Advent na Gradini obasjava 12 kilometara lampica 

Ove je godine Advent na Gradini u srebrnom ruhu kojeg stvaraju lampice hladnijeg, ali intenzivnog sjaja od prošlogodišnjih. One na poseban način osvjetljavaju zmaja, simbola Trsatske gradine, Rimsku kulu i okolne zidine stvarajući kulisu najvećoj europskoj kruni – Votivna kruni. Naime, nakon detaljnog mjerenja Votivne krune koja čini sastavni dio stalnog muzejskog postava Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja i dio je riječke povijesti, izrađena je stilizirana, uvećana interpretacija i postavljena na Gradinu te osvjetljena lampicama. Nakon što u stari kaštel Gradine uđete prolaskom kroz ogroman poklon visine gotovo šest metara i nauživate se predivnog pogleda na Rijeku, svakako obiđite kućice, jer ovdje se može dobro pojesti i popiti.

 

Odmah lijevo nakon ulaza na Gradinu nalazi se kućica Vintage House. Ovdje istinski ljubitelji kobasica dolaze na svoje. Nabavljaju ih iz mesnice Žeželić sa Grobnika. Frankopanska kobasica (39 kn) s dosta češnjaka (pa podsjeća na poznatu češnjovku) služi se u brioche pecivu s prženom pancetom i sirom, te umakom po izboru, dok Smotanu kobasicu (39 kn), voditelj kućice Dean preporučuje s dinstanim kiselim zeljem. Za prste je polizati je odličan Pulled pork sandwich (47 kn), odnosno dobro marinirana i dugo pečena svinjetina, tako mekana da se može trgati, poslužena u velikom okruglom pecivu u kojem se inače služe burgeri. Ne volite li intenzivan okus kobasica, možete, s pogledom na Rijeku, uživati u Hot dogu (28 kn) kojeg će voljeti i djeca, a ljubitelji burgera ostati će oduševljeni Cheeseburgerom (42 kn). Za „bolju cirkulaciju“ i grijanje kad zapuše bura dobro će doći destilati Buzetske destilerije Aura, ili Kuš, rakija od kadulje destilerije Kotal obitelji Lušetić.

smotana kobasica

Dodatno zagrijavanje omogućeno je uz kućicu Winter nights, a kako stoji u ponudi može se birati između #zagrijavanja (kuhano vino, kuhani gin, rum punch, adventski teranino i dvije vrste piva) ili u opciji #nešto kratko kao što su biska, travarica, šljiva, moscato, teranino, medenica, pelinkovac, kruška i jabuka (svaka kratka doza – 17 kn), destilati istarske destilerije Aura.

Na istom se platou nalazi i kućica Merry Christmas u kojoj su jako ponosni na svoje burgere. Rade ih sami od mesa kojeg nabavljaju od jednog istarskog mesara, a posjetitelji mogu birati dvije vrste. Za one koji vole ljuće, Milan, voditelj kućice preporučuje Chilly Burger (52 kn) koji u mekanom brioche pecivu krije burger od isključivo junećeg mesa s aurora i čili umacima, rukolu, rajčicu i cheddar sir. Tasty burger (47 kn) također je od stopostotnog junećeg mesa, ali u njega se dodaje domaći bbq umak, rukola, cheddar sir i pekmez od ljubičastog luka, kojeg kuhaju sami i to više od pet kilograma dnevno. Na Gradini se, na istoj kućici može uživati i u odličnoj Slavonskoj kobasici (37 kn) koja se proizvodi u mesnici u Požegi, a služe je u brioche pecivu sa pekmezom od ljubičestog luka i bbq umakom. Kao prilog, ili odličnu grickalicu možete naručiti i pržene krumpiriće (20 kn) s umacima po izboru

chilly burger

Produžite li malo platoom, naći ćete na kućicu RiA koja se pobrinula za dodatno zagrijavanje. Kuhano vino od terana (17 kn), kuhani gin (23 kn), kuhana rakija (26 kn), kuhani teranino (23 kn) možete ispijati osvjetljeni lampicama s kule Trsatske Gradine ili svijećama u svijećnjacima na blagdanski uređenoj terasi.

Miris prženih fritula sigurno će vas nagnati da se popnete stepenicama do kućice Di Mare. Fritule (30 kn) mogu biti posipane šećerom ili prelivene s bijelom ili tamnom čokoladom, umakom od vanilije, ili marmeladom od šumskog voća, a dodatno možete birati umake kao što je primjerice primamljiv Christmas special umak koji neodoljivo miriši po cimetu. Na kućici u posebnom kalupu pred gostima peku i vafle (30 kn) koje poslužuju u ekološkim posudicama na, primjerice mrvljenim Oreo keksima i prelivenim vrućom bijelom ili tamnom čokoladom… Kombinacije su mnogobrojne.

Prilikom posjeta osvjetljenoj Gradini, svakako razgledajte unikatne, ručno izrađena jaslice s više od 500 elemenata, djelo talijanskih i riječkih majstora. Svakog vikenda, do 6. siječnja na Gradini će se moći uživati u glazbenom programu, a mališani će svake srijede sresti Djeda koji sve češće putuje s   Bakom Mraz.

Foto: Nikola Zoko