Vrijeme je za….odlična vina vinarije Matić

Pradjed Grgo je zasadio prve vinograde i masline u općini Višnjan, oko malog sela Baškoti, a generacije koje su ga naslijedile, nastavile su tradiciju vinarstva i vinogradarstva preko stotinu godina. Isprva bio je to uzgoj za vlastite potrebe i prodaju grožđa, a potom, nakon što imanje devedesetih godina prošlog stoljeća od oca Otavia preuzima Milenko, počinje novija povijest vinarije Matić. Danas uz njega stasa peta generacija vinara – sin Erik, školovani enolog na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.

Obitelj Matić svoje vinograde ima na položajima Markovac, Rožino, Njive, Konfin i Vrh i to ukupno 17, ha. Dakako, najviše je zasađeno malvazije, potom chardonnaya, te po 1 ha muškata ruže, mušakta žutog, merlota, terana i cabernet sauvignona. Zašto chardonnay u Istri – objasnio je Milenko Matić na druženju „Vrijeme je za…“ koje organizira Vjekoslav Madunić. „Dok sam, u prošlim vremenima radio u Agrolaguni, jako mi se svidio chardonnay. Zacrtao sam si da kad budem sadio svoje trsove, među ostalim sadit ću i ovu sortu. I eto, pokazalo se da daje dobra vina“.

Erik i Milenko Matić

Za svoja vina obitelj Matić je na Vinistri osvojila brojna priznanja i medalje. Njihov chardonnay je od 2008. godine, četiri puta zaredom bio zlatan i najbolje ocijenjeno vino u ovoj kategoriji. Njihova odležana malvazija Afrodita iz 2019. godine je na IWC-u 2021. godine osvojila srebro s najvećim brojem bodova te razina, a na Decanteru 2022. zlatno s velikih 95 bodova.

U vinogradu i podrumu uglavnom rade otac i sin. „Svjestan sam da neki vinari, pa i vinoznalci nisu oduševljeni mehaničkim branjem grožđa. Ali, odgovorno tvrdim da, otkada smo uveli mehanizaciju, kvaliteta naših vina raste. Više ne ovisimo o radnoj snazi, niti o danu i noći. Poznato je da je bolje grožđe brati noću, upravo zbog nižih temperatura. Tada sin ili ja sjednemo za volan, upalimo svjetla i kreće berba. Kad sunce svane i počne zagrijavati vinograde, naše je grožđe već u vinariji. Tako obranog ne treba posebno hladiti, troši se manje energije, manje dodataka da bi ga se zadržalo stabilnim…“  kazao je Milenko Matić na prezentaciji vina Matić, Vrijeme je za… koju je organizirao Vjekoslav Madunić, te dodao kako vlada i krivo mišljenje da stroj trga vinovu lozu. Naime, današnji su strojevi toliko sofisticirani da beru samo bobice, odnosno usisavaju ih i to bez peteljki!

Darko Lugarić i Milenko Matić

Vinska kuća Matić u ponudi imaju pjenušac Apolon (80% glere, 20% malvazije), rose Eros (85% muškata ruže i 15% muškata žutog), svježu malvaziju, potom malvaziju Afroditu (odležana godinu dana u drvu), chardonnay, merlot, teran i cabernet sauvignon, a uskoro će na tržište plasirati cuvée Dioniz, sastavljen od pet sorti: merlot, cabernet sauvignon, game, borgonja i teran.

Na vinskom druženju „Vrijeme je za…“ Milenko i Erik prezentirali su osam vina karakterističnih sorata svoga kraja u vrlo dobrim i odličnim varijantama, a Erik, koji je kao stipendista proveo četiri mjeseca u Kaliforniji, prošao više vinarija, kao i vinariju Merry Edvards ekološke orijentacije, u suradnji s ocem sprema mali zaokret u proizvodnji vina vinarije Matić. Naročito kod crnih, odležanih vina jer, kako je napomenuo „Veliki je obožavatelj takvih kapljica“.

Tekst: Sunčana Barušić

Foto: Marko Čolić, arhiva vinarije Matić i Sunčana Barušić