Bled je lijep cijele godine, a poseban za vrijeme Adventa

Centar grada, pogotovo šetnica u slovenskom Bledu odjenuli su svečano ruho i cijelog se prosinca pripremaju zabavni sadržaji za cijelu obitelj. Djeca mogu napisati i u sandučić ubaciti pismo Djedu Mrazu, klizati se na klizalištu, a na glavnoj se pozornici u centru grada priređuju se mnogobrojni koncerti. Jaslice su u prirodnoj veličini, a oduševit će vas i ogroman okićen bor, te se svakako slikajte u srcu kroz koje se vide otok, stari grad i jezero.

Na mnogobrojnim štandovima možete kušati slane i slatke delicije lokalnih proizvođača koji su pripremili tradicionalne slovenske specijalitete. Zagrijte se jotom (varivo s kiselim zeljem i grahom), uživajte u jedinstvenom okusu pravih kranjskih kobasica i zasladite se štrudlom.

Zimske radosti u termalnim vodama

Ali, šareni i svjetlucavi Advent samo je jedan od razloga zašto zimi posjetiti ovu popularnu turističku destinaciju kojoj je centar ledenjačko jezero smaragdno zelene boje, a termalni su izvori „zarobljeni“ u mnogobrojnim bazenima i wellness centrima koji su obavezni dio svih hotela. Vrijedno je spomenuti wellness oazu Hotela Park, popularno nazvanu Spa Park. Bazen s termalnom vodom i saune imaju panoramski pogled, a može se uživati i u deset vrsti masaža.

Šetnja oko jezera

Boravak u Bledu osmislite tako da podjednako punite baterije u ugodnom hotelima, ali i u prirodi koja poziva na divljenje i aktivnost. Za početak, napravite krug oko Bledskog jezera. Šetnica je dugačka šest kilometara i laganom šetnjom je možete savladati za otprilike dva sata. Priroda je predivna, ali zanimljivo je promatrati brojne vile, kamp i kupalište, ali i hotele koji se nadovezuju jedni na druge. Hotel Park, primjerice, radi cijele godine, dok neki, poput kultnog Grand Hotela Toplice, u zimskim mjesecima otvaraju vrata samo vikendima. Stoga, boravite li na Bledu vikendom, svakako ga razgledajte. Sve podsjeća na kadrove filmova snimljenih prema romanima Agathe Christie.

Otočić Bled

Svakako razgledajte i jedini prirodni otok u Sloveniji. Otočić Bled je zapravo „zaštitno lice“ ove poznate destinacije, a do njega se može doći brodom. Odaberite koji vam se sviđa: električni, modernog dizajna ili drveni koji podsjeća na one koji su do otočića plovili u drugoj polovici 19. stoljeća, kad je gradić s jezerom postao hit lječilište brojne europske aristokracije. Nakon pristanka broda, do vrha otočića ima 99 stepenica koje pričaju priču o ljubavi. Naime, vjeruje se da si mladoženja koji prenese mladenku preko svih 99 stepenica (a ona ne kaže niti riječ pri tome), osigurava bračnu sreću.

Pogled sa zvonika

Sreću je moguće dozvati i potezanjem užeta u crkvi Marijinog Uznesenja koje pokreće zvono. Kad ono zazvoni tri puta, vjeruje se da će želje biti ostvarene. Kad ste u crkvi, svakako se popnite i na 54 metara visok zvonik.

Kupljena ulaznica za zvonik, uključuje i posjet muzeju, pa zaviriti i u njega i poslušajte priču o povijesti Bleda ali i Slovenije. Zadnja prostorija muzeja vodi u kafić u kojem svakako morate kušati poticu, tradicionalni Slovenski slatki kruh s različitim nadjevima.

Dvorac na litici

Bledski dvorac, do kojeg se može doći pješice – markiranom stazom ili automobilom, izvorno je bio utvrda sagrađena prije 1000 godina na strmoj litici, 130 metara iznad Bledskog jezera. Imao je burnu povijest, a detalji iz modernijeg doba otkrivaju kako je obnovljen sredinom 20. stoljeća. Ulaznica za posjet Bledskom dvorcu omogućava i posjet muzeju, vinskom podrumu (mogu se i degustirati vina), ali i tiskari u kojoj se nalazi Gutenbergov tiskarski stroj iz 16. stoljeća.

Bledska kremšnita

Prvi ju je pripremio slastičar Ištvan Lukačević 1953. godine, u slastičarskoj radionici hotela Park.  Originalna Bledska kremšnita ima dimenzije 7x7x7 centimetara, a slaže se po slojevima – od dna prema vrhu: lisnato tijesto, krema od jaja, tučeno slatko vrhnje, lisnato tijesto i… posip od šećera. Jedino u Kavani Park je više od 70 godina pripremaju prema originalnom receptu. Dok uživate u njenom okusu, možda će vam osoblje ponosno ispričati kako ih u danu pripremaju više puta, a do danas su pripremili više od 16.000.000 komada. Pri tome su potrošili više od 136 tona brašna, 8.700 000 jaja i 1.600 000 litara mlijeka. Kad bi toliku količinu kremšnita naslagali jednu na drugu, oko Bledskog jezera bi nastao zid visok 8,25 metara!

Vikend je dovoljan je da se opustite i uživate u ljepotama Bleda, a kad zalepršaju snježne pahulje, a u vama proradi skijaški adrenalin, dobro je raspitati se o obližnjim skijalištima. Do njih, iz mnogobrojnih Bledskih hotela postoji uglavnom besplatan transfer… pa možda tom prilikom i produžite boravak.

 

Tekst: Sunčana Barušić

Foto: Nikola Zoko, Aleš Krivec, Miro Zalokar i Jost Gantar