Vinska avantura vinarije Todor

Braća Željko i Jurica Tomić, odlučili su 2020. godine krenuti u vinsku avanturu. Naime, do tada se njihova obitelj sa Korčule bavila prodajom grožđa, a vina su proizvodili samo za svoje potrebe. Zamišljeno  – učinjeno. Sredili su pogon, uredili podrum, angažirali enologa Pericu Žuvelu i berbu 2021. buteljirali.

Jurica i Željko Tomić

Koliko je bilo dragocjeno iskustvo njihovih predaka, te njihovo znanje koje su stjecali radeći u vinogradu i podrumu, govori činjenica da je vino Pošip Perla sur lie selekcionirane berbe 2021., na prestižnom ocjenjivanju vina Decanter 2023. godine osvojilo srebro! Na istom je natjecanju i njihov redovni Pošip 2021. također osvojilo srebro.

Srebrom ovjenčane boce nisu zamaglile oči braći Tomić, koji su svjesni da su tek na početku velike borbe na vrlo frekventnom vinskom tržištu naše zemlje. Pod imenom Todor (koje dolazi od njihovog obiteljskog nadimka – Todor, kako ih zovu u selu Čara) njihova su vina počela osvajati srca ljubitelja dobrih kapljica. Prodaja na kućnom pragu proširila se ponudom njihovih vina u restoranima, a nadamo se da će uskoro popuniti police i nekih vinoteka.

Todor vina smo imali prilike kušati na radionici „Vrijeme je ZA…“ koju organizira Vjekoslav Madunić. O povijesti vinarije i vinarstvu gostima je pričao Željko Tomić predstavljajući i svoja vina, ali ih je pod većim povećalom  – osim stručnjaka u publici – imao i sommelier Darko Lugarić.

Darko Lugarić i Željko Tomić

Tog smo dana uživali u Pošipima, uostalom, Korčula je domovina pošipa, pa se vinari koji imaju vinograde u Smokvici i Čari i dan danas natječu tko će proizvesti bolje vino od ove sorte. Željko Tomić je pojasnio prednosti svojih vinograda u Čari. Naime, sorta pošip ne voli vlagu koja se puno manje zadržava u Čari nego u Smokvicama, pa logično – vinogradi iz Čare daju kvalitetniji Pošip.

Trenutno vinarija Todor u vlasništvu ima 1,2 hektara vinograda, a vino rade isključivo od grožđa vlastitog uzgoja. Osim Pošipa uzgajaju i rade vino od plavca malog. Plavci koje smo kušali iz 2023. i 2022. još su mladi, ali može se naslutiti da će (ako Tomići sačuvaju koju bocu) s vremenom postati velika vina.

Željko i Jurica Tomić namjeravaju proširiti kapacitete na 2 hektara vinograda, tako da bi, prema planovima punili 1000 do 1200 butelja godišnje. A, ako se zapitate što je glagoljicom u reljefnom tisku ispisano na etiketama: Ela, Klara, Šimun, Jure i Filip imena su to djece Jurice i Željka.

 

Tekst: Sunčana Barušić

Foto: Marko Čolić, Sunčana Barušić i arhiva vinarije Todor