MoslaVina – finale Festivala vina u Kutini od 26. – 27. svibnja

Imamo dobru ideju kako provesti početak vikenda. Od 26. do 27. svibnja u Kutini se održava Festival Vina – Moslavina Kutina, odnosno 29. izložba vina Hrvatske i vina izvornih sorti i to na kutinskom Trgu dr. Franje Tuđmana.

Na trgu će se održavati središnja manifestacija koja počinje 26. svibnja svečanim otvorenjem u 17.30 sati, dok se u vinarijama i muzejima, te ostalim lokacijama održavaju predavanja i vrlo zanimljive radionice (više na www.festivallvina-kutina.hr).

Festival, na kojem će biti i promenadno kušanje vina vrijednih moslavačkih vinara i popratna zbivanja zapravo su završetak manifestacije Moslavina festival vina koji je započeo eno-gastro događajima i radionicama koje su cijeli svibanj organizirali udruženi vinari Moslavine u svojim vinarijama.

Prisustvovali smo radionici Moslavački vinski vremeplov koja se održala u Kleti Romić (Mate Lovraka 43, Kutinska Slatina, Kutina) na inicijativu vinara Nikice Katića.

Katić je okupio poznate i manje poznate vinare, zajednički su pretražili podrume i svoje vinske arhive te odabrali vina i odlučili obožavateljima dobre kapljice pokazati i dokazati da njihova vina, proizvedena uglavnom bez suvremene mehanizacije, od loze koja je prije desetak i više godina rodila u moslavačkom kraju, mogu itekako dobro odležavati.

Dakako, prije radionice sva su vina bila dekantirana, jer nakon toliko vremena zatvorena boci, morala su malo „prodisati“, a prisutne vinare, pripadnike medija i ljubitelje vina kroz radionicu su vodili Nikica Katić i Hrvoje Košutić.

Kazaljke su se vremeplova kretale unazad, pa je radionica započeta s dva vina iz 2017-te godine (Novosel – Rajnski rizling 2017. i Klet Romić Dragonada 2017.)., a nastavila se, preskačući godine, pa su se kušala vina Klet Romić – Pinot bijeli (2015.) iz magnum boce, Vina Koštuić – Graševina (2013.), Jagačić – Chardonnay (2007.), Mesarić – Chardonnay (2003.), Mesarić – Blaž (1998.), Jelančić – Rajnski Rizling (1997.), Jančar – Cabernet sauvignon (2015.), Ivanić – Pinot crni Risovac (2012.), Mesarić – Dišeća ranina IBPB (2012.) te Jančar – Moslavc IBPB (2015.).

Vrtile su se čaše, mirisalo se i kušalo vino, a svi smo se zapitali: „Gdje smo bili, primjerice 1997. godine kada je u moslavačkom vinogradu rodio rajnski rizling i živio, mijenjao se i zrio u podrumu tolike godine, a toga smo ga dana imali pred sobom. Bila su to jedinstvena vina, bila je to posebna radionica koju ćemo dugo pamtiti i hvala organizatoru da smo imali prilike kušati vina koja, najvjerojatnije, više nećemo imati prilike piti, jer od nekih berbi ostalo je još samo nekoliko boca.

Bio je to odličan uvod u manifestaciju Moslavina Kutina-Festival vina na kojoj će se moći kušati mlada vina toga kraja, nagrađena vina, vina posebnih berbi…Stoga, put pod noge i uživajte u vinima moslavačkog kraja.

Tekst: Sunčana Barušić

Foto: Sunčana Barušić, Ivana Pranjić i Barbara Halić