Arhiva oznaka za: Izola

Izola postaje glavni grad refoška

Tradicionalni međunarodni festival vina Refuscus Mundi – Svijet Refoška održat će se u Izoli u subotu, 10. veljače, u 14.00 sati. Na festivalu koji broji deset godišnjicu, sudjeluje više od 45 proizvođača iz Slovenije, Hrvatske i Italije. Iz hrvatske Istre vina će predstaviti Degrassi, Ipša i Veralda. Osim već poznatih proizvođača refoška, ove će godine na festivalu gostovati i kvarnerski vinari koji će predstaviti vina rijetke crvene sorte Sansigot.

Refošk je naziv za nekoliko različitih sorata grožđa ili njihovih varijanata u regijama sjevernog Jadrana. U slovenskoj istri Refošk je najrasprostranjenija sorta i dio je vinske kulturne tradicije.

Od refoška su se nekad proizvodila samo jednogodišnja ili vintage vina, dok se danas od te sorte proizvode mnoge izvrsne etikete. Osim crnih vina, na tržištu su i rosei, pjenušava vina različitih boja i desertna vina. Prije dva desetljeća neki vinari – predvođeni Vinakoperom – počeli su proizvoditi vina pripremana za dugo sazrijevanje. Predanim radom u vinogradima i podrumima refošk je dobio kozmopolitsku oznaku i postao vino s finim taninima i umjerenim kiselinama.

Posebno mjesto u Izoli imat će štand s Refoškom od 15 nijansi crvene. Na njemu će biti predstavljena vina prošlogodišnje berbe iz 15 istarskih podruma pod pokroviteljstvom Vinakoper. Sav prihod od prodaje namijenjen je za dobrotvorne svrhe, kako bi se ublažile posljedice ljetnih poplava u Sloveniji.

Proizvođačima refoška u Izoli ove će se godine prvi put pridružiti vinari Ivan Katunar, Vinarija Katunar Estate te vinarija Šipun iz Kvarnera, u kojoj otočki vinari čuvaju tradiciju proizvodnje autohtone crvene sorte Sansigot (Sušćan) koja se uzgaja na samo četiri hektara. Jednu od odabranih degustacija u knjižnici palače Manzioli vodit će Toni Katunar i bit će posvećena Sansigotu.

Festival Refuscus Mundi – Svijet Refoška održava se u palači Manzioli od 14.00 do 20.30 sati. Ulaznica je 20 eura. Sudjelovanje na radionicama je besplatno, ali je registracija obvezna jer je broj mjesta ograničen.

INFO:
info@refuscusmundi.si
FB Refuscus Mundi

 

VINARiJE: 15 odtenkov rdeče – Accordini – Aleksi Jakomin – Besednjak – Bordon – Brič – Castello di Rubbia – CV Colja – Degrassi – Di Gaspero – Fedora – Ivan Katunar – Ipša – Jogan Damijan – Katunar Winery – Kobal – Korenika&Moškon – Kralj – Krmac – La Viarte – Lah Peter – Lenardon – Livio Felluga – Macor – Markežič – Milič Damijan – MonteMoro – R&D Korenika – Ratoša – Ražman – Rodica – Rojac – Ronc dai Luchis – Santomas – Slamič – Slavček – SteraS – Šipun – Štemberger – Štoka – UOU – Valenčak – Veralda – Vina Montis-Eko Laura – Vinakoper – Vinakras – Vrabec – Zani – Zaro

 

Orange Wine Festival privukao u Izolu ljubitelje vina iz cijeloga svijeta

U petak 28. travnja mnogi su ljubitelji prirodno proizvedenih vina došli na svoje. U Izoli se održao Orange Wine Festival koji je postao popularan daleko izvan granica Slovenije. Na festival su stigla vrlo kvalitetna vina iz cijeloga svijeta, a gastronomska ponuda na festivalu privukla je i dodatnu publiku te mnoge znatiželjnike koji su nakon kušanja postali ljubitelji narančastih vina.

Svoja vina predstavilo je 67 vinarija iz sedam zemalja s više od 230 uzoraka bijelih maceriranih vina, pa je nekadašnje slovensko ribarsko mjesto, oduvijek poznato i po vinu, već tradicionalno postalo domaćin vinske manifestacije koja trenutno pobuđuje i međunarodni interes. Naime, sve se više traže vina koja se dobivaju prirodnim načinom uzgoja s minimalnim intervencijama u vinogradu i podrumu s maksimalnim očuvanjem prirode i okoliša.

Na otvaranju festivala bile su prisutne dvije generacije vinara: oni koji poštuju tradiciju i mladi vinari koji preuzimaju proizvodnju pridržavajući se rastućeg svjetskog trenda prirodno proizvedenih vina. Giorgio Clai iz Krasice, jedan od najpoznatijih vinara Istre koji je nedavno otišao u mirovinu i od rada i vinogradu i podrumu, poručio je mladim vinarima da će kvalitetno vino nastati radom i trudom, stoga se ne smiju sramiti da su im ruke pune žuljeva te prljave od zemlje i grožđa. „Poštujte prirodu i njene zakone, a raditi u vinogradu i podrumu ne znači slijepo se pridržavati uputa. Razmišljajte, ponekad je intuicija najbolja“, kazao je.

Matej Zaro, slovenski vinar i predsjednik organizacijskog odbora festivala naglasio je da organska proizvodnja nudi mnogo mogućnosti, te da je festival pomogao afirmaciji vina i vinara iz regije sjevernog Jadrana te cijele srednje Europe.

Na Manziolijevom trgu u Izoli nisu se okupili samo vinari s maceriranim vinima, nego i brojni iskusni chefovi te ugostitelji: Janez Kodila, Tomaž Kavčić iz Gostilne Pri Lojzetu, potom Kruh i Vino iz Vile Vipolže, ekipa iz Špacapanove hiše, Placito Risano, Stara gostilna, Golden Cheese, Kogo, BioSing. Gosti su bili i Institut za uljarstvo ZRS Koper, Mljekara Planida i drugi.

Festivalom narančastih vina u Izoli završilaje travanjska promotivna manifestacija koja je započeta početkom mjeseca na Vinitalyju, gdje se pod pokroviteljstvom organizatora iz Izole predstavilo gotovo 80 vinara iz devet zemalja. Trenutno svi ljubitelji i proizvođači maceriranih bijelih vina željno očekuju sljedeći Orange Wine Festival koji će se održati 23. listopada u Beču, u dvoranama MQ muzeja MuseumsQuartier.

Foto: Matia Ščukovt

info@orangewinefestival.si

www.orangewinefestival.si