Uskoro Orange Wine Festival u Veroni

Središnja kušaonica Sala Argento na velikom sajmu vina Vinitaly u Veroni ugostit će proizvođače narančastih vina u ponedjeljak, 3. travnja, između 11 i 18 sati. Na festivalu OrangeWineFestival@Vinitaly gosti će moći kušati preko 250 vrhunskih orange vina iz više od 70 vinarija iz Slovenije, Italije, Austrije, Hrvatske, Gruzije, Češke, Mađarske, Srbije i Grčke.

OrangeWineFestival tradicionalna je manifestacija na kojoj se predstavljaju prirodno proizvedena bijela macerirana vina odnosno narančasta, kako ih još zovu. U proteklom desetljeću organizirani festivali u Izoli i Beču pokazali su da postoji sve veći interes na proizvodnju ali i uživanje u narančastim vinima. Ovogodišnji Orange Wine Festival u Veroni goste održat će se u središnjoj kušaonici većoj od 1300 kvadratnih metara u kojoj se i inače održavaju najpoznatije prezentacije i promenadna kušanja. Time Slovenska organizacija i slovenski vinari ulaze u središte pozornice jednog od najvećih svjetskih vinskih događaja.

Interes za organski proizvedena vina raste. S jedne strane raste broj uzgajivača jer etablirani pioniri ove vrste uzgoja dobivaju sve više mladih i motiviranih sljedbenika. S druge strane, raste broj ljubitelja prirodno proizvedenih vina. I jedno i drugo dobar je signal za planet Zemlju: organska proizvodnja uz poštivanje održivih načela korisna je za njezin opstanak, a prije svega za dobrobit i zdrav život kako sadašnjih generacija tako i onih koji dolaze. Epidemija je promiješala karte, ali i do većeg stupnja osjetljivosti ljubitelja vina prema prirodnoj proizvodnji. Ovako proizvedena vina svakim danom dobivaju novi zamah i nove vjerne obožavatelje te tako sve više ulaze u glavne tokove budućnosti vinskog svijeta.

Uz prapostojbinu vina, Gruziju, jedno od najvažnijih područja za proizvodnju maceriranih bijelih vina je sjeverni Jadran sa srednjom Europom. OrangeWineFestival @Vinitaly predstavit će trendove u vinskoj niši, što je važno i kao vodič za održivu i ekološki prihvatljivu proizvodnju i kao signal za privlačenje novih zaljubljenika koji žele biti u što bližem kontaktu s netaknutom prirodomUz vina, organizirat će se i degustacija vrhunskih kulinarskih proizvoda renomiranih proizvođača i nagrađivanih kuhara. Manifestacija u Veroni navijestit će i matični OrangeWineFestival koji će u petak, 28. travnja u Izoli u renesansnom ozračju spojiti brojne vinare, uzgajivače drugih poljoprivrednih proizvoda, restoratere i obrtnike sa zainteresiranom i šarolikom međunarodnom publikom.

Vinarije sudionici: Abbazia San Giorgio, ALE.P.A., Altmann, Altum, Alziati, Andreas Gsellmann, Atelier Kramar, Batič, Blažič, Bordon, Burja, Clai, Čotar,  DoReMi, Draga-Miklus, Ducal, Emeran Reya, Fabio Ferracane, Fedora,  Fornazarič, Georg Nigl, Gordia, Herzanovi, Incontri, Iora, Ipša, Italo Cescon, Jakob, JNK, Johannes Trapl, Josef Fritz, Jure Štekar, Kabaj, Kabola, Krapež, Kristinus, Lodi Corazza, Lunika, Marada, Marjan Simčič, Marof, Matic, Montanar, MonteMoro, Movia, Norbin, Ocho, Papargyriou, Paraschos, Pasji rep, Patistis, Pietramatta, Plavinci, Podere Pradarolo, Polič, Porta del Vento, Prus, Reia, Renčel, Rodica, Rojac, Sacher Gerhard, Schiefer, Sclavos, Steyer, Svetlik, Troupis, Uibel, UOU, Ussai, Valdisole, Valentina Passalacqua, VnaWine i Zaro.

Više informacija na
info@orangewinefestival.si
www.orangewinefestival.si