Arhiva oznaka za: vinarija Enosophia

Drukčija proslava Martinja u režiji vinarije Enosophia

Vinarija Enosophia, organizirala je proslavu blagdana Svetog Martina u atraktivnom prostoru Business cluba 5, smještenom na 14. katu Sky office towera u Zagrebu. Sve je počelo edukativnom radionicom Otkrivanje blaga – Frankovka kroz vrijeme pod stručnim vodstvom enologa i direktora vinarije Martina Kovačevića.

Martin Kovačević, enolog i direktor vinarije Enosophia

„Kao vinarija imamo dugu i uspješnu tradiciju proizvodnje vina od Frankovke. Misija nam je da vina od ove sorte dostignu status koji imaju omiljene crne sorte na tržištu Hrvatske, posebno jer predano kreiramo posebna vina, osvajamo brojne nagrade i priznanja” – rekao je Kovačević ne krijući oduševljenje interesom za radionicu kojom se Frankovka dodatno približila ljubiteljima vina i vinskim znalcima.

Tijekom vertikalnog kušanja Frankovke, koja se s pravom naziva crna sorta Hrvatskog istoka, posebnu pažnju prisutnih privukle su Linqua Franka (2020.), nagrađivana Frankovka iz linije Miraz (2019.), ali i prva Ledena berba od Frankovke u Hrvatskoj (2016.). Okupljene vinoljupce je posebno iznenadila Frankovka Miraz iz berbe 2012. koja je jaka, koncentrirana i robusna s razvijenim tercijarnim arome, kojima dominiraju čokolada, kava, koža i džem od višnje. Iako je vinarija od tada promijenila stilistiku Miraza mnogi su se složili s time kako je ovo vino jedinstven primjerak koji dokazuje potencijal sorte i terroira.

Nakon radionice domaćini su priredili svojim partnerima, kupcima, novinarima i ostalim prijateljima vinarije nezaboravnu zabavu. Mogle su se kušati slavonske kobasice u modernom dizajnu ali i steakovi koji su se sljubili s mladom Frankovkom. Martinje je ovaj put bilo u modernom ruhu – s glazbenom kulisom dj-a, ali i obogaćeno nastupom stand up komičara Saše Turkovića čiji je humor mnoge nasmijao do suza.

„Martinje je kruna vinogradarske godine, nakon njega slijedi kratak odmor za vinogradare i zato prakticiramo proteklu godinu proslaviti baš na taj dan. Naše proslave svake godine radimo na novim mjestima, s drugačijom temom, s raznim iznenađenjima, ali uvijek s dragim ljudima i prijateljima.“ izjavio je direktor prodaje i marketinga Josip Pavičić koji je samo jedan od ključnih ljudi u timu ove tvrtke. Naime, vinarija Enosophia postaje prepoznata po mnogim inovacijama, ali i srdačnosti svojih zaposlenika koji su pokretačka snaga ovog brenda.

Tea Trošelj i Milica Jovanović Kustura iz vinarije Enosophia i stand up komicar Saša Turković

 

foto: Nikola Zoko i Kristina Samarđić

Odvažno vino za odvažne žene

U Hrvatskoj su žene od pamtivijeka imale utjecaj na proizvodnju vina. Samo se to nije isticalo. Danas  u proizvodnju i u sve oko vina itekako imaju utjecaj žene. Vlasnica jedinog hrvatskog časopisa o vinu je – žena. Druga pak žena vodi vinski bar u koje većinom, u finim kapljicama onako baš s guštom, dođu uživati – žene. Veliki postotak žena vode vinarije. Neke su vlasnice, druge sudjeluju u marketingu, mnogo je sommelierki koje promoviraju vino, a uostalom, iza svakog dobrog vinara stoji žena! U Hrvatskoj je, na svu sreću sve više i enologinja zahvaljujući kojima se vinarije mogu podičiti da u podrumu njeguju kvalitetne kapljice.

Diči se tako i vinarija Enosophia. Njihova voditeljica vinogradarske i vinarske proizvodnje Lucija Kužir zaslužna je za mnoge etikete. Zaljubila se u vino, Feričance i stvorilo se tu još ljubavi, pa sada stečene emocije, u vinariji Enosophia pretače u vino. Jer, vino odaje karakter vinara/vinarke, kaže se.

Za odlična vina i njihovu posebnost te sve veću popularnost u Hrvatskoj i izvan njenih granica gdje dobivaju mnoge nagrade, u vinariji Enosophia zaslužne su mnoge žene, a one su odlučile s „Odvažnim ženama“ nedavno podijeliti svoja postignuća i u ugodnoj neobaveznoj atmosferi omogućiti im kušati vina na koja su ponosne.

Stoga, odvažne su se žene iz Zagreba uputile u Feričance u vinariju Enosophia i divan sunčan, topao jesenski dan provele u društvu osebujnih žena, s odličnim vinima i finim zalogajima.

Dan se započeo s mjehurićima jer vinarija Enosophia proizvodi četiri pjenušca. Etiketa Nice to see you (engl. = drago mi je vidjeti te) dovoljno govori. Pjenušac je to od  chardonnayja i pinota crnog koji će svaki gost prihvatiti za dobrodošlicu koju su Zagrepčankama priredile Milica Jovanović, rukovoditeljica prodaje i marketinga, Tea Trošelj iz digitalnog marketinga, Eva Matoković, domaćica vinskog turizma i Jenette Šimić, voditeljica vinskog turizma.

Milica Jovanović, Tea Trošelj, Eva Matoković i Jenette Šimić

Nakon pjenušca, odvažne su žene krenule u upoznavanje vinarije i linije vina Dika. Naime, brand Dika, je u potpunosti vizualno rebrandiran – etikete odišu modernim dizajnom, pune su boja i svaka sadrži prepoznatljive elemente upravo za pojedinu vrstu vina, a u bocama se nalaze okusi vinove loze Slavonskog kraja.

Priča o Diki

Priča o Diki je kompleksna – etikete otkrivaju priče o slavonskoj šumi hrasta, nepozvanim gostima u vinogradima koji se slade bobicama, o eleganciji i profinjenosti Dore Pejačević koja je bila inspiracija za priču o vinu odvažnih žena.

 

Dika, kao vinski brand nastao je 2009. godine, doznale su žene na radionici koju će pamtiti. Dok su domaćice pričale o Diki, gošće su od cvijeća radile buketiće koji su na kraju, poput šeširića krasile bocu Dika rosé vina.

Rebranding etiketa

Rebranding etiketa Dika vina 2023. došla je u pravom trenutku: kada postoji široko razumijevanje toga da je vino najbolji pratitelj dobrom ručku ili večeri, da u vinu možemo uživati i da postoji čitav spektar boja, okusa, aroma… unutar kojeg svaka suvremena žena može pronaći nešto za sebe.

Ljepotu prirode, vinograda i proizvodnje vina Dika doživjele su odvažne žene vožnjom u kočiji. Do poznatog položaja vinarije Enosophia – Goveđa glava, a potom su, vođene iskusnim ženama krenula u upoznavanje linije Dika.

 

Dika vino odvažnih žena ispričano na osam različitih načina

Dika Graševina predstavlja pravo osvježenje u čaši. Zelenkasto – žute je boje, svježe s mirisom limuna i zelene jabuke. „U vremenu dok je živjela, skladateljica Dora Pejačević se nije smjela potpisati na svoje skladbe. Stotinu godina nakon njezine smrti, njoj u čast potpisujemo ovo vino. Ovo je graševina za odvažne žene“, poručuju iz vinarije Enosophia.

Dika Sauvignon blanc se izdvaja se po svom svježem karakteru i aromama koje donosi iz Slavonije. Zelenkasto-žute boje, ovo vino obiluje mirisima bazge i limete. „U Feričancima srne i jeleni dobro žive. I vole uživati. Zato su nam pojeli prvi urod“ kažu u vinariji Enosophia, pa su ih stavili na etiketu. Ovo je sauvignon Novog svijeta za ljude drugačijih pogleda, za žene koje streme napretku!

 Dika Chardonnay donosi doživljaj slavonske prirode na jedinstven način. Ovo vino privlači zlatno – žutom bojom i nudi mirise ananasa, vanilije i žute jabuke. „Vinograd u Feričancima je okružen hrastovom šumom. A naš se hrast koristi čak u Pijemontu i Toskani za bačve. Kad se pije ovo vino, osjeti se strast kada chardonnay ljubi hrast“ kažu u vinariji Enosophia za ovo vino koje na etiketi ima, a što drugo nego – žir.

Dika Frankovka, rubinsko-crveno vino ima mirise šljive, kupine i trešnje, a na nepcu pruža suho i zaobljeno iskustvo s naglašenom svježinom i začinskim aromama. „Nije tajna da je ova sorta naša najveća ljubav. Imamo toliko dugu povijest da je postala tradicijia. Kraljica u našem kraju, frankovku baš svi znaju“ kažu u vinariji Enosophia za vino čiju i etiketu krasi kraljičina kruna.

 Dika Rosé je vino koje poziva na uživanje. Osvježava svojim mirisima jagode, maline i trešnje, a na nepcu donosi polusuho i zaobljeno iskustvo. „Nastalo od ljubljene nam frankovke, ovo je vino za sve koji znaju uživati polako. Jer ovo se vino voli polako, ali do krajaporučuju iz vinarije Enosophia za rosé na čiju se etiketu stavili – ženske nožice koje gaze grožđe, jer tako se to radilo u prošlosti.

Dika Cabernet Sauvignon rubinski crveno vino odležano u drvu, krije bogate arome crvenog voća te nota začina. A iz vinarije Enosophia poručuju: „Na istoj smo geografskoj širini kao Bordeaux, domovini ove sorte. Kreirati toliko slično vino, mirisno, suho i punog okusa nije lako. Ovo je Cabernet sauvignon na slavonski način“

 Dika sinergo bijeli nosi poruku iz vinarije Enosophia: „Kada se ove sorte spoje, počinje zabava. To su voćni chardonnay, aromatični sauvignon bijeli i nezaobilazna graševina. Zato je zavodljivo, slatkasto i lagano. Sinergo je vino koje crta osmijeh na usnama

 Dika Sinergo crni opisuju u vinariji Enosophia ovako: „Slavonija-Bordeaux. Ista paralela, isti cuvée. Uz twist: u cabernet sauvignon i merlot dodali smo frankovku. Za razigranost, voćnost i pitkost. Ovo slavonsko vino miriše na Bordeaux“.

Uspomena na etiketi

Odvažne su žene iz Zagreba bile oduševljene odvažnim i vrijednim ženama iz vinarije Enosophia. Dakako, oduševljene su bile i vinima, a susret kojeg će još dugo pamtiti, „pamititi“ će i etiketa pjenušca Memoria, na kojoj su (nakon što su ispraznile bocu!) upisale datum. Za uspomenu.

Živjele odvažne žene koje uživaju u vinu!

Tekst: Sunčana Barušić

Foto: Nikola Zoko

 

Vino uz žlicu u Nico’su – bistrou u srcu Zagreba

U bistrou Nico´s u srcu Zagreba (Augusta Cesarca 4) održano je 17. Vino uz žlicu, eno gastronomski projekt kojim se promovira kultura konzumacije vrhunskih vina i hrane.

Uzvanike iz svijeta medija pozdravio je voditelj bistroa Ivan Srdar, koji se pobrinuo da sve bude na visokoj razini, naglasivši da se kod njih njeguje talijanska kuhinja, a svoje umijeće pokazao je novi chef Marko Rerečić. Vlasnici Nico’sa, koji je otvoren potkraj prošle godine, su Irena Kolovrat i Mario Sabolić, a glavni voditelj bistroa Marinko Čeko trenutno u novu sezonu ‘uhodava’ njihovu istoimenu trattoriju u Dubrovniku.


Prohladnu zagrebačku večer na početku su uljepšali mjehurići pjenušca Memoria, posluženog uz zalogajčiće s Tatarskim biftekom, a predstavio ga je Hrvoje Sarić, voditelj prodaje  Enosophije za zagrebačko područje. Etiketa Memorije napravljena je da zabilježi svečane trenutke tako što se na njoj zaokruži datum i na praznoj crti napiše razlog slavlja. Pjenušac spada u kategoriju Brut nature, rađen je klasičnom metodom, od sorte rajnski rizling s položaja Potkova kod Feričanaca u Slavoniji. Odležao je tri godine u boci, bez dodavanja ekspedicijskog likera.

Toplo predjelo, Raviole punjene ricotta sirom i špinatom u salsi s bosiljkom, također je pratio Rizling (berba 2022.), ali u mirnom obliku, a stigao je iz vinarije Consul iz Vetova, koja se polako i uspješno probija na tržište.

Ravioli punjeni ricotta sirom i špinatom u salsi s bosiljkom

O Consul Winery s prestižnog vinskog položaja u kutjevačkom kraju, nadahnuto je govorila njihova zagrebačka predstavnica Ivana Pranjić. Objasnila je da naziv vinarije priziva doba Rimljana, koji su u tom kraju imali vinograde, a oni samo nastavljaju tradiciju.


Osso bucco, jelo koje se kod nas afirmiralo kroz TV seriju ‘Sopranos’, sporo je kuhana teleća koljenica, a za ovu priliku garnirana je s risottom alla milanese i gremolatom. Dodatni okus dale su tostirane krušne mrvice s češnjakom, peršinom i limunovom koricom, a hercegovačka Blatina barrique 2020. iz podruma Nuić izvrsno je pratila ovaj talijanski specijalitet.

Osso bucco s risottom alla milanese i gremolatom uz tostirane krušne mrvice s češnjakom, peršinom i limunovom koricom

Perjanica hercegovačkih crnih vina, koju su brižno odnjegovali otac Josip i sin Vlatko Nuić, dolazi iz vinograda u Crnopodu, mjestu između Međugorja i Ljubuškog. Tamno rubin crvenu Blatinu odlikuju bogato tijelo i izraženi tanini, pa se bez problema uklopila s Osso buccom osebujnog okusa. Obitelj Nuić privatni i poslovni život vodi na relaciji između Hercegovine i Austrije, pa nitko od njih nije mogao predstaviti vinariju i vino. No, učinila je to vrlo uspješno Renata Cisar koja je, uz vinoljupca Mustafu Topčagića, koautorica projekta Vino uz žlicu.


Mala pauza do novog slijeda jela i vina bila je prilika za upoznavanje s tvrtkom Alpeks gastro koja nudi širok asortiman sitnog inventara za ugostiteljstvo, a predstavile su je Sandra Šicel i Marina Vrban. Alpeks gastro opskrbljuje sve oblike ugostiteljskih objekata, hotelskih lanaca i raznih institucija diljem Hrvatske, a njihova cash & carry trgovina nalazi se u sklopu Family malla u Zagrebu. Praćenjem trendova, poznavanjem proizvoda, kompetencijom i radom, Alpeks gastro postavlja nove prekretnice u opskrbi ciljanih skupina kupaca.

Sandra Šicel i Marina Vrban

Nakon Osso bucca i Blatine prešlo se na malo laganije jelo – Prženi file trlje. Ova još nedovoljno cijenjena jadranska riba obogaćena bjelanjkom i bademima, servirana je uz krumpir salatu s bijelim lukom, radičem, rukolom i pestom od rukole. Glasovima uzvanika pokazalo se da je to bilo i najbolje sparivanje s vinom, Vislanderovom Vugavom 2021.

Prženi file trlje s bjelanjkom i bademima, poslužen uz krumpir salatu s bijelim lukom, radičem, rukolom i pestom od rukole

Iza ove autohtone sorte s otoka Visa krije se zanimljiva obiteljska priča o obnovi vinograda, koju je dijelom otkrila predstavnica vlasnika Sandra Vojković. Vugave su obično malo teže i alkoholnije, ali ova njihova iz prve berbe s Dračeva polja skladanija je pitkija, modernija te je laganija i kremoznija uz zadržanih relativno visokih 12,5% alkohola.

Gastronomska avantura okončana je Pudingom od limuna s kuhanim jabukama u šećernom sirupu, posutim kokosovim mrvicama. Ovaj uzbudljiv desert nije popraćen vinom nego osvježavajućim koktelima od gina i tonica.

Puding od limuna s kuhanim jabukama u šećernom sirupu, posutim kokosovim mrvicama

Ivan Srdar, voditelj bistroa, ujedno je i jedan od ponajboljih hrvatskih miksologa, pa nije čudo da nije mogao odoljeti da nam smiksa koktele od tonica Fever Tree i dvije vrste Gina – Sloe Gin Karolina 58 i Distilled Gin Aldo 52 – iz destilerije Sempervivum iz mjestašca Veleniki kod Poreča, vlasnika Marka Fabića, čiji su destilati nagrađivani na prestižnim svjetskim natjecanjima.

Ivan Srdar, voditelj Bistroa Nico´s

Teranino barrique ovjenčan je zlatnom medaljom u Lyonu, Gin Karolina osvojio je Trophy Grand Gold u Frankfurtu, Gin Aldo srebro na London Spirit Competitionu, Pelinkovac zlato na Vinistri, Istriana barrique srebro na London Spirit Competitionu… A na stolovima su se našli, na volju uzvanicima, kao aperitiv ili dižestiv, njihova komovica Istriana barrique, Pelinkovac i Teranino barrique.

Sasvim posebna maslinova ulja Brenda KuSshh otkrila su zanimljive okuse i mirise s otoka Krka. Uzgajajući bilje na vlastitoj ekološkoj plantaži, domaće i prirodne proizvode ovog brenda osmišljavaju i ručno izrađuju Monika Kovač i Nives Matić. Njihova vrhunska maslinova ulja s pet različitih okusa; ekstra djevičansko, s čili paprikom, s limunom, s narančom i s mediteranskim biljem nikoga nisu ostavili ravnodušnim.


I ovo najnovije izdanje Vina uz žlicu bila je još jedna jedinstvena večer u kojoj se istinski uživalo i ugodno družilo, ali i ponešto naučilo o hrani i vinu, i to na najfiniji mogući način.

Hrvoje Sarić, Sandra Vojković, chef Marko Rerečić, Renata Cisar, Mustafa Topčagić, Ivana Pranjić i Ivan Srdar

Foto: Sunčana Barušić i Nikola Zoko

Za vinoljupce: novi primjerak magazina Vinum.In

Nedavno smo pisali o hrvatskim vinarkama, mnoge su žene vezane uz vinarstvo radeći u marketingu ili promotivnim aktivnostima vinarija, iza svakog uspješnog vinara stoji žena, a zaboravili smo napisati da u Hrvatskoj postoji jedan jedini printani magazin o vinu Vinum. In, a njegova  je glavna urednica – pogađate, žena! Dijana Carlito Grgić.

Nedavno je u Business 5 Clubu, koji se nalazi na četrnaestom katu nebodera Sky Office predstavljen novi broj koji će sigurno već naslovnicom zaintrigirati ljubitelje vina – profesionalne ali i one koji žele znati nešto više o omiljenom piću. Jer, potpuno je drukčiji doživljaj kada se vino pijucka znajući otkuda dolazi i barem kroz pisane riječi, poznajući vinara koji ga je napravio, ali i koji je svoju energiju te životnu filozofiju prenio u kapi u kojima se uživa već stoljećima.

„Novi broj magazina razlikuje se od dosadašnjih. Najprije po naslovnici, a potom dizajnu i sadržaju jer smo odlučili ukinuti temu broja i rubrike te pisati o vinima, vinarima i vinarijama koje su nas se posebno dojmile“, istaknula je glavna urednica Vinum. In-a, Dijana Carlito Grgić na početku druženja kada su gosti pijuckali pjenušac dobrodošlice: Nice to see you, vinarije Enosophia.

Redakcija s Dijanom na čelu ove godine priprema i posebno izdanje, vodič hrvatskih vina za turiste, a predstavljeni primjerak, po cijeni od 5,20€ može se nabaviti na odabranim prodajnim mjestima.

Suradnici i uzvanici te su večeri uživali u vinima nekoliko vinarija – suradnika magazina i članova Business 5 Cluba, a posebno su predstavljena vina vinarije PP Orahovica, iz njihove nove linije Martin Albus.

Glavnoj urednici Dijani Carlito Grgić, u ova turbulentna vremena želimo puno uspjeha u kojeg ne sumnjamo.