En primeur 2023. Istrijani u Zagrebu potvrdili status vrhunskih vinara

Više od šezdeset vinara iz Istre predstavilo je malvazije istarske berbe 2022. na 11. En primeuru, manifestaciji koju je 2012. pokrenula Vinistra po uzoru na takva događanja u Francuskoj. Premijerno kušanje vina u zagrebačkom hotelu Esplanade tradicionalno je okupilo hrvatsku vinsku scenu, sommeliere, enologe, vlasnike ugostiteljskih objekata, distributere, sve one koji su željeli na vrijeme rezervirati vina dok su još u bačvama, ali i ljubitelje malvazije i istarskih vina.

„Prošla vinogradarska godina bila je vrlo izazovna i obilježena velikim sušama ali istarski vinari imaju puno utakmica u nogama pa su ponovo odradili vrhunski posao. Siguran sam da ćemo nakon En primeura još jednom zaključiti kako imamo jako dobre mlade malvazije“, ističe Luka Rossi, predsjednik Vinistre, udruge vinogradara i vinara Istre pred kojom je iznimno dinamična godina s atraktivnim vinskim manifestacijama. Među njima i važno domaćinstvo prestižnog svjetskog ocjenjivanja Concours Mondial de Bruxelles.

Luka Rossi, Boris Miletić, Sandra Zokić, Zlatko Komadina i Marko Miklaužić

Prije promenadnog kušanja održana je radionica”Malvazija kroz različite terroire Istre” koju su vodili sommelier Filip Savić i dr. sc. Kristijan Damjanić. Na radionici su predstavljeni najbolji uzorci malvazije istarske berbe 2022. Naime, stručan žiri je odabrao 11 uzoraka koji najbolje predstavljaju pet vinarskih regija na koje je podijeljena Istra, pa su prisutni imali prilike kušati malvaziju iz vinarije Vivoda (jug), malvaziju Festigia iz Agrolagune (zapad), malvaziju vinarije Kadum (također zapadna regija), malvaziju vinarije Franković (sjever-sjeverozapad). Iz iste regije predstavljena je i malvazija vinarije Dešković, potom malvazija Valenta (centralni dio Istre) i malvazija vinarije Benazić (istočni dio Istre). “Zadatak nije bilo lagan jer od 43 pristigla uzorka morali smo izdvojiti ovih jedanaest i nadamo se da smo uspjeli barem donekle dočarati koliko se malvazije istarske razlikuju s obzirom na terroir i kakvih će karatkeristika biti vina od ove sorte iz prošlogodišnje berbe” rekao je sommelier Filip Savić.

“Impresionira me kako Istrijani savršeno spajaju proizvodnju vina i maslinovog ulja s turizmom i u tom smislu je genijalna ideja da se Concours Mondial de Bruxelles održava u Istri gdje će se svijetu osim vinara iz Istre i čitave Hrvatske prezentirati i Istra kao turistička destinacija. Ovo je velika vrijednost za hrvatski turizam i hrvatsko vinarstvo“, istaknula je Sandra Zokić, izaslanica ministrice poljoprivrede i ravnateljica Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište.

Boris Miletić istarski župan, također je potvrdio značaj Concours Mondial de Bruxellesa za istarski turizam i vinarstvo, a kao jedan od simbola Istre izdvojio malvaziju istarsku koja kvalitetom parira i mnogo većim vinskim regijama.

Kao i svake godine s istarskim vinarima u Esplanadu je stiglo i dvadesetak kolega s Kvarnera sa žlahtinama te članovi Bregovite Hrvatske s mladim vinima. Kvarnerske vinare podržao je primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, a član Upravnog odbora vinara Bregovite Hrvatske Marko Miklaužić istaknuo je kako su za razvoj ove vinske regije zaslužne tri autohtone sorte škrlet, pušipel i kraljevina koje su se također mogle kušati u Zagrebu na En primeuru.

Ana i Marino Markežić

U zahuktaloj atmosferi, svatko je nalazio svog favorita, poznato lice vinara s kojim je razmijenio mišljenja i komentare, a kušajući toliko dobrih mladih vina bilo je teško odlučiti se za najbolje.

„Nakon standardno dobrog Kozlovića, vinarije koja iz godine u godinu s odličnim vinima opravdava kvalitetu svog rada, najviše mi se svidjela mlada malvazija vinarije Kabola. Još je u mladoj formi, jučer je punjena iz tanka, ali kad se primiri i malo „odmori“, biti će to vrhunsko vino voćno-mineralne arome. Pohvalila bih i mlade malvazije vinarije Marijana Armana koje imaju nešto više alkohola, a istodobno su mineralne, tople, svilenkaste i već sada dobro izbalansirane, te malvaziju vinara Claudia Tomaza. Ona pak ima niže alkohole (oko 11%) sviježih je aroma, te jako izražene voćnosti“ rekla je sommelierka Manuela Maras i napomenula kako joj se kod gostujućih vinarija iz Bregovite Hrvatske najviše svidio pušipel vinarije Cmrečnjak koji će sigurno ove godine biti omiljeno u krugovima ljubitelja vinskih kapljica, koji vole svježa vina raskošne arome.

Antonio Tomaz

Nina Arman

 

Foto: Merlo De Graia i Sunčana Barušić