Škrlet – zvijezda 17. Sarajevo Wine Festivala

U sarajevskom hotelu Holiday, održan je  17.  „Sarajevo Wine Fest“ na kojem je sudjelovalo čak 70 izlagača, proizvođača vina i prehrambenih proizvoda iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Mađarske te Italije.

Boris Drenški, Nikica Katić, Ivana Gelo Seletković i Zvonimir Seletković

Na festivalu su svoja vina izlagali i posjetiocima nudili na kušanje, vinari iz Udruge Bregovita Hrvatska uz podršku Hrvatske gospodarske komore. Njeni predstavnici, Boris Drenški iz vinarije Bodren i vinari iz Moslavine s ponosom su, svojim odličnim vinima predstavljali svoju zemlju. Posjetitelji su se divili, nama itekako poznatim vinima vinarije Bodren, a vina od sorte škrlet, na koju su ponosni moslavački vinari, izazvala su veliko zanimanje i oduševljenje. Naime, neki su Škrlet prvi puta kušali i zavrtjevši čašu zadovoljno kimali glavom potvrđujući njegovu kvalitetu.

Vina koja su se kušala na radionici

U sklopu festivala održavale su se i brojne radionice, a jedna od njih je bila i „Škrlet – najvažnija autohtona sorta kontinentalne Hrvatske“. Radionicu je moderirao Nikica Katić, vinar iz vinarije „Klet Romić“. Vinar Katić je radionicu započeo prezentiranjem Moslavine kao vinske i turističke regije, te je pojasnio sastav tla, klimu i položaje kao bitne čimbenike za proizvodnju škrleta, kako bi sudionicima što bolje približio karakteristike sorte. Na spomenutu radionicu odazvalo se 20-ak sudionika koji su pažljivo pratili radionicu, te su imali mnoštvo pitanja i aktivno sudjelovali. Na radionici su se kušala čak 11 vina vinara iz cijele Moslavine:

Vinarija Voštinić – Klasnić – pjenušac Fraktal 2019.

Vina Seletković – Škrlet 2023.

Klet Romić – Škrlet 2023.

Vinarija Ptičar – Škrlet 2023.

Vinarija Florijanović – Selekcija Mons Claudius 2022.

Vina Seletović – Škrlet 2022. barrique

Vinarija Žabić – Škrlet 2022.

Vina Ivanić – Pukli kamen2021.

Vina Kosovec – Škrlet 2018. Selekcija

Vinarija Voštinić – Klasnić – Škrlet 2021. Natur

Vina Glavica – Škrlet 2021. Amfora

Nikica Pažin, Suzana Operman, Vanda Babić Galić, Josip Pavić, Ivana Pranjić, Ivan Sabolić, Nikica Katić i Kristina Duno

Degustaciju su posjetili i Josip Pavić državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Hrvatske , Hrvatski veleposlanik Ivan Sabolić, Vanda Babić Galić, savjetnica ministra vanjskih i europskih poslova i Nikica Pažin, ministar savjetnik u Uredu Hrvatske gospodarske komore pri Veleposlanstvu Republike Hrvatske u BiH te su se oduševili vinima ove autohtone sorte.

Nakon radionice, na štandu Bregovite Hrvatske stvorila se velika gužva jer se priča o škrletu brzo proširila te su svi htjeli kušati ovo divno vino. Bili su prezentirani škrleti u svim stilovima od pjenušaca, mladih vina, eko proizvodnje pa i samih macerata škrleta, vinara iz cijele Moslavine.

Ugodno iznenađenje je bilo vidjeti toliku zainteresiranost za škrlet, posjetitelji su imali želju kušati sva izložena vina i čuti priču o sorti, regiji i vinarijama. Izlaganje vina na Sarajevo Wine Festu je bila odlična prilika kako bi se ova sorta mogla pokazati i van granica Hrvatske, te je polako otvorilo vrata za neke buduće suradnje. Potrebno je još puno truda i rada na istome, ali svakako je prvi korak učinjen na što su vinari Moslavine izuzetno ponosni i iskoristili su ovaj festival kako bi se pokazali u pravom svjetlu. Može se zaključiti, bez imalo skromnosti, da je škrlet i ovoga puta bio velika zvijezda.

Živi bili, škrlet pili!

Udruga Bregovita Hrvatska

Facebook Sarajevo Wine Festival

Instagram Sarajevo Wine Fest

Festival je organiziran  uz pokroviteljstvo Grada Sarajeva, Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Hrvatske gospodarske komore, Razvojne banke FBiH, Visit Sarajevo, službene vode Leda, Mezyma, Espumisana, New life Turkeya, hotela Garden City Konjic.

 

Tekst: Ivana Pranjić

Foto:Nermin Memić i Ivana Pranjić