Orange Wine Festival privukao u Izolu ljubitelje vina iz cijeloga svijeta

U petak 28. travnja mnogi su ljubitelji prirodno proizvedenih vina došli na svoje. U Izoli se održao Orange Wine Festival koji je postao popularan daleko izvan granica Slovenije. Na festival su stigla vrlo kvalitetna vina iz cijeloga svijeta, a gastronomska ponuda na festivalu privukla je i dodatnu publiku te mnoge znatiželjnike koji su nakon kušanja postali ljubitelji narančastih vina.

Svoja vina predstavilo je 67 vinarija iz sedam zemalja s više od 230 uzoraka bijelih maceriranih vina, pa je nekadašnje slovensko ribarsko mjesto, oduvijek poznato i po vinu, već tradicionalno postalo domaćin vinske manifestacije koja trenutno pobuđuje i međunarodni interes. Naime, sve se više traže vina koja se dobivaju prirodnim načinom uzgoja s minimalnim intervencijama u vinogradu i podrumu s maksimalnim očuvanjem prirode i okoliša.

Na otvaranju festivala bile su prisutne dvije generacije vinara: oni koji poštuju tradiciju i mladi vinari koji preuzimaju proizvodnju pridržavajući se rastućeg svjetskog trenda prirodno proizvedenih vina. Giorgio Clai iz Krasice, jedan od najpoznatijih vinara Istre koji je nedavno otišao u mirovinu i od rada i vinogradu i podrumu, poručio je mladim vinarima da će kvalitetno vino nastati radom i trudom, stoga se ne smiju sramiti da su im ruke pune žuljeva te prljave od zemlje i grožđa. „Poštujte prirodu i njene zakone, a raditi u vinogradu i podrumu ne znači slijepo se pridržavati uputa. Razmišljajte, ponekad je intuicija najbolja“, kazao je.

Matej Zaro, slovenski vinar i predsjednik organizacijskog odbora festivala naglasio je da organska proizvodnja nudi mnogo mogućnosti, te da je festival pomogao afirmaciji vina i vinara iz regije sjevernog Jadrana te cijele srednje Europe.

Na Manziolijevom trgu u Izoli nisu se okupili samo vinari s maceriranim vinima, nego i brojni iskusni chefovi te ugostitelji: Janez Kodila, Tomaž Kavčić iz Gostilne Pri Lojzetu, potom Kruh i Vino iz Vile Vipolže, ekipa iz Špacapanove hiše, Placito Risano, Stara gostilna, Golden Cheese, Kogo, BioSing. Gosti su bili i Institut za uljarstvo ZRS Koper, Mljekara Planida i drugi.

Festivalom narančastih vina u Izoli završilaje travanjska promotivna manifestacija koja je započeta početkom mjeseca na Vinitalyju, gdje se pod pokroviteljstvom organizatora iz Izole predstavilo gotovo 80 vinara iz devet zemalja. Trenutno svi ljubitelji i proizvođači maceriranih bijelih vina željno očekuju sljedeći Orange Wine Festival koji će se održati 23. listopada u Beču, u dvoranama MQ muzeja MuseumsQuartier.

Foto: Matia Ščukovt

info@orangewinefestival.si

www.orangewinefestival.si