Ponovo novi rekordi na 14. Svijetu malvazija, Vinistra u prvom vikendu svibnja

Nikad veći broj uzoraka na Vinistrinom ocjenjivanju vina i jakih alkoholnih pića i 14. Svijetu malvazija. U Poreč je stiglo njih čak 700, što je 30 posto više nego prošle godine. Rekordi su pali u svim kategorijama. Ukupno 90 ocjenjivača – 20 više nego prošle godine – iz 17 zemalja ocjenjuje 317 malvazija, 325 ostalih vina i 58 jakih i alkoholnih pića

„Za zlatnu medalju potrebno je minimalno 90 bodova, a od prošle godine imamo dvije nove kategorije – platinastu za osvojenih 95 bodova i više te Best in Show za najbolje ocijenjenu malvaziju, a za ovu titulu uz hrvatske vinare bore se proizvođači iz još šest zemalja –Slovenije, Italije, Španjolske, Grčke, Portugala i Srbije“, rekao je predsjednik Vinistre Luka Rossi.

Loris Peršurić, Luka Rossi, Nenad Velenik i Emil Perdec

Fantastični terani i iznimne malvazije

„Za vinare 2022. nije bila lagana godina, obilježena je velikim sušama. Unatoč izazovima imamo vrlo lijepa vina, fantastične terane i iznimne malvazije. Veseli me činjenica da vinari i u izazovnim godinama rade vina koja vesele vinoljupce, imaju sve više povjerenja u autohtone sorte i vode računa o mikroklimi. Volim isticati kako će vas vino povezati s destinacijom, ispričati vam priču o klimi, tlu, načinu proizvodnje… Sve što trebate znati o mikrolokaciju u čaši je vina“, poručila je Caroline Gilby, koja u devet godina, koliko je na čelu Vinistrine ocjenjivačke komisije, primjećuje ogroman napredak u proizvodnji, ali i kvaliteti Vinistrinog ocjenjivanja.

Caroline Gilby

Na ocjenjivanju koje se godinama održava u hotelu Parentium Plava Laguna tradicionalno se najavljuje Vinistra, najveća izložba vina i vinogradarske opreme. „Kako se od 10. do 15. svibnja u porečkoj Žatiki održava prestižno svjetsko ocjenjivanje vina Concours Mondial de Bruxelles, ove je godine Vinistra prvog vikenda u svibnju, točnije od 5. do 7. svibnja. Ova dva iznimno važna događaja za regionalnu i svjetsku vinsku scenu potvrđuju status Poreča i Istre kao poznate i cijenjene vinske regije“, istaknuo je Rossi.

Vinistra što starija to bolja

S predsjednikom Vinistre složio se i porečki gradonačelnik Loris Peršurić koji je kazao kako je Vinistra u gotovo tri desetljeća postojanja sinonim Poreča. „Vinistra je kao vino, što zrelija to kvalitetnija, što starija to bolja. Iznimna mi je čast što smo sve ove godine partneri jer ova manifestacija znači puno za naš grad. Već tjedan nakon Vinistre, Poreč će ugostiti više od 350 ocjenjivača iz čitavog svijeta i to je velika prilika za gospodarstvo našeg grada, a u promotivnom i marketinškom smislu veliki uspjeh za Poreč i čitavu Istru“, istaknuo je gradonačelnik Poreča. Direktor turističke zajednice grada Poreča Nenad Velenik najavio je odličan Uskrs i predsezonu, u kojoj značajnu ulogu igra i Vinistra, jer se u vrijeme njezina trajanja u Poreču napune svi kapaciteti.

Više od 100 izlagača

„Vjerujem kako su ovakva događanja veliki pomak naprijed i u povezivanju proizvodnje i ozbiljnog ugostiteljstva, ali isto tako stavljanje Istre kao vinske regije na ozbiljno više mjesto na vinskoj karti Europe pa i svijeta. Suradnja Plave Lagune i Vinistre traje već dugo i vjerujemo da će tako ostati i u narednim godinama“, istaknuo je Emil Perdec, predstavnik Plave Lagune koja je dugogodišnji partner Vinistre.

Na Vinistri se očekuje dolazak više od stotinu izlagača, od čega više od 70 vinara. Posebno veseli da će i ove godine uz najpoznatija imena vinske scene predstaviti nove generacije istarskih vinara s odličnim vinima čije vrijeme tek dolazi i o kojima će se sigurno pričati“ kaže Rossi.

Vidimo se na 29. Vinistri.

Foto: Merlo De Graia