Na Go GROW-u hrvatske graševine osvojile dva trofeja, tri platine i 25 zlatnih medalja

Sveukupni pobjednik natjecanja u konkurenciji graševina iz čak 7 zemalja je graševina iz Češke, a ukupno najbolji rezultat su ostvarile hrvatske graševine koje su osvojile impresivna dva trofeja, tri platine i 25 zlatnih medalja.

Podrum vinariije Kutjevo d.d.

Od domaćih vinarija strane su suce osvajanjem platine najviše impresionirale graševine vinarija Iločki podrumi, Kutjevo d.d., Galić i Vina Papak, a izvrstan dojam su ostavili i osvajači zlata, vinarije Mihalj, Krauthaker, Erdutski vinogradi, Mons aureus, Čaldarević, Enosophia, Kolar, Škoro (Campus), Kast, DeMar, Vetos i Kalazić.

Mladen Papak, vina Papak

Najuspješniji natjecatelj ukupno je vinarija Kutjevo d.d. koja je osvojila 2 platine i 6 zlata, a pobjednik natjecanja, vinarija Zámecké vinařství iz Češke je osim trofeja najuspješnijeg vina i trofeja najbolje mlade graševine osvojila još jednu platinu u kategoriji odležanih vina.

Podrum Zámecké vinařství

Ostali trofeji po kategorijama su otišli u Austriju u vinariju Sattlerhof za najbolju slatku graševinu, zatim u Srbiju u vinariju Vinum za najbolju pjenušavu graševinu te u Hrvatsku u Iločke podrume za najbolju odležanu graševinu i vinariju Kutjevo d.d. za najbolju jantarnu graševinu.

Dvorac Turković u Kutjevu

Na natjecateljskom dijelu održanom u dvorcu Turković u Kutjevu, okupilo se 20 međunarodnih vinskih sudaca iz 17 zemalja. Oni su birali najbolje graševine svijeta između 211 uzoraka pristiglih iz čak 7 zemalja – Austrije, Slovenije, Slovačke, Češke, Mađarske, Hrvatske i Srbije, a vina su se ocjenjivala raspoređena u 6 kategorija: mlada, odležana, jantarna, pjenušava, slatka i kupaže bazirane na graševini.

Cjelokupno događanje je omogućila suradnja i podrška svih pet slavonskih županija uz pomoć županijskih turističkih zajednica, HTZ-a, HGK, Jamnice i gradova domaćina pojedinog dijela manifestacije, a sve u organizaciji HAPIH-a, udruge Graševina Croatica te tvrtke Vinart.