Arhiva oznaka za: Feričanci

Sjajan uspjeh Enosophie na Decanter World Wine Awards

Vinarija Enosophia iz Feričanaca osvojila je pet srebrnih medalja na ovogodišnjem izdanju najvećeg vinskog natjecanja na svijetu – Decanter World Wine Awards. Znakovito je da su srebrne medalje otišle kompletnoj liniji Miraz, to jest za sva 4 vina koja se mogu naći u toj liniji, dok je peto srebro osvojeno s pjenušcem Memoria Brut Nature. Vina vinarije Enosophia iz Feričanaca dobila su još jednu potvrdu izvrsnosti, a što je još važnije kontinuiteta i pouzdanosti. Naime, baš sva vina iz premium linije ove vinarije osvojila su 90 i više bodova, čime su još jednom potvrdila da je Enosophia jedna od najpouzdanijih vinarija Hrvatske s čijim se vinima ne može pogriješiti.

“Više me veseli što su sva vina iz kolekcije Miraz, kao i naš pjenušac Memoria dobila visoka priznanja kao što je Decanter srebro za koje treba osvojiti preko 90 bodova, nego da je jedna etiketa dobila zlato, a druga broncu ili ostala bez medalje. Linije Miraz i Memoria su naše perjanice u koje ulažemo golemi trud i u vinogradu i u podrumu, sve kako bi izdvojili i odnjegovali ono najbolje što imamo. Zato me čini izuzetno ponosnim kad vidim da su stroge komisije magazina Decanter tu kvalitetu unisono prepoznale i nagradile. Mislim da naši kupci nakon ovakvih priznanja mogu biti spokojni i bez zadrške nastaviti kupovati naša vina, koja osim što imaju još jednu potvrdu najviše kvalitete, uvijek nude i poštene i pristupačne cijene.” izjavio je direktor vinarije Martin Kovačević.

Uspjeh je postignut u konkurenciji od preko 18.000 uzorka vina pristiglih iz cijelog svijeta, a od čega se samo iz Hrvatske natjecalo više od 600 vina.

Nagrađena vina, Decanterovi suci osim što su ocijenili su i opisali  kako slijedi:

Memoria Brut Nature

(pjenušac dobiven klasičnom metodom od sorte rajnski rizling dozrijevan 48 mjeseci na vlastitim kvascima)

Ocjena: 92/100

Slojevit miris s orašastim i svježim citrusnim aromama i s autolitičkim notama u pozadini. U ustima harmonično, s vibrantnim kiselinama i mineralnom završetkom.

 

Miraz Frankovka 2019

Ocjena: 90/100

Bogato i ekspresivno vino. S aromama crnog ribiza, tamne čokolade i likoricije. Živo i vrlo pitko u ustima, s prilično dugim završetkom.

Miraz Cabernet Franc 2019

Ocjena: 90/100

Zrelo crno voće na nosu uz malo pečene paprike i s dodirom lista rajčice i duhana. Na nepcu harmonično i sasvim suho.

 

Miraz Syrah 2108

Ocjena: 92/100

Svježe arome crvenog voća na nosu, a u ustima punog bridećeg okusa, sa nešto slatkih začina poput vanilije u pozadini. Lijepe je punoće i strukturalne ravnoteže, kao i dugačke završnice.

Miraz Cuvee 2018  (50% cabernet sauvignon, 30% merlot, 15% frankovka, 5% cabernet franc)

Ocjena: 90/100

Obilne arome crvenog voća na nosu s cvjetnom nijansom u pozadini, kao i s notama finih začina. U ustima je prifinjeno i slojevito.

 

Foto: arhiva Enosophia i Sunčana Barušić

 

Novo doba frankovke u Feričancima

Ako je frankovka, tada je iz Feričanaca! To će potvrditi vinski stručnjaci i ljubitelji ove sorte, ali i brojne nagrade koje godinama stižu u feričanačku vinariju Enosophia, u svijetu poznatu po vrhunskim frankovkama.

S ciljem očuvanja ove u podrumu iznimno zahtjevne sorte koja traži znanje i iskustvo, stručnjaci vinarije Enosophia u suradnji s Agronomskim fakultetom u Zagrebu, na jednom od svojih najstarijih položaja – Srednjaku, na pet hektara novog vinograda zasadili su više od 25 tisuća sadnica frankovke izdvojene u selekciji iz svojeg starog nasada poznatog po vrhunskoj kvaliteti grožđa.

Tradicija uzgoja frankovke u feričanačkom vinogorju seže u doba Austro-Ugarske, a zanimljive priče dolaze iz Kurije Mihalović u kojoj je Franz List skladao neke od svojih najboljih skladbi upravo pijući feričanačku Frankovku.

Elitni nasadi iz vinograda starog 51 godinu

Na području ove slavonske općine frankovka daje vrhunske rezultate te zaslužuje ozbiljan znanstveni pristup selekcioniranju njezinih pozitivnih karakteristika kako bi se kvaliteta podigla na još višu razinu. Jer u Enosophiji znaju da se najbolja vina proizvode isključivo od najboljeg grožđa.

Dika Frankovka

„Nastavno na dugogodišnju tradiciju i iznimne rezultate ove sorte odlučili smo i znanstveno potkrijepiti navedene činjenice te dokazati njezine superiorne karakteristike u našem vinogorju. Projekt je od iznimne važnosti za budućnost feričanačkog, a i cijelog hrvatskog vinogradarstva. U suradnji s Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, 2022. započeli smo označavanje elitnih trsova u našem najstarijem vinogradu frankovke iz 1973. Pratili smo njegova ampelografska obilježja kroz jednu sezonu i proveli zdravstveno testiranje – ELISA test, kako bismo bili sigurni da trsovi nisu zaraženi virusima. Nakon zimske rezidbe plemke smo dostavili u rasadnik, a nakon godinu dana proizvodnje ovo proljeće posadili prve sadnice naše frankovke. Trenutno smo pri kraju prve faze postupka masovne klonske selekcije.“ kaže Lucija Kovačević, glavna enologinja vinarije Enosophia.

Enologinja Lucija Kovačić

Ovim važnim i zahtjevnim projektom vinarija Enosophia želi dodati vrijednost Feričancima kao atraktivnom vinogorju.

Voditelj projekta, predstojnik Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo izv. prof. dr. sc. Darko Preiner ističe kako je cilj selekcije izdvojiti klonove frankovke koji će imati vrhunske karakteristike prikladne za uzgoj na području Feričanaca. To je zahtjevan i dugotrajan proces, a prvi se rezultati očekuju kroz deset godina.

Miraz Frankovka

Vrhunska frankovka od lepršavih pjenušaca do unikatnih predikata

„Iznimnom kvalitetom frankovki u svim kategorijama već smo potvrdili kako smo najbolje podneblje za ovu sortu u Hrvatskoj, a to ćemo sada i znanstveno potkrijepiti. U  našem podrumu u Feričancima nastaju izvrsne frankovke u svim kategorijama – od lepršavih pjenušaca, pitkih Rosea, laganih i voćnih Dika do kompleksnih Miraza i unikatnih predikatnih vina, pri tome mislim na našu nagrađivanu ledenu berbu frankovke koju u Hrvatskoj jedini proizvodimo“, kaže Martin Kovačević, direktor vinarije Enosophia.

Enolozi Lucija i Martin Kovačević

 

 

Foto: arhiva Enosophia

Drukčija proslava Martinja u režiji vinarije Enosophia

Vinarija Enosophia, organizirala je proslavu blagdana Svetog Martina u atraktivnom prostoru Business cluba 5, smještenom na 14. katu Sky office towera u Zagrebu. Sve je počelo edukativnom radionicom Otkrivanje blaga – Frankovka kroz vrijeme pod stručnim vodstvom enologa i direktora vinarije Martina Kovačevića.

Martin Kovačević, enolog i direktor vinarije Enosophia

„Kao vinarija imamo dugu i uspješnu tradiciju proizvodnje vina od Frankovke. Misija nam je da vina od ove sorte dostignu status koji imaju omiljene crne sorte na tržištu Hrvatske, posebno jer predano kreiramo posebna vina, osvajamo brojne nagrade i priznanja” – rekao je Kovačević ne krijući oduševljenje interesom za radionicu kojom se Frankovka dodatno približila ljubiteljima vina i vinskim znalcima.

Tijekom vertikalnog kušanja Frankovke, koja se s pravom naziva crna sorta Hrvatskog istoka, posebnu pažnju prisutnih privukle su Linqua Franka (2020.), nagrađivana Frankovka iz linije Miraz (2019.), ali i prva Ledena berba od Frankovke u Hrvatskoj (2016.). Okupljene vinoljupce je posebno iznenadila Frankovka Miraz iz berbe 2012. koja je jaka, koncentrirana i robusna s razvijenim tercijarnim arome, kojima dominiraju čokolada, kava, koža i džem od višnje. Iako je vinarija od tada promijenila stilistiku Miraza mnogi su se složili s time kako je ovo vino jedinstven primjerak koji dokazuje potencijal sorte i terroira.

Nakon radionice domaćini su priredili svojim partnerima, kupcima, novinarima i ostalim prijateljima vinarije nezaboravnu zabavu. Mogle su se kušati slavonske kobasice u modernom dizajnu ali i steakovi koji su se sljubili s mladom Frankovkom. Martinje je ovaj put bilo u modernom ruhu – s glazbenom kulisom dj-a, ali i obogaćeno nastupom stand up komičara Saše Turkovića čiji je humor mnoge nasmijao do suza.

„Martinje je kruna vinogradarske godine, nakon njega slijedi kratak odmor za vinogradare i zato prakticiramo proteklu godinu proslaviti baš na taj dan. Naše proslave svake godine radimo na novim mjestima, s drugačijom temom, s raznim iznenađenjima, ali uvijek s dragim ljudima i prijateljima.“ izjavio je direktor prodaje i marketinga Josip Pavičić koji je samo jedan od ključnih ljudi u timu ove tvrtke. Naime, vinarija Enosophia postaje prepoznata po mnogim inovacijama, ali i srdačnosti svojih zaposlenika koji su pokretačka snaga ovog brenda.

Tea Trošelj i Milica Jovanović Kustura iz vinarije Enosophia i stand up komicar Saša Turković

 

foto: Nikola Zoko i Kristina Samarđić

Odvažno vino za odvažne žene

U Hrvatskoj su žene od pamtivijeka imale utjecaj na proizvodnju vina. Samo se to nije isticalo. Danas  u proizvodnju i u sve oko vina itekako imaju utjecaj žene. Vlasnica jedinog hrvatskog časopisa o vinu je – žena. Druga pak žena vodi vinski bar u koje većinom, u finim kapljicama onako baš s guštom, dođu uživati – žene. Veliki postotak žena vode vinarije. Neke su vlasnice, druge sudjeluju u marketingu, mnogo je sommelierki koje promoviraju vino, a uostalom, iza svakog dobrog vinara stoji žena! U Hrvatskoj je, na svu sreću sve više i enologinja zahvaljujući kojima se vinarije mogu podičiti da u podrumu njeguju kvalitetne kapljice.

Diči se tako i vinarija Enosophia. Njihova voditeljica vinogradarske i vinarske proizvodnje Lucija Kužir zaslužna je za mnoge etikete. Zaljubila se u vino, Feričance i stvorilo se tu još ljubavi, pa sada stečene emocije, u vinariji Enosophia pretače u vino. Jer, vino odaje karakter vinara/vinarke, kaže se.

Za odlična vina i njihovu posebnost te sve veću popularnost u Hrvatskoj i izvan njenih granica gdje dobivaju mnoge nagrade, u vinariji Enosophia zaslužne su mnoge žene, a one su odlučile s „Odvažnim ženama“ nedavno podijeliti svoja postignuća i u ugodnoj neobaveznoj atmosferi omogućiti im kušati vina na koja su ponosne.

Stoga, odvažne su se žene iz Zagreba uputile u Feričance u vinariju Enosophia i divan sunčan, topao jesenski dan provele u društvu osebujnih žena, s odličnim vinima i finim zalogajima.

Dan se započeo s mjehurićima jer vinarija Enosophia proizvodi četiri pjenušca. Etiketa Nice to see you (engl. = drago mi je vidjeti te) dovoljno govori. Pjenušac je to od  chardonnayja i pinota crnog koji će svaki gost prihvatiti za dobrodošlicu koju su Zagrepčankama priredile Milica Jovanović, rukovoditeljica prodaje i marketinga, Tea Trošelj iz digitalnog marketinga, Eva Matoković, domaćica vinskog turizma i Jenette Šimić, voditeljica vinskog turizma.

Milica Jovanović, Tea Trošelj, Eva Matoković i Jenette Šimić

Nakon pjenušca, odvažne su žene krenule u upoznavanje vinarije i linije vina Dika. Naime, brand Dika, je u potpunosti vizualno rebrandiran – etikete odišu modernim dizajnom, pune su boja i svaka sadrži prepoznatljive elemente upravo za pojedinu vrstu vina, a u bocama se nalaze okusi vinove loze Slavonskog kraja.

Priča o Diki

Priča o Diki je kompleksna – etikete otkrivaju priče o slavonskoj šumi hrasta, nepozvanim gostima u vinogradima koji se slade bobicama, o eleganciji i profinjenosti Dore Pejačević koja je bila inspiracija za priču o vinu odvažnih žena.

 

Dika, kao vinski brand nastao je 2009. godine, doznale su žene na radionici koju će pamtiti. Dok su domaćice pričale o Diki, gošće su od cvijeća radile buketiće koji su na kraju, poput šeširića krasile bocu Dika rosé vina.

Rebranding etiketa

Rebranding etiketa Dika vina 2023. došla je u pravom trenutku: kada postoji široko razumijevanje toga da je vino najbolji pratitelj dobrom ručku ili večeri, da u vinu možemo uživati i da postoji čitav spektar boja, okusa, aroma… unutar kojeg svaka suvremena žena može pronaći nešto za sebe.

Ljepotu prirode, vinograda i proizvodnje vina Dika doživjele su odvažne žene vožnjom u kočiji. Do poznatog položaja vinarije Enosophia – Goveđa glava, a potom su, vođene iskusnim ženama krenula u upoznavanje linije Dika.

 

Dika vino odvažnih žena ispričano na osam različitih načina

Dika Graševina predstavlja pravo osvježenje u čaši. Zelenkasto – žute je boje, svježe s mirisom limuna i zelene jabuke. „U vremenu dok je živjela, skladateljica Dora Pejačević se nije smjela potpisati na svoje skladbe. Stotinu godina nakon njezine smrti, njoj u čast potpisujemo ovo vino. Ovo je graševina za odvažne žene“, poručuju iz vinarije Enosophia.

Dika Sauvignon blanc se izdvaja se po svom svježem karakteru i aromama koje donosi iz Slavonije. Zelenkasto-žute boje, ovo vino obiluje mirisima bazge i limete. „U Feričancima srne i jeleni dobro žive. I vole uživati. Zato su nam pojeli prvi urod“ kažu u vinariji Enosophia, pa su ih stavili na etiketu. Ovo je sauvignon Novog svijeta za ljude drugačijih pogleda, za žene koje streme napretku!

 Dika Chardonnay donosi doživljaj slavonske prirode na jedinstven način. Ovo vino privlači zlatno – žutom bojom i nudi mirise ananasa, vanilije i žute jabuke. „Vinograd u Feričancima je okružen hrastovom šumom. A naš se hrast koristi čak u Pijemontu i Toskani za bačve. Kad se pije ovo vino, osjeti se strast kada chardonnay ljubi hrast“ kažu u vinariji Enosophia za ovo vino koje na etiketi ima, a što drugo nego – žir.

Dika Frankovka, rubinsko-crveno vino ima mirise šljive, kupine i trešnje, a na nepcu pruža suho i zaobljeno iskustvo s naglašenom svježinom i začinskim aromama. „Nije tajna da je ova sorta naša najveća ljubav. Imamo toliko dugu povijest da je postala tradicijia. Kraljica u našem kraju, frankovku baš svi znaju“ kažu u vinariji Enosophia za vino čiju i etiketu krasi kraljičina kruna.

 Dika Rosé je vino koje poziva na uživanje. Osvježava svojim mirisima jagode, maline i trešnje, a na nepcu donosi polusuho i zaobljeno iskustvo. „Nastalo od ljubljene nam frankovke, ovo je vino za sve koji znaju uživati polako. Jer ovo se vino voli polako, ali do krajaporučuju iz vinarije Enosophia za rosé na čiju se etiketu stavili – ženske nožice koje gaze grožđe, jer tako se to radilo u prošlosti.

Dika Cabernet Sauvignon rubinski crveno vino odležano u drvu, krije bogate arome crvenog voća te nota začina. A iz vinarije Enosophia poručuju: „Na istoj smo geografskoj širini kao Bordeaux, domovini ove sorte. Kreirati toliko slično vino, mirisno, suho i punog okusa nije lako. Ovo je Cabernet sauvignon na slavonski način“

 Dika sinergo bijeli nosi poruku iz vinarije Enosophia: „Kada se ove sorte spoje, počinje zabava. To su voćni chardonnay, aromatični sauvignon bijeli i nezaobilazna graševina. Zato je zavodljivo, slatkasto i lagano. Sinergo je vino koje crta osmijeh na usnama

 Dika Sinergo crni opisuju u vinariji Enosophia ovako: „Slavonija-Bordeaux. Ista paralela, isti cuvée. Uz twist: u cabernet sauvignon i merlot dodali smo frankovku. Za razigranost, voćnost i pitkost. Ovo slavonsko vino miriše na Bordeaux“.

Uspomena na etiketi

Odvažne su žene iz Zagreba bile oduševljene odvažnim i vrijednim ženama iz vinarije Enosophia. Dakako, oduševljene su bile i vinima, a susret kojeg će još dugo pamtiti, „pamititi“ će i etiketa pjenušca Memoria, na kojoj su (nakon što su ispraznile bocu!) upisale datum. Za uspomenu.

Živjele odvažne žene koje uživaju u vinu!

Tekst: Sunčana Barušić

Foto: Nikola Zoko