Još možete doživjeti čaroliju Živih jaslica u Postojnskoj jami

Imate li slobodnog vremena između dva blagdanska vikenda, predlažemo da se uputite u susjednu Sloveniju. Naime, do 30. prosinca, u Postojnskoj jami mogu se razgledati Žive jaslice.

Jedna od najljepših božićnih predstava na svijetu, već 33 godine u grandioznom ambijentu kojeg je milijunima godina oblikovala priroda privlači i oduševljava mnoge posjetitelje. Nakon što se iskrca iz vlakića koji i inače, tijekom cijele godine, posjetitelje vozi do unutrašnjosti spilje, zalazi se u drugi svijet, koji više nalikuje bajki.

Predivni stalaktiti i stalagmiti osvijetljeni su čarobnim svjetlima, a velikim dvoranama i uskim hodnicima okruženim najljepšim prirodnim ukrasima odjekuje glazba ili pjesma, koja više nalikuje anđeoskom pjevanju.

Na pet kilometara dugoj stazi koja se prolazi pješice, dočekat će vas 18 biblijskih prizora koje izvodi više od stotinu glumaca. Zahvaljujući već spomenutom osvjetljenju, igrama svjetla i sjene, kostimografiji i ambijentu, Žive jaslice predstavljaju spektakl za cijelu obitelj.

Možda pet kilometara za nekog zvuči mnogo, ali polaganom šetnjom, ta se razdaljina ne osjeti, a kako se prolazi stazom, ispred posjetilaca oživljavaju biblijski prizori, anđeli kao da će poletjeti mašu krilima ili pjevaju (kostimirani glumci i pjevači), čuju se u daljini trube, na svodovima projekcije izvode igre svjetla i sjena, a jeka ogromne spilje sve to pretvara u čudesan doživljaj koji će se još dugo pamtiti.

U uprizorenju Živih jaslica sudjeluje veliki ansambl, četiri glumca za ulogu Josipa, pet glumica za ulogu Marije te brojni profesionalni glumci i amateri koji se cijelu godinu pripremaju za nastup u Postojnskoj jami. Kao i prošle, i ove godine nastupa slovenska glazbena diva Raiven pjevajući Ave Mariju na vrhu Velike gore. Četvrtu godinu zaredom nastupa i Urška Kastelic, Slovenska operna pjevačica (pjeva You raise me up u Koncertnoj dvorani Postojnske jame), a na posebnim mjestima u špilji nastupaju i njezine učenice – Rebeka Stanovnik, Anabela Kosanović i Marta Gargiulo.

Ove godine po prvi puta u Postojnskoj jami gostuju i strani umjetnici, pa događaj ima i međunarodni karakter – nastupa Ivan Defabiani, talijanski operni pjevač koji inače pjeva uz Josea Carrerasa.

Ulaznice rezervirajte on line

Žive jaslice, poput prave bajke uljepšat će vam ove blagdane i svojom čarolijom stvoriti velike uspomene. Vodite računa da se predstave odvijaju nekoliko puta dnevno, odnosno od 13.30 sati na dalje, a vlakić u jamu kreće svakih 15 minuta. Vlada velik interes za posjet Živih jaslica, pa bi bilo dobro da ulaznice rezervirate on line (odrasli 36 eura, učenici i studenti 28,90 eura, 21,50 eura djeca do 6 godina, a za mlađe od 5 godina ulaznica stoji 3,90 eura).

Predjamski dvorac

Predlažemo da odaberete ulaznice koje uz popust omogućuju i posjet Predjamskom dvorcu. Krenite u Sloveniju ranije, u jutarnjim satima, pa prije ulaska u predivnu blagdansku čaroliju Postojnske jame posjetite ovaj dvorac uklesan u planinu i spilju o kojem je ekipa National Geographica snimila posebnu emisiju. Udaljen je 9 kilometara od Postojnske jame, a za razgledavanje će vam trebati više od sat vremena. Možete ga obići s vodičem ili samostalno uz pomoć voice guide tehnologije na kojoj se mogu birati jezici.

 

Tekst: Sunčana Barušić

Foto: Ž. Intihar, M. Očko, Nikola Zoko, promo i Sunčana Barušić