Druga serija odličnih radionica u sklopu dana Vinarta

Osim promenadnog – velikog kušanja vina u Laubi (Grand Tasting) koje će se održati 3 i 4. ožujka, u sklopu dana Vinarta održavaju se i radionice – za sve one koji se žele ozbiljno baviti vinom i one kojima je vino istinska strast – jedan je od slogana ove manifestacije.

Na radionicama su uvijek prisutni sommelieri kojima je kušanje i ocjenjivanje vina posao i strast, distributeri vina koji traže nove etikete, ali i oni koji istinski uživaju u dobrim kapljicama i osjećaju neizmjernu sreću kada im se u čaši, pod nosom, a potom u ustima nađe vino koje do sada nisu kušali, a možda neće imati niti prilike probati ga.

Jedna od radionica koja je izazvala veliko oduševljenje bila je Vinarije Korak u sklopu koje je Josip Korak u sat vremena (nažalost), sve prisutne vodio kroz kušanje vina bez sumpora iz linije vinarije Korak sa Plešivice: U traganju za zaboravljenim vremenom. Naime, vinarija Korak ima vina u koja ne dodaje sumpor, a svi vinogradi iz kojih dolazi grožđe su pod ekološkim uzgojem. To su posebna vina, i uvijek su predmet rasprave. Ali, na ovu su radionicu došli ljubitelji takvih vina, jer „Njih voliš, ili ne voliš i ne smije ih se uspoređivati sa vinima od istih sorti ih konvencionalnog uzgoja“, kazao je Josip Korak.

Josip Korak

Radionica je započela pjenušcem Brut nature od starih sorata, a potom su otvarane boce Stre sorte 2022. Te su boce dan prije zatvorene, jer to je vino još u bačvi. Bez obzira što nije odradilo svoje jako nam se svidjelo, a bio je odličan uvod u treće vino Stare sorte 2018. „Teško je svake godine proizvesti isto vino, jer priroda diktira svoje, a mi ne smijemo mnogo intervenirati“ kazao je Josip Korak i počeo točiti vina iz njihove arhive. Chardonnay 2020., kupažu Rajnski rizling-Sauvignon – Pinot sivi 2016. Sauvignon 2016., te Rajsnki rizning 2016. i 2015.

Znamo da pljuvačnice služe da se višak vina u ustima ispljune nakon kušanja te da se u njih isprazne čaše. U ovoj radionici gotovo da gore spomenute posude nisu upotrebljavane.

Koliko je važan terroir te kako djeluje na uzgoj grožđa i sama vina slušalo se na drugoj radionici – Sistem položaja vinarije Dvanajščak-Kozol koju je vodio Kruno Filipović. Naime, vinarija iz Međimurja mijenja etikete i samim time uvodi internacionalnu prepoznatljivost vina. Na svakoj etiketi bit će naglašen položaj s kojeg dolazi vino, a na radionici smo se uvjerili da on itekako ima utjecaj na vina.

 

Radionicu Sparivanje vina i sira – vještina koja se mora savladati by President održao je partner Vinarta i vinski publicist Saša Špiranec. Radionica je bila zabavna, poučna i fina (jer kušala su se dobra vina i fini sirevi), a započela je, kako bi to trebalo i kod svakog druženja – otvaranjem prosecca. Nakon toga su sudionici, uz vođenje Saše Špiranca kušali različite sireve uz vina koja je voditelj predložio. Razvila se rasprava, a zaključak jest: „Mora se znati da je najveći prijatelj vina – sir“, pa s njime nije teško upariti pojedine etikete. Zabavan je bio i kraj radionice na kojemu je publika izvikivala imena jela, a stručni je voditelj predlagao koja bi vina mogla pasati uz njih.

Mateo i Piero Poletti

Radionicu 180 godina vinarije Poletti vodili su vlasnik, Piero Poletti, njegov sin Mateo i sommelier Emil Perdec. Kušala su se posebno odabrana vina, a radionica je započela obiteljskom pričom koja je započela prije gotovo dvije stotine godina. Kušala se na početku svježa Malvazija istarska (2022.), a potom Malvazija classic (2020.) koja je postala ozbiljnije i posebno vino. Rosella 2022. rosé od sorte muškat ruža koja se u cijeloj Istri uzgaja samo na 10 hektara, zauzela je srca ženske publike i potsjetila da dolazi toplije vrijeme, kada će ovo vino, dobro rashlađeno, uljepšavati mnoge dane. Potom se prešlo na crnjake – Merlot 1842 (2018.) koji se radi od grožđa koje rodi u vinogradu ispod obiteljske kuće Poletti, te Cabernet Sauvignon 2016., vino koje obitelj pušta u prodaju tek nakon 6 godina provedenih u bačvama i boci. Otvarala se i arhiva: ljubitelji bijelih vina i malvazija odmah su se zaljubili u Malvaziju istarsku iz berbe 2005, a crnih – u Cabernet sauvignon iz berbe 2003. Nije teško zaljubiti se u dobra vina, pogotovo vina iz vinarije Poletti.