Egzotično putovanje na tanjurima u Chopstixu

Kad netko svoju kuharsku karijeru gradi diljem svijeta, logično je zaključiti da će dio njegove karijere biti otvaranje restorana u kojem će spojiti okuse krajeva u kojima je upijao znanje priprema hrane, učio tajne upotrebe lokalnih začina, preciznih tehnika i fuziju sastojaka, domaćih i egzotičnih.

„Svugdje me je bilo, jer me sve zanimalo, pogotovo kuhinje koje su u suprotnost onome na čemu sam odrastao.“ rekao je Vinko Marinković Vice, kuhar koji je radio na Karibima, Sjevernoj Americi, Kanadi, na elitnim jahtama ploveći po Crvenom moru, posjetivši Izrael, Jordan, Egipat… Pun dojmova vratio se u Hrvatsku 2007. godine i na Braču započeo s novitetima u ugostiteljstvu.

Vice je vlasnik 2 restorana na otoku Braču, jedan je Chopstix u Supetru, prvi restoran sa sushijem na Braču. Nakon 4 godina velikog interesa gostiju za azijskom hranom, odlučio je otvoriti  još jednu lokaciju Chopstix-a u zagrebačkom naselju Središće.

„Interijer restorana nismo puno mijenjali jer je u tom prostru bio restoran sa sličnom ponudom, a prostor ovakav, kakav jest priča svoju priču. Naime, Chopstix se nalazi kraj MSU u ulici Julija Knifera, nazvanoj po jednom od najznačajnijih hrvatskih umjetnika 20. stoljeća. Osnovni i prepoznatljiv motiv Kniferove umjetnosti je meandar, izveden u bezbroj varijanti i u različitim tehnikama. Zgrada u kojoj se nalazi Chopstix zove se Meandar, a jedan meandar imamo na zidu u hodniku unutar restorana“, objašnjavao je chef Vice dok je na stol donosio drveni brod sa sushijem jer došlo je vrijeme za, kako je navedeno u jelovniku – Sushi time.

Sushi time

„Upotrebljavamo samo organsku sushi rižu, vrhunsku plavorepu tunu, svježe i kvalitetne sastojke i time se ponosim. U godinama staža upoznao sam sve dobavljače, i domaće i strane, pa znam gdje posegnuti za kvalitetnim namirnicama“ dodao je Vice i naglasio da u njegovoj kuhinji rade Azijati sushi majstori. „To su kuhari koji rade za mene već više godina, a u njihovu kvalitetu sam se uvjerio u svojim restoranima na Braču. Sad je red da svoje majstorstvo pokažu i zagrebačkoj publici“ dodao je.

 

Na tanjurima smo iz Japana otišli u Indiju – zamirisala je Chicken tikka. „Odkošteni batak i zabatak ´“preko noći“ mariniramo u indijskim začinima i potom prije posluživanja pečemo na grilu. Jede se uz priložen umak od jogurta“ objasnio je Vice pa donio i Gyoze s povrćem i svinjetinom i ponzu umakom koje od početka do posluživanja rade sami. „Evo, za fotografiranje sam donio ´probnu´ porciju, ´glumca´, jer porcije su mnogo veće. Kad se naruči, na tanjuru se dobiva šest gyoza, što je poprilična količina. Uživam kad gosti ispune stol, pa svatko naruči drukčije jelo, a na svakom tanjuru ima dovoljno da se dijeli. Tako, primjerice mogu kušati četiri jela, pa uz čašu vina, japansko ili tajlandsko pivo ili pak sake provesti večer“ ponosno je izjavio Vice.

Chicken tikka

Gyoze s povrćem i svinjetinom te ponzu umakom

Grickajući hrskave kozice i povrće u tempuri koje smo umakali u slatko-kiseli umak i tempura umak, opet smo se vratili u Japan. Nakon toga probali smo Pad Thai combo i s njim otputovali na Tajland.

Tempura mix: hrskave kozice i povrće u tempuri

Pad thai combo: rižini rezanci, tamarind, jaje, tofu, klice, mrkva, mladi luk, kikiriki, kozice, piletina

Na vinskoj karti nalazi se veliki izbor bijelih i crnih vina, pjenušaca, domaćih i stranih etiketa, tako da svatko može naći svoju omiljenu. Oni koji vole žešća pića mogu naručiti japanski viski, a za ljubitelje slađih kapljica, na karti se nalazi i nekoliko japanskih likera.

U dubokom tanjuru osvanula je Tikka masala, piletina na indijski način, a potom smo naglo ´otputovali´ u Mongoliju s tanjurom Mongolian beef.

Tikka masala

Na kraju je na stol donešen Ramen na kojeg je Vice vrlo ponosan. „Postoje razne varijante ramena. U biti, to je dugo iskuhavana juha, a mi ga radimo po originalnoj recepturi. Temeljac koji je na kraju mliječne boje kuhamo gotovo cijeli dan, sve dok se meso i tetive ne odvajaju od kosti i potpuno raskuhaju te se oslobađa kolagen. Na tržnici, od provjerenog domaćeg uzgajivača nabavljamo pileće i svinjske nogice. Dobili smo jako dobre kritike, a dobro je znati da je ramen i vrlo zdrav. Porcije su obilate i osim kolagena pune su proteina što daje dodatnu energiju“ objasnio je Vice žureći u kuhinju, jer restoran se napunio.

Ramen Tonkotsu: svinjski temeljac, jaje marinirano u soji, carsko meso, mladi luk, pšenični rezanci, ulje od češnjaka

Chef Wilfredo Dacudag i Vinko Marinković Vice