Vinske radionice za profesionalce i istinske ljubitelje dobre kapljice

Kako bi se osjećali da posjetite automehaničara i za par minuta ustanovite da o automobilima i njihovim motorima znate više od njega? Ili, ne bi li bilo apsurdno da stomatologu morate tumačiti što treba napraviti da vam popravi zub? Gluposti, pa gdje to ima? Eh, takvih je situacija napretek, pogotovo u ugostiteljstvu.

„Nedozvoljivo je da konobar koji gostu u baru ili restoranu pokušava prodati neko vino, ne zna o tom vinu ama baš ništa. Ne mora znati cijelu priču o vinariji, ali mora znati barem osnove o  karakteristikama vina, a da ne pričam o znanju kada treba gostu sugerirati koje vino kušati uz pojedina jela“, kaže sommelier Darko Lugarić, koji se više od trideset godina bavi ugostiteljstvom.

„Potreba, odnosno želja da steknem znanje o pićima koje sam nudio, nastala je spontano. Kako se posao razvijao u restoranu, kako smo mijenjali i nadograđivali jelovnike, povećavali vinsku kartu i nudili sve više pića, shvatio sam da se moram dodatno educirati. Nisam htio naučiti samo o vinima, već i o destilatima, koktelima, čaju, kavi… Jer, ako si profesionalac i želiš gostima ponuditi vrhunsku uslugu, moraš znati sve o jelima koje nudiš, ali i o pićima koja ćeš točiti prije, uz jelo i poslije njega“ kaže Lugarić koji je petnaest godina bio suvlasnik i voditelj zagrebačkog restorana koji je četiri godine za redom dobio Michelinovu preporuku.

„Koliko mi je posao dozvoljavao uvijek sam prisustvovao radionicama i upijao znanje. A, potom sam iz kompanija s kojima sam radio, počeo dobivati upite da stečeno znanje prenesem njihovim zaposlenicima ili osoblju u nekom restoranu. To me ponukalo da osnujem svoju firmu Lugy wine“, nastavlja Darko Lugarić koji je diplomirani sommelier pri Hrvatskom sommelier klubu, odnosno ima položene sve tri razine Hrvatskog sommelier kluba gdje radi kao edukator prve kategorije – predaje i jedan je od ocjenjivača na završnim ispitima za sommelierske titule.

Darka Lugarića se može susresti i sa zadovoljstvom slušati kao predavača i voditelja mnogobrojnih vinskih radionica za profesionalce i ljubitelje vina, bilo da su organizirane u okvirima vinskih sajmova, evenata ili predstavljanja novih etiketa pojedinih vinarija, ali Lugarić održava i radionice, nevezano za bilo kakve vinarije. Naime, u Business Clubu, u zagrebačkom neboderu Sky Office održavaju se radionice naziva Vinske osnove i kultura stola.

„To su radionice u trajanju od otprilike tri sata u kojima se uči o načinima proizvodnje mirnih i pjenušavih vina, njihovoj razlici, predavat ću o pravilnom posluživanju vina, koliko moraju biti ohlađena s obzirom na vrstu, odnosno boju, polaznici će naučiti koliko je važno pravilno odabrati čaše iz kojih će se kušati vino i steći će bazično znanje o sljubljivanju hrane i vina. Ono što ću predavati na radionicama morao bi znati svaki ugostitelj, a one predstavljaju dobar uvod svima koji su željni upisati sommelierski tečaj. Međutim, predavanja sam prilagodio i ljudima koji vole piti vina i žele o njima naučiti nešto više, tako da je nastala miješana publika: pola je polaznika iz ugostiteljstva, a polovica su vinoljupci koji uče korisne i zanimljive činjenice o svom omiljenom piću“, objašnjava Lugarić kojeg se može vidjeti i na malim ekranima u emisiji Svi za stol u društvu s chefom Hrvojem Kroflinom i voditeljicom Karmelom Vukov-Colić.

Na vinskim radionicama Vinske osnove i kultura stola, kako to ime govori, kušaju se i vina, jer kako bi se o njima drukčije naučilo? Na drugoj radionici iz tog serijala, prema odabiru Darka Lugarića, kušalo se deset etiketa hrvatskih vinarija, od pet nata pa sve do muškata – da se proba kako vino, ako je grožđe raslo u vinogradima sjevernog dijela Hrvatske ne mora biti slatko, već polu suho. Vina su se kušala, dakako uz hranu, fine zalogajčiće, a to je dovoljan razlog za posjet sljedećoj radionici iz spominjanog serijala. Naime, slijede četiri radionice u kojima će Darko Lugarić predavati o četiri hrvatske vinske regije, sortama grožđa koja uspijevaju u njima i vinima koja dozrijevaju u podrumima tih područja. Prva je na redu Istra i Kvarner, a radionica će se održati 5. aprila u Business Clubu (ulica Roberta Frangeša Mihanovića 9). Prijaviti se može na lugaric.darko@gmail.com ili na broj telefona  +385 91 522 7778.

Foto: privatni album i Sunčana Barušić