Novo doba frankovke u Feričancima

Ako je frankovka, tada je iz Feričanaca! To će potvrditi vinski stručnjaci i ljubitelji ove sorte, ali i brojne nagrade koje godinama stižu u feričanačku vinariju Enosophia, u svijetu poznatu po vrhunskim frankovkama.

S ciljem očuvanja ove u podrumu iznimno zahtjevne sorte koja traži znanje i iskustvo, stručnjaci vinarije Enosophia u suradnji s Agronomskim fakultetom u Zagrebu, na jednom od svojih najstarijih položaja – Srednjaku, na pet hektara novog vinograda zasadili su više od 25 tisuća sadnica frankovke izdvojene u selekciji iz svojeg starog nasada poznatog po vrhunskoj kvaliteti grožđa.

Tradicija uzgoja frankovke u feričanačkom vinogorju seže u doba Austro-Ugarske, a zanimljive priče dolaze iz Kurije Mihalović u kojoj je Franz List skladao neke od svojih najboljih skladbi upravo pijući feričanačku Frankovku.

Elitni nasadi iz vinograda starog 51 godinu

Na području ove slavonske općine frankovka daje vrhunske rezultate te zaslužuje ozbiljan znanstveni pristup selekcioniranju njezinih pozitivnih karakteristika kako bi se kvaliteta podigla na još višu razinu. Jer u Enosophiji znaju da se najbolja vina proizvode isključivo od najboljeg grožđa.

Dika Frankovka

„Nastavno na dugogodišnju tradiciju i iznimne rezultate ove sorte odlučili smo i znanstveno potkrijepiti navedene činjenice te dokazati njezine superiorne karakteristike u našem vinogorju. Projekt je od iznimne važnosti za budućnost feričanačkog, a i cijelog hrvatskog vinogradarstva. U suradnji s Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, 2022. započeli smo označavanje elitnih trsova u našem najstarijem vinogradu frankovke iz 1973. Pratili smo njegova ampelografska obilježja kroz jednu sezonu i proveli zdravstveno testiranje – ELISA test, kako bismo bili sigurni da trsovi nisu zaraženi virusima. Nakon zimske rezidbe plemke smo dostavili u rasadnik, a nakon godinu dana proizvodnje ovo proljeće posadili prve sadnice naše frankovke. Trenutno smo pri kraju prve faze postupka masovne klonske selekcije.“ kaže Lucija Kovačević, glavna enologinja vinarije Enosophia.

Enologinja Lucija Kovačić

Ovim važnim i zahtjevnim projektom vinarija Enosophia želi dodati vrijednost Feričancima kao atraktivnom vinogorju.

Voditelj projekta, predstojnik Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo izv. prof. dr. sc. Darko Preiner ističe kako je cilj selekcije izdvojiti klonove frankovke koji će imati vrhunske karakteristike prikladne za uzgoj na području Feričanaca. To je zahtjevan i dugotrajan proces, a prvi se rezultati očekuju kroz deset godina.

Miraz Frankovka

Vrhunska frankovka od lepršavih pjenušaca do unikatnih predikata

„Iznimnom kvalitetom frankovki u svim kategorijama već smo potvrdili kako smo najbolje podneblje za ovu sortu u Hrvatskoj, a to ćemo sada i znanstveno potkrijepiti. U  našem podrumu u Feričancima nastaju izvrsne frankovke u svim kategorijama – od lepršavih pjenušaca, pitkih Rosea, laganih i voćnih Dika do kompleksnih Miraza i unikatnih predikatnih vina, pri tome mislim na našu nagrađivanu ledenu berbu frankovke koju u Hrvatskoj jedini proizvodimo“, kaže Martin Kovačević, direktor vinarije Enosophia.

Enolozi Lucija i Martin Kovačević

 

 

Foto: arhiva Enosophia