Arhiva oznaka za: Vinarija Poletti

Meneghetti Val Gambalera berbe 2015. najbolje ocijenjeno hrvatsko vino na Concours Mondial de Bruxellesu

Istarsko vino Val Gambalera iz 2015. vinarije Meneghetti osvojilo je veliko zlato na prestižnom svjetskom ocjenjivanju Concours Mondial de Bruxelles kojem je od 11. do 14. svibnja domaćin bila Vinistra. Uz medalju najvišeg sjaja ovo je odlično vino osvojilo titulu i najbolje ocijenjenog vina iz Hrvatske.

 

Podsjetimo među 7.504 uzorka vina koliko ih je iz čitavog svijeta pristiglo na ocjenjivanje u porečku dvoranu Žatika, 220 ih je stiglo iz Hrvatske, od čega 150 iz Istre.

Zlatom su se okitile 23 hrvatske vinarije, među njima čak 14 istarskih vina – Castello Festigia iz 2020. Agrolagune, Palun Cuvee 2020. i Merlot 2020. vinarije Marčeta, Kabola Amfora Malvazija 2020., Vivoda Malvazija istarska 2022., Simminor 2018. i Fuga 2019. Vina Dobravac, Malvazija Istarska iz 2022. OPG-a Poleis, Živolić Melot iz 2021., Dešković Chardonnay barrique iz 2021., Degrassi Terre Bianche Cuvee Rouge Riserva iz 2013., Poletti Cabernet Sauvignon iz 2016., Familia Deklić iz 2016. Vina Deklić i Fakin Chardonnay iz 2022.

Stiglo je zlato i na Kvarner, osvojio ga je Anton Katunar za Žlahtinu Sveta Lucija iz 2022., a  četiri zlata otišla su u Slavoniju i Hrvatsko Podunavlje – Kutjevu d.d. za Maximo Nero iz 2019., Belju Plus za Frankovku iz 2009., Cabernet Sauvignon – Merlot iz 2020. i Goldberg Chardonnay berbe 2006. Četiri zlata stigla su i u dalmatinske vinarije – Grabovcu za Syrah Riservu iz 2020., Badelu 1862. za Korlat Merlot Eco iz 2019. i Korlat Supreme iz 2015. te Vinarstvu Prović za Dux iz 2019.

Od 27 srebrnih medalja koliko su ih dobile hrvatske vinarije, ponovo najveći broj, njih 15, osvojila su istarska vina – Vicinim Malvazija Istarska iz 2022. OPG Marka Bernobića, Malvazija Venka iz 2019. vinarije Marčeta, Malvazija Istarska 2022. AB vina – Anđela Brčića, Amfora Muškat Momjanski 2020. vinarije Kabola, Benvenutijeva Malvazija Livio Benvenuti iz 2021., Sonata Riserva iz 2020. Vina Dobravac, Malvazija Istarska iz 2022. Robija Damijanića, Agrolagunine Malvazija Istarska Festigia iz 2022., Vina Laguna Malvazija Istarska 2022. i Malvazija Istarska Festigia Riserva Vižinada iz 2016., potom dvije Malvazije Istarske vinarije Deklić iz 2021., WM Malvazija 365 iz 2022. vina MonteIstra, Fakinov Teran Il Primo iz 2019., Ipšina Santa Elena White iz 2019. i Kadumova Malvazija Istarska iz 2022.

Na Kvarneru srebrnu medalju dobio je Ivan Katunar za Sansigot 2018., a iz Slavonije i Hrvatskog Podunavlja srebro su osvojili Galić Sauvignon Blanc iz 2022., Cabernet Sauvignon 2020. i Merlot 2020. Belja, Badelov Vezak Sauvignon iz 2021. i Frankovka Martin Albus iz 2018. PP Orahovice; iz Dalmacije Crljenak Miljas iz 2020., Kairos Crljenak iz 2016., Korta Katarina Pošip The American White iz 2021., Badelov Korlat Cabernet Sauvignon iz 2019. i Pošip Hvar Hills iz 2022.

Vinistra, udruga vinogradara i vinara Istre na jubilarnom 30. izdanju Concours Mondial de Bruxelless potvrdila se kao vrhunski organizator, na istarskom poluotoku boravilo je 320 ocjenjivača koji su tijekom najvećeg svjetskog ocjenjivanja posjetili brojne vinarije, ali i najveće turističke atrakcije Istre.

Foto: Merlo de Graia

Vodnjanska špaleta u zagrebačkoj Vodnjanki

„U restoranu i jelima koja pripremam Zagrepčanima i turistima želim predstaviti Istru, istarske specijalitete koje domaćice na našem najvećem poluotoku pripremaju odavna. Znam da ne mogu ispričati cijelu priču o gastronomiji Istre, jer svaka nona u svojoj  kuhinji, na sreću danas i s mlađim naraštajem, njeguje i čuva svoje recepte, ali se trudim u pripremljenim jelima prenijeti one svoje, domaće, koje sam naučila od majke i none“ kazala je Svjetlana Celija, vlasnica dvaju restorana Vodnjanka, na početku eno-gastronomskog druženja u svom zagrebačkom restoranu u Gundulićevoj ulici 16.

Svjetlana Celija

Nije to bilo uobičajeno druženje – Svjetlana je s kćerkom Ivanom koja vodi zagrebački restoran, u suradnji s Turističkom zajednicom grada Vodnjana, Pršutanom i stancijom Buršić i vinarijom Poletti odlučila zagrebačkoj publici ispričati priču o špaleti i pružiti im u pripravljenim jelima doživljaj što se sve u Istri blagovalo na Uskrsni ponedjeljak.

„Špaleta giravolta, odnosno na brzinu s obje strane prepržena na maslinovom ulju, jaja, i fritaja sa šparogama, pinca i jajarice (peciva nalik na pletenice s udubljenjem za pisanice), to su simboli uskrsnog stola. A, špaleta se mora termički obraditi, jer to je polusušena svinjska prednja plećka ili šunka koja se suši kao i pršut, ali puno kraće – od prosinca do ožujka, odnosno travnja, ovisno o tome kojeg je datuma Uskrs. I na Uskrsni se ponedjeljak reže prvi puta i prži na maslinovom ulju. Neki je i kuhaju, ali meni je bolja pržena“ pozdravivši goste objasnila je Mikela Buršić Lisjak iz obiteljske Pršutane Buršić u Vodnjanu, koja je sa suprugom Robertom Lisjakom, bivšim nogometašem, preuzela obiteljski biznis od oca Milana i majke Darinke. Danas proizvode špaletu, pršut, ombolo, istarske kobasice, pancete i od njih čips, prvi hrvatski suhomesnati proizvod koji se služi kao grickalica.

Mikela Buršić Lisjak

I dok su na sredine stolova stizali tanjuri s primamljivim kriškama slanog kolača, svakom je gostu, na tanjurima bila poslužena giravolta špaleta, koja je skrivala i komadić kuhane. Uz špaletu se naknadno posluživala i fritaja. „Ovim jelima želimo pokazati samo jedan dio od mnoštva načina kako se sve može pripremiti špaletom na koju smo izuzetno ponosni u Vodnjanu, a koja je zahvaljujući obitelji Buršić gotovo spašena iz zaborava. Obitelj je ne samo potaknula istarska gospodarstva i pršutane da ponovno počnu proizvoditi špaletu, nego im je svojim primjerom dala odličnu ideju kako tradiciju, običaj za Uskrsne blagdane promovirati i tako privući turiste koji su željni upoznati naše običaje i naša autohtona jela te vina naših vinara“ kazala je Morena Smoljan Makragić, direktorica Turističke zajednice grada Vodnjana koja je iz tog živopisnog istarskog grada, bogatog i povijesnom baštinom stigla u zagrebačku Vodnjanku sa zamjenicom gradonačelnika Vodnjana, Dirianom Delcaro Hrelja.

Slani kolač

„ Pršut se čuvao za doktora i za „ne daj Bože“ situacije, a špaleta se jela kod kuće“ dodao je na temu špalete, Peter Poletti, vlasnik vinarije Poletti i počeo predstavljati svoju vinariju čije se vino točilo uz prvi slijed – keep it simple slani kolač/špaleta/fritaja, kako ga je nazvala Svjetlana Celija.

Giravolta špaleta i…

… fritaja

„Mi smo iz Višnjana, ali on nije daleko od Vodnjana, a naša obiteljska vinarija ima tradiciju proizvodnje vina staru preko 180 godina. Ne rekla-kazala tradiciju, već dokumentiranu papirima koje čuvamo. Ja vina proizvodim od 1993. godine, nakon smrti svog oca i s 12 istarskih vinara sam počeo dokazivati da malvazija i ostale sorte koje njegujemo u vinogradima mogu, zahvaljujući modernim pristupima, davati odlična vina“ kazao je Peter Poletti, prepuštajući svom sinu, Matteu koji je osma generacija vinara vinarije Poletti, da predstavi prvo vino.

Morena Smoljan Makragić, Mikela Buršić Lisjak, Robert Lisjak, Svjetlana Celija i Peter Poletti

„Svi ste sigurno očekivali da će se točiti mlada malvazija, a mi smo odabrali Poletti Chardonnay iz dva razloga. Prvi je jer je malvazija još premlada da bi je pustili iz našeg podruma u prodaju, a drugi jer smatramo da je chardonnay kompleksnije i aromatičnije vino, te da će bolje pratiti špaletu“, kazao je Matteo, a gosti su zavrtjeli čašu, kušali vino, posluženu hranu i uvjerili se u istinitost njegovih riječi.

Traditional pasta

Drugi slijed: traditional pasta – pljukanci/špaleta/kobasice/šparuge dokazao je da je restoran Vodnjanka najbolje mjesto u Zagrebu za pojesti vrhunsku domaću istarsku paštu. Uz ovo jelo točila se odlična Poletti Malvazija Classica, vino odležano godinu dana u drvenim bačvama gdje je i fermentirano, a nakon toga punjeno u boce. Puno, kompleksnije vino od mlade malvazije odlično se uparilo sa špaletom, kobasicama i gorkastim svježim istarskim šparogama.

meat the Špaleta

„Za mene je pršut kralj, istarska pašta kraljica, a špaleta onaj mali od pršuta – dovoljno jak i važan da se od njega mogu pripremati itekako dobra jela“ kazala je Svjetlana Celija prije trećeg slijeda kojeg je nazvala meat the Špaleta – fagotin/špaleta/krema od mišance uz koje se točio mekan i pitak Poletti Cabernet Sauvignon.

Vodnjan ima bogatu tradiciju, veliku baštinu, poznat je po suhozidima i maslinovim uljima, po jelima i dobrim vinima, ali i po bumbarima i bumbarskoj torti. Priča o bumbarima tema je za sebe, a bumbarska torta uskoro će dobiti certifikat izvornosti. Jedna od najboljih jela se toga dana u zagrebačkoj Vodnjanki, uz toplu pincu i pjenastu kremu od jaja s dodatkom Rosselle.

Vodnjansko, a slatko

Poletti Rosella, rosé, napravljeno je od autohtone sorte muškat ruža porečka. To je varljivo vino s većim postotkom alkohola, jer varljivo je i grožđe. Naime, ova sorta, kad cvate, nema prašnike, pa se u vinograd sade druge sorte koje će je oprašivati. Ali, kako se ne može strogo odrediti kada će biti oprašivanje, tako je i vrlo teško odrediti vrijeme berbe jer na grozdu se nalaze bobice koje pucaju od zrelosti i gotovo zelene. Ove koje su prezrele, gotovo uzavrele daju vinu aromatiku po crvenoj ruži, jagodama i šumskom voću, a zelene bobice su zadužene za svježinu, pa sve zajedno daje visok postotak alkohola“ objasnio je Peter Poletti rosé vino koje se točilo uz desert: Vodnjansko, a slatko.

Ako su vam krenule zazubice za špaletu i tradicionalna istarska jela, te specijalitete koji se pripremaju u za Uskrs, svakako 10. travnja krenite za Vodnjan, do Pršutane i stancije Buršić, gdje će se od podneva pa do 20 sati održati manifestacija Vodnjanska špaleta – Spalete dignanese 2023. Manifestacija se održava već 12 godina i njome je ova velika obitelj uspjela popularizirati špaletu i spasiti je od zaborava.

Drugo druženje članica udruge WOW uz vina vinarije Poletti u Bornsteinu

Odlična vina, dobro društvo, ugodan interijer, fini zalogajčići i predani domaćini … sve se idealno posložilo na drugom ovogodišnjem druženju udruge WOW u zagrebačkom Wine shop&wine baru Bornestein koje su organizirale Doris Srpek i Sanja Muzaferija. Ovoga puta kušala su se vina vinarije Poletti.

Matteo Poletti

„Moja obitelj na istoj zemlji proizvodi vino već 180 godina, što je potvrđeno i ugovorima koje čuvamo. Naime, 11. svibnja 1842. godine u selu Markovac, nedaleko Višnjana, nono Piero Bernobich kupio je ovu zemlju od svog tasta za 113 fiorina. Sagradio kuću, osnovao obitelj i evo nas, još smo na istom mjestu“, kazao je na početku druženja Matteo Poletti koji u ovoj obitelji predstavlja sedmu generaciju povezanu s vinarstvom, dok su domaćini, Doris i Ivan Srpek, vlasnici Wine shop&wine bara Bornstein, otvarali prvo vino, mladu Malvaziju.

„Ovo je vino prije dva dana punjeno u boce i još nije spremno za tržište, ali namjerno sam ga donio da okusite našu svježu malvaziju koju radimo od grožđa s tri položaja. Ona će, prema mom mišljenju biti najbolja krajem srpnja, početkom kolovoza, ali na žalost, tržište nam diktira isporuku, tako da će najvjerojatnije do tog vremena biti gotovo i rasprodana. Međutim, ne žalimo se, jer mlada je Malvazija, kako se to kaže „financijer“ cijele vinarije i omogućuje nam da neka vina držimo na odležavanju više godina“, objasnio je Matteo Poletti koji sa svojom obitelji, ocem Peterom uz majku Loredanu napune 30.000 butelja godišnje pod sedam etiketa. Prvu su komercijalnu berbu imali 1998. godine, nakon smrti Peterovog oca. Peter je tada napustio posao turističkog vodiča i DJ-a i odlučio se ozbiljno baviti proizvodnjom vina, ali na moderan način i još s nekoliko mladih Istarskih kolega, vinara, unio revoluciju u proizvodnju vina toga kraja.

Alen Matelić, Moreno Degrassi i Doris Srpek

Nakon mlade, možda i premlade malvazije, WoW-ice, novinari, blogeri, gosti ali i vinski kolege, jer u Bornstein su navratili istarski vinar Moreno Degrassi s enologom Alenom Matelićem i Goran Petrić sommelier iz zagrebačkog restorana Baltazar, kušali su vino Poletti Malvazija Classica (2020.) koja je dobivena iz grožđa koje raste na njihovom najboljem položaju  vinarije Poletti – Brajde, točno ispod njihove kuće. Zahvaljujući položaju koji je orijentiran prema jugozapadu, dobiva najviše sunca tijekom godine, tako da su bobice slasne kakvo je i vino koje je i provelo neko vrijeme u drvenim bačvama (30% u bačvama od akacije i 70% od hrasta).

I dok se raspravljano uz koje bi jelo najviše pasala ova malvazija, već se otvaralo sljedeće vino, koje su WOW-ice s nestrpljenjem očekivale, jer ovo je bila premijera prije Pink Day-a koji će se održati 22. ožujka u Laubi. Poletti Rosella, rosé, vino koje je dobilo po glumici Scarlett Johansson (po talijanski Rosella), napravljeno je od autohtone sorte muškat ruža porečka. „To je varljivo vino s većim postotkom alkohola, jer varljivo je i grožđe. Naime, ova sorta, kad cvate, nema prašnike, pa se u vinograd sade druge sorte koje će je oprašivati. Ali, kako se ne može strogo odrediti kada će biti oprašivanje, tako je i vrlo teško odrediti vrijeme berbe jer na grozdu se nalaze bobice koje pucaju od zrelosti i gotovo zelene. Ove koje su prezrele, gotovo uzavrele daju vinu aromatiku po crvenoj ruži, jagodama i šumskom voću, a zelene bobice su zadužene za svježinu, pa sve zajedno daje visok postotak alkohola“, objasnio je Matteo Poletti, a od prisutnih su se, osim odobravanja kvalitete vina čuli i prijedlozi uz što ga poslužiti: rib eye pečen na grilu, sočan, u sredini krvav biftek, a Matteo je dodao kako je to jedno od rijetkih vina koje podnosi kombinaciju sa svježim voćem – jagodama.

Za kraj druženja, kušalo se odlično vino Poletti Cabernet Sauvignon (2016.) koje je odležalo tri godine u bačvama od francuskog hrasta, potom godinu dana u inox bačvama i na kraju se godinu dana smirivalo i odmaralo u bocama. „Cabernet Sauvignon najduže odležavamo. Ovo koje kušate je tek na početku svog puta do potpune zrelosti, a ima potencijala stajati u boci i dvadesetak godina. Tada se pretvara u pravog, zrelog. ozbiljnog gospodina“, kazao je Matteo Poletti koji s obitelji vodi i nedavno otvoren boutique hotel i restoran u restauriranoj palači iz 1747. godine koju su u čast prvih vlasnika nazvali Casa Manzolin.

Kušanje vina nije bio kraj ovog druženja na kojem je prijateljska, gotovo obiteljska atmosfera mamila na duži ostanak, pogotovo nakon što je Doris Srpek iznijela plate s nekoliko vrsta sira, kobasicama i bruschettama s paštetom od tunjevine.

Foto: Rene Karaman i Sunčana Barušić

Druga serija odličnih radionica u sklopu dana Vinarta

Osim promenadnog – velikog kušanja vina u Laubi (Grand Tasting) koje će se održati 3 i 4. ožujka, u sklopu dana Vinarta održavaju se i radionice – za sve one koji se žele ozbiljno baviti vinom i one kojima je vino istinska strast – jedan je od slogana ove manifestacije.

Na radionicama su uvijek prisutni sommelieri kojima je kušanje i ocjenjivanje vina posao i strast, distributeri vina koji traže nove etikete, ali i oni koji istinski uživaju u dobrim kapljicama i osjećaju neizmjernu sreću kada im se u čaši, pod nosom, a potom u ustima nađe vino koje do sada nisu kušali, a možda neće imati niti prilike probati ga.

Jedna od radionica koja je izazvala veliko oduševljenje bila je Vinarije Korak u sklopu koje je Josip Korak u sat vremena (nažalost), sve prisutne vodio kroz kušanje vina bez sumpora iz linije vinarije Korak sa Plešivice: U traganju za zaboravljenim vremenom. Naime, vinarija Korak ima vina u koja ne dodaje sumpor, a svi vinogradi iz kojih dolazi grožđe su pod ekološkim uzgojem. To su posebna vina, i uvijek su predmet rasprave. Ali, na ovu su radionicu došli ljubitelji takvih vina, jer „Njih voliš, ili ne voliš i ne smije ih se uspoređivati sa vinima od istih sorti ih konvencionalnog uzgoja“, kazao je Josip Korak.

Josip Korak

Radionica je započela pjenušcem Brut nature od starih sorata, a potom su otvarane boce Stre sorte 2022. Te su boce dan prije zatvorene, jer to je vino još u bačvi. Bez obzira što nije odradilo svoje jako nam se svidjelo, a bio je odličan uvod u treće vino Stare sorte 2018. „Teško je svake godine proizvesti isto vino, jer priroda diktira svoje, a mi ne smijemo mnogo intervenirati“ kazao je Josip Korak i počeo točiti vina iz njihove arhive. Chardonnay 2020., kupažu Rajnski rizling-Sauvignon – Pinot sivi 2016. Sauvignon 2016., te Rajsnki rizning 2016. i 2015.

Znamo da pljuvačnice služe da se višak vina u ustima ispljune nakon kušanja te da se u njih isprazne čaše. U ovoj radionici gotovo da gore spomenute posude nisu upotrebljavane.

Koliko je važan terroir te kako djeluje na uzgoj grožđa i sama vina slušalo se na drugoj radionici – Sistem položaja vinarije Dvanajščak-Kozol koju je vodio Kruno Filipović. Naime, vinarija iz Međimurja mijenja etikete i samim time uvodi internacionalnu prepoznatljivost vina. Na svakoj etiketi bit će naglašen položaj s kojeg dolazi vino, a na radionici smo se uvjerili da on itekako ima utjecaj na vina.

 

Radionicu Sparivanje vina i sira – vještina koja se mora savladati by President održao je partner Vinarta i vinski publicist Saša Špiranec. Radionica je bila zabavna, poučna i fina (jer kušala su se dobra vina i fini sirevi), a započela je, kako bi to trebalo i kod svakog druženja – otvaranjem prosecca. Nakon toga su sudionici, uz vođenje Saše Špiranca kušali različite sireve uz vina koja je voditelj predložio. Razvila se rasprava, a zaključak jest: „Mora se znati da je najveći prijatelj vina – sir“, pa s njime nije teško upariti pojedine etikete. Zabavan je bio i kraj radionice na kojemu je publika izvikivala imena jela, a stručni je voditelj predlagao koja bi vina mogla pasati uz njih.

Mateo i Piero Poletti

Radionicu 180 godina vinarije Poletti vodili su vlasnik, Piero Poletti, njegov sin Mateo i sommelier Emil Perdec. Kušala su se posebno odabrana vina, a radionica je započela obiteljskom pričom koja je započela prije gotovo dvije stotine godina. Kušala se na početku svježa Malvazija istarska (2022.), a potom Malvazija classic (2020.) koja je postala ozbiljnije i posebno vino. Rosella 2022. rosé od sorte muškat ruža koja se u cijeloj Istri uzgaja samo na 10 hektara, zauzela je srca ženske publike i potsjetila da dolazi toplije vrijeme, kada će ovo vino, dobro rashlađeno, uljepšavati mnoge dane. Potom se prešlo na crnjake – Merlot 1842 (2018.) koji se radi od grožđa koje rodi u vinogradu ispod obiteljske kuće Poletti, te Cabernet Sauvignon 2016., vino koje obitelj pušta u prodaju tek nakon 6 godina provedenih u bačvama i boci. Otvarala se i arhiva: ljubitelji bijelih vina i malvazija odmah su se zaljubili u Malvaziju istarsku iz berbe 2005, a crnih – u Cabernet sauvignon iz berbe 2003. Nije teško zaljubiti se u dobra vina, pogotovo vina iz vinarije Poletti.