Vrijeme je ZA… vina mlade vinarije Vjekoslava Majića

Svaki početak je težak. Malo toga imaš iza sebe, a puno se koraka mora napraviti do uspjeha, gomila truda uložiti da bi se sve posložilo onako kako želimo. A biti u početku vinarstva, još je teže. Baviti se uzgojem grožđa i vinarstvom vrlo je rizičan posao: umjesto krova nad glavom imaš otvoreno nebo i nikada ne znaš što će ti hirovita priroda prirediti i poslati s visina: kišu, tuču, orkanski vjetar ili sunce koje nemilice prži. Ponekad je blagonaklona, a ponekad u desetak minuta bude uništen godišnji trud. Težak je to posao, surovi su uvjeti, ali su i „tvrdi“ ljudi koji se odluče upustiti s prirodom u koštac.

Vjekoslav Majić

Jedan od takvih je Vjekoslav Majić, vlasnik Vinarije Majić koja je na tržište prije nekoliko godina plasirala vina iz svojih mladih nasada u Hercegovini. Majićeva vina imali su do sada prilike kušati gosti u Lagerfeld Hofu u Wuppertalu, gdje se vinar godinama bavi hotelijerstvom i ugostiteljstvom, jer kao većina Hercegovaca i Majići su imali mali vinograd od otprilike 3500 trsova, a u mjestu Vitina, podrum. Danas u Cernu imaju modernu vinariju sa kušaonicom, a u planu je sagraditi i više apartmana te privući i ugostiti ljubitelje vina.

„Sve je krenulo iz obiteljskog podruma gdje smo uvijek imali do 2000 litara vina – za svoje potrebe, goste, drage ljude i prijatelje, a ljubav za vinarstvo naslijedio sam od djeda koji se u ono doba vratio iz Amerike, posadio loze i sagradio taj na prvi, obiteljski podrum. Imao je četiri sina i svakom je dao po jednu bačvu. Ta je bačva i dan danas u mom podrumu i u njoj odležava crno vino koje me podsjeća na djetinjstvo. Budući da sam se u Njemačkoj počeo baviti ugostiteljstvom i hotelijerstvom, vino iz obiteljske vinarije nudio sam gostima koji su bili oduševljeni njime. Tada sam odlučio ozbiljnije se baviti vinarstvom. Prve smo velike nasade napravili tijekom 2018. i 2019.-te godine (otprilike 18.000 trsova), a ovoga proljeća zasadili smo još 15.500 loza na plantaži u Ljubuškom blatu gdje su svoj prostor u zakupu pronašli i drugi Ljubuški vinari“, kazao je Vjekoslav Majić na već tradicionalnom kušanju vina Vrijeme je ZA… koje organizira Vjekoslav Madunić.

Vinar Vjekoslav Majić na kušanje je donio deset etiketa koje je ljubiteljima vina željnih isprobavanja i upoznavanja novih vinarija predstavio uz stručnu pomoć sommeliera Darka Lugarića.

Za početak, istodobno su otvarane butelje napunjene vinom od sorte žilavka – iz berbe 2022. i berbe 2021. „Ovo vino, iz berbe 2022. je nefiltrirano, natočeno je za ovu prezentaciju i vidi se kako je mutno. Ali već sada ima izražene mirise herbalnog i voćnog karaktera i onima iskusnijima sigurno govori kakvo će to vino biti kada bude potpuno završeno, kada dostigne svoj puni potencijal“, kazao je Darko Lugarić nakon čega se kušala žilavka iz prošlogodišnje berbe, finih herbalnih nota i citrusa u dubini. Svi prisutni su zaključili kako je ovo vino pitko, lagano, idealno za ljetne dane.

Na red je došao Pošip (2021.). „Pitate me zašto sam u Hercegovini zasadio sortu pošip. Pa zato što me oduševilo vino od te sorte koje mi je ponudio moj susjed. Hercegovački pošip ne može se i ne smije uspoređivati primjerice s onim s otoka Korčule. Ali, dokazao sam da mogu dobiti vino puno slasti, a ima i potencijal duljeg odležavanja. Kakvo će biti za nekoliko godina, to ćemo vidjeti, jer napominjem, vinarija je mlada, nasadi su mladi, a vino je u bačvi ili boci živo i razvija se“ kazao je vinar Majić.

U Hercegovini raste i grožđe sorte chardonnay, što nije niti čudo, jer to je gotovo najrasprostranjenija sorta na svijetu. Ali, chardonnay iz Hercegovačkog tla daje posebna vina, opet je dokazao Vjekoslav Majić koji ne voli i ne želi da u njegovim vinima drvo preuzima aromu sortnosti, stoga je ovo vino sazrijevalo samo u inox bačvama. „Ako u Hercegovini, gdje većina vinograda, zbog drobljenog kamena i kiše koja je isprala zemlju, izgledaju poput mjesečeve površine, prekasno berete chardonnay, dobiti ćete obično vino. Stoga smo grožđe brali rano – 10. kolovoza i niti dana poslije, jer temperature uz kamen mogu dosegnuti i 60°C“ kazao je Majić dok su se praznile čaše jer na red je došlo peto vino.

Točio  se bijeli cuvée White two Sisters i  to cuvée sorata i godišta. Naime, u vinu se nalazi 50% chardonnaya iz berbe 2022., 30% pošipa (2022.) i 20% žilavke iz berbe 2021. koja je odležavala u bačvama od drva akacije. „Ovo je moderni Hercegovački cuvée s potencijalom za odležavanje. Vrlo interesantno vino koje će sigurno nakon nekog vremena pokazati odlične karakteristike“ kazao je sommelier Lugarić.

Rosé Kate (2022.) bio je „međustepenica“ između bijelih i crnih vina. Oduševio je najviše žensku publiku, jer u čašama se našlo vino intenzivne pink boje što nije niti čudo jer ga Majić radi od 85% trnjaka i 15% merlota. „Mislim da sam među rijetkim vinarima koji od ovih sorata radi rosé i to mi je bila namjera – da moj rosé bude poseban“ kazao je Majić, a mi se nadamo da ćemo ga moći kušati drugi godine i na Festivalu Pink Day – Zagreb.

Blatina 2019 bilo je sedmo vino koje smo kušali na prezentaciji Vrijeme je ZA… „Blatina je također autohtono vino moga kraja. Kaže se tko nema u vinogradu žilavke i blatine, taj nema niti kućnog broja“ našalio se vinar Majić i nazdravio vinom karakteristične rubin crvene boje s finim voćnim mirisima crnog bobičastog voća, koje je odležavalo u bačvama od 1500 litara u starom podrumu u Vitini.

Vjekoslav Majić voli u svom vinogradu, a onda i podrumu eksperimentirati. Zasadio je grožđe sorte cabernet sauvignon iz jednostavnog razloga: zaključio je da je Hercegovačka zemlja i podneblje idealno za njega. Iz čaša su se širili tipični mirisi i okusi bobičastog voća, a vino je njegovano u francuskom hrastu. Zaključak prisutnih: iako je vino četiri godine staro, zapravo je mlado. Bit će ono pravo kad u tami podruma odleži još najmanje dvije godine.

Darko Lugarić, Vjekoslav Majić i Vjekoslav Madunić

Na kušanju se točio i mladi, možda premladi Trnjak 2021. vino od autohtone sorte koja se sve više uzgaja u Hercegovini. „Izgled, odnosno boja i okus govore kako je ovo još „neukroćeni“ tinejdžer kojemu treba još dosta vremena da se smiri, posloži i sazre, a onda će to biti jedno veliko vino“ zaključio je Darko Lugarić, dok se otvaralo posljednje vino doneseno na kušanje iz vinarije Majić – Cuvée Red Two Sisters 2019. (50% cabernet sauvignon, 30% trnjak i 20% merlot) predivnog okusa po bobičastom voću, klinčiću i cimetu. Ponavljamo, Vinarija Majić mlada je vinarija i ovo vino, kao i sva kušana ima potencijala za odležavanje i bit će u punoj formi za nekoliko godina. Nadamo se da će ga vinar Vjekoslav Majić dobro čuvati u svom podrumu.

 

Tekst: Sunčana Barušić

Foto: Marko Čolić i Sunčana Barušić