Arhiva oznaka za: Sky Office

Untouched by Light – kušanje pjenušca Radgonskih gorica u potpunom mraku

Pjenušac Unotouched by light slovenske vinarije Radgonske gorice konačno je u Hrvatskoj predstavljen i uživo, jer kad je prvi puta stavljen na tržište, u doba pandemije, upriličeno je samo predstavljanje preko Zooma. Ovoga puta, kako to dolikuje, kušalo ga se u mraku, iz crnih čaša, s crnim povezom preko očiju, u Business Clubu 5, na 14. katu impozantnog nebodera Sky Office.

A, za sve je „krivo“ istraživanje profesorice kemije Emerite Ann C. Nobile sa sveučilišta Davis u Kaliforniji koja je dokazala da izloženost vina dnevnome svjetlu ili umjetnoj rasvjeti uzrokuje smanjivanje citrusnih aroma u pjenušcima i povećava razvoj neugodnih okusa koji se danas nazivaju „svjetlosnim aromama“.

To je nadahnulo vinare i enologe u Radgonskim goricama da proizvedu pjenušac koji se bere u noćima bez mjesečine, prerađuje se i zrije najmanje tri godine u potpunom mraku, u 168 godina starim podrumima sakrivenim u radgonskim spiljama. Pakira se, dakako u mraku u specijalne crno obojene staklene boce i dodatno se omata u crnu foliju. Takav, vrlo atraktivan, zaštićen od svijetla i njegovog štetnog djelovanja dolazi do kupaca željnih isprobavanja novih okusa, a i ponekih avantura jer… najbolje se stvari događaju u mraku.

Prije kušanja u mraku, uzvanike je pozdravio Filip Babli, predstavnik Radgonskih gorica za Hrvatsku i naglasio kako su Radgonske gorice d.o.o. najstariji i danas najveći proizvođač pjenušaca u Sloveniji. Iz njihovih podruma dolazi prvi pravi slovenski pjenušac, danas svima poznat pod imenom Zlata radgonska penina koja s pjenušcem Srebrna radgonska penina, suncem razmaženim Janževcem pa Tremincem s crnom etiketom te ostalim vinima i pjenušcima iz njihovog asortimana upotpunjuju svakodnevne i svečane trenutke, te uveseljavaju ljubitelje dobrih kapljica.

Filip Babli

O karakteristikama pjenušca Unotouched by light, te Zlate Radgonske penine, jer ta su se dva vina u kojima su zavodljivo perlali mjehurići kušala istodobno, uzvanike je upoznala Klavdija Topolovec Špur, enologinja vinarije Radgonske penine. „Untouched by Light proizvodi se od grožđa sorte chardonnay (Blanc de Blancs) korištenjem francuske metode fermentacije u boci. Ovo vino svjetlost nije vidjelo četiri godine, pa bih željela da istodobno kušate i Zlatu radgonsku peninu, „običan“ brut pjenušac od istog grožđa, sa istih položaja. To je grožđe brano isti dan kada i grožđe za Unotouched by light, ali na njega su djelovale sunčane zrake u vinogradu prilikom berbe i umjetna rasvjeta u podrumu. Razliku ćete, nadam se, sami osjetiti“ kazala je Klavdija Topolovec Špur dok su na stolove stigle čaše napunjene Zlatom radgonskom peninom, potom je ugašeno svjetlo, a Unotouched by light pjenušac je stigao u crnim čašama. Razlika u okusu se itekako osjetila, a nakon kušanja razvila se rasprava, jer osjetljiva nepca prisutnih poznatih Hrvatskih sommeliera osjetila su dodatne nijanse u okusima.

Klavdija Topolovec Špur

„Prva je berba Untouched by Light pjenušca iz 2016. godine lansirana 2021. godine po cijeni od 100 € (koliko stoji i danas) i rasprodano je svih 2000 boca, kao i iz sljedećih berbi. Pjenušac i ostale naše proizvode izvozimo diljem Europe (Velika Britanija, Belgija, Nizozemska, Njemačka, Švicarska), u Kinu i Japan te SAD, a mala količina je čak otišla u Indoneziju i Hong Kong. Pjenušac Untouched by Light je osvojio Decanter srebro, Glass of Bubbly zlato, zlato na manifestaciji Mundus Wini, te titulu Zlatna nacionalna inovacija Slovenije, a firma Bruketa&Žinić&Grey, nagradu Red Dot dobila je za dizajn pakiranja našeg pjenušca obavijenog tamom. U Hrvatskoj se naši proizvodi mogu nabaviti u GastroBranimir Delicijama i Vrutku, a mogu se naručiti i preko našeg web shopa“ kazala je Andreja Novak iz marketinga ove slovenske vinarije.

Te večeri s predivnim pogledom na Zagreb kušali su se i ostali pjenušci Radgonskih gorica, uživalo se uz odlične kanapee i pred gostima narezanim pršutom za što je bio zaslužan Zvona catering, a šećer na kraju – praline i kolačići kušali su se uz odličan vinjak – Srebrni Bouvier VSOP, dok su neki uz gušt polaganog ispijanja ovog žestokog pića, na terasama Business Cluba 5, zapalili i cigaru.

Tekst: Sunčana Barušić

Foto: Luka Šimunjak i Sunčana Barušić

Za vinoljupce: novi primjerak magazina Vinum.In

Nedavno smo pisali o hrvatskim vinarkama, mnoge su žene vezane uz vinarstvo radeći u marketingu ili promotivnim aktivnostima vinarija, iza svakog uspješnog vinara stoji žena, a zaboravili smo napisati da u Hrvatskoj postoji jedan jedini printani magazin o vinu Vinum. In, a njegova  je glavna urednica – pogađate, žena! Dijana Carlito Grgić.

Nedavno je u Business 5 Clubu, koji se nalazi na četrnaestom katu nebodera Sky Office predstavljen novi broj koji će sigurno već naslovnicom zaintrigirati ljubitelje vina – profesionalne ali i one koji žele znati nešto više o omiljenom piću. Jer, potpuno je drukčiji doživljaj kada se vino pijucka znajući otkuda dolazi i barem kroz pisane riječi, poznajući vinara koji ga je napravio, ali i koji je svoju energiju te životnu filozofiju prenio u kapi u kojima se uživa već stoljećima.

„Novi broj magazina razlikuje se od dosadašnjih. Najprije po naslovnici, a potom dizajnu i sadržaju jer smo odlučili ukinuti temu broja i rubrike te pisati o vinima, vinarima i vinarijama koje su nas se posebno dojmile“, istaknula je glavna urednica Vinum. In-a, Dijana Carlito Grgić na početku druženja kada su gosti pijuckali pjenušac dobrodošlice: Nice to see you, vinarije Enosophia.

Redakcija s Dijanom na čelu ove godine priprema i posebno izdanje, vodič hrvatskih vina za turiste, a predstavljeni primjerak, po cijeni od 5,20€ može se nabaviti na odabranim prodajnim mjestima.

Suradnici i uzvanici te su večeri uživali u vinima nekoliko vinarija – suradnika magazina i članova Business 5 Cluba, a posebno su predstavljena vina vinarije PP Orahovica, iz njihove nove linije Martin Albus.

Glavnoj urednici Dijani Carlito Grgić, u ova turbulentna vremena želimo puno uspjeha u kojeg ne sumnjamo.

Vinske radionice za profesionalce i istinske ljubitelje dobre kapljice

Kako bi se osjećali da posjetite automehaničara i za par minuta ustanovite da o automobilima i njihovim motorima znate više od njega? Ili, ne bi li bilo apsurdno da stomatologu morate tumačiti što treba napraviti da vam popravi zub? Gluposti, pa gdje to ima? Eh, takvih je situacija napretek, pogotovo u ugostiteljstvu.

„Nedozvoljivo je da konobar koji gostu u baru ili restoranu pokušava prodati neko vino, ne zna o tom vinu ama baš ništa. Ne mora znati cijelu priču o vinariji, ali mora znati barem osnove o  karakteristikama vina, a da ne pričam o znanju kada treba gostu sugerirati koje vino kušati uz pojedina jela“, kaže sommelier Darko Lugarić, koji se više od trideset godina bavi ugostiteljstvom.

„Potreba, odnosno želja da steknem znanje o pićima koje sam nudio, nastala je spontano. Kako se posao razvijao u restoranu, kako smo mijenjali i nadograđivali jelovnike, povećavali vinsku kartu i nudili sve više pića, shvatio sam da se moram dodatno educirati. Nisam htio naučiti samo o vinima, već i o destilatima, koktelima, čaju, kavi… Jer, ako si profesionalac i želiš gostima ponuditi vrhunsku uslugu, moraš znati sve o jelima koje nudiš, ali i o pićima koja ćeš točiti prije, uz jelo i poslije njega“ kaže Lugarić koji je petnaest godina bio suvlasnik i voditelj zagrebačkog restorana koji je četiri godine za redom dobio Michelinovu preporuku.

„Koliko mi je posao dozvoljavao uvijek sam prisustvovao radionicama i upijao znanje. A, potom sam iz kompanija s kojima sam radio, počeo dobivati upite da stečeno znanje prenesem njihovim zaposlenicima ili osoblju u nekom restoranu. To me ponukalo da osnujem svoju firmu Lugy wine“, nastavlja Darko Lugarić koji je diplomirani sommelier pri Hrvatskom sommelier klubu, odnosno ima položene sve tri razine Hrvatskog sommelier kluba gdje radi kao edukator prve kategorije – predaje i jedan je od ocjenjivača na završnim ispitima za sommelierske titule.

Darka Lugarića se može susresti i sa zadovoljstvom slušati kao predavača i voditelja mnogobrojnih vinskih radionica za profesionalce i ljubitelje vina, bilo da su organizirane u okvirima vinskih sajmova, evenata ili predstavljanja novih etiketa pojedinih vinarija, ali Lugarić održava i radionice, nevezano za bilo kakve vinarije. Naime, u Business Clubu, u zagrebačkom neboderu Sky Office održavaju se radionice naziva Vinske osnove i kultura stola.

„To su radionice u trajanju od otprilike tri sata u kojima se uči o načinima proizvodnje mirnih i pjenušavih vina, njihovoj razlici, predavat ću o pravilnom posluživanju vina, koliko moraju biti ohlađena s obzirom na vrstu, odnosno boju, polaznici će naučiti koliko je važno pravilno odabrati čaše iz kojih će se kušati vino i steći će bazično znanje o sljubljivanju hrane i vina. Ono što ću predavati na radionicama morao bi znati svaki ugostitelj, a one predstavljaju dobar uvod svima koji su željni upisati sommelierski tečaj. Međutim, predavanja sam prilagodio i ljudima koji vole piti vina i žele o njima naučiti nešto više, tako da je nastala miješana publika: pola je polaznika iz ugostiteljstva, a polovica su vinoljupci koji uče korisne i zanimljive činjenice o svom omiljenom piću“, objašnjava Lugarić kojeg se može vidjeti i na malim ekranima u emisiji Svi za stol u društvu s chefom Hrvojem Kroflinom i voditeljicom Karmelom Vukov-Colić.

Na vinskim radionicama Vinske osnove i kultura stola, kako to ime govori, kušaju se i vina, jer kako bi se o njima drukčije naučilo? Na drugoj radionici iz tog serijala, prema odabiru Darka Lugarića, kušalo se deset etiketa hrvatskih vinarija, od pet nata pa sve do muškata – da se proba kako vino, ako je grožđe raslo u vinogradima sjevernog dijela Hrvatske ne mora biti slatko, već polu suho. Vina su se kušala, dakako uz hranu, fine zalogajčiće, a to je dovoljan razlog za posjet sljedećoj radionici iz spominjanog serijala. Naime, slijede četiri radionice u kojima će Darko Lugarić predavati o četiri hrvatske vinske regije, sortama grožđa koja uspijevaju u njima i vinima koja dozrijevaju u podrumima tih područja. Prva je na redu Istra i Kvarner, a radionica će se održati 5. aprila u Business Clubu (ulica Roberta Frangeša Mihanovića 9). Prijaviti se može na lugaric.darko@gmail.com ili na broj telefona  +385 91 522 7778.

Foto: privatni album i Sunčana Barušić