Istra, Vis i Fruška gora na Vinskoj faci poslije placa

Na veliku radost svih ljubitelja dobre kapljice željnih odličnog druženja, ispred – već kultnog wine shopa Witrina u zagrebačkoj Vlaškoj ulici 7, ponovno je bilo živo. Naime, vlasnik Witrine Ivo Pavlović i Manuela Maras, nakon podulje su stanke, ponovno organizirali druženje Vinska faca poslije placa. Za početak nove sezone odlučili su okupiti tri vinarije – iz Istre, s otoka Visa i iz Srbije.

U ime vinarije Vislander s otoka Visa, goste je pozdravila Sandra Vojković, brand manager ove relativno mlade vinarije na tržištu, ali s dugačkom obiteljskom tradicijom. „Primarno smo orijentirani na plavce i prva smo otočna vinarija sa single vineyard proizvodnjom plavca malog. Imamo četiri različita vinograda, na četiri različita položaja. Terroir na spomenutim položajima je taj koji daje pečat grožđu i zaslužan je da u podrumima njegujemo četiri različita plavca“, kazala je na početku Sandra Vojković i dodala kako je vinarije ponosna i na vina od vugave, autohtone viške sorte.

Od sorte vugava proizvode mirna vina – Vislander Bugava koja je na tržištu prihvaćena kao odlično mlado, svježe vino, od selektiranog grožđa dobiva se Vislander Bugava Premier, a s malim dodirom drva Vislander Bugava Antique.  Plavci i Vugave oduševili su prisutne, a ostala mirna vina iz njihove proizvodnje, pjenušci (prvi pjenušci s otoka Visa) i destilati vinarije Vislander mogu se nabaviti, a gdje drugdje, nego u Witrini!

Samozatajni Franko Radovan predstavio je vina svoje vinarije Radovan, koja se nalazi u mjestu Radovan, kraj Višnjana. Franko Radovan, naslijedivši vinariju svojih predaka, počeo je profesionalno proizvoditi vina 1998. godine. Od tada, iz godine u godinu rasprodaje sve butelje koje su namijenjene tržištu iako se u javnosti i medijima vrlo malo pojavljuje i promovira. Kušavši njegova vina svi su zaključili da mu reklama i nije potrebna, jer u slučaju vinarije Radovan, kvaliteta prodaje proizvod.

Glavno vino u vinariji Radovan je dakako – malvazija, a osim nje u vinogradima njeguju tri bijele i tri crne sorte od kojih proizvode devet etiketa. Nakon Radovan rosea od cabernet sauvignona i merlota, kušala se i svježa Malvazija Istarska.

Novo i nepoznato uvijek izaziva velik interes, pa je su se tako s velikim zanimanjem kušala vina vinarije Trivanović koje je predstavio Ivan Trivanović. „Imamo dugačku obiteljsku tradiciju. Naime, moja obitelj na obroncima Fruške gore uzgaja grožđe još od 1959. godine. Djed i otac su vina proizvodili uglavnom za sebe, rodbinu i prijatelje, a onda sam, nakon što sam preuzeo vinariju odlučio ozbiljnije pristupiti vinarstvu. Proizvodimo 9 etiketa vina od grožđa koje raste isključivo u našim vinogradima“, započeo je predstavljanje Trivanović i ponosno dodao kako je srpski vinski magazin Vino&Fino, njihov rose Lex, 2022. godine proglasio vinom godine.

Rose prošlogodišnje berbe još nije na tržištu (moći će ga se kušati na manifestaciji Pink day u Laubi), međutim gosti su ispred Witrine s velikim užitkom ispijali njihov Chardonnay i Trivanović reserve Cabernet Sauvignon, a Ivan Trivanović je najavio da će se njegova vina uskoro moći kupiti i u hrvatskim vinotekama.

Druženje na Vinskoj faci poslije placa omiljeno je ne samo zbog dobrih i posebnih kapljica, nego i zalogaja koje nesebično vlasnik Witrine, Ivan Pavlović nudi. Domaće je domaće, a Pavlović je oduvijek znao „nanjušiti“ kvalitetne i dobre proizvođače delikatesa, sireva i dakako – suhomesnatih proizvoda. Novost u ponudi Witrine su suhomesnati proizvodi vrlo cijenjenog proizvođača, gospodina Trusića iz Starog Petrovog sela kraj Požege. Na pladnjevima su se našli kulen Bećarac, kulenova seka Namiguša, slanina Janja – svi od crne slavonske svinje, a kobasica Djeveruša napravljena je od mješavine mesa autohtonog sortnog goveda podolac i crne slavonske svinje. Prave šmekere svi proizvodi čekaju u Witrini!

 

Tekst: Sunčana Barušić

Foto: Vesna Jozić, Mario Kučera i Sunčana Barušić