Vincekovo u Svetom Ivanu Zelini

„Sveti Vincek gorice nam čuvaj, Sveti Vincek dobrog vina nam daj. Če Vinka sunce peče, v lagve vino teče“ govori se na Vincekovo, kada se vinogradari odlaze u vinograde i odrežu nekoliko trsova koje stave u pehar s mlakom vodom pokraj prozora. Nakon nekog vremena, loza će potjerati pupove, a običaj kaže da će se po tome vidjeti hoće li ove godine vinograd biti plodan.

Vincekovo se slavilo gotovo u svim vinogradima i kletima, a jedan od domaćina ove je godine bila i Klet Ljubekov gaj, poznata po finoj hrani i još finijoj kapljici. Klet je okružena vinogradima u koje je domaćin Robert Smrndić pozvao okupljene, pa uz pjesme koje je izvodilo Hrvatsko pjevačko društvo Zelina obrezao prve rozgve s reznika. Pomagao mu je Hrvoje Koščec, gradonačelnik Svetog Ivana Zeline koji je zalio trsek dobrim vinom, Marinka Zubčić Mubrin, direktorica TZG Svetog Ivana Zeline objesila je na lozu domaće kobasice – jedan od jamaca da će nova vinogradarska godina biti rodna i plodna, a velečasni Vlado Bogdan blagoslovio je vinograd.

Robert Smrndić sa suprugom

Devet svetaca štite vinograde i vino

Sveti Vinko nije jedini vinski svetac jer zaštitnika vina i vinogradara u našem krajevima ima čak devet. Za tri mjeseca stići će sv. Juraj, a do Jurjeva, 23 travnja, u vinogradu se moraju posaditi novi nasadi loze, a u starom vinogradu razbacati gnoj te okopati i obrezati trsove. Vino ima i zaštitnicu, sv. Sofiju koju narod naziva ledenom, odnosno smrznutom sveticom. Vjeruje se da ako na njezin dan, 15. svibnja, bude mraza, vinograd neće roditi.

Do 24. lipnja moraju se gorice drugi put okopati, povezati, opljeviti i poprskati, jer iza Ivanja (sv. Ivan Krstitelj) u vinograd se ide samo opiriku postrugati, zaperke i mladice odstraniti – kaže se u narodu.

Na dan sv. Bartola, 24. kolovoza, vinogradari odlaze u vinograde i stavljaju strašila za ptice, a kada se vežu strašila, kažu običaji, mora se čvrsto zažmiriti „da ne budu žgvorci vidili dojti v trsje“. Sveti Mihael, kojeg se slavi 29. rujna veže se uz berbu grožđa koje prema narodnim običajima počinju sedam dana poslije Miholja. Ranije se brao portugizac te pojedine sorte koje ranije dozrijevaju na jugu. Danas, kako se klima mijenja, berbe nažalost moraju početi i ranije.

Prema narodnim običajima, na dan Sv. Martina, 11. studenog slavi se sazrijevanje mošta, koji se šaljivim ceremonijalom krštenja pretvara u vino. Uz taj se događaj veže i uzrečica: “Došel, bu došel sveti Martin. On ga bu krstil ja ga bum pil“, a blagdan Sv. Andrije povezuje se s početkom trgovine vinom, jer je do tog dana, kaže se u narodu, mlado je vino već sazrilo i spremno je za prodaju. U povodu 30. studenog se stoga govori: “Došel, bu došel sveti Jandraš, on te bu pital po čem ga daš.” Zadnji je to svetac u kalendarskoj godini koji se veže uz vino.

Ne smijemo zaboriviti još jednog zaštitnika kojeg se veće uz vinsku priču. Riječ je o rimskom papi Sv. Urbanu koji je prema predaji spasio vinograde od tuče. Za 21. svibnja tako se veže izreka: “Ako na Urbanovo sunce grije, jesen pune bačve nalije”.

 

Foto: Nikola Zoko