Arhiva oznaka za: Business Club

Svijet graševine: ekskluzivna degustacija otkrila snagu najtraženije sorte u Hrvatskoj

Lagani i pitki pjenušci, vrhunska svježa i moćna odležana vina, slasni predikati, Požeško-slavonska županija u Zagrebu se u  sklopu projekta Svijet graševine predstavila s jednim od najjačih aduta – vrhunskim vinima od sorte graševina

Graševina kao sorta odavno je udomaćena u kontinentalnom dijelu Hrvatske, te obuhvaća čak četvrtinu svih vinograda u Lijepoj Našoj. I zato se i može smatrati autohtonom sortom, iako podrijetlo graševine nije jasno dokazano – smatra sommelier Mario Meštrović, koji je vodio ekskluzivnu vinsku degustaciju različitih stilova graševine iz Požeško-slavonske županije, održanu u Vinoteci Business Cluba 5 u Zagrebu. Bio je to sjajan način da se u glavnom gradu predstavi sveobuhvatni projekt Svijet graševine koji se transformira u prekrasnu turističku priču.

Od pjenušca do predikata

Graševina je, kako je pokazalo i ovo kušanje, sorta koja može dati različite stilove vina – od pjenušaca, mirnih svježih i odležanih do predikatnih vina. Naglasak je bio na karakteristikama sorte pa je kušanje bilo slijepo, etikete su se tek otkrivale na kraju.

Za početak odličan pjenušac od 100 posto graševine, voćnih aroma kruške i jabuke te bijelog cvijeća s prisutnom karakterističnom izvrsno izbalansiranom sortnom gorčinom. Potom još jedan iznimno svježi, živih mjehurića i bogatog mineralnog okusa s prisutnim nježnim cvjetnim aromama i aromama zrele jabuke.

Ekskluzivnu degustaciju je vodio sommelier Mario Meštrović

Nastavilo se sa svježim graševinama (berbe 2022.), prva je bila vrlo elegantna, lijepe mineralnosti i s mnogo cvjetnih aroma, druga izuzetno lijepo izbalansirana s cvjetnim aromama bagrema i voćnim notama, treća snažne mineralnosti koja se osjetila već na nosu, u odnosu na prve dvije snažnijeg tijela i trajnosti okusa, a četvrta iznimno svježa, punog tijela, slasna, bogata i trajna…

Odležane graševine

Prva od odležanih graševina istaknula se zrelijim aromama, bogatog intenziteta i s snažnijim tijelom, odležavala je do tri godine i savršeno paše uz „ozbiljnija“, jača jela, druga se isticala posebnom aromom i velikim potencijalom starenja, dok je treće vino bilo pravi biser, macerirana graševina predivnih aroma i iznimne svježine, iako je (pokazat će se kasnije) „stara“ već šest godina.

Kako to obično biva na ekskluzivnim degustacijama za kraj „nešto slatko“, predikatna vina sljubljena sa slavonskim slasticama. Za početak izborna berba odličnog balansa kiselina i šećera, potom gusta, koncentrirana izborna berba bobica, intenzivnih i bogatih aroma citrusa i meda i za završetak sjajna ledena berba iz 2018. snažnih aroma grožđica, suhih smokava, kože i meda… Savršen doživljaj.

Golem potencijal sorte

Na samom kraju maske su pale, otkrivene su etikete. Svijet graševine predstavili su redom pjenušci Josipović Jazz Brut i Kutjevo Maximo brut, svježe graševine – Krauthaker Graševina Podgorje, Graševina Kutjevo s osvojenim zlatom na Decanteru, Krauthaker Graševina Mitrovac i Graševina Adžić, odležane – Graševina De Gotho Kutjevo iz 2020., Graševina Mihalj Mačovo brdo iz 2020., Graševina Kuvlakhe Krauthaker iz berbe 2017. te predikati – Graševina izborna berba vinarije Galić iz 2018., Graševina izborne berbe bobica vinarije Jakobović iz 2019. i Graševina ledena berba vinarije Perak iz 2018.

Ovo kušanje dokazalo je golem potencijal graševine kao sorte, ali i njezinu raznovrsnost izraženu u različitim stilovima vina. Graševina svoje najbolje rezultate daje upravo u ovome kraju, na području Požeško-slavonske županije, a projekt Svijet graševine pravi je način da se još bolje upoznamo s tom sortom i svim načinima na koje je ukorijenjena u život ljudi toga kraja.

Što je Svijet graševine?

Svijet graševine jedinstveni je projekt Požeško-slavonske županije koji na inovativan način spaja vinski turizam, bogatu kulturnu baštinu, tradiciju i običaje. U sklopu ovog projekta ukupne vrijednosti 8.729.448,52 eura, otvoren je atraktivan Interpretacijski centar Muzej bećarca u Pleternici i obnavlja se Spahijski podrum iz 13. stoljeća u Pakracu. Značenje Svijeta graševine prepoznala je i Europska unija sufinancirajući ga sa 7.364.375,34 eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.

 

Foto: Anto Magzan

 

 

 

Vinske radionice za profesionalce i istinske ljubitelje dobre kapljice

Kako bi se osjećali da posjetite automehaničara i za par minuta ustanovite da o automobilima i njihovim motorima znate više od njega? Ili, ne bi li bilo apsurdno da stomatologu morate tumačiti što treba napraviti da vam popravi zub? Gluposti, pa gdje to ima? Eh, takvih je situacija napretek, pogotovo u ugostiteljstvu.

„Nedozvoljivo je da konobar koji gostu u baru ili restoranu pokušava prodati neko vino, ne zna o tom vinu ama baš ništa. Ne mora znati cijelu priču o vinariji, ali mora znati barem osnove o  karakteristikama vina, a da ne pričam o znanju kada treba gostu sugerirati koje vino kušati uz pojedina jela“, kaže sommelier Darko Lugarić, koji se više od trideset godina bavi ugostiteljstvom.

„Potreba, odnosno želja da steknem znanje o pićima koje sam nudio, nastala je spontano. Kako se posao razvijao u restoranu, kako smo mijenjali i nadograđivali jelovnike, povećavali vinsku kartu i nudili sve više pića, shvatio sam da se moram dodatno educirati. Nisam htio naučiti samo o vinima, već i o destilatima, koktelima, čaju, kavi… Jer, ako si profesionalac i želiš gostima ponuditi vrhunsku uslugu, moraš znati sve o jelima koje nudiš, ali i o pićima koja ćeš točiti prije, uz jelo i poslije njega“ kaže Lugarić koji je petnaest godina bio suvlasnik i voditelj zagrebačkog restorana koji je četiri godine za redom dobio Michelinovu preporuku.

„Koliko mi je posao dozvoljavao uvijek sam prisustvovao radionicama i upijao znanje. A, potom sam iz kompanija s kojima sam radio, počeo dobivati upite da stečeno znanje prenesem njihovim zaposlenicima ili osoblju u nekom restoranu. To me ponukalo da osnujem svoju firmu Lugy wine“, nastavlja Darko Lugarić koji je diplomirani sommelier pri Hrvatskom sommelier klubu, odnosno ima položene sve tri razine Hrvatskog sommelier kluba gdje radi kao edukator prve kategorije – predaje i jedan je od ocjenjivača na završnim ispitima za sommelierske titule.

Darka Lugarića se može susresti i sa zadovoljstvom slušati kao predavača i voditelja mnogobrojnih vinskih radionica za profesionalce i ljubitelje vina, bilo da su organizirane u okvirima vinskih sajmova, evenata ili predstavljanja novih etiketa pojedinih vinarija, ali Lugarić održava i radionice, nevezano za bilo kakve vinarije. Naime, u Business Clubu, u zagrebačkom neboderu Sky Office održavaju se radionice naziva Vinske osnove i kultura stola.

„To su radionice u trajanju od otprilike tri sata u kojima se uči o načinima proizvodnje mirnih i pjenušavih vina, njihovoj razlici, predavat ću o pravilnom posluživanju vina, koliko moraju biti ohlađena s obzirom na vrstu, odnosno boju, polaznici će naučiti koliko je važno pravilno odabrati čaše iz kojih će se kušati vino i steći će bazično znanje o sljubljivanju hrane i vina. Ono što ću predavati na radionicama morao bi znati svaki ugostitelj, a one predstavljaju dobar uvod svima koji su željni upisati sommelierski tečaj. Međutim, predavanja sam prilagodio i ljudima koji vole piti vina i žele o njima naučiti nešto više, tako da je nastala miješana publika: pola je polaznika iz ugostiteljstva, a polovica su vinoljupci koji uče korisne i zanimljive činjenice o svom omiljenom piću“, objašnjava Lugarić kojeg se može vidjeti i na malim ekranima u emisiji Svi za stol u društvu s chefom Hrvojem Kroflinom i voditeljicom Karmelom Vukov-Colić.

Na vinskim radionicama Vinske osnove i kultura stola, kako to ime govori, kušaju se i vina, jer kako bi se o njima drukčije naučilo? Na drugoj radionici iz tog serijala, prema odabiru Darka Lugarića, kušalo se deset etiketa hrvatskih vinarija, od pet nata pa sve do muškata – da se proba kako vino, ako je grožđe raslo u vinogradima sjevernog dijela Hrvatske ne mora biti slatko, već polu suho. Vina su se kušala, dakako uz hranu, fine zalogajčiće, a to je dovoljan razlog za posjet sljedećoj radionici iz spominjanog serijala. Naime, slijede četiri radionice u kojima će Darko Lugarić predavati o četiri hrvatske vinske regije, sortama grožđa koja uspijevaju u njima i vinima koja dozrijevaju u podrumima tih područja. Prva je na redu Istra i Kvarner, a radionica će se održati 5. aprila u Business Clubu (ulica Roberta Frangeša Mihanovića 9). Prijaviti se može na lugaric.darko@gmail.com ili na broj telefona  +385 91 522 7778.

Foto: privatni album i Sunčana Barušić