Arhiva oznaka za: Dvorec Gregorčič

Još možete doživjeti čaroliju Živih jaslica u Postojnskoj jami

Imate li slobodnog vremena između dva blagdanska vikenda, predlažemo da se uputite u susjednu Sloveniju. Naime, do 30. prosinca, u Postojnskoj jami mogu se razgledati Žive jaslice.

Jedna od najljepših božićnih predstava na svijetu, već 33 godine u grandioznom ambijentu kojeg je milijunima godina oblikovala priroda privlači i oduševljava mnoge posjetitelje. Nakon što se iskrca iz vlakića koji i inače, tijekom cijele godine, posjetitelje vozi do unutrašnjosti spilje, zalazi se u drugi svijet, koji više nalikuje bajki.

Predivni stalaktiti i stalagmiti osvijetljeni su čarobnim svjetlima, a velikim dvoranama i uskim hodnicima okruženim najljepšim prirodnim ukrasima odjekuje glazba ili pjesma, koja više nalikuje anđeoskom pjevanju.

Na pet kilometara dugoj stazi koja se prolazi pješice, dočekat će vas 18 biblijskih prizora koje izvodi više od stotinu glumaca. Zahvaljujući već spomenutom osvjetljenju, igrama svjetla i sjene, kostimografiji i ambijentu, Žive jaslice predstavljaju spektakl za cijelu obitelj.

Možda pet kilometara za nekog zvuči mnogo, ali polaganom šetnjom, ta se razdaljina ne osjeti, a kako se prolazi stazom, ispred posjetilaca oživljavaju biblijski prizori, anđeli kao da će poletjeti mašu krilima ili pjevaju (kostimirani glumci i pjevači), čuju se u daljini trube, na svodovima projekcije izvode igre svjetla i sjena, a jeka ogromne spilje sve to pretvara u čudesan doživljaj koji će se još dugo pamtiti.

U uprizorenju Živih jaslica sudjeluje veliki ansambl, četiri glumca za ulogu Josipa, pet glumica za ulogu Marije te brojni profesionalni glumci i amateri koji se cijelu godinu pripremaju za nastup u Postojnskoj jami. Kao i prošle, i ove godine nastupa slovenska glazbena diva Raiven pjevajući Ave Mariju na vrhu Velike gore. Četvrtu godinu zaredom nastupa i Urška Kastelic, Slovenska operna pjevačica (pjeva You raise me up u Koncertnoj dvorani Postojnske jame), a na posebnim mjestima u špilji nastupaju i njezine učenice – Rebeka Stanovnik, Anabela Kosanović i Marta Gargiulo.

Ove godine po prvi puta u Postojnskoj jami gostuju i strani umjetnici, pa događaj ima i međunarodni karakter – nastupa Ivan Defabiani, talijanski operni pjevač koji inače pjeva uz Josea Carrerasa.

Ulaznice rezervirajte on line

Žive jaslice, poput prave bajke uljepšat će vam ove blagdane i svojom čarolijom stvoriti velike uspomene. Vodite računa da se predstave odvijaju nekoliko puta dnevno, odnosno od 13.30 sati na dalje, a vlakić u jamu kreće svakih 15 minuta. Vlada velik interes za posjet Živih jaslica, pa bi bilo dobro da ulaznice rezervirate on line (odrasli 36 eura, učenici i studenti 28,90 eura, 21,50 eura djeca do 6 godina, a za mlađe od 5 godina ulaznica stoji 3,90 eura).

Predjamski dvorac

Predlažemo da odaberete ulaznice koje uz popust omogućuju i posjet Predjamskom dvorcu. Krenite u Sloveniju ranije, u jutarnjim satima, pa prije ulaska u predivnu blagdansku čaroliju Postojnske jame posjetite ovaj dvorac uklesan u planinu i spilju o kojem je ekipa National Geographica snimila posebnu emisiju. Udaljen je 9 kilometara od Postojnske jame, a za razgledavanje će vam trebati više od sat vremena. Možete ga obići s vodičem ili samostalno uz pomoć voice guide tehnologije na kojoj se mogu birati jezici.

 

Tekst: Sunčana Barušić

Foto: Ž. Intihar, M. Očko, Nikola Zoko, promo i Sunčana Barušić

Dvorec Gregorčič, oaza hedonizma i odlična anti stresna terapija

Život u gradu, radni dani puni stresa, napetost… sve ostavlja posljedice na naš organizam. Stoga, potreban mu je odmor, relaksacija, prijeko potrebna prilika da se „napuni baterije“, pa će biti lakše podnijeti predstojeći radni tjedan.

Otkrili smo mjesto gdje je to moguće, a samo je sat vremena vožnje automobilom udaljeno od Zagreba. Mir, tišina, predivna priroda i pjev ptica okružuju slovensko mjestašce Šmarjeta, na čijem se glavnom trgu nalazi Dvorec Gregorčič, odnosno boutique hotel Gregorčić.

Ne samo da je gradić Šmarjeta ušuškan u prirodno okruženje, nego je Dvorec Gregorčič kao u bajci okružen kapelicom, crkvom i pitoresknim kućicama koje zovu da ih fotografirate. Ponekad prođe koji automobil, ali budući da je glavna cesta udaljena od središta, mir je zajamčen.

Hotel ima 15 vrlo moderno uređenih soba za 30 osoba, a na recepciji, će vas dočekati uvijek nasmijano osoblje ili dobri duh hotela i chef u kuhinji, čovjek koji je zaslužan za pozitivne vibre koje vladaju u hotelu, Robert Gregorčič, jedan od najboljih kuhara u Sloveniji.

Robert Gregorčič

Dvorec Gregorčič je rodna kuća Jože Karlovšeka, poznatog slovenskog etnografa, stručnjaka baštinske arhitekture i slikara. Njegovo ime nosi soba u kojoj se, uz glavnu salu, može ručati ili večerati, a njemu u čast, cijeli je hotel oslikan motivima koje je obožavao: raznobojnim cvjetnim uzorkom.

Zgrada je potpuno renovirana, no ipak, ostavljene su originalne stepenice koje su se dobro uklopile u priču o hotelu, a zanimljivo je otkrivati detalje koji krase hodnike dok se hoda do soba. Stepenice će vas odvesti do zadnje postaje u hotelu – pravog aviona koji je „sletio“ na krov nadograđenog djela.

Robert Gregorčič će svakom gostu s ponosom ispričati kako je to prvi avion koji je vozio slovensku zastavu, iz njega su skakali padobranci, potom je služio za oprašivanje polja, a kada je bio spreman za penziju, smjestili su ga na krov i pretvorili u apartan.

Kad, rezervirate taj apartman, cijeli je krov vaš: bazen s kojeg se vidi cijeli gradić, te terasa sa udobnim naslonjačima i stolom za kojim, prema dogovoru možete doručkovati, ručati, večerati… I, dok se vanjski bazen može koristiti jedino uz najam avion-apartmana, welness u podrumu dostupan je svim godinama hotela.

Kad smo već kod podruma – drugi dio je ostavljen kakav je bio u prošlosti, pa (sada renoviran) kao stari podrum služi za vinske degustacije. U njemu će vas dočekati sommelier Klemen Rozman i ponuditi vas s vinima okolnih vinara.

Klemen Rozman i Robert Gregorčič

Preporučujemo da kušate pjenušce za čiju je proizvodnju ovaj kraj idealan, jer grožđe sadrži velik postotak kiseline, koja je pak bitna za nastanak omiljenog pića u kojem perlaju mjehurići. Degustacije se održavaju prema dogovoru, a chef Gregorčić će vam pripremiti zalogajčiće s tri različita namaza (slanutak, grah, svježi sir) uz dodatak kobasica, zrelog sira i ostalih divota koje rastu i uzgajaju se na ovom području.

Chef Robert Gregorčič u svojim jelima restorana Dvorec Gregorčič spaja tradicionalne sastojke, karakteristične za ovo područje, a priprema ih uz primjenu najmodernijih kuharskih tehnika. Za predjelo svakako kušajte fermentiranu pastrvu s bijelom mrkvom i u masti preprženim krušnim mrvicama.

Budući da chef Gregorčič kuha sa sezonskim namirnicama, trenutno je u restoranu hotela Dvorec Gregorčič hit juha od buče, ali… Iznenađanje – sa pireom od kestena i dodatkom cimeta. Spoj slanog, slatkog i aromatičnog sigurno će oduševiti gurmane željne novih okusa. Preprženo tanko razvaljano tijesto daje zabavan hrskav doživljaj, a može vam poslužiti i kao jestiva žlica.

Šmarješka knedla pripremljena je od bijele krupice, a chef ju je poslužio ne okruglu, jer to bi bilo uobičajeno, već oblikovanu u dugačkom kalupu s prilogom od pirjanih vrganja. Sezona im je, zar ne?

Za glavno jelo preporučujemo k´o putar mekanu teletinu uz koju su posluženi heljdini knedli i prženi špek. Umjetnost na tanjuru, posebni doživljaj na nepcu.

Pretpostavljamo da ćete u Dvorec Gregorčič doći preko vikenda, pa predlažemo da još tople i lijepe jesenske dane iskoristite za relaksaciju u njegovoj okolici. Kroz predivan krajolik malo duljom šetnjom od 45 minuta, ili turističkim vlakićem (a možete i automobilom, zašto ne?), svakako se uputite do izvora Klevevž.

Ovdje izvire termalna voda između 21 i 25 °C, koja je uostalom i zaslužna za nastanak Šmarjeških toplica koje se nalaze u blizini. Za toplih dana u kristalno čistom izvoru azurnog odsjaja ima mnogo kupaća, a oni hrabriji zakoračiti će u vodu i u jesenskim danima. U blizini izvora čuje se huk vode – to se glasa potok Radulja koji se kasnije spaja s rijekom Krkom.

Dolenjska je, kao što smo napomenuli, idealna regija za uzgoj vinove loze. Zbog položaja, sunčanih sati i terroira, grožđe sadrži više kiselina, što je idealno za pripremanje pjenušaca, a ovdašnji su vinari i jako ponosni na „modru frankinju“, odnosno sortu frankovka. Želite li kušati fina vina, posjetite vinariju Vinsku klet Colnar koja se nalazi 11 kilometara od hotela Dvorec Gregorčič.

Vinska klet Colnar

U obitelji već devet generacija muškoj djeci daje ime Janez, pa će vas u vinariji dočekati Janez Colnar. Za svoja su vina osvojili mnogo domaćih i međunarodnih priznanja, a u vinariji se može kušti (i kupiti) Modra Frankinja, Dolenjsko belo, Collis suho, Rose suho, Laški rizlig i Crveni Velvet. Odličan im je i pjenušac, a u ponudi imaju dakako i Cvičeka. Degustacija vina uz domaće nareske i domaći kruh mora se unaprijed dogovoriti.

Janez Colnar

Povratkom u Dvorec Gregorčič ne smijete zaobići Vinsku fontanu Izvor Cvička. Uostalom, ona se nalazi par koraka ispred hotela. Uz najam čaše od 9 eura, na kojoj je čip, na automatskoj fonatani možete natočiti i kušati tri vina od kojih se radi Cviček.

Naime, to je jedino vino nastalo kupažom bijelog i crnog grožđa, niskih alkohola i blagih aroma, a nakon ulaska u EU, Slovenci su ga zaštitili. Nakon kušanja vina od sorata dolenjsko belo, žametovka i frankovka, četvrti puta u čašu si možete natočiti Cviček.

Vino uvijek traži hranu, pa na trgu možete kupiti i Karloškovu slanu pogaču od heljdinog brašna s posipom od oraha. A, za uspomenu kupite „Cvičkove praline s eko cvičkom v medu“, odnosno praline od bijele čokolade punjene medom i Cvičekom“.

Predivan pitomi kraj, spavanje i raskošan boravak u hotelu Dvorec Gregorčič, odlična jela chefa Roberta Gregorčiča, vrhunska vina i ljubazno te uvijek nasmijano osoblje hotela još dugo će vam ostati u uspomeni, a možda postati i razlog za ponovni posjet gradiću Šmarjeta.

 

Tekst: Sunčana Barušić

Foto: Rene Karaman i Sunčana Barušić