Rekordan po broju sudionika, održan 12. En primeur malvazija

Malvazija je, sudeći prema nedavno održanoj manifestaciji En Primeur u hotelu Esplanade Zagreb, postala ne samo omiljena sorta u Hrvatskoj, već i brand koji, kad se spomene ime, odmah asocira na Istru. Naime, tom su prigodom svoja vina izlagala i nudila na kušanje čak 63 istarska vina, a ugostili su i susjede, vinare s Kvarnera koji su predstavljali svoje mlada vina, a neki i nove, redizajnirane etikete.

Bilo je to premijerno kušanje malvazija iz prošlogodišnje berbe. Iako su neke bile još premlade za točenje, sve su bile bez zamjerke, a ovo je bila prilika da profesionalci zaključe kakve će biti u naponu snage, ugostitelji upotpune svoje ovogodišnje vinske karte, vinoznalci i novinari te oni „pridruženi“ koji nisu stručnjaci, ali znaju procijeniti vina, uživaju u dobrim kapljicama. Koliko je vino od sorte malvazija postalo omiljeno i traženo, dokaz je i podatak da je putem prijavnog linka u udrugu Vinistra, koja je prije 13 godina prva u Hrvatskoj počela organizirati ovakav tip manifestacije, stiglo više od 600 prijava građana. Ulaz je bio gratis, ali samo uz prijavu, a na ulazu u dvoranu vrlo se brzo stvorio red. Ali, svi su stigli kušati vino svoje omiljene sorte koje je zapravo još u tankovima i čeka masovnije punjenje u boce te plasman na tržište.

Za početak, osam malvazija na masterclassu

Prije nego što su dvorane ispunili žamor i kuckanje čaša, dan je započeo tradicionalnim masterclassom „Malvazija s pet terroira Istre“. Vodio ga je već uigran tim – Kristijan Damijanić, doktor znanosti s Poljoprivrednog odjela Poreč, Veleučilišta u Rijeci i sommelier te predstavnik Plave Lagune Emil Perdec.

Bety Prodan Fakin

„Prošla je godina meteorološki bila iznimno zahtjevna s iznadprosječnim temperaturama tijekom proljeća i ljeta, ali i dugotrajnim kišnim razdobljem, posebno sredinom i krajem ljeta. Od početka rujna do sredine listopada uslijedilo je razdoblje s iznadprosječnim temperaturama i vrlo malo padalina što je pospješilo dozrijevanje grožđa, a berba je bila nešto kasnija u odnosu na prošle godine“, rekao je Kristijan Damijanić.

To je rezultiralo ugodno svježim malvazijama, srednjeg do punog tijela, izražene aromatike i naglašenih sortnih karakteristika, tipične zelenkasto-žute boja u ovom stadiju vina.

Marina Visintin – vinarija Veralda

„Osam je malvazija na ovogodišnjem masterclassu predstavilo pet istarskih terroira. Odabrane su između rekordnih 48 uzoraka. Boje južne Istre branio je Vivoda, zapadne Damjanić i Pilato, sjeverozapadne Cattunar, sjeverne Bastian i Prelac, centralne Fakin, a istočne Fuhtar. Globalno zatopljenje odrazilo se i na istarsko vinarstvo pa će mlade malvazije vrlo brzo dozreti. Neke su već spremna za kušanje i to je specifikum berbe 2023. za koju mogu reći da je bila dobra, vina su u odličnoj formi i siguran sam da će vinoljupci u njima uživati“, poručio je Emil Perdec.

Klaudio i Antonio Tomaz

Miris i okus vina ovisi i o čaši

Tko nije probao, svakako mora, jer uvjerit će se da je istina – vino će pokazati svoj puni potencijal ako se kuša iz čaša koje su dizajnirane i namijenjene baš za određenu sortu ili vrstu vina. Polazeći od ove činjenice, prije jedanaest godina u poznatoj tvrtki Riedel, na inicijativu nekoliko istarskih vinara i Gordana Mohora, vlasnike tvrtke Miva, nastale su čaše Riedel Malvazija istarska. Dizajnirane su tako da istaknu sve vrline malvazije – mineralnost, svježinu, voćnost… Elegantne i funkcionalne našle su se u rukama gostiju na ovogodišnjem En primeru, ali bit će kao službene čaše prisutne i na Vinistri , koja će se održati od 10. do 12. svibnja u dvorani Žatika u Poreču.

Peter Poletti

Rezervirajte vikend od 10. do 12. svibnja za Vinistru

„Jubilarna, 30 Vinistra održati će se od 10. do 12. svibnja u dvorani Žatika u Poreču i koristim prigodu pozvati sve ljubitelje istarskih vina da nam se tog vikenda pridruže u Istri“, poručio je Luka Rossi, predsjednik Vinistre, udruge vinogradara i vinara Istre na otvorenju ovogodišnjeg En primeura.

Luka Rossi, Sandra Zokić i Enzio Pinzan

Dolaskom u Zagreb i ove je godine istarske vinare podržao Ezio Pinzan, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije.

„Bez obzira na iznimno zahtjevnu godinu, vina su vrhunska. To govori o tome da danas u Istri postoji znanje, tehnologija i oprema koja dozvoljava da ovakvu kvalitetu održavamo iz godine u godinu“ , istaknuo je Pinzan, a s njim se složila i Sandra Zokić, ravnateljica Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište Ministarstva poljoprivrede.

„Prošla je godina bila puna elementarnih nepogoda i nakon vlažnog kolovoza došao je vreli rujan koji je naštetio svim kulturama pa tako i vinovoj lozi. Unatoč tome vina su izvrsna i hvala vam na tome“, rekla je ravnateljica i pozvala vinare da se prijave na novu Vinsku omotnicu te tako dodatno opreme vinarije.

 

Foto: Merlo De Graia i Sunčana Barušić