Dva dana radionica Vinarta – od pjenušaca do ozbiljnih crnjaka i odležanih malvazija

Prije finala ovogodišnjeg devetog po redu Vinart Grand Tastinga, koje će se održati u već poznatom ambijentu Laube, gdje će svoja vina 1. i 2. ožujka od 12 do 19 sati, izložiti 140 odabranih vinarija, organizator ove manifestacije – Vinart već je u nekoliko navrata razveselio ljubitelje vina, vinske entuzijaste, a dijelom i poslovne pratitelje. Naime, u Petom kupeu je održan Petit tasting, a prošli je tjedan oduševio i prvi „blok“ radionica.

U mahom punim dvoranama Hotela Esplanade, u dva su se dana mogla su se kušati divna vina, od sommeliera i moderatora, te samih vinara i njihovih enologa doznati o pjenušavim, mladim i odležanim vinima i poslušati i naučiti mnogo o proizvodnji, terroiru, uparivanju vina sa hranom i načinom kušanja ovih divnih kapljica.

Od terroira do vrhunskih čaša

Koliko je važan terroir doznalo se na radionici „Iločki terroir“ koju je vodio Kruno Flipović. Kušala su se vina Iločkih podruma, a uspoređivala ona brana na položaju Principovac i vina s ostalih položaja ove najnagrađivanije hrvatske vinarije. Razlika je bila očita, a teško je bilo izdvojiti najbolje vino – jer o ukusima se ne raspravlja. Ipak, kada je Filipović upitao za favorita, naš je bio Iločki podrumi Chardonnay Principovac 2019.

Kruno Filipović, radionica Iločki terroir

Ljubitelji vina vinarije Meneghetti, a i oni koji preferiraju crna vina, došli su na svoje na odličnoj radionici „Meneghetti Red u Jeroboamu“, pogotovo jer su se otvarali magnumi i kušala vina iz linije Red vrhunske kvalitete. Radionicu su vodili Damir Bosek, glavni enolog vinarije i konzultant vinarije Walter Filiputti koji je i zaslužan za većinu kušanih vina, a njegova strast prema dobrim kapljicama postala je gotovo priljepčiva.

Konzultant vinarije Walter Filiputti i glavni enolog Damir Bosek, radionica Meneghetti Red u Jeroboamu

Pred prepunom dvoranom radionicu o vinima iz svoje vinarije vrlo je elokventno vodio vinar Ante Sladić. Da je radionica dulje trajala, odnosno da je na raspolaganju imao više vremena, sigurno bi donio i još koja vina. Ova koja su se kušala, oduševila su publiku – od premijerno kušanog pjenušca od sorte debit, do prošeka od grožđa sorte maraština. Sladić je u svojim vinogradima dao prednost autohtonim sortama, grožđe uzgaja po ekološkim standardima, a njegova vina, kao i fantastične etikete pričaju svoju priču za koju preporučujemo da je otkrijete!

Ante Sladić, radionica Od pjenušca do prošeka

Kraj radionica prvog dana bio je zapravo performance – odnosno kako je radionicu nazvao moderator Stafano Canello, bio je to Wine Glass Tasting, a glavnu su ulogu imale poznate Riedel čaše. Slijedeći upute Stefana Canella svi su se uvjerili koliko su za kušanje dobrih kapljica bitne čaše koje svojim oblikom definiraju miris i okus vina.

Stafano Canello

Od Plešivice do Istre

Mnogi su na radionicu drugog dana, „Lagradi – skriveni dragulj Plešivice“, koju je moderirao Kruno Filipović, došli iz velike znatiželje – da konačno kušaju vina iz njihovog podruma. Radionica je započeta odličnim Lagradi pjenušcem brut, a kušajući potom Pinot sivi iz 2021. i 2022. godine, potom Sauvignon blanc također iz 2021. i 2022. te Chardonnay 2021. i Muškat 2022., svi su se složili kako u ovim suptilnim vinima postoji sortnost, ali ona nije jako naglašena. Stoga, ako su vam do sada vina od sorte sauvignon bila previše aromatična, svakako kušajte ona iz vinarije Lagradi.

Ivan Velikanović, vlasnik vinarije Lagradi

Zna se da se vino i sir vole obostrano, ali pojedini sirevi upareni s određenim vinima u ustima stvaraju posebnu ekspresiju. Dokazala je to Lucija Matijević na radionici koja je organizirana u suradnji sa sponzorom President. Sljedeći njene upute, svi su se vrlo brzo uvjerili da uz pjenušac brut odlično prija slani meki sir, a onaj s plemenitom plijesni dobro je poslužiti uz slatkasti Muškat. Radionica je izazvala velik interes, jer dobro je znati koja vina natočiti i kakav sir poslužiti kad ti u posjet dođu dragi ljudi.

Lucija Matijević, radionica Sparivanje vina i sira – gourmet iskustvo by President

Posljednja radionica prvog bloka kojeg nam je pripremio Vinart zvala se „Kozlović – usporedno kušanje malvazija različitih berbi“. Moderirao ju je Saša Špiranec, a predstavnici vinarije bili su Gianfranco s kćerkom Giannom, koja se nakon diplome i magisterija vrlo ozbiljno posvetila vinariji svojih roditelja. Kako je naglasio Špiranec, radionicom su htjeli upoznati publiku s vinima vinarije Kozlović, ali i upoznati malvaziju kao sortu, odnosno s njenim potencijalima.

Gianna i Gianfranco Kozlović

Točila su se 3x po dva para vina i uočavale razlike, a zašto su one nastale, publici su objašnjavali otac i kći Kozlović. Neki su iz publike za favorite odabrali svježu malvaziju, dok drugi, pet godina stariju. Kušala su se i dva vina iz linije Selekcija, a potom iz 2013. i 2018. malvazije s položaja Santa Lucia. Za kraj radionice, otvarale su se butelje Kozlović, Santa Lucia Po Mojen 2015.

„Takva malvazija se oduvijek radila u Istri. Doduše ne istu kao što je ova, moj otac Armando je radio otkada zna za sebe. Ja sam je odlučio napraviti uz pomoć moderne tehnologija i to po mojem, onakvu kakvu ja volim piti, jer smatram da svako vino mora biti čisto, ekstremno precizno“, kazao je Gianfranco Kozlović, a o njenoj kvaliteti i posebnosti govorili su zadovoljni osmjesi na licima publike. Uostalom, Malvazija je vino koje ljude čini sretnima, jer… svi je vole!

Veselimo se radionicama koja će se u Hotelu Esplanade održati 27. 28. i 29. veljače i novosti na programu: Vinart Silent Tasting, zakazanog 29. veljače od 10 do 16 sati u Esplanadi. Bit će to kušanje 115 odabranih vina iz četiri hrvatske vinske regije a namijenjeno je prvenstveno stranim i domaćim novinarima koji će se u tišini i bez vanjskih utjecaja moći potpuno posvetiti vinima, fokusirajući se na mirise, okuse i teksture.

 

Tekst: Sunčana Barušić

Foto: Vinart i Sunčana Barušić