Održan dosad najbolji Vinart Petit Tasting

U Petom Kupeu u Zagrebu, održan je treći po redu Vinart Petit Tasting. Bio je raspoređen u dva trosatna dijela – Discovery i Icons.

Za ovogodišnju selekciju predstavljenih vina zaslužno je 25 sommeliera i vinskih stručnjaka iz Hrvatske koji su predložili svoje favorite. Među nominiranim vinima se u konačnici odabralo samo jedno vino po vinariji i potom sastavila konačna lista, razdvojena u dva dijela.

Otkrivanje novih vina, vinara i vinarija

U prvom dijelu Discovery session moglo se kušati vina koja su još mlada, vina iz vinarija koja nisu još „razvikana“ na tržištu, ali i vrlo zanimljiva vina mladih naraštaja poznatih vinarija koja su krenula roditeljskim stopama koja su nas ugodno iznenadila.

Olga Visintin

Prvo, pa toliko posebno, moglo bi se nazvati vino Olge Visintin, kćerke poznatog vinara Luciana Visintina, vlasnika vinarije Veralda. Naime, Olga je s posebnim ponosom predstavljala i točila na kušanje svoj prvi uradak Veralda Le Rote 2020. od malvazije istarske brane na položajima Kastagnari i Buje. Hrabro, ali znajući što radi, pustila je da macerira godinu dana u inoxu,   spontane fermentacije, bez dodatka sumpora.  „To je alternativni stil, malo ekstremniji, ali htjela sam pokazati i dokazati da se od sorte malvazija mogu napraviti i ovakva vina. Nakon punjenja, ostavila sam je još godinu dana da se razvija u boci i sada je spremna za tržište. To je limitirana serija, napunila sam samo 500 boca, a uskoro ćemo flaširati maceriranu malvaziju iz berbe 2022. „ kazala je simpatična Olga Visintin. Oni koji vole jantarna vina, ovo će zavoljeti za prvu i s nestrpljenjem čekati da se na tržištu pojavi nova berba.

Filip Bibić

„Ovo je stopostotni debit, dva dana maceriran, samo da se pokrene fermentacija. S ponosom mogu reći da je ovo apsolutno prirodno vino, bez intervencije i kontrole, spontane fermentacije i punjeno izravno iz inoxa s minimalnim udjelom sumpora. Prije puštanja na tržište, vino je stajalo u boci oko godinu dana, a iako je mala serija, još ga uvijek ima na tržištu“, kazao je Filip Bibić, nasljednik vinarije Bibich. Tako smo kušali Bibich Bilo 2022. vino od grožđa sorte debit branog na Plastovu i Skradinu koje nas je iznenadilo mirisom i okusom po tropskom voću i potvrdilo da Filip zna što radi, i kroči svojim smjerom radeći vina koja su drukčija od onih koja smo probali iz vinarije Bibich.

Ivica Dobrinčić

Posebno vino nam je predstavio i Ivica Dobrinčić, renomirani vinar s otoka Krka. On je odlučio raditi malo drukčiju žlahtinu, vino s drukčijom aromatikom, punoćom i većom prisutnošću tanina. Natočio nam je žlahtinu iz butelje s etiketom koja privlači na prvu, što govori da je odlučio žlahtinu približiti i mlađoj publici i dokazati da se vinom ove sorte mogu pratiti novi trendovi. „Dugo sam eksperimentirao i u suradnji s prijateljem sommelierom Klaudiom Jurčićem tražio koji bi položaj na otoku Krku, a da bude u okolici Vrbnika, davao dobre rezultate. Dakako, ako želiš imati drukčiju žlahtinu, moraš izaći iz Vrbničkog polja, a nama se najbolje pokazao položaj Hlam, po kojem se i zove ovo vino: Hlam 9“ (brojka 9 označava godinu berbe, 2009.), kazao je Dobrinčić.

Kušali smo stvarno drukčiju žlahtinu koja je tri do četiri dana produljeno macerirana, pa na „dropima“ fermentirana na prirodnim kvascima, bez ikakvih dodataka. Potom je masa, kako je objasnio Dobrinčić, išla na prešanje, nakon čega je išla na fermentiranje „do kraja“, te nakon pretoka i na spontano bistrenje, bez ikakvih enoloških intervencija u smislu dodavanja bistrila ili filtracije. Vino je stajalo u tanku, a u boce je punjeno početkom ove godine.

Vinski klasici vinske scene Hrvatske

Drugi dio Petit Tastinga, Icons session, kod posjetitelja izazvao posebnu znatiželju, jer se radilo o jedinstvenoj prilici usporednog kušanja velikog broja vinskih klasika koji su trajno obilježili vinsku scenu Hrvatske, a sve na jednom mjestu.

Vina su predstavljali već iskusni i dobro poznati vinari, ali i mlada generacija, koja pod budnim okom svojih djedova i iskusnih roditelja preuzima konce u svoje ruke i doprinosi uspjesima vinarija te unosi promjene, što je i potrebno jer vremena se mijenjaju, na vinsku scenu, što se tiče konzumenata – stupa nova generacija koja ima drukčije ukuse i potrebe.

Viktor i Zdravko, vinarija Dvanajščak-Kozol

Vino Dvanajščak-Kozol Natura Sauvignon Mohokos 2021. koji nas je oduševio, na svom su štandu zajedničkim snagama gostima u Petom Kupeu nudili Zdravko i sin Viktor. Mirisno, divno, a suho, vino od sorte sauvignon 15 je mjeseci odležavalo u inoxu, a potom u malim bagremovim bačvama.

Mlade snage vinarija Korak, Tomac i Šember

Iskusni vinari Plešivice, su prezentaciju na Petit Tastingu – iako je bilo riječ o ikonama iz vinarija Tomac, Šember i Korak, prepustili mladoj generaciji. Oduševljavalo je njihovo zajedništvo i dobra vibra koja očito vlada između vinarijama smještenima na istom brdu nadomak Zagreba. Velika se gužva stvarala pred njihovim štandovima, jer svi su htjeli probati njihova vina koja uvijek oduševljavaju jer su posebna!

Josip Miloš

I na štandu vinarije Miloš, njihovo vino Stalagmit 2021. od rukatca (maraštine) predstavljao je nasljednik vinarije, Josip Miloš, koji je s bratom Ivanom preuzeo najprije operativno vođenje vinarije, a sada već pod budnim okom odličnog učitelja, oca Franje kreira vina. Kako mu ime sugerira, vino je izuzetno mineralno, ali istodobno elegantno i pitko!

Vinarija Cattunar predstavljala je svoje vino Nono 4 Terre 2015., proizvedeno od malvazije koja je rasla u crvenoj zemlji, relativno kasne berbe, pola godine macerirano, a potom tri godine odležavano u  bačvama od hrasta i akacije, pa onda još više od godinu dana u boci.

Marino Markežić

Marino Markežić, vlasnik vinarije Kabola predstavio je vino Amfora Malvazija 2020., koja je šest mjeseci macerirala u glinenim amforama, a potom 12 mjeseci odležavala u hrastovim bačvama. Vinar Markežić je bio prvi istarski vinar koji je počeo proizvoditi malvaziju iz amfora. Bilo je to vino koje je isprve nije dobilo prolaznu ocjenu na zavodu, jer bilo je „čudne boje i premutno“, a sada u njemu uživaju istinski ljubitelji dobre kapljice širom svijeta. Šteta što se na Petit Tastingu kušalo odmah nakon točenja. Da je bilo vremena ostaviti ga u čaši da „prodiše“, pokazalo bi se u svojoj punoj snazi.

Gianna Kozlović

Na Petit Tastingu goste je dočekivala još jedna nasljednica vinarskog carstva: Gianna Kozlović, starija kći Gianfranca i Antonelle Kozlović. Prije studija vinogradarstva i vinarstva, u vinariji je pomagala u sezonskim poslovima, a sada ovaj poziv shvaća vrlo ozbiljno. Nakon trogodišnjeg studija vinogradarstva i vinarstva u Udinama, u Njemačkoj je završila magisterij i sada u potpunosti uz najbolje moguće mentorstvo mame i tate, sudjeluje u radu vinarije Kozlović.

„Treba uvijek poštivati iskustva starijih, tako to radi moj tata, tako radim i ja. Ali, tata je htio napraviti   malvaziju kakvu najviše voli: zrelu, profinjenu, isprva samozatajnu na nosu, a potom punu i slojevitu u ustima. Malvaziju kavu ga je naučio raditi Armando, njegov otac, moj nono, ali uz primjenu najmodernije tehnologije, ipak onakvu – da je po njegovom, kakvu Gianfranco najviše voli, što joj i ime govori“ tumačila je Gianna dok je u čaše točila vino duboko zlatne boje s odsjajem jantarne.

Petit Tasting na kojem se moglo kušati osamdesetak vina bio je uvertira nizu vinskih događanja u organizaciji Vinarta u sljedećih nekoliko tjedana, a program se nastavlja s 26 vinskih radionica u Esplanadi 22., 23., 27., 28. i 29. veljače, te završava poznatim Vinart Grand Tastingom, profesionalnim dvodnevnim sajmom u Laubi 1. i 2. ožujka. Sve o nadolazećim događanjima pronađite na https://grandtasting-vinart.com/.

Tekst: Sunčana Barušić

Foto: Matej Marjanović i Sunčana Barušić