Jedan vikend u Brežicama

Samo 40-ak kilometara od centra Zagreba, u neposrednoj blizini granice sa Slovenijom smjestile su se Brežice. Mali pitoreskni gradić sa 7000 stanovnika oduvijek je privlačio Hrvate. Nekad se u Brežicama (samo) šopingiralo, kupalo na termalnim rivijerama, da bi danas, kad suvremeni putnici traže inspiraciju za “vikend bijeg”, Brežice postale jedan od pravih bisera Slovenije.

Kako ovaj gradić i ne bi nosio ovaj epitet kad u Brežicama možete puno toga doživjeti, pojesti nešto posebno na obiteljskim imanjima koja njeguje filozofiju ‘sa zemlje do stola’, zaviriti u dvorac s najvećom viteškom dvoranom u Sloveniji, uvjeriti se u moć vode promatrajući kako se Krka ulijeva u Savu prelazeći preko metalnog mosta Most čez Savo in Krko (sagrađen je 1906. i u tom trenutku bio najdulji u Europi) na kojem su snimljeni kadrovi filma Božji oklop” iz 1987., s Jackiejem Chanom u glavnom ulozi. Tu je još mnogo zanimljivih priča koje pričaju ljubazni domaćini zaslužni zašto su Brežice unatrag nekoliko godina postale toliko posebne.

Dobro je znati da za Brežice ne treba Slovenska vinjeta. Prijeđite preko graničnih prijelaza Mala Bregana ili Harmica od kuda vas lokalne ceste vode prema centru ovog gradića. Ulazak u grad prepoznat ćete po nadvožnjaku, a želite li besplatno parkirati automobil, parkirajte kod mosta kojim se ulazi u grad. Potom krenite u obilazak užeg središta Brežica.

Stoljetna povijest  

Zvijezda strogog centra grada svakako je Posavski muzej Brežice koji na poseban način priča priču o povijesti ovog kraja. Ovaj se dvorac prvi put spominje 1241. godine, a njegov današnji izgled datira od 16.stoljeća. Prolazeći po dvorcu vidjet ćete stalni postav o životu u ovom kraju, a svi putevi obilaska dovest će vas do potpuno oslikane barokne dvorane – Viteške dvorane. Autor freski je slovenski slikar Frančišek Karl Remb, koji je dvoranu oslikao motivima iz antičke mitologije. Scene u podijeljene na četiri dijela, odnosno autor se vodio osnovnim promišljanjima starogrčke filozofije da sve što se zbiva na zemlji proizlazi iz povezanosti četiri elementa: vode, zraka, vatre i zemlje.

Viteška dvorana

Klupa za zaljubljene

Na početku, prema mišljenju većine, jedne od najljepših ulica u Brežicama, nekadašnjoj obrtničkoj ulici, pronaći ćete klupu za zaljubljene.

Sjednete li na nju s partnerom, fotografija je impozantna – iza zaljubljenog para nalazit će se vizura dvorca.

Moć vode i vodotornja

Put od klupe dovesti će vas do Vodotornja Brežice koji je visok čak 46 metara po čijoj se unutrašnjosti danas krećete liftom ili originalnim stepenicama  iz 1914. godine kad je vodotoranj sagrađen.

Kroz povijest je Vodotoranj ima zanimljivu priču koja je pretvorena u postav muzeja preuređenog 2021. godine. Od tada pa sve do danas Vodotoranj je interaktivan muzej u čijem sadržaju uživaju i mali i veliki posjetitelji. Na ovom mjestu možete doznati kako su nekad funkcionirali ovakvi objekti, kako su vodu ovog kraja koristili muškarci, a kako žene.

Susret Krke i Save

Naime, voda je jedan od simbola Brežica – uostalom, na ovom se mjestu Krka ulijeva u Savu, a gradić obiluje termalnim izvorima. Kad svladate sve katove ovog muzeja nagrada slijedi na samom vrhu – zakoračit ćete na prekrasan vidikovac iz kojeg puca pogled na četiri strane svijeta. Budući da je u Brežicama voda za piće zdrava i jako ukusna, ne prepustite se okrijepiti – na samom vrhu ili kad siđete, u podnožnju vodotornja.

Suveniri s oznakom Brežice Selection

U podnožju Vodotornja nalazi se i lijepo uređen kafić s bogatim izborom ručno rađenih torti, odličnom domaćom limunadom (sad je upotpunjuju s malinama) ali i kutkom u kojem možete kupiti mnogobrojne slovenske proizvode koji nose oznaku Brežice Selection.

Riječ je o različitim ručno proizvedenih suvenira isključivo od sirovina s ovog podneblju. Vina, marmelade, medovi, pivo s jedne strane ali i jastučići s ljekovitim biljem, nakit, kozmetika, proizvodi od gline, metala…

Gastronomija zbog koje ćete se vraćati u Brežice

U ovom malom slovenskom gradiću odlično jede! U strogom centru grada zamirisat će vam Huda pizza. Vlasnik pizzerije je Tadej Levičar koji je u ovaj mali slovenski gradić donio inovaciju kad je pizza u pitanju. Svih 12 različitih vrsta rade se od fermentiranog i tankog tijesta, sastojci su lokalni a okusi su sljubljeni tako da zadovoljavaju nepce i najzahtjevnijih gastronoma.

Pizzerija se nalazi u maloj kući stroj 300 godina, koja je dugo razdoblje služila malim obrtnicima i umjetnicima. Osim što se danas ovdje jedu odlične pizze, Huda ima i divan interijer koji zove na razgledavanje.

Sve što ugledate u cijelosti je reciklirano i napravljeno od korištenih materijala. Oprema je skupljena na buvljacima, iz propalih objekata, starih gostionica od Budimpešte do Trsta, a jedini je izuzetak samo krušna peć, koju su po njihovim željama izradili u Napulju.

Turistička farma Vimplošek

Ručak usred travnjaka

Kad ste u Brežicama ne propustite posjetiti Turističku farmu Vimpolšek. Usred imanja, na fino pokošenoj travi dočekat će vas lijepo postavljen stol na kojem će u sljedovima dolaziti tanjuri s lokalnim proizvodima. Klasičnog jelovnika nema, dovoljno je, prilikom obavezne najave dolazka, samo dati smjernice chefu Matiji Vimpolšeku.

Matija Vimplošek

Dok uživate u atmosferi (glazbena kulisa je najčešće jazz) na stol će dolaziti različiti sljedovi s namirnicama iz okolnog vrta. Zanimljivo je da Vimpolšeki gotovo 80% namirnica koje koriste u pripremi hrane sami proizvedu, a ono što nemaju kupuju od susjeda. Daleko su poznati po Kršutu (pršutu napravljenom od svinje krškopoljca) koji ima i certifikat izvrsnosti Brežice Selection.

Budući da nema klasičnog menija, nema niti radnog vremena. Naime svi zaposleni na ovom imanju rade cijeli tjedan kombinirajući restoran i polje, pa, opet napominjemo – svakako nazovite i rezervirajte svoje mjesto. Turistička farma Vimpolšek radi i nedjeljom kada se na cijelom se imanju poslužuje posebno kreiran ručak.

Imanja na kojima ćete se osjećati kao kod kuće

Brežice su kao grad odličan domaćin, a gostoprimstvo dodatno pojačavaju imanja koja se nalaze nedaleko strogog centra grada. Jedno takvo, desetak minuta vožnje automobilom od centra je imanje Pri Martinovih. Nalazi se na adresi Globočice 8 u mjestu Krška vas (idete li na izlet iz Zagreba trebat će vam 35 minuta osobnim automobilom).

Obitelj Tomša – Pri Martinovih

Imanje je u vlasništvu obitelji Tomše, koja njeguje seoski život kakav je bio prije stotinu godina. Na imanju možete hraniti životinje (obitelj se bavi uzgojem krava, bikova, konja, ovaca, kozlića i drugih životinja koje slobodno šeću po imanju), vidjeti kako funkcionira klasičan seoski način života, provozati se traktorom, a kad ogladnite domaćica Milena će vam na stol staviti samo domaće.

Tu se jede perad s tradicionalnim štruklima od heljde i sira, domaće povrće, heljdina kaša i klasična štrudla od jabuke za desert. Gazda domaćinstva, vitalan Franc poslužit će vas domaćim vinom, a dok vam dolazi desert na stol mlađa generacija Tomši zasvirat će harmoniku i gitaru.

Vodite računa da dolazak treba najaviti i rezervirati stol, a želite li boravak produžiti preko vikenda, dobro je znati da postoje smještajni kapaciteti. Naime, imanje Pri Martinovih ima deset soba namještenih prirodnim materijalima, a noćenje s doručkom po osobi košta 40 eura.

Pivska ili vinska priča?  

Ili možda obje?! Kad ste u Brežicama doživite oboje! Prije nego li krenete od Brežica vinskom cestom prema okolnim selima, zastanite u Craft pivovari Reset. Osnovana je početkom pandemije, u veljači 2020.godine na čijim će vas vratima (Prečna pot 3), dočekati jedan od vlasnika Samo Žabkar. Povest će vas na degustaciju koja je u ovom pogonu jedinstvena.

Kušati možete neka od 11 vrsti piva koje se ovdje svakog dana kuhaju, a uz pivo se poslužuju i fini zalogaji. Možete krenuti u obilazak pivovare ili odmah prionuti kušanju: Snowblind, Blurry, Alter Ego, Old School, Froggy, Extra, Summer of 92 ili Lagerish koje je ujedno i najtraženije pivo. Riječ je o posebnom ale pivu za čiju je blagu gorčinu zaslužni slovenski hmelj Aurora.

Repnica Najger

Posavje gdje su se smjestile Brežice je vinorodno područje o čemu svjedoče jedinstveni vinski podrumi repnice napravljeni u špiljama nastalima u kvarcnom pijesku.

Repnica Najger

Nekad su špilje bile spremište za repu (otuda i naziv repnice) glavnu hranu za životinje, a kad je stoka počela jesti suvremeniju hranu stari podrumi dobili su novu namjenu.

U selima u okolici Brežica danas se u podrumima, među kojima su neki i stariji od 200 godina, čuva vino. Najpoznatija je Najger repnica u kojoj možete uživati u jedinstvenoj degustaciji vinskih sorti ovog kraja, zaviriti u podrum s arhivom ali i uz čašu vina kušati domaće specijalitete.

U jednoj prostoriji ove prekrasne vinarije vinoljupci su svjedoci čudu prirode i ljudskih ruku: prirodnoj freski na kojoj, uz malo mašte, možete vidjeti različite prikaze. Radno vrijeme Najger repnice je svaki dan od 9 do 21 sat uključujući i nedjelju.

 

Foto: Nikola Zoko i arhiva občine Brežice