Što kušati od adventske ponude na Oleander terasi Hotela Esplanade

Nije sve u kobasicama i kuhanom vinu, iako je, što se tiče ponuda na adventskim kućicama to već postalo dio tradicije. U sklopu Adventa imati kućicu s gastronomskom ponudom gotovo automatski vlasnike uvodi u natjecanje: tko će imati bolju, inventivniju i kvalitetniju ponudu – ako ti je do reputacije. Ovdje ne raspravljamo o cijenama koje su znatno više od prošle godine, ali… na obilazak Adventa na trgovima, ulicama i terasama se ne ide „najesti“, nego družiti, nešto proživjeti i kušati nešto posebno, pa sve to u paketu pruža poseban doživljaj začinjen blagdanskom atmosferom.

Manifestacija Fooling Around: Sparkling Edition na Oleander terasi Hotela Esplanade ne nosi ovaj naziv bez razloga: zvjezdice asociraju na blagdansko raspoloženje, ali i na „zvjezdanu“ ponudu. Naime, na terasi su se okupili ponajbolji Hrvatski chefovi, odnosno jedna chefica i šest chefova. Na kućicama se može kušati kakav okus ima street food hrana kada ti je osmisle i pripremaju chefovi koji manje-više ostali dio godine u svojim restoranima gostima nude fine dining, suptilnu bistrologiju ili majstorski pripremljena jela tradicionalne ili etničke kuhinje. Nakon kušanja bilo nam je teško proglasiti pobjednike, ali, eto, navodimo one koji su nas se najviše dojmili, čije smo porcije „očistili“ do posljednje mrvice.

Esplanade, Vjenceslav Madić: Shtrookla Punch

Na Esplanadinoj kućici mogu se isprobati kreacije chefice svih Esplanadinih restorana Ane Grgić Tomić, Esplanadine glavne slastičarke Mirjane Špoljar i majstora od koktela Vjenceslava Madića. Najluksuzniji hotel nema se čega posramiti, pa nakon što obavezno pojedete street food verziju njihovih tradicionalnih štrukli, svakako kušajte krokete od kulena, fenomenalnu crostatu  s kremastim bakalarom, brownie od čokolade i tonke te nazdravite toplim koktelom Shtrookla Punch.

Chefica Esplanade Ana Grgić Tomić: Crostata s kremastim bakalarom

Na kućici chefa Vida Nikolića stvara se velika gužva jer svi žele isprobati jela s menija njegovog budućeg restorana Kiyomi, čije će otvorenje u 2024. godini obogatiti gastronomsku scenu Zagreba. Jela naziva Char Shu, Gyoza chicken, Siew Mai – dim sum punjen svinjetinom i kozicama, te desert Obanyaki – vafl s kremom i punjenjem od ananasa, bogatstvom okusa zadovoljit će i najzahtjevnija nepca dok ljubitelje smrznutih slastica očekuje Matcha sladoled s azuki grahom.

Kyjomi, chef Vid Nikolić: Siew Mai – dim sum punjen svinjetinom i kozicama

Dvojac koji dolazi iz Međimurja, chefovi Matija Bogdan i Marko Palfi ujedinili su snage i fuzioniranjem, majstorskom izvedbom i s puno kreativnosti stvaraju neočekivana jela. Odličan im je beef tartar, sočna janjeća kofta, a za jako gladne buncek burger. Probajte i gozleme – varijantu našeg soparnika, idealne za one koji nisu baš gladni ali ipak žele nešto fino grickati.

Matija Bogdan i Marko Palfi: Buncek burger

Chef Deni Srdoč odlično kuha u svom nedavno otvorenom Hidden Wine bistrou u Rijeci. A, ovo je prilika da se barem djelić okusa njegove kuhinje isproba na Oleander terasi. Sigurno nećete ostati gladni nakon odličnog lamb pita bread wrapa i sočnog hidden burgera s obiljem priloga, uz koje možete birati krumpiriće raznih okusa, a za preporuku je i odlično začinjen losos orlie.

Deni Srdoč: Losos orlie

Rekli smo, nije sve u kobasicama i kuhanom vina, ali evo nešto i za njihove istinske ljubitelje, koji Advent ne mogu zamisliti bez ovih mesnih prerađevina (i fritula!). Različitim kobasicama i prilozima na kućici Institut za kobasice chefa Mate Jankovića bit će zadovoljeni i oni najizbirljiviji. Smokey debricinka, kranjska sa sirom, Frankfurterka, Bavarska te šiš kobas sa sirom serviraju se uz bogate kombinacije priloga koje gosti mogu i sami odabrati i tako se počastiti jelom kojeg su kreirali.

Institut za kobasice by Mate Janković: šiš kobas sa sirom

Blistavu blagdansku atmosferu na najposebnijoj adventskoj lokaciji u Zagrebu, obećava i bogat glazbeni program za kojeg će tijekom svih dana održavanja festivala biti zaduženi popularni Dj-i dok će se svake srijede pjevati i plesati uz live nastupe.

FOOLING AROUND:Sparkling Edition otvoren je radnim danom od 12 do 23 h, a vikendom od 11 do 23 h.

Sve detalje o bogatom gastro i glazbenom sadržaju pratite na FOOLING AROUND društvenim mrežama: Instagram i Facebook.

 

Tekst: Sunčana Barušić

Foto: Sandro Sklepić