, pogotovo kod mlađe publike. Očito, krševito tlo u neposrednoj blizini mora (što znači i dvostruku insolaciju), uvelike doprinosi da su vina mnogo ozbiljnija i snažnija u usporedbi s onima od grožđa koje raste u Vrbničkom polju.

Mnogo je polemike izazvao Plavac mali 2018. Publika je bila podijeljena jer su ga mnogi počeli uspoređivati s vinom koje je raslo na uzavrelom dalmatinskom kršu. Ovaj plavac mali, koji raste i rodi na najsjevernijem položaju daje blaža vina, vina koja na prvi gutljaj ne obaraju s nogu već omogućuju dugotrajnije uživanje uz dobro odabrani obrok pa čak i samostalno. Kvalitetnu Katunarovog plavca malog i činjenicu da njime ova vinarija prati svjetske trendove lakših vina, dokazuje i veliko priznanje na Decanteru 2020. godine.

Toni Katunar, Darko Lugarić i Vjekoslav Madunić

Na žalost, vina vinarije Katunar Estate Winery mogu se nabaviti samo u njihovoj vinariji ili putem njihovog web shopa. Zašto? Možda odgovor leži u izjavi Vjekoslava Madunića, organizatora vinskih kušanja Vrijeme je Za… „Na promocije redovito zovem male i velike distributere, sve koji su povezani s vinima i koji bi mogli ostvariti suradnju s malim, ponekad u Hrvatskoj i nepoznatim vinarijama, ali dosada se nitko nije odazvao“.

Foto: Marko Čolić i Sunčana Barušić