Odvažno vino za odvažne žene

U Hrvatskoj su žene od pamtivijeka imale utjecaj na proizvodnju vina. Samo se to nije isticalo. Danas  u proizvodnju i u sve oko vina itekako imaju utjecaj žene. Vlasnica jedinog hrvatskog časopisa o vinu je – žena. Druga pak žena vodi vinski bar u koje većinom, u finim kapljicama onako baš s guštom, dođu uživati – žene. Veliki postotak žena vode vinarije. Neke su vlasnice, druge sudjeluju u marketingu, mnogo je sommelierki koje promoviraju vino, a uostalom, iza svakog dobrog vinara stoji žena! U Hrvatskoj je, na svu sreću sve više i enologinja zahvaljujući kojima se vinarije mogu podičiti da u podrumu njeguju kvalitetne kapljice.

Diči se tako i vinarija Enosophia. Njihova voditeljica vinogradarske i vinarske proizvodnje Lucija Kužir zaslužna je za mnoge etikete. Zaljubila se u vino, Feričance i stvorilo se tu još ljubavi, pa sada stečene emocije, u vinariji Enosophia pretače u vino. Jer, vino odaje karakter vinara/vinarke, kaže se.

Za odlična vina i njihovu posebnost te sve veću popularnost u Hrvatskoj i izvan njenih granica gdje dobivaju mnoge nagrade, u vinariji Enosophia zaslužne su mnoge žene, a one su odlučile s „Odvažnim ženama“ nedavno podijeliti svoja postignuća i u ugodnoj neobaveznoj atmosferi omogućiti im kušati vina na koja su ponosne.

Stoga, odvažne su se žene iz Zagreba uputile u Feričance u vinariju Enosophia i divan sunčan, topao jesenski dan provele u društvu osebujnih žena, s odličnim vinima i finim zalogajima.

Dan se započeo s mjehurićima jer vinarija Enosophia proizvodi četiri pjenušca. Etiketa Nice to see you (engl. = drago mi je vidjeti te) dovoljno govori. Pjenušac je to od  chardonnayja i pinota crnog koji će svaki gost prihvatiti za dobrodošlicu koju su Zagrepčankama priredile Milica Jovanović, rukovoditeljica prodaje i marketinga, Tea Trošelj iz digitalnog marketinga, Eva Matoković, domaćica vinskog turizma i Jenette Šimić, voditeljica vinskog turizma.

Milica Jovanović, Tea Trošelj, Eva Matoković i Jenette Šimić

Nakon pjenušca, odvažne su žene krenule u upoznavanje vinarije i linije vina Dika. Naime, brand Dika, je u potpunosti vizualno rebrandiran – etikete odišu modernim dizajnom, pune su boja i svaka sadrži prepoznatljive elemente upravo za pojedinu vrstu vina, a u bocama se nalaze okusi vinove loze Slavonskog kraja.

Priča o Diki

Priča o Diki je kompleksna – etikete otkrivaju priče o slavonskoj šumi hrasta, nepozvanim gostima u vinogradima koji se slade bobicama, o eleganciji i profinjenosti Dore Pejačević koja je bila inspiracija za priču o vinu odvažnih žena.

 

Dika, kao vinski brand nastao je 2009. godine, doznale su žene na radionici koju će pamtiti. Dok su domaćice pričale o Diki, gošće su od cvijeća radile buketiće koji su na kraju, poput šeširića krasile bocu Dika rosé vina.

Rebranding etiketa

Rebranding etiketa Dika vina 2023. došla je u pravom trenutku: kada postoji široko razumijevanje toga da je vino najbolji pratitelj dobrom ručku ili večeri, da u vinu možemo uživati i da postoji čitav spektar boja, okusa, aroma… unutar kojeg svaka suvremena žena može pronaći nešto za sebe.

Ljepotu prirode, vinograda i proizvodnje vina Dika doživjele su odvažne žene vožnjom u kočiji. Do poznatog položaja vinarije Enosophia – Goveđa glava, a potom su, vođene iskusnim ženama krenula u upoznavanje linije Dika.

 

Dika vino odvažnih žena ispričano na osam različitih načina

Dika Graševina predstavlja pravo osvježenje u čaši. Zelenkasto – žute je boje, svježe s mirisom limuna i zelene jabuke. „U vremenu dok je živjela, skladateljica Dora Pejačević se nije smjela potpisati na svoje skladbe. Stotinu godina nakon njezine smrti, njoj u čast potpisujemo ovo vino. Ovo je graševina za odvažne žene“, poručuju iz vinarije Enosophia.

Dika Sauvignon blanc se izdvaja se po svom svježem karakteru i aromama koje donosi iz Slavonije. Zelenkasto-žute boje, ovo vino obiluje mirisima bazge i limete. „U Feričancima srne i jeleni dobro žive. I vole uživati. Zato su nam pojeli prvi urod“ kažu u vinariji Enosophia, pa su ih stavili na etiketu. Ovo je sauvignon Novog svijeta za ljude drugačijih pogleda, za žene koje streme napretku!

 Dika Chardonnay donosi doživljaj slavonske prirode na jedinstven način. Ovo vino privlači zlatno – žutom bojom i nudi mirise ananasa, vanilije i žute jabuke. „Vinograd u Feričancima je okružen hrastovom šumom. A naš se hrast koristi čak u Pijemontu i Toskani za bačve. Kad se pije ovo vino, osjeti se strast kada chardonnay ljubi hrast“ kažu u vinariji Enosophia za ovo vino koje na etiketi ima, a što drugo nego – žir.

Dika Frankovka, rubinsko-crveno vino ima mirise šljive, kupine i trešnje, a na nepcu pruža suho i zaobljeno iskustvo s naglašenom svježinom i začinskim aromama. „Nije tajna da je ova sorta naša najveća ljubav. Imamo toliko dugu povijest da je postala tradicijia. Kraljica u našem kraju, frankovku baš svi znaju“ kažu u vinariji Enosophia za vino čiju i etiketu krasi kraljičina kruna.

 Dika Rosé je vino koje poziva na uživanje. Osvježava svojim mirisima jagode, maline i trešnje, a na nepcu donosi polusuho i zaobljeno iskustvo. „Nastalo od ljubljene nam frankovke, ovo je vino za sve koji znaju uživati polako. Jer ovo se vino voli polako, ali do krajaporučuju iz vinarije Enosophia za rosé na čiju se etiketu stavili – ženske nožice koje gaze grožđe, jer tako se to radilo u prošlosti.

Dika Cabernet Sauvignon rubinski crveno vino odležano u drvu, krije bogate arome crvenog voća te nota začina. A iz vinarije Enosophia poručuju: „Na istoj smo geografskoj širini kao Bordeaux, domovini ove sorte. Kreirati toliko slično vino, mirisno, suho i punog okusa nije lako. Ovo je Cabernet sauvignon na slavonski način“

 Dika sinergo bijeli nosi poruku iz vinarije Enosophia: „Kada se ove sorte spoje, počinje zabava. To su voćni chardonnay, aromatični sauvignon bijeli i nezaobilazna graševina. Zato je zavodljivo, slatkasto i lagano. Sinergo je vino koje crta osmijeh na usnama

 Dika Sinergo crni opisuju u vinariji Enosophia ovako: „Slavonija-Bordeaux. Ista paralela, isti cuvée. Uz twist: u cabernet sauvignon i merlot dodali smo frankovku. Za razigranost, voćnost i pitkost. Ovo slavonsko vino miriše na Bordeaux“.

Uspomena na etiketi

Odvažne su žene iz Zagreba bile oduševljene odvažnim i vrijednim ženama iz vinarije Enosophia. Dakako, oduševljene su bile i vinima, a susret kojeg će još dugo pamtiti, „pamititi“ će i etiketa pjenušca Memoria, na kojoj su (nakon što su ispraznile bocu!) upisale datum. Za uspomenu.

Živjele odvažne žene koje uživaju u vinu!

Tekst: Sunčana Barušić

Foto: Nikola Zoko