Arhiva oznaka za: Katunar Estate Winery

Izola postaje glavni grad refoška

Tradicionalni međunarodni festival vina Refuscus Mundi – Svijet Refoška održat će se u Izoli u subotu, 10. veljače, u 14.00 sati. Na festivalu koji broji deset godišnjicu, sudjeluje više od 45 proizvođača iz Slovenije, Hrvatske i Italije. Iz hrvatske Istre vina će predstaviti Degrassi, Ipša i Veralda. Osim već poznatih proizvođača refoška, ove će godine na festivalu gostovati i kvarnerski vinari koji će predstaviti vina rijetke crvene sorte Sansigot.

Refošk je naziv za nekoliko različitih sorata grožđa ili njihovih varijanata u regijama sjevernog Jadrana. U slovenskoj istri Refošk je najrasprostranjenija sorta i dio je vinske kulturne tradicije.

Od refoška su se nekad proizvodila samo jednogodišnja ili vintage vina, dok se danas od te sorte proizvode mnoge izvrsne etikete. Osim crnih vina, na tržištu su i rosei, pjenušava vina različitih boja i desertna vina. Prije dva desetljeća neki vinari – predvođeni Vinakoperom – počeli su proizvoditi vina pripremana za dugo sazrijevanje. Predanim radom u vinogradima i podrumima refošk je dobio kozmopolitsku oznaku i postao vino s finim taninima i umjerenim kiselinama.

Posebno mjesto u Izoli imat će štand s Refoškom od 15 nijansi crvene. Na njemu će biti predstavljena vina prošlogodišnje berbe iz 15 istarskih podruma pod pokroviteljstvom Vinakoper. Sav prihod od prodaje namijenjen je za dobrotvorne svrhe, kako bi se ublažile posljedice ljetnih poplava u Sloveniji.

Proizvođačima refoška u Izoli ove će se godine prvi put pridružiti vinari Ivan Katunar, Vinarija Katunar Estate te vinarija Šipun iz Kvarnera, u kojoj otočki vinari čuvaju tradiciju proizvodnje autohtone crvene sorte Sansigot (Sušćan) koja se uzgaja na samo četiri hektara. Jednu od odabranih degustacija u knjižnici palače Manzioli vodit će Toni Katunar i bit će posvećena Sansigotu.

Festival Refuscus Mundi – Svijet Refoška održava se u palači Manzioli od 14.00 do 20.30 sati. Ulaznica je 20 eura. Sudjelovanje na radionicama je besplatno, ali je registracija obvezna jer je broj mjesta ograničen.

INFO:
info@refuscusmundi.si
FB Refuscus Mundi

 

VINARiJE: 15 odtenkov rdeče – Accordini – Aleksi Jakomin – Besednjak – Bordon – Brič – Castello di Rubbia – CV Colja – Degrassi – Di Gaspero – Fedora – Ivan Katunar – Ipša – Jogan Damijan – Katunar Winery – Kobal – Korenika&Moškon – Kralj – Krmac – La Viarte – Lah Peter – Lenardon – Livio Felluga – Macor – Markežič – Milič Damijan – MonteMoro – R&D Korenika – Ratoša – Ražman – Rodica – Rojac – Ronc dai Luchis – Santomas – Slamič – Slavček – SteraS – Šipun – Štemberger – Štoka – UOU – Valenčak – Veralda – Vina Montis-Eko Laura – Vinakoper – Vinakras – Vrabec – Zani – Zaro

 

Vrijeme je ZA…odlične žlahtine, prošek i plavac mali iz podruma vinara Antona Katunara

Ovoga puta na promociji vina naziva Vrijeme je Za… sommelierima, profesionalcima, vinskim znalcima i onima koji cijene dobru kapljicu predstavila se vinarija Antona Katunara iz Vrbnika na otoku Krku.

Katunar Estate Winery nastavak je obiteljske tradicije vinogradarstva i vinarstva. Gruntovni zapisi, kao i jedna od starijih otočnih vinskih arhiva govori o stoljetnoj vinarskoj tradiciji moje obitelji, a generacije unazad uzgajali smo vinovu lozu uglavnom u Vrbničkom polju. Zaokret u vinariji dogodio se devedesetih godina kada je obitelj odlučila kupnjom i zakupom objediniti zemlju u Bašćanskoj dragi. Radilo se čak o 800 parcela na kojima danas uzgajamo žlahtinu koju, ako se pribroje i vinogradi u Vrbničkom polju imamo 150.000 trsova, potom zasadili smo 22.000 trsova plavca malog, a to je ujedno i najsjeverniji položaj na kojem se uzgaja ova autohtona hrvatska sorta” započeo je predstavljanje svoje vinarije Toni Katunar.

Toni Katunar

 

“Uzgajamo i 16.000 trsova hrvatske autohtone sorte sansigot (zovu ga još i sušićan), a zasadili smo i otpriike 4000 loza debejana koji je također hrvatska, odnosno krčka autohtona sorta kao i žlahtina. Osam stotina parcela koje sam spomenuo nalaze se na položaju Šupele u neposrednoj blizini crkvice Sv. Lucije u kojoj je pronađena bašćanska ploča, na 150 metara nadmorske visine, što se pokazalo odličnim odabirom“, nastavio je Toni Katunar i dodao kako je povijest vinogradarstva na našem najvećem otoku zabilježena i na znamenitoj Bašćanskoj ploči na kojoj su uklesani listovi vinove loze.

Sommelier Darko Lugarić, u ulozi moderatora prezentacije i vinar Toni Katunar

Na kušanje je Toni Katunar, koji je od ove godini novi predsjednik udruge Vina Kvarnera, donio osam vina: Žlahtina Sv.Lucija 2022., Žlahtina Sv.Lucija 2020., Žlahtina Festivum 2018., Žlahtina amfora 2019., Sansigot 2020., Kurykta Riserva 2019. (cuvee sansigota i debejana), Plavac mali 2018. te Prošek desertno vino iz 2017.

Mnogi su ostali iznenađeni bojom, mirisom i okusom mlade Žlahtine Sv. Lucija 2022., a potom i Žlahtine Festivum 2018. koja je nastala trotjednom maceracijom u otvorenoj posudi, te Žlahtinom Amfora 2019. divnom orange vinu koje stječe sve više popularnosti, pogotovo kod mlađe publike. Očito, krševito tlo u neposrednoj blizini mora (što znači i dvostruku insolaciju), uvelike doprinosi da su vina mnogo ozbiljnija i snažnija u usporedbi s onima od grožđa koje raste u Vrbničkom polju.

Mnogo je polemike izazvao Plavac mali 2018. Publika je bila podijeljena jer su ga mnogi počeli uspoređivati s vinom koje je raslo na uzavrelom dalmatinskom kršu. Ovaj plavac mali, koji raste i rodi na najsjevernijem položaju daje blaža vina, vina koja na prvi gutljaj ne obaraju s nogu već omogućuju dugotrajnije uživanje uz dobro odabrani obrok pa čak i samostalno. Kvalitetnu Katunarovog plavca malog i činjenicu da njime ova vinarija prati svjetske trendove lakših vina, dokazuje i veliko priznanje na Decanteru 2020. godine.

Toni Katunar, Darko Lugarić i Vjekoslav Madunić

Na žalost, vina vinarije Katunar Estate Winery mogu se nabaviti samo u njihovoj vinariji ili putem njihovog web shopa. Zašto? Možda odgovor leži u izjavi Vjekoslava Madunića, organizatora vinskih kušanja Vrijeme je Za… „Na promocije redovito zovem male i velike distributere, sve koji su povezani s vinima i koji bi mogli ostvariti suradnju s malim, ponekad u Hrvatskoj i nepoznatim vinarijama, ali dosada se nitko nije odazvao“.

Foto: Marko Čolić i Sunčana Barušić