Susret Istre i Moslavine na 7. Faci s placa

Kako se bliži kraj godine, zahuktava se i manifestacija Faca s placa koju organiziraju sommelierka Manuela Maras i Ivo Pavlović, vlasnik wine shopa Witrina. Na sveopću radost mnogih ljubitelja dobre kapljice i dobrih zalogaja održana je sedma po redu, ovoga puta, zbog niskih temperatura – u wine shopu. Face koje su se spustile s kolicima s placa, odnosno obližnjeg Dolca, dočekala su dva vinara – iz mjesta Baškoti kraj Višnjana Milenko Matić iz vinarije Matić i Nikica Katić vinar poznatog moslavačkog gastro odredišta Klet Romić. Na početku druženja, kako to uvijek biva, otvarao se pjenušac. Ovoga puta, face su kušale Klet Romić LaRita, pjenušac od kupaže škrleta i moslavca. Ime je akronim kojim se Katić trajno zahvalio Leli (mami), Ani (supruzi), Riti (kćeri) i Teni (sestri) za strpljenje koje pokazuju prema njegovoj predanosti u vinogradu i podrumu, a potom i čaše, pa su na red došla mirna vina.

Nakon pjenušca najbolje je pasala svježa malvazija iz obiteljske vinarije Matić, koja se već četiri generacije bavi vinarstvom i vinogradarstvom. Imaju otprilike dvadeset hektara vinograda koja se nalaze u okolici sela Baškoti, između Vižinade, Kaštelira i Višnjana. Uz svježu su se malvaziju počele grickati i istarske kobasice koje se mogu nabaviti u wine shopu. Kriška po kriška, uz malo grisina i krekera, pa gutljaj po gutljaj malvazije sve dok na red nije došlo novo vino.

Milenko Matić i Manuela Maras

„Danas ćete probati škrlet mladi iz 2022. koji je filtriran prije tjedan dana. Htio sam da probate kako u ovoj fazi može biti fin, lagan, svjež, a što je najbitnije – mekan. Uvijek su nama Moslavcima, kao i Zagorcima prigovarali da su nam vina kisela. Sada kako je došlo do zatopljenja, škrletima su niže kiseline tako da su promijenila i vina“, kazao je vinar Nikica Katić kojemu su se ostvarila dva životna sna: baviti se sportom, odnosno rukometom i postati vinar koji će, kako je znao kazati „proizvoditi najbolji škrlet i frankovku u Moslavini“. Da Moslavci znaju napraviti i dobru graševinu uvjerile su se face nakon što je Katić otvorio i natočio svoju Klet Romić graševinu koja je dvije i pol godine odležala u bačvi.

Nikica Katić i Manuela Maras

Na red su došla ozbiljnija vina, a na stolu su se pojavile marmelade OPG-a Krstičević iz Krvavca II kraj Metkovića. Happy citrus nose naziv marmelade od limuna, mandarine, potom mandarine i naranče, a Happy Figs džem od smokava. Face su oduševile svojim okusima jer utisak je kao da jedeš svježe voće. Naime, na OPG-u imaju ekološki uzgoj voća (na etiketi se zeleni listić-dokaz eko proizvoda),   hladno prešaju za sokove, a od pulpe kuhaju marmelade koje nemaju gorčinu, već svježinu i slast. Dakako, svi se proizvodi mogu nabaviti u Witrini, a uvjerili smo se kako se odlično slažu sa zrelim sirevima koji su bili posluženi na centralnom stolu Witrine i dakako, s natočenim vinima gostujućih vinarija.

marmelade Happy Citrus

Nikica Katić je otvorio Klet Romić škrlet 190, nakon čega je dobio upite zašto ga je tako nazvao. „Jako sam ponosan na ovo vino, a brojka govori koliko dana je škrlet maceriran. Bran je na pun mjesec, pretakan dok je bio pun mjesec, punili smo ga u bocu na pun mjesec. Htio sam da vino bude posebno i da dokažem da škrlet, iako je berba 2019. može zadržati energiju i svježinu“ objasnio je mladi vinar otvarajući drugo vino na koje je također iznimno ponosan: DragoNadu. Vino je izazvalo oduševljenje prisutnih, a Katić je objašnjavao otkuda i ovo ime: „Da, ponosan sam na njega, zato sam ga i nazvao   prema djedu Dragi i Baki Nadi, mojim drugim roditeljima kod kojih sam u Kutini živio dok sam pohađao srednju školu“.

Na stol su stigli i arancini te limuncini iz OPG-a Krstičević, koje smo grickali uz gutljaje odlične odležane malvazije istarske Matić Afrodita. „Ovu sam malvaziju nazvao Afrodita, jer najvažniju istarsku sortu grožđa volim uspoređivati s Afroditom, božicom ljubavi, ljepote i požude. Ovo je vino blago macerirano pa odležano godinu dana u drvenim bačvama. S njime smo htjeli dokazati da malvazija ne mora biti uvijek svježa, i da vino od te sorte odlično podnosi odležavanje. Ovo je iz berbe 2019. od jednog od najstarijih klonova u našem vinogradu. Posadio ga je naš nono, a nekoliko smo redova uspjeli zaštititi od žutice koja je poharala naše vinograde. Nakon tri-četiri godine uspjeli smo uz pomoć prijatelja iz Slovenije dobiti sadnicu tog klona i sada imamo dovoljno trsova za proizvodnju ovog izuzetnog vina“ ponosno je objasnio Matić.

Došlo je vrijeme za crnjake. Nikica Katić je otvorio butelju Klet Romić Frankovka 2020. „Tužan sam što je frankovka zapostavljena u Hrvatskoj. Toliko da je se većina vinara i srami, a nije to zaslužila. Od te sorte se može napraviti veliko vino“ govorio je Katić dok je otvarao butelju Klet Romić Frankovka 2020. Iz Istre, iz vinarije Matić smo kušali relativno mlad Merlot 2020. koji će biti još bolji kad još odstoji u bocama.

Milenko Matić s pjenušcem Eros

Kraj druženja na 7. Faci s placa označilo je kušanje jednog posebnog pjenušca: Matić Eros rosé. „To je jedinstveni rose jer ga radimo od dva muškata: muškat ruža (80%) i muškat žuti (20%). A, nazvali smo ga Eros, po kralju ljubavi“ rekao je Matić, a u njega (pjenušac) smo se svi zaljubili.