Arhiva oznaka za: Bled

Još možete doživjeti čaroliju Živih jaslica u Postojnskoj jami

Imate li slobodnog vremena između dva blagdanska vikenda, predlažemo da se uputite u susjednu Sloveniju. Naime, do 30. prosinca, u Postojnskoj jami mogu se razgledati Žive jaslice.

Jedna od najljepših božićnih predstava na svijetu, već 33 godine u grandioznom ambijentu kojeg je milijunima godina oblikovala priroda privlači i oduševljava mnoge posjetitelje. Nakon što se iskrca iz vlakića koji i inače, tijekom cijele godine, posjetitelje vozi do unutrašnjosti spilje, zalazi se u drugi svijet, koji više nalikuje bajki.

Predivni stalaktiti i stalagmiti osvijetljeni su čarobnim svjetlima, a velikim dvoranama i uskim hodnicima okruženim najljepšim prirodnim ukrasima odjekuje glazba ili pjesma, koja više nalikuje anđeoskom pjevanju.

Na pet kilometara dugoj stazi koja se prolazi pješice, dočekat će vas 18 biblijskih prizora koje izvodi više od stotinu glumaca. Zahvaljujući već spomenutom osvjetljenju, igrama svjetla i sjene, kostimografiji i ambijentu, Žive jaslice predstavljaju spektakl za cijelu obitelj.

Možda pet kilometara za nekog zvuči mnogo, ali polaganom šetnjom, ta se razdaljina ne osjeti, a kako se prolazi stazom, ispred posjetilaca oživljavaju biblijski prizori, anđeli kao da će poletjeti mašu krilima ili pjevaju (kostimirani glumci i pjevači), čuju se u daljini trube, na svodovima projekcije izvode igre svjetla i sjena, a jeka ogromne spilje sve to pretvara u čudesan doživljaj koji će se još dugo pamtiti.

U uprizorenju Živih jaslica sudjeluje veliki ansambl, četiri glumca za ulogu Josipa, pet glumica za ulogu Marije te brojni profesionalni glumci i amateri koji se cijelu godinu pripremaju za nastup u Postojnskoj jami. Kao i prošle, i ove godine nastupa slovenska glazbena diva Raiven pjevajući Ave Mariju na vrhu Velike gore. Četvrtu godinu zaredom nastupa i Urška Kastelic, Slovenska operna pjevačica (pjeva You raise me up u Koncertnoj dvorani Postojnske jame), a na posebnim mjestima u špilji nastupaju i njezine učenice – Rebeka Stanovnik, Anabela Kosanović i Marta Gargiulo.

Ove godine po prvi puta u Postojnskoj jami gostuju i strani umjetnici, pa događaj ima i međunarodni karakter – nastupa Ivan Defabiani, talijanski operni pjevač koji inače pjeva uz Josea Carrerasa.

Ulaznice rezervirajte on line

Žive jaslice, poput prave bajke uljepšat će vam ove blagdane i svojom čarolijom stvoriti velike uspomene. Vodite računa da se predstave odvijaju nekoliko puta dnevno, odnosno od 13.30 sati na dalje, a vlakić u jamu kreće svakih 15 minuta. Vlada velik interes za posjet Živih jaslica, pa bi bilo dobro da ulaznice rezervirate on line (odrasli 36 eura, učenici i studenti 28,90 eura, 21,50 eura djeca do 6 godina, a za mlađe od 5 godina ulaznica stoji 3,90 eura).

Predjamski dvorac

Predlažemo da odaberete ulaznice koje uz popust omogućuju i posjet Predjamskom dvorcu. Krenite u Sloveniju ranije, u jutarnjim satima, pa prije ulaska u predivnu blagdansku čaroliju Postojnske jame posjetite ovaj dvorac uklesan u planinu i spilju o kojem je ekipa National Geographica snimila posebnu emisiju. Udaljen je 9 kilometara od Postojnske jame, a za razgledavanje će vam trebati više od sat vremena. Možete ga obići s vodičem ili samostalno uz pomoć voice guide tehnologije na kojoj se mogu birati jezici.

 

Tekst: Sunčana Barušić

Foto: Ž. Intihar, M. Očko, Nikola Zoko, promo i Sunčana Barušić

Bled je lijep cijele godine, a poseban za vrijeme Adventa

Centar grada, pogotovo šetnica u slovenskom Bledu odjenuli su svečano ruho i cijelog se prosinca pripremaju zabavni sadržaji za cijelu obitelj. Djeca mogu napisati i u sandučić ubaciti pismo Djedu Mrazu, klizati se na klizalištu, a na glavnoj se pozornici u centru grada priređuju se mnogobrojni koncerti. Jaslice su u prirodnoj veličini, a oduševit će vas i ogroman okićen bor, te se svakako slikajte u srcu kroz koje se vide otok, stari grad i jezero.

Na mnogobrojnim štandovima možete kušati slane i slatke delicije lokalnih proizvođača koji su pripremili tradicionalne slovenske specijalitete. Zagrijte se jotom (varivo s kiselim zeljem i grahom), uživajte u jedinstvenom okusu pravih kranjskih kobasica i zasladite se štrudlom.

Zimske radosti u termalnim vodama

Ali, šareni i svjetlucavi Advent samo je jedan od razloga zašto zimi posjetiti ovu popularnu turističku destinaciju kojoj je centar ledenjačko jezero smaragdno zelene boje, a termalni su izvori „zarobljeni“ u mnogobrojnim bazenima i wellness centrima koji su obavezni dio svih hotela. Vrijedno je spomenuti wellness oazu Hotela Park, popularno nazvanu Spa Park. Bazen s termalnom vodom i saune imaju panoramski pogled, a može se uživati i u deset vrsti masaža.

Šetnja oko jezera

Boravak u Bledu osmislite tako da podjednako punite baterije u ugodnom hotelima, ali i u prirodi koja poziva na divljenje i aktivnost. Za početak, napravite krug oko Bledskog jezera. Šetnica je dugačka šest kilometara i laganom šetnjom je možete savladati za otprilike dva sata. Priroda je predivna, ali zanimljivo je promatrati brojne vile, kamp i kupalište, ali i hotele koji se nadovezuju jedni na druge. Hotel Park, primjerice, radi cijele godine, dok neki, poput kultnog Grand Hotela Toplice, u zimskim mjesecima otvaraju vrata samo vikendima. Stoga, boravite li na Bledu vikendom, svakako ga razgledajte. Sve podsjeća na kadrove filmova snimljenih prema romanima Agathe Christie.

Otočić Bled

Svakako razgledajte i jedini prirodni otok u Sloveniji. Otočić Bled je zapravo „zaštitno lice“ ove poznate destinacije, a do njega se može doći brodom. Odaberite koji vam se sviđa: električni, modernog dizajna ili drveni koji podsjeća na one koji su do otočića plovili u drugoj polovici 19. stoljeća, kad je gradić s jezerom postao hit lječilište brojne europske aristokracije. Nakon pristanka broda, do vrha otočića ima 99 stepenica koje pričaju priču o ljubavi. Naime, vjeruje se da si mladoženja koji prenese mladenku preko svih 99 stepenica (a ona ne kaže niti riječ pri tome), osigurava bračnu sreću.

Pogled sa zvonika

Sreću je moguće dozvati i potezanjem užeta u crkvi Marijinog Uznesenja koje pokreće zvono. Kad ono zazvoni tri puta, vjeruje se da će želje biti ostvarene. Kad ste u crkvi, svakako se popnite i na 54 metara visok zvonik.

Kupljena ulaznica za zvonik, uključuje i posjet muzeju, pa zaviriti i u njega i poslušajte priču o povijesti Bleda ali i Slovenije. Zadnja prostorija muzeja vodi u kafić u kojem svakako morate kušati poticu, tradicionalni Slovenski slatki kruh s različitim nadjevima.

Dvorac na litici

Bledski dvorac, do kojeg se može doći pješice – markiranom stazom ili automobilom, izvorno je bio utvrda sagrađena prije 1000 godina na strmoj litici, 130 metara iznad Bledskog jezera. Imao je burnu povijest, a detalji iz modernijeg doba otkrivaju kako je obnovljen sredinom 20. stoljeća. Ulaznica za posjet Bledskom dvorcu omogućava i posjet muzeju, vinskom podrumu (mogu se i degustirati vina), ali i tiskari u kojoj se nalazi Gutenbergov tiskarski stroj iz 16. stoljeća.

Bledska kremšnita

Prvi ju je pripremio slastičar Ištvan Lukačević 1953. godine, u slastičarskoj radionici hotela Park.  Originalna Bledska kremšnita ima dimenzije 7x7x7 centimetara, a slaže se po slojevima – od dna prema vrhu: lisnato tijesto, krema od jaja, tučeno slatko vrhnje, lisnato tijesto i… posip od šećera. Jedino u Kavani Park je više od 70 godina pripremaju prema originalnom receptu. Dok uživate u njenom okusu, možda će vam osoblje ponosno ispričati kako ih u danu pripremaju više puta, a do danas su pripremili više od 16.000.000 komada. Pri tome su potrošili više od 136 tona brašna, 8.700 000 jaja i 1.600 000 litara mlijeka. Kad bi toliku količinu kremšnita naslagali jednu na drugu, oko Bledskog jezera bi nastao zid visok 8,25 metara!

Vikend je dovoljan je da se opustite i uživate u ljepotama Bleda, a kad zalepršaju snježne pahulje, a u vama proradi skijaški adrenalin, dobro je raspitati se o obližnjim skijalištima. Do njih, iz mnogobrojnih Bledskih hotela postoji uglavnom besplatan transfer… pa možda tom prilikom i produžite boravak.

 

Tekst: Sunčana Barušić

Foto: Nikola Zoko, Aleš Krivec, Miro Zalokar i Jost Gantar